Alaksa_HSHQWA-14-R-00001_QAs.docx

DOCX document 38 KB Posted

Attached to
Protective Security Officer (PSO) Services in Alaska - HSHQWA-14-R-00001
Solicitation number
HSHQWA-14-R-00001
Issued by

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Alaska Questions and Answers

HSHQWA-14-R-00001

Questions
Answers
1
Is there an incumbent contractor associated with this work? If so, are you able to provide the name of the contractor and the contract #? Or, is this considered a brand new requirement?

The incumbent contractor is Inter-Con Security Systems, Inc., contract number HSHQWA-10-A-00002. This RFP is considered a new requirement.

2
Might you know the incumbent contractor, contract value, and/or contract # for this opportunity?

See Question 1.

3
Would like to request a copy of Exhibit 1 (Post Exhibit) in Excel format.

See Amendment 0002.

4
Reference: HSHQWA-14-R-00001_RFP_Package – Proposal Submission Requirements on page 277 of 306 and Section “5.4.2 Security Clearance Requirements”

In the RFP Proposal Submission Requirements on page 277 of 306, it states, "1. The resulting contract requires access to classified information. Offerors shall possess a Top Secret facility clearance prior to the date and time established for PSO’s to begin standing post. PSO’s shall begin standing post on 10/1/14 at 00:00. If the Contractor selected for award does not possess a Top Secret facility security clearance, DHS will sponsor the firm for the facility clearance. If a sponsored Contractor does not receive the required facility clearance prior to the date by which PSOs are to stand post, DHS may employ appropriate contractual remedies, up to and including termination of the contract. Offerors shall document within their proposal whether or not they possess the required facility clearance.” However, in Section “5.4.2 Security Clearance Requirements” on page 74 of 306, it states, “5.4.2.4(a) Contractor must possess a facility clearance that is equal to level for work on this contract as specified in Section 5.4.1.2 prior to submission of proposal or quote.” But on page 75 of 306 5.4.2.4(b), states, “DHS may sponsor Contractor for a facility clearance, if contract performance requires access to classified information and Contractor selected for award does not possess a facility security clearance that is equal to level for work on this contract as specified in Section 5.4.1.2.”

Question: Will the Government sponsor a company to obtain the necessary facility clearance or does the company need to have the facility clearance prior to proposal submission as stated in section 5.4.2.4(a)?

A) It is not necessary for the offeror to have the Top Secret clearance prior to submittal of the response

B) Section 5.4.2.4 indicates that 5.4.2.4 (b) is applicable. IAW Section 5.4.2.4 (b), DHS may sponsor Contractor for a facility clearance. DHS may sponsor Contractor for a facility clearance.

5
Reference: HSHQWA-14-R-00001_RFP_Package – Section 5.4.1.1

Section 5.4.1.1 states “Government shall notify Contractor of required security classification of this contract and elements thereof, and of any subsequent revisions in such security classifications, by use of Contract Security Classification Specification (DD Form 254), or other written notification.

Question: Will the Government please provide the “DD254 or other written notification” as to the security classification of this contract?

IAW Section 5.4.1.2, DHS determined that performance of this contract requires Contractor, subcontractor(s), vendor(s), etc., (herein known as Contractor) to access sensitive DHS information and may require access to classified National Security Information (herein known as classified information) up to and including Top Secret classification level. Special Access Programs (SAP) is not Applicable (N/A) for this contract.

6
HSHQWA-14-R-00001_RFP_Package – Past Performance Questionnaires

a. Past Performance Questionnaires (Attachment 4) shall be submitted for each reference contract unless a Contract Performance Assessment Report (CPARS) for the most recently completed performance period is resident in the Past Performance Information Retrieval System (PPIRS) for the reference contract.

Question: Should we submit the CPAR copies with our proposal if they are on PPIRS?

Copies of CPARS reports do not need to be submitted if the most recent completed CPARS for the last performance period is available in PPIRS. As stated in the Proposal Submission Requirements, at their discretion, offerors may supplement their PPIRS report by having a Past Performance Questionnaire completed and submitted.

7
Reference: HSHQWA-14-R-00001_RFP_Package – Proposal Submission Requirements, 3.

The Government requests that “Proposals shall be comprised of THREE (3) separate sealed envelopes. The first envelope shall contain five (5) copies of the technical (non-price) submission. The second envelope shall contain the original and one copy of the pricing submission and all other documents required by the solicitation (e.g. SF 1449, Pricing Schedule, Price Element Breakdown, Disclosures, Representation & Certifications, Subcontracting Plan (if applicable), etc.). The third envelope shall contain a disc containing a saved electronic copy of the offerors Management Approach (in Microsoft Word or equivalent format) and the offerors Pricing Schedule and Price Element Breakdown (in Microsoft Excel or equivalent format). All of these envelopes should then be sealed in a fourth envelope that clearly identifies the RFP for which it is being submitted.

Question: Can a box be substituted for the fourth envelope used for all envelopes for proposal shipment?

Question: Please clarify how the proposals should be bound i.e. three-ring-binders, bound with a binder clip etc.?

1) Yes.

2) Offerors may secure their proposal submissions together with a binder clip, paper clip, etc.

8
The Post Exhibit does not have a column indicating the number of PSO’s per shift, can this be added?

It is up to the individual offeror to determine the number of PSOs per post shift.

9
Are the patrol positions roving within a facility?

Patrol positions rove both inside and outside of facilities.

10
The solicitation states that no office space will be provided. Will the government provide a security room, or control room for the supervisor? Where will PSO’s check-in and the files be kept?

No.

PSOs will sign in on the 139 and PSO post desk book will be secured at the facility.

11
Are the post hours inclusive of breaks?

The post hours identified on the Exhibit 1 represent the hours for which a PSO shall be present on post. IAW Section 12.1.2.1 Contractor shall provide breaks and/or meal periods in accordance with minimum state requirements and/or applicable Collective Bargaining Agreements. Exhibit 1 specifies which posts require a PSO relief provision.

12
What was the escalation rate when the last CBA was negotiated?

The escalation rate is/was not determined by the Government but negotiated between the parties to the CBA.

13
Can you provide an example of the current contractor’s schedule and relief schedule at each location?

No, the current schedule and relief schedule are applicable to the current contract and not necessarily indicative of this requirement.

14
Can you please identify the exact make and model weapon that the current PSO’s on the contract are using?

S & W – M&P Semi-Auto 40 caliber

15
What is the cost per PIV card that the contractor will incur?

There is no material cost to the Contractor for the PIV card; however, the cost associated with PIV processing (e.g. enrollment station processing time, any travel time/cost which may be necessary to and from the enrollment station etc.) should be built into the proposed hourly rates.”

16
Exhibit 8-E discusses Contractor provided cell phones. The quantity column states “1.”

The paragraph above the table states one per officer on post. Exhibit 9-D states the Government will additionally provide 1 radio per post.

Question/Request for Clarification: Please confirm the number of cell phones required.

1 cell phone per post is required.

17
Please confirm that the Government provided training and the FPS observation of firearms training be accomplished in all 3 cities.

Additionally, if this must be completed on the weekends, when are the incumbent hires who are working the weekend shifts expected to train?

Yes, training will be accomplished in all 3 cities listed in the solicitation.

Prior to the start of performance.

18
What is the street address and city for post # 10-G-326?

See Amendment 0002.

19
What is the manufacturer, model and caliber of firearm currently in use by incumbent PSOs

See Question 14

20
Please provide the Excel formatted spreadsheet for PSO training and certifications so we may accurately price training in the Transition, Base and Option years.

This information will be provided to the awardee.

21
May employees work double shifts?

IAW Section 9.3.10 PSO shall not provide more than 12 hours of combined service on any one or multiple contracts administered by FPS, in any 24 hour period. Exception to rule: There must be an eight hour non-duty period between work periods or granted an exception by COR.

22
Do all PSOs need to qualify with a shotgun as well?

There is no requirement for a shotgun.

23
How many PSO must qualify with shotguns?

None. Refer to Question 22.

24
Is psychological testing required for this requirement?

Refer to section 5.2, Medical and Physical Qualifications, of the RFP.

25
Is a safe for ammunition provided?

No.

26
If PSOs are prior law enforcement or military are they exempt from any of the training?

No.

27
SF1449 – Pricing Schedule lists the estimated number of hours of PSO Service and Emergency Security Services (ESS) that will be required.

Question: Please confirm that Temporary Additional Services (TAS) is not a requirement under this contract and that the only types of services under this contract will be Basic Services and Emergency Security Services (ESS) as shown in the Pricing Schedule.

TAS hours will be required under the resultant contract. The estimated hours for both Basic Services and TAS services are included under the CLINs titled PSO Services. The basic services and TAS services are to be priced as a weighted average hourly rate.

28
Exhibit 4C requires that PSOs receive Less-Than-Lethal Weapons Training for the baton and OC spray.

Question: Are all PSOs currently trained for the use of the baton and OC spray?

Yes.

29
Exhibit 8C indicates that a 0.40 S/W is to be provided to PSOs by the Contractor.

Question: If the Contractor chooses to use the same weapon (same make and model) as used in the incumbent contract, is Transitional Weapons Training required during transition?

No. If offeror chooses to use the same weapon, Transitional Weapons Training is not required of incumbent personnel during transition.

30
Reference: Exhibit 8E, page 203 and Exhibit 9D, page 208

Contractor-Provided Communication Equipment

Question: Paragraph 4 discusses radios and using them but the quantity in the Table is zero. Government is providing one radio per post in Exhibit 9D. Please clarify does the contractor need to provide more radios and how many?

No. The contractor does not need to provide radios, the Government will provide radios.

31
Reference: Exhibit 8E, page 203

Contractor-Provided Communication Equipment.

Question: Paragraph 2 states “equip each security officer on post a method to communicate with FPS and the Post Tracking System.” The table shows a quantity of one. Please clarify with a quantity of zero for radios, are we expected to propose a cell phone for each post and/or each PSO as a secondary means of communication?

Yes, the contractor shall provide a cell phone for each post.

32
Reference: Instructions for the Price Element Breakdown Template - #5

The rows called out do not line up with the spreadsheet, i.e., there are no formulas in those rows to automatically calculate applicable totals.

Question: What are the correct rows?

See Amendment 0002 for updated Attachment 6A-Price Element Breakdown Instructions.

33
Reference: Instructions for the Price Element Breakdown Template - #5

The Basic Rate is row 94 not 92 and there is no formula in row 94 to calculate the labor hour rate.

Question: Can the Government please add the formula that is supposed to be there based on the Government’s statement that “data should not be inputted into this row”?

Row 94 contains the following formula: =IF(B8=0,"",B92/B8), which will automatically calculate the labor hour rate. The Attachment 6 – Price Element Breakdown, may need be downloaded again from FedBizOpps to ensure that all of the formulas are present.

See Amendment 0002 for updated Attachment 6A-Price Element Breakdown Instructions.

34
Reference: Attachment 9 – Proposal Checklist for Offerors – Price Proposal - #5

There is a requirement to propose Indirect Burden Rates for the proposed base year and four option years.

Question: Does the Government require a submittal of the build-up of the proposed indirect rates?

No, a build-up is not required. Each Offeror does however need to complete the Indirect Rate Table on page 285 or 306 of the solicitation.

35
Reference: Proposal Instructions - #7 and the Price Element Breakdown spreadsheet

The proposal instructions state that “Prices (for the base and option periods including the 6-month option) will be evaluated, whereas, the price element breakdown spreadsheet does not have a space to input the 6-month option to be shown.

Question: Even though the 6-month option is just half of the Option Year 4 period, does it need to be shown on the spreadsheet?

No. IAW the price proposal instructions, the Government will evaluate the FAR 52.217-8 option to extend services by using the offeror's proposed option year 4 unit prices and applying them to the 6 months immediately following the conclusion of Option Year 4.

36
Reference: Proposal Instructions - #7 – Indirect rate table

In the instructions, it states that the offeror is supposed to fill out this table.

Question: What document does this need to be submitted in?

IAW Attachment 9, Proposal Checklist for Offerors, the indirect burden rates should be submitted with the price proposal.

37
RFP Pages 62 & 63 licensing: Can the government provide the list with current contractor staff state licenses expiration dates? - Given the statements in 4.1.4 and 4.1.5 the dates and status would assist in completing and complying with both stated sections.

No.

38
The CBA (Article 1, section B) lists Ketchikan as a serviced city; can the government confirm Ketchikan is no longer part of the PSO Alaska SOW?
There are currently no PSO posts in Ketchikan, Alaska.

File details come from the government source that posted it. Updated .