FWC 23.24-32C A#1 Q&A Final.pdf

PDF 264 KB Posted

Attached to
Richloam Eelgrass Hatchery Facility
Solicitation number
ITB-07072
Issued by
Seminole County, Florida

About this file

This document is an addendum to a solicitation issued by the Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) for the construction of a new Eelgrass production facility at the Florida Bass Conservation Center in Sumter County. The addendum includes questions from prospective bidders and FWC's responses, as well as changes to the construction drawings. The solicitation requires a minimum of one responsive, responsible bid, with a response deadline of 2:00 PM (ET) on Tuesday, December 12, 2023. Potential bidders must register in the MyFloridaMarketPlace system and with Sunbiz prior to the bid opening. A geotechnical investigation was not conducted for this project, and FWC will not provide ground-penetrating radar for the site. Bidders are responsible for coordinating temporary construction power with the local utility.

The solicitation does not specify any set-asides or incumbent contractors. Pricing terms and funding details are not provided in the addendum. Bidders must submit a completed Confidentiality Exemption Form to receive the technical specifications and construction plans.

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Florida Fish and Wildlife Conservation Commission

Commissioners

Rodney Barreto Chairman

Coral Gables

Steven Hudson

Vice Chairman Fort Lauderdale

Preston Farrior Tampa

Gary Lester Oxford

Albert Maury Coral Gables

Gary Nicklaus Jupiter

Sonya Rood St. Augustine

Office of the

Executive Director

Roger A. Young Executive Director

Jessica Crawford Chief of Staff

850-487-3796

850-921-5786 FAX

Mana gin g fish and wildlife resourc e s for their long-te rm well-b ei n g and the benefi t of peopl e .

620 South Meridian Street Tallahassee, Florida 32399-1600

Voice: 850-488-4676

Hearing/speech-impaired:

800-955-8771 (T) 800 955-8770 (V)

MyFWC.com

DATE: NOVEMBER 30, 2023

ADDENDUM NO.: 1

BID NO.: FWC 23/24-32C

BID TITLE: RICHLOAM EELGRASS HATCHERY FACILITY

UPDATE: QUESTIONS AND ANSWERS

The enclosed addendum has been issued for consideration in the preparation of your response to the Florida Fish and Wildlife Conservation Commission’s

(FWC) Solicitation No. FWC 23/24-32C, “Richloam Eelgrass Hatchery

Facility”.

All responses to the subject solicitation must be received no later than 2:00

PM (ET) on Tuesday, December 12, 2023.

A response received after the exact time specified will not be considered.

Failure to file a protest within the time prescribed in Section 120.57(3), Florida Statutes (F.S.), or failure to post the bond or other security required by law within the time allowed for filing a bond shall constitute a waiver of proceedings under Chapter 120, Florida Statutes. Written notices, formal requests and proceedings must conform with the requirements set forth in

Chapter 28-110, Florida Administrative Code (F.A.C.). Protests must be filed with the Purchasing Office, Fish and Wildlife Conservation Commission, 1875

Orange Avenue East, Tallahassee, Florida 32311-6160 within the time prescribed in Section 120.57(3), F.S. and Chapter 28-110, F.A.C.

Sincerely, Ruth Heggen

FWC Procurement Manager

FWC 23/24-32C ADDENDUM #1 2

BEGIN ADDENDUM #1

Item #1 –Questions and Answers

Question #1: Clarification that due to the limited attendance, will an acceptance of only 1-2 prime contractors only, will the bid be acceptable.

Answer #1: A minimum of one responsive, responsible bid is acceptable.

Question #2: Will there be any additional erosion control required for the adjacent fish and aquatic plant ponds.

Answer #2: All earthwork operations shall follow Erosion Control Protections as stated in the Project Manual to protect any adjacent ponds .

Question #3: Are there any geotechnical reports to review for the area of construction?

Answer #3: A geotechnical investigation was not conducted for this project.

Question #4: Will the owner provide GPR’s for the site?

Answer #4: No.

Question #5: I did not see any indication of where we will be directed to utilize existing power for temporary construction power to our office trailer and construction power availability for the building. Question, is there a local power source available for construction power?

Answer #5: Contractor to coordinate with local power company to determine location for temporary construction power.

Question #6: Area Classification requested for the interior of the new building. Dwg. 00E-

102, this area appears to fall under the WET location and only a class 1 Div. 1 application, please confirm.

Answer #6: The interior of the building is not classified under NFPA, but will fall under a wet location as detailed in the electrical specifications.

Question #7: Dwg. 00E-501 detail 1 reflect PVC coated RGS conduit to receptacles that are fed with underground raceways. Question: If raceways are fed overhead to lights, receptacles, and exhaust fan, are those raceways required to be PVC coated RGS conduit above ground inside the 2ldg.. or is Rigid aluminum conduit (RAC) the preferred installation method?

Answer #7: RAC is the preferred installation method.

FWC 23/24-32C ADDENDUM #1 3

Question #8: Dwg. 00E-101 site electrical plan for the UG duct bank requirements does not appear to have any road crossing or future parking areas above the UG duct bank. There are feeder runs indicated that may require concrete encasement, if so, Detail 1 on 00E-501 does not reflect the #4 rebar indicated in the specifications. Question: does encasement apply to both duct banks or just one.

Will a detail be forthcoming reflecting rebar requirements?

Answer #8: Rebar will only be required in the duct bank if it crosses under a traffic area which would include the gravel drive up to the building and access road around the building.

Question #9: Dwg. 00E-601 power riser dwg. indicates from existing panel DP-5 a 277/480 feeder to new panel PPS-1. Question:

a) Panel PPS-1 indicates a 50-amp MCB, the feeder breaker from DP-5 is only a 20-amp breaker, should this be upsized to a larger breaker?

b) Panel PPS-1 indicates the panel to be a 120/240 VAC single phase panel, this will require a step-down transformer, please confirm.

c) Dwg. 00E-601 power riser dwg. indicates an existing panel DP-5, please provide name plate data to verify manufacturer and correct AIC rating required for additional breaker needs.

Answer #9: a) Assume the larger breaker for bidding purposes.

b) Correct

c) See Figure 1- Panel DP-5 below.

Question #10: Raceway applications, please confirm the following specifications are applicable as the drawings do not reference.

A. Permitted Raceway Types Per Area Designations:

1. Dry areas:

a. RAC.

2. Wet areas:

a. RAC.

3. Corrosive areas:

a. RAC.

B. Permitted Raceway Types Per Routing Locations:

1. Concrete encased duct banks:

a. PVC-40.

b. 90-degree elbows for transitions to above grade:

1) PVC-RGS.

c. Long sweeping bends greater than 15 degrees:

FWC 23/24-32C ADDENDUM #1 4

1) RGS for sizes 2 inches and larger.

C. FLEX conduits shall be installed for connections to light fixtures, HVAC equipment and other similar devices above the ceilings.

1. The maximum length shall not exceed:

a. 6 feet to light fixtures.

b. 3 feet to all other equipment.

D. FLEX-LT conduits shall be installed as the final conduit connection to light fixtures, dry type transformers, motors, electrically operated valves, instrumentation primary elements, and other electrical equipment that is liable to vibrate.

1. The maximum length shall not exceed:

a. 6 feet to light fixtures.

b. 3 feet to motors.

c. 2 feet to all other equipment.

E. NEMA 3R Wiring Trough:

1. Surface mounted in exterior locations.

F. Underground Conduit: See Specification Section 26 05 43.

Answer #10: The specifications take precedence if there is not a specific callout on the drawings.

Question #11: Underground Conduits

A. General Installation Requirements -

1. Duct bank types per location:

a. Concrete encased duct bank:

1) Under roads.

2) Plant process equipment feeders and controls.

3) As indicated on drawings.

B. Concrete Encased Duct bank:

1. Duct bank system consists of conduits completely encased in minimum 3 inches of concrete and with separations between different cabling types as detailed on the Drawings.

2. Install so that top of concrete encased duct, at any point:

a. Is not less than 24 inches below grade.

FWC 23/24-32C ADDENDUM #1 5

b. Is below pavement sub-grading.

3. Where identified and for a distance 10 feet either side of the area, the concrete shall be reinforced.

a. The reinforcement shall consist of #4 bars and #4 ties placed 12 inches on center, in accordance with Division 03

Specification Sections or as detailed on the Drawings.

b. Conduit supports to be staggered to minimize weak vertical shear point.

4. Conduit supports shall provide a uniform minimum clearance of

3 inches between the bottom of the trench and the bottom row of conduit.

5. Conduit separators shall provide a uniform minimum clearance of 3 inches between conduits.

Answer #11: Rebar will only be required in the duct bank if it crosses under a traffic area which would include the gravel drive up to the building and access road around the building.

Question #12: Could we get a copy of the Pre-Bid Meeting sign-in sheet?

Answer #12 A copy has been posted as a separate document on the Vendor

Information Portal.

Item #2 – Drawing Updates

The following changes are hereby made to the Drawings:

1. Sheet 00S-101:

a. CHANGE “59’-8”” to “65’”

b. CHANGE “22’-10”” to “25’-6”” in both places.

c. CHANGE “19’-4”” to “12’-6”” on the leftmost and rightmost side (see attached revised drawing)

d. CHANGE “19’-4”” to “13’” for all remaining instances (see Revised Drawing – see Item

#3)

2. Sheet 00A-101

a. CHANGE “59’-8”” to “65”

b. CHANGE “6,922” to “7,540” for all instances on this sheet

c. CHANGE “23 PEOPLE” to “25 PEOPLE”

FWC 23/24-32C ADDENDUM #1 6

Item #3 – Figure 1 Panel DP-5

The following Figure is hereby made a part of the solicitation:

Figure 1- Panel DP-5

Item #4 – New Plan Sheets

A copy of the Revised Plan Sheet (OOS-101) will be emailed to the prospective bidders who submitted Confidentiality Forms.

FWC 23/24-32C ADDENDUM #1 7

NOTE: Follow these directions to access the technical specifications and construction plans:

Email a completed Confidentiality Exemption Form (Attachment A in the original

Invitation to Bid) to ruth.heggen@myfwc.com to receive an electronic copy of construction plans and all other associated documents.

END ADDENDUM #1

File details come from the government source that posted it. Updated .