FA4484-14-R-0017_Site_Visit_Questions_and_Answers_Oct_2014.pdf
PDF 34 KB Posted
- Attached to
- Hangar Fire Protection Systems
- Solicitation number
- FA4484-14-R-0017
About this file
FA4484-14-R-0017 Site Visit Questions and Answers
View the file
Other files
Show all 18
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
HANGAR FIRE PROTECTIONS SYSTEM
FA4484-14-R-0017
Site Visit
Questions and Answers
Set #1
October 2014
1. Are cannons typical in all three bays of the Fuel Systems Bay room 128?
ANSWER: All cannons are identical in all 3 bays of Building 1837 as referenced in Appendix A of PWS.
2. Are the quantities of cannons accurate; are there 12?
ANSWER: There are 12 cannons in Building 1837 and 19 cannons total in the performance work statement per Appendix A.
3. What is in the mezzanine of building 1837?
ANSWER: Fire suppression riser on the mezzanine of Building 1837 have been added to the performance work statement.
4. What is the size of the gallon outside of building 1837?
ANSWER: The exterior storage tank holds approximately 434,000 gallons per tank nameplate.
5. How many hose reels are in the hangar located at the Air National Guard building 3333?
ANSWER: There are 4 hose reels associated with the fire suppression system. There is an additional hose reel that is used for the AC system which is not part of this requirement.
6. How many mechanical rooms are located at the Air National Guard building 3333?
ANSWER: Building 3333 has seven mechanical rooms - only three of these rooms are used for fire suppression system.
7. Is there an incumbent contractor?
ANSWER: Yes, Kinetix Fire and Safety.
8. How are the inspections currently being completed?
ANSWER: The inspections are being accomplished by Kinetix Fire and Safety.
9. Are the site visits required?
ANSWER: Site visits are not required.
10. Who is the point of contact for construction contracts?
ANSWER: Ms Deyampert is the Construction, Flight Chief.
11. How was the list of buildings referenced in the solicitation derived?
ANSWER: The requiring activity established the list based on the needs of the Joint Base.
12. Who is the requiring activity?
ANSWER: Civil Engineering Squadron.
13. Are the quantities specified in the solicitation for each facility accurate?
ANSWER: Yes. Reference amendment FA4484-14-R-0017-0003 Revised PWS dated 17 Sep 14.
14. Building 4406 is not listed in the Performance Work Statement (PWS), is the PWS going to be revised?
ANSWER: Reference amendment FA4484-14-R-0017-0003 Revised PWS dated 17 Sep 14, Appendix A.
15. How many pumps are in the Marine Aircraft Group (MAG) 49?
ANSWER: The two Aqueous Film-Forming Foam (AFFF) fire pumps located in the pump house in Building 4406 support the AAAF systems in Building 4401. Reference amendment FA4484-14-R-0017-0003 Revised PWS dated 17 Sep 14, Appendix A.
16. How many cannons are in the Hangar Bay of building 3336?
ANSWER: There are 3 cannons in Building 3336. Reference amendment FA4484-14-R-0017- 0003 Revised PWS dated 17 Sep 14, Appendix A.
17. In regard to the Hangar Bay of building 3336; there is only a 2 ½ sprinkler riser, is there anything else in the bay besides that riser?
ANSWER: Reference amendment FA4484-14-R-0017-0003 Revised PWS dated 17 Sep 14., Appendix A.
18. Is the vendor responsible for the fire pump in buildings 3335 and 3336?
ANSWER: Yes, the successful offeror is responsible for pumps that support all hangar fire protection systems in buildings 3335 and 3336. Reference amendment FA4484-14-R-0017-0003 Revised PWS dated 17 Sep 14., Appendix A.
19. In regard to building 2201, Hangar Bay room 114; what starts the activation of foam generation?
ANSWER: The activation and control of Building 2201’s foam generation is initiated by a riser flow sensor switch located on the water side of the riser.
20. How are the fire pumps tested?
ANSWER: Not sure which facility that the question pertains to so we’re using the support fire pump Building 3102 for this response. The fire pump generators in Building 3102 are run monthly by the Power Pro Group but the fire pumps are not tested. With that said the fire pumps water flow can be tested at the respective hangars serviced by Building 3102.
21. 3 valves identified in building 1757 are not listed in the PWS or solicitation, please confirm quantities.
ANSWER: Reference amendment FA4484-14-R-0017-0003 Revised PWS dated 17 Sep 14., Appendix A.
22. Performance Work Statement, Section 1.1 Basic Services indicates that we will use both NFPA 25 and UFC codes in determining the Annual Inspection, Testing and Maintenance of the mentioned systems. Of the two manuals which will take precedence when inspection items differ between the two codes?
ANSWER: The UFC takes precedence over NFPA 25.
23. Performance Work Statement, Section 1.1 Basic Services indicates that NFPA 25 and NFPA 72 will be utilized in the Annual Inspection, Testing and Maintenance of the mentioned systems.
What year of code will be used?
ANSWER: The most recent version of NFPA 25 (2014) and NFPA 72 (2012) shall be used. In addition, the contractor shall use the most recent versions during the life of this contract. NFPA 25 will be tentatively updated in 2017 and the UFC should be tentatively updated in 2015.
24. Performance Work Statement, Section 1.1 Basic Services indicates, “The contractor shall perform preventative maintenance, inspection / testing, repair, and certification of aircraft hangar fire protection systems, freight terminal fire protection systems and high bay warehouses fire protection systems”. Based on the term “Aircraft Hanger Fire Protection” is the contractor responsible for the Inspection, Testing and Maintenance of the fire protection systems located in the common and office areas of the buildings that house the aircraft hangers?
ANSWER: The contractor is responsible for the inspection, testing and maintenance of all hangar fire protection systems to include common and office areas. The only exception is Building 4401 in which the contractor is only responsible for AAAF systems that are clearly identified by nameplates.
25. Performance Work Statement, Section 1.1 Basic Services indicates that we will use both NFPA 25 and UFC codes in determining the Annual Inspection, Testing and Maintenance of the mentioned systems. Since there are different maintenance items required in different years, what date does the contract start?
ANSWER: The contract shall start shortly after award which is tentatively anticipated during the month of October 2014.
26. During the walk through of the properties, we could not locate the Fire Pump Test Header or the Foam System Test Header for Building 1837. Can the government confirm that the test headers are installed and the location of the test headers.
ANSWER: The fire pump test header and the foam system test header are located in the open area of “B” bay of Building 1837.
27. Can the government confirm that building 3335, 3336, 2201, 1823 and 3211 Fire Protection Systems boosted water supply is from the Fire Pumps located in Building 3102? If the water supply for these three buildings is not supplied from building 3102, can the government provide the location, number and size of the fire pumps that boost the water pressure for these buildings?
ANSWER: Buildings 3335 and 3336 have their own fire pumps which are located in Building 3335. Buildings 2201, 3209 and 3211 are supported by fire pump house Building 3102.
Building 1823 is supported by fire pumps located in Building 1837.
28. Building 3211 has Foam Generators protecting the building; it appears that these Generators are manual operation only. Can the government confirm if this system is manual operation only and if not can the government provide the type and counts of the electronic detection?
ANSWER: The AAAF can be activated manually by pull stations or automatically by water flow switches located in the wet riser systems. The type and count of devices is not available.
29. Building 2201 has Foam Generators protecting the building; it appears that these Generators are manual operation only. Can the government confirm if this system is manual operation only and if not can the government provide the type and counts of the electronic detection?
ANSWER: The AAAF can be activated manually by pull stations or automatically by water flow switches located in the wet riser systems. The type and count of devices is not available.
30. Building 1823 has Foam Generators protecting the building; it appears that these Generators are manual operation only. Can the government confirm if this system is manual operation only and if not can the government provide the type and counts of the electronic detection?
ANSWER: The AAAF can be activated manually by pull stations or automatically by water flow switches located in the wet riser systems. The type and count of devices is not available.
31. Can the government confirm that Building 3102 has a Fire Pump Test Header in order to properly perform the flow test of the pumps?
ANSWER: There is no fire pump test header in Building 3102.
32. Are inspection reports available from previous years for the buildings listed in Appendix A of the Statement of work? If yes will the government provide copies of the reports to the bidders?
ANSWER: Inspection reports are maintained from previous years. The successful offeror will have access to these reports.
33. Performance Work Statement, Section 1.1.5 Certification indicates, “without releasing the fire retardant foam”. Both NFPA 25 and UFC require the release of foam in the testing and maintenance of the fire protection systems. Based on this statement, is it the intent of the government to perform only functional tests on the valves for these systems?
ANSWER: The contractor will perform a functional test of the fire retardant valves and will not release the AAAF due to environmental concerns and costs.
34. During the visit we noted that several Fire Alarm Panels are in a trouble condition, will the government have these repaired by the time of contract acceptance? If not will, the incoming contractor be responsible for correcting the deficiencies.
ANSWER: The successful offeror shall be responsible for correcting all current fire alarm panels’ deficiencies which are considered minor in nature.
35. Does the government have a Fire Systems subject matter expert for each building that will be available to discuss any system “quirks” that may not be standard operating procedures established by our industry.
ANSWER: We will try our best, in a team type arrangement, to provide as much information as possible. No. However, a Contracting Officer Representative will be assigned to the resultant contract as the subject matter expert.
36. During the visit is was noted that the inspection tags located on the risers only addressed water supply and valve left open. Is it the government’s intent to do modified inspections, not perform inspections on the alarm components, water supplies, and trip performance of the systems?
ANSWER: The successful offeror shall comply with the terms of the PWS and resultant contract.
37. Please provide the name and contract number of the incumbent contractor currently providing this service, if there is one.
ANSWER: The incumbent contractor is Kinetix Fire and Safety contract # GST0810BP0087
38. Please provide the preferred ship-to address for commercial carriers for proposal submission.
ANSWER: Please refer to the solicitation, instruction to offerors.
39. Based on the response from question 24, if the building, office and common areas are the responsibility of the contractor, does the government have fire alarm equipment counts for those areas – example smoke, strobe, pull station etc.?
ANSWER: The government does not have a count of supporting devices like strobes, pull stations, smoke detectors, in line sensor switches, etc. The government has identified the fire riser systems in accordance with industry standards and practices. It is incumbent upon the contractor to maintain and repair the components is the facilities in accordance with NFPA 25 and UFC. Please refer to performance work statement 1.1 Basic Services.
40. Confirm that we can submit our proposal via email?
ANSWER: Please refer to the solicitation, instruction to offerors.
41. Does the 87th Contracting Squadron require site visits?
ANSWER: Site visits are not required they are highly encouraged.
File details come from the government source that posted it. Updated .