Questions and Answers as of 8-26-2020.pdf

PDF 864 KB Posted

Attached to
JKSE 172216, Install Crane, B80
Solicitation number
W50S7L-20-B-0001
Issued by

About this file

This document contains questions and answers related to solicitation number W50S7L-20-B-0001 from the Montana Air National Guard for project JKSE 172216 to install a crane in Building 80 at Great Falls, Montana. The project includes installation of air conditioning, construction of structural supports for a bridge crane and fall arrest system, addition of supplementary heat to work areas and the hangar bay, repairing the hangar floor surface, installation of flexible pavement in dirt areas, and installation of a domestic water line to create a looped system near the facility. Questions covered clarification of construction details, subsurface conditions from geotechnical reports, equipment approvals, and warranty and contact information for previous roofing work. The solicitation is set aside 100% for small businesses with a NAICS code of 236220 and size standard of $39.5 million. The estimated value is between $1,000,000 to $5,000,000. Award will be a firm-fixed price contract to the responsible bidder providing the most advantageous price.

View the file

Other files

Show all 13

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Solicitation W50S7L20B0001 - JKSE 172216, Install Crane, Bldg 80

Question and Answers as of 13 August 2020

1. Question: On Details 1/S5.0 and 3/S5.0. As I understand it, I can use #4’s @ 12” O. C. embedded 6” into the existing slab w/epoxy in all areas .Except where NOTE A on Sheet S2.0 which is identified as

40’-0”. On Detail 3/S5.0 it does say see Note, but using #4’s @ 12” O.C. embedded into existing slab w/epoxy should apply as detail 1/S5.0. I hope I exampled this correctly. In other words except NOTE

A (40’-0”) Sheet S2.0. I can use #4’s @ 12” O. C. embedded 6” into existing slab w/epoxy?

Answer: The only place where "Note A" of 1/S5.0 applies is the 40' length near Grid D.5/16. Detail

3/S5.0 uses its own independent note regarding slab rebar (not "Note A" from 1/S5.0). Therefore, it is unacceptable to embed with epoxy 6" at detail 3/S5.0. See attached blue comment.

2. Question: Detail 3/S5.0 where it indicates Existing Door Slab Rails & Slab. Note “Existing Dowels to

Grease one side of Dowel”. Is it allowed to cut the existing dowel off and use #4’s @ 12” O.C.

embedded 6” into existing slab w/epoxy.

Answer: The requested change is unacceptable.

3. Question: I would appreciate receiving the Geotechnical Report for MANG Install Crane B80.

Answer: See attachment “B25_80 Geotech Report.pdf”

4. Question: Under SECTION 11 81 29.1 FACILITY FALL PROTECTION AND SECTION 11 81 29.2 ROOF

PROECTION SAFETY SYSYEMS. Under Product Data Manufacture it did not have a list of specific manufactures. Do you have preference for a manufacture.

Answer: No, as long as it meets specifications. Manufacturer will be approved through the submittal process after award.

5. Question: Is the fire hydrant lead in the below clouded area a part of this projects scope? I would recommend doing it at the same time as the rest of this waterline work.

Answer: Yes, that hydrant is in the scope, per print.

6. Question: If the hydrant lead is a part of scope. I believe it will have the same adjustment required as the other waterlines have required when crossing that storm drain.

Answer: 2. Yes, it will have the same adjustment when crossing the storm drain.

7. Question: I received the Geotechnical Report but there was not log borings included. May I receive the Nine Borings as referenced in the report?

Answer: MTANG does not have that information.

8. Question: I would like to request a planholders or bidders list, and to confirm that the bid date and time are unchanged.

Answer: See attachment “B7-Site visit attendence sheet” for a list of interested parties who attendend the site visit. See solicitation W50S7L20B0001, block 13 for bid date and time.

9. Question: Is the rebar in the slab in tension or compression or both?

Answer: Pending

10. Question: The specs Section 221006 Part 2.1.A calls out the trench drain as 12”. It is shown as 10” in other documents. Which is correct?

11. Question: Is there an existing warranty on the roof? Manufacturer?

Answer: GenFlex is the manufacturer and their warranty is still in effect. The Installer’s warranty has expired.

12. Question: Drawing E1.01 tells the electrical to provide all materials and labor to reroute conduits as required. The new trench is over 36” in depth. A lot of these conduits may be located in the trench.

Can these conduits be left in the trench exposed, or must they be rerouted? If they are to be rerouted are we to dig new lines under the trench or can we install handholes on the existing lines?

What size and type of wire’s are in the conduits?

Answer: This hangar is used for washing aircraft so water is present at any time. The B80 Hangar floor is also has a Hazardous Classification Class 1 Division 1 per NEC 513.3(A) from the bottom of the trench drain to 18 inches Above Finished Floor.

The conduits can be sleeved with a watertight Hazard Classification Class 1 Division 1 per NEC

513.3(A) that is rated to not leak at a under a minimum depth of 3ft of water and left in the trench drain as long as the integrity of the original conduit is not compromised or the conduit can be rerouted per the drawings.

If the Contractor chooses to use hand holes they must be Aircraft rated, Watertight, vented and must meet Hazard Classification Class 1 Division 1 per NEC 513.3(A).

See B80 electrical asbuilts: File Electrical PG66-105.pdf

13. Question: Several places mention section 26 05 73. Will that specification be listed and enforced or should references to it be deleted?

14. Question: Is a Montana PE stamp required for the Fall Protection System drawings?

Answer: Yes.

15. Question: Is a spec available for the existing roll up doors that require work?

Answer: See Spec Section 087100. The below photograph of the assembly has the product information on the manufacturer’s ID stickers.

16. Question: Who holds the roof warranty on this building, and is it still active?

Answer: GenFlex is the manufacturer and their warranty is still in effect. The Installer’s warranty has expired.

17. Question: Do you have the contact information for the roofer that did previous patch work?

Answer: Summit roofing, their contact information is on the B80 OM pdf which contains information on roofing products, warranties, and contact information. See attachment: “C130 B80 O&M EPDM

Roofing”

18. Question: Will the new fall protection system interfere with the crane at all?

Answer: Crane will be stowed to the side when fall protection system is utilized.

19. Question: Will a FOD plan and fencing be required for work outside of the hangar?

Answer: Yes, will need to meet OSHA standards.

20. Question: In regards to the aircraft fall protection, do you want 2 people x each rail = 4 people over each wing = 8 people total, or 2 people over each wing = 4 people total?

Answer: 2 people over each wing = 4 people total.

21. Question: On Detail 3/S5.0 “EXISTING DOWELS TO REMAIN GREASE ONE SIDE OF DOWEL” Do you know how many dowels there are in existing slab that remain. clean, and grease.

Answer: Number of dowels installed is unknown. The construction detail shows that the dowels were supposed to be installed at 3’- 0” C-C.

22. Question: The Geotechnical Report I received states there are 12 log borings. If I cannot receive the log borings I will bid as regular excavation and no rock.

Answer: The Geotech Report has all the information from the log borings. You will find the site conditions starting on Page 4 of the report, and the subsurface conditions starting on Page 5 where there is specific mention of bedrock.

23. Question: In the Specifications under Section 01-50-00 Temporary Facilities And Controls, it mentions a temporary fence (2.1 Materials para A). On the exterior you going to want that around the new water line we are installing.

Answer: Protective measures for that open trench for the water line will just need to meet OSHA standards.

24. Question: Would like prior approval of equipment to bid.

Answer: Equipment approvals will be given during the submittal process after award of a contract.

Bid items must meet salient characteristics outlined in the specifications.

25. Question: On Sheet A1.20 Note 11.” Hatched area denotes slab area sloped up to adjacent sill 6”

A.F.F.” Are we to remove these areas and replace with new concrete slab.

Answer: Hatched area in front of doors is the sloped area into existing doors and doesn’t need to be removed. Separate hatched area of the trench drain is its own hatching and is the area to remove.

26. Question: Can standard gaskets be used instead of Viton Gaskets on the C900 PVC water main piping?

File details come from the government source that posted it. Updated .