RFP_2025-17_Addendum_01_Pre-Bid.pdf
PDF 141 KB Posted
- Attached to
- Water Safety Pilot Program
- Solicitation number
- RFP No. 2025-17
- Issued by
- King County, Kingston CDP, Washington
About this file
This is an Addendum document containing Q&A from a Pre-Bid Conference held on December 16, 2024, for RFP No. 2025-17 issued by the Washington Office of Superintendent of Public Instruction (OSPI). The RFP seeks a nonprofit organization to develop and implement a water safety curriculum pilot program in Washington state public schools, to be completed by June 2025. The program involves developing or selecting curriculum and administering it to 25-50 schools, with a reduced scope of 25 schools being acceptable due to the compressed timeframe. The successful bidder will have 2-3 weeks to decide on curriculum, with the remainder of time dedicated to program implementation, and must submit a final summary report by June 30, 2025.
Key eligibility requirements specify that bidders must be licensed to do business in Washington state (or intend to become licensed within 30 days if selected) and must be a 501(c)(3) nonprofit organization located in Seattle that focuses on water safety education, legislation, and increasing equitable access to swimming lessons. The program structure allows flexibility in implementation, with options for single or multiple safety sessions, and will primarily be teacher-implemented within classrooms with minimal direct interaction from the contractor except for analysis purposes. The general framework suggests one school, one class, and 30 students per implementation to manage the scope of connections needed with schools and districts.
View the file
Other files
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| RFP_2025-17_Addendum_02.pdf | ||
| Exhibit_E_Contract_Issues_2025-17.docx | DOCX document | |
| Exhibit_B_Qualification_Affirmations_2025-17.docx | DOCX document | |
| RFP_2025-17_Water_Safety_FINAL.pdf | ||
| RFP_2025-17_Amendment_01.pdf | ||
| Exhibit_A_Assurances_2025-17.docx | DOCX document | |
| Contract_Intake_Form_01.24.docx | DOCX document |
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
This document is posted to capture the questions received, and agency answers provided, during the Pre-Bid Conference, which was held on December 16, 2024.
All amendments, addenda, and notifications related to this procurement will be posted on the
OSPI website (if this was an open procurement) and on the Washington Electronic Business
Solution (WEBS) website. Additional questions concerning this procurement must be submitted to contracts@K12.wa.us. Communication directed to other parties will be considered unofficial and non-binding on OSPI, and may result in disqualification of the Consultant.
1. Question: What is meant by landscape analysis under scope of work in the RFP?
Answer: That language is meant to describe the different regions of Washington state and what current water safety curriculum is currently available for the K-12 education environment.
2. Question: Is this RFP to develop curriculum or is it to administer a pilot program by June
2025? Or both?
Answer: It is actually both, the successful bidder will be developing and/or selecting a water safety curriculum and administering it in the pilot program that will run the period of the contract.
3. Question: What deliverables are expected within this short timeframe?
Answer: OSPI is open to a reduced outreach to 25 schools/districts from across the state to fulfill this legislative proviso. The reduction should be reflective of the reduced timeframe for the work. After the pilot program, the successful bidder will provide OSPI a summary analysis.
4. Question: How many water safety sessions and duration amount constitute a program?
Answer: That is up to the discretion of the bidder, OSPI is flexible to a wide variety of options whether there is a suggestion of three safety sessions or a single safety session that has a high level of quality when administering.
5. Question: How much of the contracted time is designated to deciding on the curriculum vs actual programming time?
Answer: There will be about a two to three week period for deciding on the curriculum and the rest of the time will be actual programming. The summary report is not due till
June 30, 2025 so the successful bidder can determine how much time prior needed to
Request for Proposals No. 2025-17
Addendum 01 – Pre-Bid Conference Q&A https://www.k12.wa.us/about-ospi/contracting-ospi/competitive-procurements https://pr-webs-customer.des.wa.gov/ mailto:contracts@K12.wa.us
OSPI RFP No. 2025-17 | Addendum 01 Page 2 of 2 be set-aside before submission. OSPI needs a minimum of three days to review the reports and make edits.
6. Question: Are there qualifications for the subcontractors?
Answer: No, if the successful bidder chooses to subcontract, there are no set requirements. However, proposed subcontractors and their qualifications must be disclosed in the Management Proposal.
7. Question: So if we only work with a few schools in the Seattle School District we ARE eligible?
Answer: Eligibility is not based on who the bidder currently works with. The two criteria needed to be eligible for proposal submission are:
• Licensed to do business in the State of Washington. If not licensed, provide a written intent to become licensed in Washington within thirty (30) calendar days of being selected as the apparent successful bidder.
• Per ESSB 5950 Section 522(3)(z), the bidder must be a nonprofit 501(c)(3) organization, located in Seattle, WA, that is dedicated to saving lives through water safety education, legislation, and increasing equitable access to swimming lessons and tools.
8. Question: What is the expected amount of interactions or classes with the students?
Answer:
• The teacher is going to implement the curriculum identified by the successful bidder within the classroom. There will be minimal interaction with the classes except for any potential analysis processes the bidder recommends in their proposal.
• The general frame OSPI is trying to be flexible around is a one school, one class, and 30 student’s structure. This way with the 25-50 schools there is not an overall burden with getting broad connections with each school and district.
9. Question: Is this curriculum something the teacher will be doing weekly, once, or three times a week? What is the frequency?
Answer: The successful bidder will determine this in their proposal. This could be something that is just a one off or it could be something that happens every Friday.
No questions or responses included in this document require any changes to the solicitation document; this document stands alone.
File details come from the government source that posted it. Updated .