Questions and Answers Grounds Mx.pdf

PDF 95 KB Posted

Attached to
Minot AFB, ND Grounds Maintenance Federal contract opportunity
Solicitation number
FA4528-22-Q-NB-05
Issued by
Department of the Air Force Global Strike Command

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Show all 22

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Questions and Answers

Grounds Maintenance

FA452822QNB05

1. Question: Is there an incumbent?

Answer: Yes

2. Question: If so, are they eligible to re-compete for this solicitation Answer: Yes

3. Question: For this solicitation is the government expecting to be charged hourly or with a flat rate for snow removal services?

Answer: Rate

4. Question: The advertisement project category code states “maintenance, round-a bout construction.” Is the project for Round-a-Bout construction or some kind of Ground Maintenance?

Answer: The solicitation is posted as:

Product service code: S208 – HOUSEKEEPING –

LANDSCAPING/GROUNDSKEEPING

NAICS: 561730 – Landscaping Services

5. Question: Wanted to clarify that the due date is still on 20 October 2022?

Answer: As of 19 October 2022, the solicitation was extended to 21 November 2022.

6. Question: The only mowing this requirement is for is the improved grounds areas of 596 acre base proper and 7-acre Hospital grounds areas?

Answer: Yes, 596 acres for the base and 7 acres at the hospital

7. Question: Para 1.2 of the PWS does not have an estimated quantity of measurement; via (sq ft/sq yd/acres). Please provide clarification on quantity of measurement for the beds for section 1.2? Please identify the beds for the maintenance of vegetative beds, that the contractor is required to maintain.

Answer: The government is working on a response to this question, and will post when completed.

8. Question: For Para 1.1.4 and 1.1.7 in evaluations/estimating each service being accomplished at twice a year is 1206 acres annually. So, for peace of mind in determining an accurate proposal, please provide clarification regarding the applications annually for each service required. For example weed control and fertilization application acreage is a total of 603 acres?

Answer: The Hospital receives fertilizer once per year and weed/pest control twice per .

The base side receives weed/pest control twice a year. The base side does not get fertilized

9. Question: Are the pathways/sidewalks linear footages, are basically on an average of 4 feet in width?

Answer: The pathway/sidewalk area is figured in square footage. There are sidewalks that are wider than 4 feet.

10. Question: The map key to features/legend show priority-1 as Red and shows facility number (8) totaling 122,604 sq ft. For priority 2 it also has facility numbers (4) totaling 222,728 sq ft. In review of the snow removal map of the priority 1 it shows a total number of 53 buildings that are associated with the red markings as priority 1. The legend indicates facility numbers (9) non of which are in the 900**. We will fix the facility numbers on the snow removal map

- For the map legend identifying 8 facilities all 900 numbering is this correct? No

- Bldg 546 and 548 is one facility to receive the sane required timeline of 0630 as the other building? ALL priority one sidewalks must be cleared by 0630

- Bldg 695 looks like it may be associated with 546/548 will it require the 0630 timeline requirement as well? ALL priority one sidewalks must be cleared by 0630

11. Question: When combining two totals you have 345,332 total sq ft, dividing this total by 4 you can up with a relative estimate of linear footage 86,333 in ft. You can go even further and divide by 9 and come up with an estimated total of 38,370 sq yds. We can assume or guess the remaining 7,551 square yardage missing estimate is associated from areas such as steps, stairs, landings, and ramps. Please provide clarification stated above regarding square yardage of areas other than sideways or pathways.

Answer: There are sidewalks that are wider than 4 foot.

12. Question: Government provided facility Bldg. 505 on Bomber Blvd., during the Fall & Winter seasons & early Spring temperatures can become very blustery cold or cool. For a contractor to have a facility that is enclosed and heated. It vital during the winters and cold temps along snowy/icy weather, to keep our needed inventory inside for snow/ice removal inside a heated facility.

Why we are making this statement, is having snow removal equipment in a heated shop space, will keep the equipment ready to start, will greatly assist a contractor to promptly respond to snow removal requirements. Also with serve cold temperatures using sand or washed sand alone will not melt or remove ice that has formed on walk-ways areas.

• Is the area inside the office and shop/storage heated or heat-able? The space is heated

• Is there an outside storage space associated with the bldg. 505 for the contractor to parking any vehicle, trailers, & equipment, as well as parking areas for employees? Yes

• Will a contractor be allowed to utilize an Ice Melt product/chemical for the ice removal requirement? Yes

13. Question: As Minot AFB is not close to the city of Minot storage and mixing off base can become problematic if a facility off base is not found/available in the near proximity of Minot AFB.

• Is there a facility or area off base the government will allow operation mixing of chemical for application of herbicides? No, the contractor must find an area

• Are there public/private facilities off base that a contractor to utilize for mixing operations of herbicides? No, the contractor must find an area

• If there are public or private facilities off base please identify that possibility or any possibilities that relatively close to Minot AFB? The Govt is not aware of any areas that the contractor can use

14. Question: You state that the contractor is subject to inspections of DOD certified applicator/inspection as well as State Dept of Agriculture Pesticides Division or equivalent agency. We are assuming this intent was for inspecting or assuring applications of herbicide chemicals were applied by a person holding a N.D. state certified applicator license.

• Please clarify the paragraphs intent or meaning regarding North Dakota Certified Applicators License?

• Regarding a person/employee of a contractor in possession of a DOD certification, it is our understanding that only a government employed person or soldier can hold a DOD applicator license, please clarify your intent of this statement?

Answer: Please see PWS para 4.5

15. I see on the map (Attachment 3) that cattails are not identified in the mowing areas. Are we required to mow them or are they considered designated wet lands and we are to leave them alone?

Answer: The cattails are wetlands. We do not touch those areas.

16. In the PWS 1.1.7.1 Fertilization and in the Estimated Workload Data is shows that both the hospital and Base grounds shall receive fertilizer treatments. Is this correct?

Answer: The fertilizer part will be removed from the contract. PWS changes to come and will be posted as an amendment to this solicitation when PWS changes completed.

File details come from the government source that posted it. Updated .