QandA_10MAY24.docx

DOCX document 23 KB Posted

Attached to
ITL Hard Drive Destruction Federal contract opportunity
Solicitation number
W912HZ24Q0031
Issued by
Department of the Army Corps of Engineers Engineer Research and Development Center

About this file

This document contains questions and answers related to a federal contract opportunity for the destruction of IT hardware, including 10,950 hard drives and 8,400 tapes. The key details are:

The contract opportunity is for a one-time off-site secure destruction of the end-of-life IT hardware, including hard drives and tapes. The hard drives are primarily enterprise-level, with a small percentage being laptop drives. The tapes are Sun StorageTek T10000 cartridges. The materials are already palletized and boxed, with the tapes in larger gaylord boxes and the hard drives in various sized boxes. The contractor will be responsible for pickup, transport, and destruction of the materials. No site visit or government-provided logistics support is available. A certificate of final and complete disposal is required as a deliverable. This opportunity is a 100% set-aside for small businesses under NAICS code 561990 with a $16.5 million size standard. Quotes are due on Thursday, May 2nd at 12:00 PM Central Time.

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to ITL Hard Drive Destruction, newest first.
File Type Posted
B08.02_W912HZQ0031 AM002.pdf PDF
PerformanceWorkStatement_10May2024 AM 02.docx DOCX document
B08.02_W912HZ24Q0031 AM0001.pdf PDF
PerformanceWorkStatement.docx DOCX document
B08.02_W912HZ24Q0031.pdf PDF

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

QUESTION 1: For the Media, are they all Hard Drives (platter style) or a mix with SSD – Solid State Drive?

ANSWER 1: Majority are platter style, it is estimated that less than 200 are Solid State Drives.

QUESTION 2. What is the size of Hard Drives, 2.5” or 3.5”?

ANSWER 2: It is estimated the size of the Hard Drives are 99%+ 3.5” to less than 1% being 2.5”.

QUESTION 3. Are all Hard Drives removed from CPU’s and casings?

ANSWER 3: An estimated 1297 are still in the sleds/carriers. The remainder are removed from casings.

QUESTION 4: Are the tapes LTO tapes 4”x4” or VHS tapes?

ANSWER 4: The tapes are SUN StorageTek T10000 cartridges.

QUESTION 5: How are the hard drives and Tapes stored? For example, are they palletized, in boxes, etc?

ANSWER 5: Tapes are in large gaylord type boxes on pallets. Drives are in various moving size boxes on pallets.

QUESTION 6. About how many pallets or boxes do we have and the estimated weight of each pallet or box?

ANSWER 6: Pallet/box estimates have been incorporated into the PWS. Weights are estimated to be from 250 pounds for smaller various box pallets and up to 800-1000 pounds for larger gaylord box pallets.

QUESTION 7: Will the hard drives and tapes be staged at a loading dock? If not, how far do the materials need to be transported to reach our truck and what accommodation is there for egress and loading?

ANSWER 7: Media will be accessible via a 10 ft rollup door and stored just inside of it. Truck can be backed within feet of the door and pallets moved via pallet jack to the rollup door. Method of moving from the door to the truck is up to the contractor.

QUESTION 8: Will the hard drives and tapes be separated or mixed together?

ANSWER 8: The hard drives and tapes are separated.

QUESTION 9: Will the items be presented in gaylord boxes or other types of receptacles that can be moved as-is onto our truck, or will we need to transfer and/or package everything up on-site to prepare for shipment?

ANSWER 9: Tapes are in large gaylord type boxes (open and unsealed) on pallets. Drives are in various moving size boxes (open and unsealed) on pallets and one pallet is a gaylord box on pallet.

QUESTION 10: Could photos be provided if they would help clarify the answers to some of the above questions?

ANSWER 10: No, photos will not be provided.

QUESTION 11: Will any badging or training be required for the personnel moving HDs/tapes to the truck and/or driving the material to our site?

ANSWER 11: No. Yes, badging on site is required. All personnel will be required to check in at the visitor center and receive a badge. Valid Driver’s License or Government issued Identification is required for identification and personnel should have a clean criminal history, or they will be denied entry. No training required.

QUESTION 12: If it proves more expedient, Is it allowable to use a third party logistics company (dedicated truck) to move the material?

ANSWER 12: Yes, an offsite facility may be used for this destruction. The vendor will need to establish and demonstrate a solid chain of custody between our facility and theirs. Tamper-evidence seals are required whether transported by third party or Contractor.

QUESTION 13: What is approximate mix of Standard Hard Drives (server drives) versus Laptop Drives?

ANSWER 13: About .1% of the drives are laptop drives.

QUESTION 14: What is approximate mix of tapes – magnetic optical platters/discs, floppy/cd, and digital linear tape (DLT)?

ANSWER 14: All tapes are Sun StorageTek T10000T2 cartridges.

QUESTION 15: When you say you want this done offsite, do you mean offsite at your other facility or offsite at one of our facilities?

ANSWER 15: Off site at a Contractor’s facility.

QUESTION 16: Are you prepared to ship this material? We will include it in the bid.

ANSWER 16: No. Contractor will be responsible for preparing for shipment.

QUESTION 17: How will the hard drives and tapes be packaged for pick-up?

ANSWER 17: Tapes are in large gaylord type boxes on pallets. Drives are in various moving size boxes on pallets.

QUESTION 18: Are they stored in crates?

ANSWER 18: Tapes are in large gaylord type boxes on pallets. Drives are in various moving size boxes on pallets.

QUESTION 19: Will the contractor be required to use a forklift or lift gate to load them?

ANSWER 19: Please see response to Question 7.

QUESTION 20: I was wondering how will the hard drives and tapes will be packaged at the time of pickup?

ANSWER 20: Tapes are in large gaylord type boxes on pallets. Drives are in various moving size boxes on pallets.

QUESTION 21: Will they be in containers?

ANSWER 21: Tapes are in large gaylord type boxes on pallets. Drives are in various moving size boxes on pallets.

QUESTION 22: What are the size of the tapes?

ANSWER 22: Tapes are approximately 1”x5”x4” (Sun StorageTek T10000 cartridges)

QUESTION 23: Do the tapes require degaussing before shredding?

ANSWER 23: No.

QUESTION 24: Will the government provide logistics support at pickup (i.e. forklifts, pallet jacks, packaging and crating materials)?

ANSWER 24: No. The Contractor is responsible for pickup.

QUESTION 25: In order to estimate shipping costs, what is the cubic volume of the materials to be destroyed?

ANSWER 25: There are 4 pallets that are approximately 4’Wx4’Dx4’H. 1 pallet is approximately 4’Wx4’Dx5’H. The 12 remaining pallets are approximately 4’Wx4’Dx3’H.

QUESTION 26: What types of hard drives are these, SATA or SCUSI/SCSI?

ANSWER 26: SATA

QUESTION 27: Are the materials already palletized/packaged or will this be a responsibility of the contractor?

ANSWER 27: Already palletized and in boxes. Boxes need to be taped/secured.

QUESTION 28: PWS Paragraph 4.1, General security requirements and guidance, states that contract personnel are “responsible for compliance with these security requirements”. However, the paragraph does not list what the security requirements/training are. What security training is required and who needs to receive it? Is it just contract personnel accessing the ERDC ITL facility or is it all individuals on the contract? Where do contract personnel go to access required security training modules?

ANSWER 28: No training required. Badging on site is required. All personnel will be required to check in at the visitor center and receive a badge. Valid Driver’s License or Government issued identification is required for identification and personnel should have a clean criminal history, or they will be denied entry.

QUESTION 29: Are the hard drives "Enterprise" hard drives or "desktop" hard drives? Enterprise take longer to shred.

ANSWER 29: 99% Enterprise

QUESTION 30: Are the tapes "magnetic tape data storage" devices, and what are their dimensions?

ANSWER 30: Yes, Tapes are approximately 1”x5”x4” (SUN StorageTek T10000 cartridges).

QUESTION 31: Can we take a site walk and scope the work site for logistics? If so, I can go as early as tomorrow.

ANSWER 31: There will not be a site visit for this requirement.

QUESTION 32: How close can we get to the room/vault where the hard drives are stored in?

ANSWER 32: Media is accessible via a 10 ft rollup door and stored just inside of it. Truck can be backed within feet of the door and pallets moved via pallet jack to the rollup door. From the door to the truck is up to the contractor.

QUESTION 33: How close can we get our storage container(s) outside the building?

ANSWER 33: Media is accessible via a 10 ft rollup door and stored just inside of it. Truck can be backed within feet of the door and pallets moved via pallet jack to the rollup door. From the door to the truck is up to the contractor.

QUESTION 34: What size are the hard drives and tapes? Should I assume they are from laptops or specific to a server room with abnormal size drives/tapes?

ANSWER 34: Estimate around 100 laptop drives, the rest are server type drives. Tapes are approximately 1”x5”x4” (Sun StorageTek T10000 cartridges)

QUESTION 35: After destruction, is a certificate of final and complete disposal required?

ANSWER 35: Yes. PWS has been updated to reflect this deliverable.

File details come from the government source that posted it. Updated .