W564KV22R0009 Drayage Solicitation Questions Benelux 6 July.pdf
PDF 88 KB Posted
- Attached to
- FMO Drayage Services - Benelux
- Solicitation number
- W564KV-22-R-0009
About this file
This document contains questions and answers regarding solicitation number W564KV-22-R-0009 for FMO drayage services in the Benelux region. The solicitation seeks firm fixed-price monthly rates for regular drayage distribution services from government furniture management organization warehouses in Chievres, Belgium and Brunssum, Netherlands to Army installations. Services include installation and removal of appliances as well as warehouse augmentation and preparation of furniture and appliances for reissue. Questions addressed workload increases, pricing assumptions, packing requirements, furniture assembly, and basis for the estimated cubic meter figures. Responses clarified that workload increases would not interrupt regular services, pricing should utilize historical data and judgment, packing is generally not required, furniture assembly status depends on the item, and estimated volumes averaged 2018-2020 contract data and future needs forecasts.
View the file
Other files
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
W564KV-22-R-0009
Benelux Drayage Services Questions and Responses
Q1: What happens, if the US-Army decides they will station another 1000 soldiers at the Shinnen area for instance and the workload for us would increase accordingly.
A1: Soldiers rotating to various locations in Europe is a regular occurrence for training exercises or for other mission reasons. When units are rotated in and out of Europe they utilize only minimal FMO support (typically beds and one refrigerator per floor) due to limited housing capacity. As this is a regular occurrence, the cubic meters of furniture and appliances is already included within the historical data. Soldiers that stay in temporary structures (e.g. tents) utilize no FMO support and no drayage services.
Q2: Is there any thoughts of a certain limit, low or high, that would allow for negotiations in such an extraordinary situation?
A2: As stated in the solicitation, this is a firm-fixed-price requirement and offerors must submit a monthly rate for drayage services. Offerors must make use of the historical data, the estimated workload, and their own judgment when proposing prices.
Q3: The same question occur in case of a war?
A3: Please refer to the answer to the first question.
Q4: On page 56 there is an option period of 6 month mentioned. We shall put down an offer for this period. On SF1449 there is no line item determined where we can put that rate? Let me know how to proceed.
A4: At stated in provision 52.212-2 of the solicitation, the Government will use the rate for the option period as the rate for the Option to Extend Services (FAR 52.217-8). It is not necessary for offerors to input a price for this potential 6 month additional option period.
Q5: In regards to the long distance deliveries and the provided weekly schedule for the regular drayage service, would the regular service be considered on hold while the long distance deliveries occur? Or, shall the contractor calculate with the need of additional vehicles for the long distance occasions since regular and long distance drayage services can occur both at the same time?
A5: The regular services would not be put on hold. When long distance services are required, contractor would need to provide those services in addition to the regular services without interruption.
Q6: Our company is performing a drayage service contract in Germany and we do see that government transported furniture is packed in standard size boxes which are placed in trucks with installed shelving. Does the contractor need to assume that such similar packing service would be required for W564KV22R0009 as well?
A6: No, offerors should not make that assumption. Typically, only brand new furniture or appliances would be delivered in its original packaging. Already issued/re-issued furniture and appliances would not need to be re-packaged for shipment to the customer. The contractor will be expected to utilize regular commercial practices when shipping items to prevent damage during transport.
Q7: As for the big and heavy furniture (100kg+) is it assembled at the delivery location or it has to be transported and carried in one piece? In general, please provide the information if furniture is assembled/disassembled or needs to be assembled/disassembled during delivery and pick up?
A7: Generally, furniture is assembled or mostly assembled and this is reflected in the Attachment 12 Cubic Meter Listing. Disassembly of the furniture prior to shipment for reassembly at the customer location is at the discretion of the contractor. The contractor is expected to use its own expertise to facilitate the loading and delivery of items. Of importance to the Government is that the Contractor shall ensure furniture/appliance serial number matches with the delivery/pick up document provided by the Government. Also, the Contractor shall conduct a joint inspection with the Government, to inspect furniture and appliances prior to leaving the FMO warehouse and document any damages found on the Delivery document provided by the Government (PWS 5.2.1 Drayage Service)
Q8: On the form SF 1449 line item 1001 it says 11 months in line item 2001 it says 12 month What confuses me are the number of cm at the estimated workload data sheet. The number of cm are the same for the basic year and for the option year, there should be one month difference?
A8: The number of estimated CM on the estimated workload data sheet is the estimate for one year (12 months). Offerors are asked to propose a monthly price for drayage services, so historical data is provided for the previous four years (broken down monthly) and the estimated workload is based on a full year (12 months) of service so that a monthly price can be calculated. CLIN 1001 is for only 11 months to allow one month for the awardee to complete all necessary tasks (train employees, obtain base access, etc.) before contract performance begins.
Q9: Can you provide information, where the estimated cm figure for the base year and option year come from. Was it the numbers from the year 2021 or was it an average figure from the past five years?
A9: The estimated workload was calculated utilizing an average CM shipped from 2018-2020 of the current contract and also factors in IMCOM’s estimated future needs. Due to the time when the estimated workload was calculated, workload data from 2021 was not yet available and was not used. The Government also notes that the 2021 data that it has since received is lower than previous years because of fewer movements due to the corona virus pandemic. The estimate provided reflects drayage shipments at the normal, non-pandemic amounts.
File details come from the government source that posted it. Updated .