YIP FOAAFRLAFOSR20240004 Qs and As.pdf
PDF 93 KB Posted
- Opportunity number
- FOAAFRLAFOSR20240004
About this file
This document is a set of Questions and Answers related to the Air Force Fiscal Year 2025 Young Investigator Program (YIP) federal grant opportunity.
The key details are:
- The YIP grant supports early career scientists and engineers who received their Ph.D. or equivalent degrees by April 1, 2017 or later, demonstrating exceptional ability and promise for conducting basic research.
- Individual awards are made to U.S. institutions, not directly to the Principal Investigator (PI). The PI must be a U.S. citizen, national, or permanent resident employed full-time at the institution.
- YIP awards are funded up to $150,000 per year for three years, for a total of $450,000. An anticipated 37 traditionally funded YIPs and 2 YIPs funded in partnership with the Laboratory for Physical Sciences may be awarded, with potential for an additional 37 YIPs from other AFOSR research funding.
- The YIP is part of the Air Force Defense Research Sciences Program (CFDA 12.800), which aims to maintain technological superiority in scientific areas relevant to Air Force needs.
Questions and Answers
View the file
Other files
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| FOAAFRLAFOSR20240004YIP_Amendment 0001.pdf | ||
| YIP FOAAFRLAFOSR20240004 Qs and As.pdf | ||
| FOAAFRLAFOSR20240004YIP_FINAL.pdf |
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
08 April 2024
YIP FOAAFRLAFOSR20240004
Questions & Answers
Q1. Can a U.S. citizen who is employed at a foreign Institution apply for the YIP award?
Answer: No. The Young Investigator Program grant awards are made to U.S. Institutions of higher education, industrial laboratories, for-profit, or non-profit research organizations where the Principal Investigator is employed on a full-time basis and holds a regular position.
Q2. Can I submit a proposal to more than one research portfolio area?
Answer: No. YIP proposals may be submitted for only one research portfolio area.
Q3. I am planning to coordinate my topic idea with one of the Program Officers, which is recommended in the FOA. Can the coordination happen any time before the white paper deadline?
Answer: Yes, you may reach out to one of the Program Officers any time before the white paper deadline.
Q4. May I submit multiple white papers to different branches?
Answer: Yes, you may submit multiple white papers, but you need to inform the Program Officer(s) that you are sending a white paper to another branch.
Q5. May I have a funded collaborator from a different Institution?
Answer: No. Individual awards are made to the Institution, not to the Principal Investigator.
There may not be co-PI’s except if the potential proposed PI transfers Institutions post-closing date of the announcement and the primary Institution agrees to add the PI’s receiving Institution as a sub-award. The YIP is a single investigator award, there are no collaborators.
Q6. On the YIP FOA, it reads that the white paper includes “potential team members.” But it also reads no co-PI allowed. What does this mean?
Answer: Potential team members include a Post Doctoral Associate, Graduate Student, and/or Undergraduate Student. Individual awards are made to the Institution, not to the Principal Investigator. There may not be co-PI’s except if the potential proposed PI transfers Institutions post-closing date of the announcement and the primary Institution agrees to
08 April 2024 add the PI’s receiving Institution as a sub-award. The YIP is a single investigator award, there are no collaborators.
Q7. I am having technical issues with the APAN page. Can you please assist?
Answer: APAN is not hosted by the Air Force so those users will need to contact APAN directly if they cannot view the page. Please ensure you are attempting to access https://community.apan.org/wg/afosr/. The APAN Help Desk Team is available during the following times 0800-2000 EST at 1-808-472-7855. Users can also submit a ticket here:
https://www.apan.org/APAN/pages/servicenow.
Q8. Do personal events like birth of children affect the eligibility timeline?
Answer: No. There are no exceptions to the posted deadlines.
Q9. I have a question about the eligibility of this program. I got my PhD degree at X Institution in June 2015. In the solicitation, I see the program support "who have received Ph. D or equivalent degrees by 01 April 2017". Could you please let me know if I am eligible for the application?
Answer: No. The Fiscal Year 2025 Air Force Young Investigator Research Program (YIP) intends to support individual early in career scientists and engineers who have received Ph.D. or equivalent degrees by 01 April 2017 or later showing exceptional ability and promise for conducting basic research.
Q10. Can you please define “career-competitive?”
Answer: Competitive status is acquired by completion of a probationary period under a career-conditional or career appointment.
https://community.apan.org/wg/afosr/ https://www.apan.org/APAN/pages/servicenow
File details come from the government source that posted it. Updated .