Attachment Questions_Answers 1 thru 14.pdf

PDF 678 KB Posted

Attached to
Fort Wainwright, Alaska (FWA) CYS Facilities Snow-Ice Removal/Lawn Maintenance
Solicitation number
W912CN22Q0030
Issued by

About this file

This document includes a solicitation for commercial items and a related performance work statement. Key details include:

The solicitation requests quotes for snow and ice removal services and lawn maintenance at various Child/Youth Service facilities on Fort Wainwright, Alaska. The base period of performance is from June 2022 to June 2023 with four optional one-year extensions. Services include clearing snow and ice from sidewalks before and during facility hours and mowing and maintaining turf areas after hours. The incumbent contractor is Alaskadian Management Services under contract number W912D021D0002. Quotes are due by May 17, 2022 and the award will be a fixed-price contract to the responsible offeror providing the best value based on past performance and price factors.

View the file

Other files

Show all 19

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

In the event that these answers conflict with the PWS, the PWS shall guide.

ATTACHMENT Q&As #1-14

Q #1: If these services were previously performed by a contractor, who is the incumbent and what is the contract number?

Answer #1: Incumbent is Alaskadian Management Services, LLC under W912D021D0002. Note the strategy for this current requirement has changed from an IDC type to a purchase order.

Q #2: What was the prior year(s) contract cost?

Answer #2: Annual costs are not available. The total contract cost was $500,837.85.

Q #3: Will the contractor be able to store equipment designated strictly for the service of snow removal?

Answer #3: No, there is no location for equipment to be stored on site.

Q #4. Is there a location on base to store equipment used for this solicitation?

Answer #4: No, there is no location for equipment to be stored on site.

Q #5: Is there a Not-To-Exceed budget for this solicitation?

Answer #5: The Government does not disclose budgetary figures.

Q #6. The areas listed as grass have been neglected and are no longer grass as much as gravel and moss. Will the Contractor be required to topsoil and seed these areas to return it to grass?

Answer #6: No; there is no seeding requirement.

PWS Information:

2.2.5 Seeding and Sodding. N/A

2.2.5.1 Seeding. N/A

2.2.5.2 Hydroseeding. N/A

2.2.5.3 Sodding. N/A

2.2.5.4 Aerating and Overseeding. N/A

Q #7. If we are required to reestablish grass, can we temporarily close them off to foot traffic to allow for germination?

Answer #7: No; there is no seeding requirement (see answer #6 above).

Q #8. Is there a water source available? Is it a hydrant or a spicket at each location? Is water maintenance part of the requirement?

Answer #8: No, there is no watering requirement.

Q#9. Is moving snow off the site required?

Answer #9: No, there is no requirement to move snow off site; there is a requirement to move it to a designated area if it exceeds 3 ½’ in height.

For light snow events, snow may be moved and piled onto the grassy areas of the sidewalks. Snow shall be collected and moved to the designated area when pile height exceeds 3 ½ feet, see PWS Annex G section 2.1.

Designated areas will be identified by the Base Operations at Directorate of Public Work’s, each year this will be a coordination conducted by the COR when notified or requested by contractor. Designated areas for this are located at the facility area/foot print, most often up front near or in the parking lot for Base Operations to load and remove to the snow dump area.

Q#10. Is there a requirement on the type of Ice melt we are allowed to use?

Answer #10: Ice melt (is provided by the Contractor) must be approved by facility directors and occupational Health office. As stated in the PWS section 2.18.1, Safety Data Sheets (SDS) data must be submitted by the Contractor to COR for approval five (5) business after contract award or 5 days before delivery of material, for coordination with these tenants. Also see PWS Annex A section 2.18.1.1 for employees handling hazardous or toxic materials, see Deliverable Schedule #007 SDS requirements, and Annex G section 2.3.1 De-Icing Material/Sand/Salt.

Q#11. Is the trash removal limited to the Yard and sidewalks or are there trash bins that need to be maintained as well?

Answer #11: Trash Bins are not a requirement under this contract; removed trash, litter, tree limbs, debris, etc., that is covered in this scope may be disposed of in on site dumpsters.

Approximately 356,063 square feet, are indicated in the CYS Grounds Maps referenced in TE3F through TE3I. The Contractor shall remove trash, litter, tree limbs, debris, etc., prior to mowing. Paved areas and walkways shall be free of lawn clippings/debris the same day the mowing is performed. The Contractor shall mulch mow the grass and remove visible grass clippings after mowing, before leaving the work area. The lawn shall be uniform in appearance, free of skips, gaps, rutting, or scalping. The Contractor shall be responsible for any damage incurred as a result of grass cutting operations; see PWS Annex F section 2.2.1, Mowing, and 1.1.8 Remove Debris and Litter.

All refuse generated by this Contract shall be legally disposed of, meeting all Federal, State, county, and Installation guidelines for disposal (including disposal of hazardous materials). Hazardous waste materials shall be disposed of IAW applicable Federal, State, and local statutes. Refuse shall be disposed of on a regular basis in order to ensure a neat and orderly appearance of the Contractor's area of responsibility and its surrounding areas. Roll-offs shall be used for large quantities of refuse. Large and bulk items shall be broken down to maximize the roll off dumpsters’ capacities. The burning of debris, waste material, and other salvageable items is prohibited on the Installation. The Contractor may be able to use Government provided recycling containers as available strictly for recyclable materials accepted by the Recycling Service Contract in effect at the time. Papers, plastics 1-7, aluminum and tin cans shall be recycled. Any misuse of the recycling containers shall be corrected by the Contractor as directed by the DPW or the applicable Quality Recycling Program (QRP) representative, the recycling contractor, or the COR; see PWS Annex A section 2.5.6 Disposal.

Q#12. If sand and/or trash are plowed into the grass area i.e. by any other contractor who is responsible for the parking lot snow removal, into our area (either on the side walk or lawn area) damage/or add trash to it, are they responsible for that, or does it become our responsibility?

Answer #12: The COR will facilitate coordination with other contractors. Prior coordination with parallel contractors has occurred in the past with little to no issues.

Q#13: What security clearance is required other than gate pass?

Answer #13: Background checks/criminal records check as indicated in the PWS information and in 6.0 of Annex A.

The Contractor and all associated subcontractor’s employees shall comply with applicable installation, facility, and local security policies and procedures. The Contractor workforce shall comply with all personal identity verification (PIV) requirements as directed by DoD, Headquarters Department of the Army (HQDA), and local policy. The KO/COR will request changes in Contractor security matters or processes if the Force Protection Condition (FPCON) at any individual facility or installation changes; see PWS section 2.14.1 Access and General Protection/Security Policy and Procedures.

The Contractor shall become acquainted with and comply with all Government regulations as posted, or as required by the KO. Regulations, manuals, and technical documents applicable to this Contract are listed in Section 6.0 of this PWS; see PWS section 2.14.2 Rules, regulations, direction and requirements issued by the Commander apply to the Contractor.

Currently there is no requirement to register Contractor owned vehicles with the Provost Marshal or DES.

However, the Contractor shall maintain a list of all Contractor-owned or operated vehicles and trailers operating on the installation at all time. The list may be used in case of emergency and/or other contingency. Evidence of vehicle ownership and vehicle liability insurance must be presented upon application of vehicle registration; see PWS section 2.13.3 Contractor Vehicle Registration.

Contractor and all associated subcontractor’s employees shall comply with applicable installation, facility and area commander installation/facility access and local security policies and procedures (provided by DES) IAW Army Directive 2014-05. The Contractor shall provide all information required for background checks to meet installation access requirements, to be accomplished by the installation Provost Marshall Office or DES, or Security Office. Contractor workforce must comply with all personal identity verification requirements as directed by DoD, HQDA and/or local policy. In addition to the changes otherwise authorized by the changes clause of this contract, should the Force Protection Condition (FPCON) at any individual facility or installation change, the Government may require changes in contractor security matters or processes. Initial checks must be complete prior to any actions/work at facilities. Timely modifications will be provided within 5 days of any change of employee status, employee status changes that will negatively impact background check will be communicated immediately (within 24 hours) to KO/COR; see PWS section 2.14.4.1.

Contractor/contract employees and their privately-owned vehicles or motorcycles or Contractor or vendor-furnished vehicles and equipment must enter the Installation through the designated secure access control points (ACP). Under the present Installation FPCON, vehicle and equipment operators and passengers must possess only a valid photo identification card to access the Installation. Vehicle and equipment operators must also possess and be ready to show a valid state driver's license, current vehicle registration, and proof of state required minimum liability insurance. As determined by the Installation FPCON, an elevated FPCON may require additional security screening and/or limited Installation access;

see PWS section 2.14.5 Contractor and Vendor Access.

All Contractor personnel requesting access to Fort Wainwright will enter through the designated Visitor Control Center (VCC). All Contractor personnel will be required to present a United States National or State issued identification that is capable of being scanned for valid entry. Contractor personnel will receive a visitor’s badge at the VCC with the length of access allowed. The maximum access length for visitor badging is one year. Once issued a valid visitor’s badge Contractor personnel may enter any Manned Access Control Point/Gate. All Contractor personnel and their vehicles, equipment, and packages are subject to inspection or examination (search) at entry/exit of the Fort Wainwright, access control points (ACP); see PWS section 2.14.5.1.

Q#14. What gates will be allowed to be used to access the base?

Answer #14: Once access coordination has been completed, any gate can be used currently. The government reserves the right to modify, as this could change. Changes in security policy/posture or other requirements/emergency operations etc. could arise that could impact or modify access points.

File details come from the government source that posted it. Updated .