ANC_Headstone_Maintenance-Questions_and_Answers_v2.docx

DOCX document 19 KB Posted

Attached to
Arlington National Cemetary (ANC) Headstone Maintenance
Solicitation number
W91QV1-16-R-0084
Issued by

About this file

W91QV1-16-R-0084-00004 ANC Headstones Questions and Answers

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

ANC Headstone Maintenance Solicitation Number: W91QV1-16-R-0084 Solicitation Questions/Answers Contractual

1. Who is the incumbent on this contract? Can you provide a contract number?

Answer - The incumbent for this contract is TK Services. The contract number is W91QV1-11-C-0009.

2. Is the incumbent eligible to bid on this project?

Answer - No, the incumbent is not eligible to bid on this project.

3. We found no past performance requirement in the RFP? Is this required with proposal? If so, please provide criteria?

Answer - Past performance information is not an evaluation factor for this requirement, however, FAR Part 9 – Contractor Qualifications, Part – Contracting By Negotiation and Part 19 – Small Business Program are applicable and will be used to determine Contractor Qualifications for a potential award for this requirement.

4. There are no guidelines for proposal format/requirement? Kindly provide if needed?

Answer - Please reference this solicitation Addendum to 52.212-1 Instructions to Offerors for proposal format/requirement.

5. Do I qualify to bid on the Arlington Cemetery Contract? I’m a SDVOB. Does this meet the requirement?

Answer – In accordance with W91QV1-16-R-0084 -0001 this requirement is being solicited as 100% 8(a) set aside.

6. Can you provide the current contract amount?

Answer - The current contract amount for a Base and four option years is $4,169,509.24.

7. Typically government projects of this magnitude have a Section M-Evaluation, which advises each prospective offeror on what criteria the government will be used in evaluating the prospective offerors proposal. This would allow all prospective offerors with an understanding of how the government will determine which offer the government determines to be in the best interest of the government. Will the Contracting Officer amend the contract to include Section M?

Answer - - Please reference this solicitation Provision 52.212-2 Evaluation-Commercial Items (Oct 2014) and Addendum to 52.212-1 Instructions to Offerors for proposal format/requirement. FAR Part 9 – Contractor Qualifications, Part – Contracting By Negotiation and Part 19 – Small Business Programs are applicable and will be used to determine Contractor Qualifications for a potential award for this requirement.

8. Typically government projects of this magnitude have a Section L-Instruction to Offerors, which advises prospective offerors on what the government requires each prospective offeror to include/submit in their proposal. This will allow the prospective offerors to know exact requirements of the government; and allow the government to compare and evaluate each proposal equally and fairly. Will the Contracting Officer amend the contract to include Section L?

Answer - - Please reference this solicitation Provision 52.212-2 Evaluation-Commercial Items (Oct 2014) and Addendum to 52.212-1 Instructions to Offerors for proposal format/requirement.

FAR Part 9 – Contractor Qualifications, Part – Contracting By Negotiation and Part 19 – Small Business Programs are applicable and will be used to determine Contractor Qualifications for a potential award for this requirement.

9. Can you confirm that 15% of the contract needs to be self-performed by the 8(a) prime?

Answer- Please reference FAR Part 19, 51 percent has to be self-performed by the Prime Contractor.

10. Can you clarify the attached on Page 2? Are quotes allowed to be emailed?

Answer- No proposal are allowed to be emailed. Please reference this solicitation Amendment 0003 - Addendum 52.212-1 Instructions to Offerors.

11. All of the CLINs (Item No) in the solicitation have the same description; “Provide services to set, realign, and clean headstones and flat markers at ANC, USSAHNC. Period of Performance 1 January 2018 to 31 December 2018. Will an amendment be issued clarifying the description of each CLIN?

Answer- Yes, Amendment 0004 will include the clarification for the description of each CLIN for the Base Year and all Option Years.

12. *What is the requirement for teaming and to what extent that experience be used by the prime?

Answer- Please reference FAR Part 19 Small Business Programs.

13. What is the wage scale for marble mason and helper?

Answer- Please refer to Amendment 0002 for the applicable Wage Determination Number: 2015-4821 dated April 19, 2016

14. What is the wage scale for marble journeyman plus journeymen apprentice?

Answer- Please refer to Amendment 0002 for the applicable Wage Determination Number: 2015-4821 dated April 19, 2016

15. Cleaning process, is the D/2 product allowed for cleaning marble headstones instead of power washing and/or in addition to power washing? I understand this product, D/2, was approved after a five year study by the National Park Service Center for Preservation Technology and Training issued in a 2011 publication titled “Best Practice Recommendations for Cleaning Government Issued Headstones?

Answer- According to the PWS in section 5.6.1 Pressurized water shall be applied to each headstone in the assigned burial section, and shall be applied to the entire exposed surfaces. This application also applies to footstones and flat markers.

If it is determined by Arlington National Cemetery Superintendent that D2 is the path forward for cleaning the headstones, then the Cemetery Administration will contact MICC-Fort Belvoir to modify the current solicitation to state the change.

16. The Wage Determination that was uploaded does not include any Masons or stone. Are we to assume that all stone settings are to be done by labor only?

Answer- Please refer to Amendment 0002 for the applicable Wage Determination Number: 2015-4821 dated April 19, 2016

17. Is there a Contractors yard?

Answer- Yes.

18. Per the Statement of Work, there will be 20 flat markers installed annually and 200-500 raised and realigned annually. Should these be priced on the same line item 0004 or separately?

Answer- Priced on CLIN 0004 and all option year CLINs (1004, 2004, 3004, and 4004).

19. Each line item is to be priced as 1 Job, will the contractor be able to invoice as quantities are completed monthly or once the entire quantity is completed?

Answer- Yes, Contractor can invoice monthly.

20. When the Contractor finds errors with the headstone data at the loading dock, work delays can occur while the errors are confirmed by?

Answer- Quality control does not pose significant delays on contractor work

21. Sometimes, headstones are transported out into the cemetery sections before discrepancies are found between headstone data and temporary marker data. Then the headstones must be transported back to the loading dock while ANC staff determines if the stone is correct or not. How will the contractor be paid for these delays that are beyond their control?

Answer- Discrepancies are found at the dock during quality control checks by the Government Contracting Officer Representative (COR).

22. In the past, up to 15-20 headstones with errors have been found on a given day, taking up hours of work time. How will the contractor be paid for this time that is out of his/her control?

Answer- Any headstone with errors are immediately put to the side at the dock and no work is performed with these headstones.

23. If work is stopped for funerals or any other reason out of the contractor’s control, how will the contractor be paid for his/her lost time?

Answer- Please refer to the PWS paragraph 1.5.26 Recognition of Ceremonies and part 5 Specific Tasks.

24. What does the contractor’s crew do on work days when there are no headstones to be installed?

Answer- Please refer to the PWS Part 5 Specific Tasks.

25. What does the contractor’s crew do on work days when there are no raise and realign or bump and runs assigned?

Answer- Please refer to the PWS Part 5 Specific Tasks.

26. In the past, hundreds of headstones have been delivered on one day. Does the 10 day period to install them all still apply when a larger than normal delivery of headstones is made?

Answer- Please refer to the PWS Part 5 Specific Tasks.

Note- ANC does not receive hundreds of headstones in one day.

27. How will the contractor be paid for the time spent checking in all of the headstones at the loading dock? This can be very time consuming process.

Answer- Please refer to the PWS Part 5 Specific Tasks Note- Contractors are not checking in headstones. They simply remove headstones from pallets and prioritize them for setting.

28. Will the contractor be told in advance when a water truck will be needed on site to continue headstone cleaning operations?

Answer- Please refer to the PWS Part 5 Specific Tasks and Part 3 Government Furnished Property, Equipment, and Services.

Note- If a water truck is needed they will be designated by the COR in advanced. .

29. During headstone raise and realignment, what is the farthest distance a headstone can be relocated from its original location? How far from its original center point can a stone be moved laterally, transversely, or diagonally?

Answer- Please refer to the PWS Part 5 Specific Tasks.

Note- Headstones should be placed exactly where it was previously set.

30. In regards to the 30 day warranty period for the headstone R&R, bump and run, and initial setting, how is it determined if a misalignment of a headstone is caused by a factor outside the control of the contractor? Who decides this?

Answer- Please refer to the PWS Part 5 Specific Tasks.

Note- Contractor is responsible to abide by this 30 day warranty if natural causes are the factors. For instance, weather or ground conditions.

31. Is a record of each initial set, R&R, and bump and run required to be turned into ANC staff daily or weekly?

Answer- Please refer to the PWS Part 5 Specific Tasks.

Note- Contractor work is recorded and submitted to the COR on a weekly basis.

File details come from the government source that posted it. Updated .