Q A_13Dec12.pdf

PDF 149 KB Posted

Attached to
Facilities Maintenance Support Services (NNPTC)
Solicitation number
FA4418-13-R-0001
Issued by

About this file

Questions Answers after Pre-Proposal Conference Site Visit 29 Nov 2012.

View the file

Other files

Show all 17

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

FA4418-13-R-0001 Q&A 13 Dec 2012

1. QUESTION: Per page 2 of the Performance Work Statement 1. (6) you want water treatment with chemicals for the chilled water systems and I would think you want chemical treatment with chemicals for (11) the steam/hot water boilers with associated hot water loops.

However, I do not see any attachments outlining the scope of these services.

ANSWER: The contractor shall use Industry Standards for water treatment. NOTE:

Currently, the installation of 3 coupons each on cooling tower systems. First coupon removed 90 days after installation, second 180 days, and third 300 days. Scale and corrosion test.

Chemical treatment of condenser water systems ph limits of 6.0 to 9.0 and nitrite levels of 500 to 1,000 ppm. The boilers are Phosphate 30 -60, Sulfite 30-50, Causticity (Alkalinity as OH) 20-200, Total Dissolved Solids 2500-3500.

2. QUESTION: I understand this is a follow on contract; may I get the previous contract number? Previous contract value? And estimated contract value for this solicitation.

ANSWER: The current contract number is N62467-03-D-8279 with a current contract value of $8.8M. The estimated value for this solicitation is not releasable.

3. QUESTION: Is the contractor required to have personnel on-site at the NNPTC facility 24 hours a day 7 days a week to respond to service calls?

ANSWER: No, however, the contractor shall respond to emergencies IAW with the PWS.

See PWS paragraph 1.2.2.3

4. QUESTION: Is the contractor able to perform preventative maintenance at all of the facilitiesduring normal working hours or are we to schedule Preventative Maintenance Tasks after hours?

ANSWER: Most PMs can be performed during normal working hours, however, PM’s in the school house, Bldg 2400, must be coordinated with the COR and will typically be performed after hours.

5. QUESTION: Will the contractor be required to obtain a security clearance for the NNPTC?

If so, what level will be required?

ANSWER: No

6. QUESTION: Will the contractor be able to perform Fire Alarm checks at the NNPTC school during normal working hours?

ANSWER: Fire Alarm Maintenance is not a part of this requirement.

7. QUESTION: Is the contractor responsible for furniture repairs?

8. QUESTION: Is the contractor responsible for replacing lamps and ballast for lighting in all of theNNPTC buildings?

ANSWER: Yes, see PWS page 2, # (21).

9. QUESTION: Is the contractor responsible for all external lighting including street lights, walkway lighting and the multi-purpose field lighting.

ANSWER: Yes, see question 8 above.

10. QUESTION: Does the government have a disposal facility the contractor will be able to utilize to dispose of used lamps and bulbs or is the contractor responsible for the disposal of these?

ANSWER: Yes. Coordination of disposal of used lamps & bulbs will be made with the

COR.

11. QUESTION: Will the successful offeror be given an opportunity to inspect the NNPTC and develop a list of existing deficiencies? If so, who will be responsible for the cost of repairing existing deficiencies and how much time will the government give the contractor to correct existing deficiencies?

ANSWER: No, the contractor will accept full responsibility for performance under the PWS on the effective date of the contract. Currently, there are no known deficiencies other than routine service calls.

12. QUESTION: Are there currently any existing facility maintenance deficiencies at the

NNPTC?

ANSWER: See answer 11.

13. QUESTION: The solicitation states the contractor is responsible for roof repairs. Is there a limitation as to the amount and number of repairs the contractor will be responsible for?

ANSWER: No. See PWS para 1.2.1, limitation of liability. NOTE: There have been two roof repairs for FY-12.

14. QUESTION: Is there a minimum limit of consumables and repair parts the government expects the contractor to have available on-site for routine repairs? If, so what amounts and types of consumables does the government expect the contractor to have on-site?

ANSWER: No, the contractor is expected to maintain the necessary supplies to meet the requirements of the PWS.

15. QUESTION: The Air Force uses IWIMS (Intermediate Work Information Management System) for CMMS. Will the contractor’s CMMS be required to communicate with this system?

ANSWER: No.

16. QUESTION: Is the contractor required to perform vibration analysis on chillers, cooling towers motors and gearboxes?

ANSWER: Yes, see para 1.1 in the PWS.

17. QUESTION: The solicitation states the contractor is not responsible for Sprinkler Systems, (Appendix A, page 17), however on page 32 it states the contractor is responsible.

Is the contractor responsible for any fire sprinkler systems? If so, which ones?

ANSWER: The two sprinkler systems on PWS page 32 will be removed.

18. QUESTION: Is the contractor responsible for monthly checks for fire extinguishers? Is the contractor responsible for servicing and refilling fire extinguishers?

ANSWER: The contractor is responsible for the monthly checks only. The fire extinguisher replacement is the responsibility of the government.

19. QUESTION: Section 4.8 Spill Response states; the contractor is responsible to report and promptly cleanup all spills in a manner consistent with current environmental regulations. Does this spill response encompass only contractor spills or all spills in contractor maintained areas?

ANSWER: All spills in contractor maintained areas and spills caused by the contract awardee.

20. QUESTION: Appendix B states semi-annual cleaning of 7,622 linear foot of 10” gutter however gutters do not appear in Section 1 as property or equipment. Is the contractor in fact responsible for semiannual gutter cleaning and is that number correct as that is an enormous amount of gutter.

ANSWER: Gutters are categorized as real property. Semi-annual cleaning and repair of the gutters are required. The linear feet measurement of 7,622 is accurate.

21. QUESTION: Section 3 shows Government furnished facilities and utilities, but says nothing of equipment. Does the government furnish scissor lifts, R/T’s, cranes, forklifts, meters, etc. necessary to the function of the contract?

ANSWER: No, it is the responsibility of the contractor to provide any and all equipment to perform tasks.

22. QUESTION: Please confirm the receipt of bid proposals contract officer / contract specialist name, room number, and address that our proposal to be delivered by Fed/Ex?

ANSWER: See solicitation page 1, Blocks 8 and 9

23. QUESTION: Can Fed/Ex access the base, and deliver to the specified address to accommodate PWS delivery & time requirements?

ANSWER: Historically, yes, please confirm with carrier.

24. QUESTION: Please identify the incumbent contractor and the current yearly & monthly contract value.

ANSWER: The incumbent contractor is DCT, Inc. See Question 2 for current contract value.

25. QUESTION: What is our operation & maintenance responsibility, if during updating of equipment inventory, there is a discovery of a large percentage of new equipment or related equipment that has not been listed on the equipment inventory provided in the RFP? Will an economic cost adjustment – contract modification be made to reflect an increase in inventory during the first contract year?

ANSWER: If any equipment needs to be added it should be brought to the Contracting Officer’s attention. The equipment will be added via modification to the contract. Any cost adjustments will be negotiated as necessary.

26. QUESTION: Will the contractor be allowed to perform an Initial Deficiency Inspection within 30 days of the beginning of the 30 day transition period?

ANSWER:Yes, they will be allowed to, however, the contractor will accept full responsibility for performance under the PWS on the effective date of the contract. See Question #11.

27. QUESTION: Will the contractor be allowed to defer the IDI on equipment that cannot be ran or viewed in operation due to seasonal weather, IE: chillers in the winter, boilers in the summer, VFD’s associated with the chill water system, etc.?

ANSWER:No. The chillers run all year and the boilers are for the galley support equipment only.

28. QUESTION: Will the government ensure that an authorized individual is available to witness these (IDI) activities every day, all day (8 hours) for 30 days to permit the contractor to meet the RFP requirements?

29. QUESTION: Will the contractor be responsible for repairs of the initial deficiency listed items, or will this become an IDIQ repair without a deductible amount of $500.00 / $3,000.00. Is there a minimum limit (labor value $$$ or materials $$$) on what can be placed on the initial deficiency list?

ANSWER: The contractor will accept full responsibility for performance under the PWS on the effective date of the contract. The limits of liability will apply. See para 1.2.1.of the

PWS.

30. QUESTION: With regard to utilities services, does the Government provide telephones, local & long distance phone service, and/or internet service?

ANSWER:No, see PWS para 3.2.

31. QUESTION: Are there any hours that must be staffed by the contractor’s on-site staff, other than the occupant building hours 7a.m. – 4:30 p.m. M-F?

ANSWER:24/7 response availability in accordance with (IAW) the PWS.

32. QUESTION: Is it a PWS requirement that the Central Energy Plant be manned/staffed at other than normal work hours 7a.m. – 4:30 p.m. M-F?

ANSWER: See Question #3

33. QUESTION: Is it acceptable for after normal business hours service calls to be transferred to another phone number / location?

ANSWER:24/7 response availability in accordance with (IAW) the PWS.

34. QUESTION: Will the contractor be permitted an economic cost adjustment for health care coverage due to the implementation of the Affordable Health Care Act? Will the Affordable Health Care Act supersede the SCA’s Wage Determination Rate health & welfare payment of $3.71 per hour?

ANSWER: If a change is made affecting the H&W requirement, the change would be implemented via a modification to the contract and a request for equitable adjustment may be submitted.

35. QUESTION: Is the contractor responsible to provide a web based CMMS with read only licenses for NNPTC?

ANSWER:Yes.

36. QUESTION: Is there a NNPTC owned CMMS data program that will convey to the next contractor?

ANSWER:No.

37. QUESTION: Will there be a parking space for a company vehicle?

ANSWER: There are about 8 non-designated spaces for contractor vehicles on one side of building 206 and contractor employee’spark personal vehicles on the opposite side of the building.

38. QUESTION: Are there any NNPTC owned vehicles that the contractor will be permitted to use?

39. QUESTION: Are there any kitchen exhaust duct cleaning requirements? If so what time is acceptable, as the operation was disclosed as being 24/7 on the site visit?

ANSWER:No, the cleaning of hoods and ducts are under a separate contract.

40. QUESTION: When were the last time the Switchgear and Motor Control Centers were torque down and/or tightened, and/or infrared tested?

ANSWER:No, it does not need to be done.

41. QUESTION: Please clarify that there is NOT a requirement to perform an infrared

ThermographicScan’s of the Electrical Switchgear, Motor Control Centers, and Circuit breaker distribution panels.

ANSWER:There is NOT.

42. QUESTION: For the monthly load bank generator test, is the O&M contractor required to provide a load bank or can the buildings load be used to satisfy the NFPA requirement? If a load bank is necessary does the contractor have to fund this requirement or does NNPTC fund this?

ANSWER: The load bank is performed annually at the contractor’s expense. The building cannot be used as the load bank. NOTE: Currently, there is a weekly run, monthly PM, and annual load.

43. QUESTION: Is there any UPS & PDU equipment included in the RFP, if so please identify the number of units, make, model, capacity & manufacture for each building.

44. QUESTION: Are there currently any energy shared income agreements with regards to chillers, boilers, air handling units, pumps, motors, cooling towers, or emergency generators in which repairs and preventive maintenance is provided by others?

ANSWER:No

45. QUESTION: Is there a requirement for Eddy Current Testing of the Chillwater Machines in the first base year, or on the cyclical anniversary date? If so please identify the last year that this was performed?

ANSWER: Yes. NOTE: Currently performed in December during the PM cycle. Each chiller is done every 3 yrs.

46. QUESTION: Is the cleaning limited to the Tower Water open loop condenser side?

47. QUESTION: When performing the Eddy Current analysis of the chiller evaporator and/or condenser tubes in the first contract year, please confirm there is NOT a solicitation requirement to remove, recover, weigh, and recharge the refrigerant charge on all chillers at all locations?

ANSWER:Eddy current is done on the water side. There is no requirement associated with the eddy current analysis to remove, recover, weigh or recharge refrigerant.

48. QUESTION: If there is a requirement to recover, weigh, & re-charge the refrigerant into the chillers….during which it becomes apparent that a latent deficiency exists will the expense for the initial recovery, weighing, & re-charging be allowable to be incorporated into the IDI along with the labor & materials to remedy the problem?

ANSWER:No, see question 26.

49. QUESTION: Is there a requirement for the incoming contractor to purchase a web based

CMMS system? If so does NNPTC own the current CMMS, or does it convey to the new contractor?

ANSWER: It is the responsibility of the contractor to provide a web-based CMMS system.

50. QUESTION: Does the BAS support all buildings from one location?

ANSWER: The BAS is supported from several locations on various buildings. The BAS is a separate contract.

51. QUESTION: Are all buildings controlled through one EMS or is each building separate?

ANSWER:See answer 50.

52. QUESTION: Please identify each building BAS/EMS systems by make, model & manufacture as it appears the inventory is silent on whether this is a Jonhson Controls EMS

53. QUESTION: Is the software that is currently being used on the EMS/BAS system up to date, and if not who is responsible for system upgrades?

54. QUESTION: Water Treatment; is there any requirement to operate the chill water system

24/7 that would impact our cost proposal?

ANSWER:See question 1. The Government cannot determine the impact on contractor cost proposals.

55. QUESTION: Please indicate the average number of months that the chill water services run

24/7.

ANSWER:12.

56. QUESTION: Does the current water treatment equipment convey to the incoming contractor, or belong to the incumbent contractor?

ANSWER: The water treatment equipment belongs to the Government. The contractor is to maintain the system i.e. chemicals, pumps, piping etc.See PWS para 1.

57. QUESTION: Bollards, Gates, and/or Crash Barriers are part of the equipment to maintained & repaired? If so please provide an itemized count of each for each building, and type of device i.e.: gate, barrier, or bollard.

ANSWER: Yes, see PWS para 1, # (20). NOTE: There are three electric gateswith remote arms that require PM. Bollards and crash barriers are not covered under this contractor.

58. QUESTION: Please confirm the maintenance, replacement and repair of paper and soap dispensers are NOT included within the scope of work with regards to bathrooms.

ANSWER: Paper and soap dispensers are not in the scope of work.

59. QUESTION: Please provide the number and size of all UST’s & AST’s for each building.

ANSWER: There are no underground or above ground storage tanks (fuel). NOTE: There is one 165,000 gallon water tank at the CEP 2409 and the two generators have their own independent tanks.

60. QUESTION: Are there any hazardous materials in any of the buildings? If so please identify which buildings. Is there an up to date Asbestos Survey Plan, and will it be made available to the contractor?

ANSWER: There is no known hazardous material in any of the buildings. Yes, there is an up-to-date Asbestos Survey available to the contractor.

61. QUESTION: Is GSA’s preventive maintenance guide 5850 acceptable for the Preventive

Maintenance program with the understanding that each location may require a modification to frequency & method?

ANSWER: Work shall be performed IAW manufacturer’s specifications.

62. QUESTION: Will the contractor be responsible for sidewalk and/or road maintenance & repair?

ANSWER:See PWS AppendixA, “Facilities”

63. QUESTION: Other than exterior lighting is there any other areas that may require a powered man-lift platform to perform the work required by the PWS?

ANSWER:Yes, for example, gutter cleaning/repairand roof repairs.

64. QUESTION: Are there any government owned (powered platforms) lifts? If yes please identify by location, height, & weight capacity. Will the contractor be allowed use of these?

ANSWER:The contractor is responsible for all equipment needed to perform this contract.

There is no government owned equipment available for contractor use.

65. QUESTION: On page 32 of the PWS there is disclosure that speaks to total service calls, however the format is silent on the types of calls other than emergency, routine and urgent, and provides a summary of 4,750, please provide the types and number/count of the missing information?

ANSWER: See revised Appendix E dated 12 Dec 12.

66. QUESTION: Please identify the trade / crafts that are staffed by on-site personnel? Staffing levels are NOT requested.

ANSWER: An example of trade/crafts utilized by the contractor may be HVAC, Plumber, Electrician, Carpenter, Locksmith, Maintenance Mechanic, etc.

67. QUESTION: This solicitation by reference is incorporating the Service Contract Act. Will there be a provision for an economic cost adjustment to the contractor for wage, health & welfare, and pension increases as a result of a new WDR or CBA after the base year period?

Will the G&A and Profit be permitted to increase reflecting the adjustment for wage, health & welfare, and pension increases?

ANSWER: Yes, as Wage Determinations are revised, the contractor will have the opportunity to request an equitable adjustment (to include G&A and profit) based on the new rates.

68. QUESTION: Is there a requirement for Continuing Education Training annually for each staff member? If so how many hours are required for each person?

ANSWER: This is determined by the contractor to meet the requirements of the PWS.

69. QUESTION: Do the HVAC mechanics require certification such as

NATE/KATE/NIULPE?

ANSWER: This would be determined by industry standards.

70. QUESTION: Is the current staff certified to meet for (NATE/KATE/NIULPE) HVAC proficiency requirements?

ANSWER: They are certified IAW industry standards.

71. QUESTION: Are the current staff HVAC Mechanics, Operating Stationary Engineers, Plumbers, and Electricians licensed or certified?

ANSWER: They are certified IAW industry standards.

72. QUESTION: Are the current on site staff members trained on identifying & handling

Asbestos materials? If so will they require additional training annually?

ANSWER: Currentstaff is trained, however, if contractor personnel identify asbestos, they are to stop work and report it to the COR immediately.

73. QUESTION: This relates to the HVAC Geothermal System(s) and Closed Chillwater Loop(s). Is any of the closed chillwater loop or the geothermal system is using glycol for treatment.

ANSWER:Glycol is not used on the geothermal system, however, it is used in the solar panels on top of the CEP.

74. QUESTION: Page 53 of solicitation 52.222.42 “Employee Class and Benefits” does not match attachment 4 “Wage Determination.” Please clarify which list to utilize

ANSWER: The rates listed under FAR Clause 52.222-42 states wages and fringe benefits payable to each class if they were employed by the Federal Government. For this requirement, please utilize the Wage Determination.

75. QUESTION: PWS section 1.4.2 discusses providing written quotes and that the contractor’s mark-up on parts shall not exceed the negotiated percentage over the contractor’s actual cost. What is the acceptable percentage and when does this get negotiated?

ANSWER: See revised pricing worksheet dated 13 Dec 12.

76. QUESTION: Appendix A – pg. 17 “Frequency of Service” lists various frequencies, i.e.

Annual, Semi-Annual, etc. with a letter/digit designation, i.e. A, A2, etc. Is there a schedule for how and when to use these designations for the various pieces of equipment requiring PM’s?

ANSWER: No, the contractor is to develop a PM and inspection schedule IAW industry standards and manufacturer’s specifications. See PWS para 1.1.1

77. QUESTION: Appendix B – many of the equipment numbers are missing descriptions, manufacturer, model and serial numbers. Will this information be provided prior to bid? If not, what is the purpose of this appendix?

ANSWER: Yes. See revised Appendix B dated 12 Dec 12.

78. QUESTION: Appendix E – Workload estimate – Is there further information available for the HVAC PM Annually items, i.e. monthly, quarterly, etc. or do these totals already include these other frequencies?

ANSWER:See revised Appendix E dated 12 Dec 12.

79. QUESTION: Appendix E – Workload estimate – For items “Door Alarm System” through

“Air Compressor” are these Annual or each frequency totals? Please clarify.

ANSWER: This is for each frequency total.

80. QUESTION: Appendix E – Workload estimate – “Total Service Calls.”” The spreadsheet lists number of calls for emergencies, urgent and routine, what do the “190” and “4750” calls represent? If the “4750” calls are the total of all calls, then how does this correlate with the list on pg. 51 that has a total of “4382” service calls?

ANSWER:See answer 65. NOTE: The 4382 service calls shows number of calls for FY-11.

The 4750 is the projected number of service calls for this contract.

81. QUESTION: Appendix E – Workload estimate – Are we to understand that the total hours listed of “1586” is what should be anticipated/expected and subsequently priced? When comparing this against the total number of PM svc calls listed on pg. 51 (4252) calls, this only allows approximately 22 minutes average for each PM call. This seems to be only enough time to travel and set-up to perform the work? Please clarify the relationship of these two spreadsheets and what should be priced.

ANSWER: See answer 65. NOTE: The 4252 is the number of PM’s performed in FY-11.

The 1586 hours is based on RS Means.

82. QUESTION: Appendix G – Government Furnished Facilities – Please clarify current use of each room/space.

ANSWER:Current use is, Project Managers’ office, Personnel break area, Secretary Office, Supervisors Offices and Tech Library.

83. QUESTION: PWS section 1.1.2.1 –Fuel Testing, Certification and Tank Cleaning

Notification – Please provide clarification for the number, size and locations of the tanks requiring this service.

ANSWER:Fuel testing is for the two generators at Bldg. 2402 and the CEP (Bldg 2409).

Certification is for the hot water tanks in four mechanical rooms and the CEP, and the boilers in the CEP.

84. QUESTION: What is the current value of DCT’s contract; fixed contract price per month?

ANSWER: See question #2

85. QUESTION: Tags on Fire Extinguishers read they were property of NWSCHS;

clarification.

ANSWER: The fire extinguishers belong to the Government. The contractor is only responsible for the monthly checks and reporting deficiencies.

86. QUESTION: Is there a list of GFE or is everything to be provided by the contractor; i.e.

lifts etc.?

ANSWER: Everything is to be provided by the contractor.

87. BLANK

88. QUESTION: We did not see electrical equipment is listed in Appendices B, C and D.Is there a more comprehensive equipment list available?

ANSWER:No, the blue prints will be made available to the contractor as needed after award.

89. QUESTION: We did not see plumbing equipment listed in Appendices B, C and D. Is there a more comprehensive equipment list available?

ANSWER: See answer 88.

90. QUESTION: Are there Energy Management Systems installed?

a. What kind of EMS exists?

b. Are we responsible for the maintenance of this EMS?

91. QUESTION: Please clarify the requirement listed in PWS Paragraph 1.1.2:

a. Do we certify boilers/pressure vessels? or

b. Do we just prepare the boilers/pressure vessels and the Air Force or Navy certifies them?

c. Please provide the Certification History and due dates.

ANSWER:The contractor is responsible for preparing the boilers and hot water tanks and to have them certified by an outside boiler inspector. NOTE: Certification is performed each year and the due date is October 2013.

92. QUESTION: Please clarify the requirement listed in PWS Paragraph 1.1.2.1:

a. Is the fuel testing equipment Government Furnished?

ANSWER: No

b. What type of fuel is stored in the tank(s) (gasoline, diesel, etc.)?

ANSWER: Diesel

c. Please clarify which Tanks in Attachments B, C and D are used to store fuel.ANSWER: None

d. Please provide information on which fuel tanks are actively used to store fuel.ANSWER: None

e. Please provide information on which fuel tanks are inactive / not currently used to store fuel.

ANSWER: None.

93. QUESTION: Please clarify the requirement listed in PWS Paragraph 1.2.1:

a. Does Non-Real Property fall under same repair limits of liability as Real

Property?

b. Please provide clarification on Service Calls (Pages 37 and 51) and how they relate to this section by providing the following information:

Service Call Data Type Central Energy Plant Other Facilities Emergency Urgent Routine

ANSWER: See question 65.

c. How many Central Energy Plant repairs fall under the $3000 limit and what was cost of each?

ANSWER: The number of repairs varies but averagesapproximately $50-$100K annually

94. QUESTION: Paragraph 1.3 - Can we use IWIMS for Non-RPIE?

ANSWER: Currently IWIMS can only be used for Real Property.

95. QUESTION: Reference workload data, 19‐Mar‐2012 2402 (Page 58 – Carpentry) -Is moving furniture/remodeling within the scope of this contract?

ANSWER:Furniture is non-real property and is not covered under this contract. No construction will be performed under this contract.

96. QUESTION: Reference workload data–Who is financially responsible for providing bulbs/tubes for lighting? For Example, the multi-purpose field lighting was called out as a responsibility on the site visit however these lighting fixtures do not appear to be listed in the equipment list Appendices (B, C and D).

ANSWER:Bulbs/tubes for lighting are the contractor’s responsibility.There are 6 – 75 ft multi-purpose lights. See revised para 1 # (21) in PWS.

97. QUESTION: Preventive Maintenance & Repair are identified as the scope of this contract.

Construction is identified as out of scope of this contract. Is equipment replacement within the scope of this contract? Example: if major equipment such as a Chiller or Walk-In Freezer needs to be replaced, is replacement of the unit considered within contract scope under the IDIQ Task Orders Repair CLINs for RPIE or Non-RPIE (X001AC and

X001AD)?

98. QUESTION: Is there a Collective Bargaining Agreement currently in place? If so, with what Local Union?

99. QUESTION: What facilities require continuous operations? (PWS Section 4.1 on Page 11).

a. Please describe the type and level of service expected at these facilities (i.e. watch standing, what days/hours, response times, etc.)

ANSWER:See answer 32.

100. QUESTION: Please confirm the third HVAC DDC system identified in Section 1 on Page

2 of the PWS under item 10. Automated Logic and TAC were provided – what is the third

ANSWER: This was a typographical error; there are only 2 different types of DDC systems.

101. QUESTION: Please clarify what buildings/facilities are at each of these installations:

a. JBC - Weapons Station

b. JBC - Air Base

ANSWER:No buildings on JBC – Air Base fall under this requirement.

102. QUESTION: PWS Section 4.10 Page 14 restricts the use of Ozone Depleting Substances.

ODS’ are a required part of HVAC refrigeration maintenance activities. Please provide clarification on the use of ODS’s at the Air Base and Weapons Station.

ANSWER:HVAC refrigerants are acceptable.

103. QUESTION: Appendix E - The workload estimate listed only specifies hours for “annual

PM’s” and major equipment for the buildings provided in the chart. These hours do not correspond to the historical workload data provided in Attachment “J”. Are the estimated hours shown the total annual hours for all PM's for each building listed? If not, can you please explain what these estimates represent?

ANSWER: See answer 65.

104. QUESTION: Appendix E - The Total Service Calls chart lists Emergencies, Urgent and Routine types of service calls as identified in the solicitation. Can you please identify what the 190 and 4750 represent in the chart?

ANSWER:See answer 65.

105. QUESTION: Please provide historical data for calendar year 2011 for the IDIQ portion of the facilities maintenance contract. Please include number of IDIQ tasks and labor hours associated.

ANSWER: Three task orders were processed during fiscal year 2011 for a total of $240K however, the number of labor hours are not releasable.

106. QUESTION: Please provide missing manufacturer and model number information associated with building 304 as listed on pages 19 – 21 of Appendix B.

ANSWER: See revised Appendix B dated 12 Dec 12.

107. QUESTION: Please provide missing manufacturer and model number information associated with building 2400 for the heat wheel and exhaust fans at the top of the page 23 in Appendix B.

108. QUESTION: Please provide missing manufacturer and model number information associated with ATS and emergency generator at the bottom of page 23 of Appendix B.

109. QUESTION: Please provide missing manufacturer and model number information associated with equipment for various locations listed at the bottom of page 31 and top of page 32 of Appendix B.

110. QUESTION: Page 32 of Appendix B lists the 4” and 6” Wet Sprinkler Systems as equipment that is in contract. During the walk through, Mr. Hedges noted all fire sprinkler systems are not included in contract. Please verify.

ANSWER:See question #17

111. QUESTION: Please provide information on the solar panels and associated water heater system located on and in the CEP, building 2409.

112. QUESTION: During the walk through, Mr. Hedges stated building 304 is climate controlled through a geo-thermal system. Please provide manufacturer and model number information for this system.

113. QUESTION: Confirm the government owns the chemical feed controllers, feed pumps, chemical containment for the cooling towers listed on page 28 of the solicitation; rather than incumbent contractor/subcontractor ownership?

ANSWER:The Government owns all equipment.

114. QUESTION: Is the contractor responsible for repair parts or replacement costs of the chemical feed controllers, feed pumps, and chemical containment should this become necessary?

115. QUESTION: Does title of replacement of water treatment equipment including controllers, feed pumps, and chemical containment remain with the awarded contractor or convey to the Government?

ANSWER:Convey to the Government.

116. QUESTION: Are the current corrosion coupon racks property of the Government; rather than incumbent contractor/subcontractor ownership?

ANSWER:Yes, the Government.

117. QUESTION: Are corrosion coupon tests to be performed for mild steel and copper as part of the contract? What is the frequency of the test reporting; i.e. quarterly, bi-annual, and yearly?

ANSWER:Yes, 90 days.

118. QUESTION: Please provide the nominal ton capacity for one of the three Marley model

9128 cooling towers listed page 29 of the solicitation.

ANSWER: 650-ton.

119. QUESTION: I would think you want chemical treatment with chemicals for the steam/hot water boilers with associated hot water loops listed as 11 on page 2 of the solicitation.

Please confirm?

ANSWER:Yes, see Question #1.

120. QUESTION: Please provide the horsepower rating for the two Donlee steam boilers listed page 29 of the solicitation.

ANSWER: 100 hp.

121. QUESTION: Is contractor responsible for replacement of feed and water softener equipment for boilers listed page 29 of the solicitation?

122. QUESTION: Mechanical room buildings 2410, 2411, 2412, and 2413 show circulation pumps (hot water) M-1 through M-6. Although this looks to be domestic water only [for the 6 dorms 2403, 2404, 2405, 2406, 2407 and 2408], do these 6 hot water systems require water treatment and have bypass feeders? Are there otherwise hot water loops requiring water treatment for each of the 6 dorms; with bypass feeders?

ANSWER:This is for domestic water use only.

123. QUESTION: Are there other hot water loops requiring water treatment for the other buildings 206, 2401, and 2400; with bypass feeders?

124. QUESTION: During the site visit Johnny gave figure for the amount of cooling tower makeup water; which I missed. Can I have this number given as a monthly usage amount?

ANSWER: 10,500 gallons per day.

125. QUESTION: Johnny stated the outer building 304 has a geothermal loop for wing C and

D. Is there water treatment of this loop, with one bypass feeder? Is water treatment just for wings C and D? Please describe setup for water treatment.

ANSWER: No, there is no water treatment for this system.

126. QUESTION: Will Government have a requirement for the contractor to establish/subcontract a Legionella prevention and testing program when the ASHAE 188 standard is passed during the 5 year contract period [now out for 3rd and final review]? As background, Legionella is contracted both by ingestion and airborne with potential risk areas such as drinking fountains, hot water systems at less than a scalding 140 degree Fahrenheit, shower heads, cooling towers , decorative fountains, decorative ponds, landscape irrigation, fire sprinklers, etc. Passage of the ASHRAE 188 standard will become a major risk management consideration.

ANSWER: No. If this becomes a requirement, a modification to the contract will be issued.

127. QUESTION: How many rooms per dormitory in the 2400 buildings area and the 304 building area?

ANSWER: There are 300 rooms per barracks. Bldg304 has 24 in D-wing and 36 in C-wing.

128. QUESTION: How many bathrooms per dormitory?

ANSWER: 150.

129. QUESTION: Reference PWS Appendix B, NNPTC Building/Equipment Inventory – Real Property: This list contains Equipment Nos. that are listed as being “In Service” but do not contain a Description. For example, on page 19 of 92, Equipment Item Nos. 304-05-002, 304-05-004, 304-05-005, etc. do not have descriptions. Please provide descriptions for all equipment items.

ANSWER: See question # 106.

130. QUESTION: What is the annual value of this contract over the last 4 years?

ANSWER: See question #2

131. QUESTION: Will the government provide a man lift for contractor use for re-lamping, or is the contractor required to provide the lift?

ANSWER:No, the contractor is responsible for providing lifts.

132. QUESTION: Reference Attachment 1, Appendix E - Total Service Calls, page 37 of 92:

What do the 190 and 4750 represent under the "# of calls" column? Does this list represent the last year of incumbent contract performance, or an average over the entire term of the incumbent contract?

ANSWER: See question #80

133. QUESTION: Reference Attachment 1, Appendix E, Workload Estimate: What does the number 190 in the “Total Service Calls” table represent?

134. QUESTION: Reference Attachment 1, Appendix E, Workload Estimate: What does the number 4,750 in the “Total Service Calls” table represent?

135. QUESTION: Reference Attachment 1, Appendix E, Workload Estimate, “Total Service

Calls” table: Does the government know the split of service calls between RPIE and non-

RPIE?

ANSWER: Not available.

136. QUESTION: Reference Attachment 1, Appendix E, Workload Estimate: Do the number of hours by building represent the government estimated preventive maintenance hours per year or actual hours expended? Please clarify.

ANSWER:Taken from RS means estimated preventive maintenance hours per year.

137. QUESTION: Reference Attachment 1, Appendices E and J: What is the relationship between the number of service calls in Appendix E (4,750) and the number of service calls in Appendix J identified as “Service Calls” (4,382)?

138. QUESTION: Reference Attachment 1, Appendices E and J: What is the relationship of the number of service calls identified as “PMs” in Attachment J and the number of PM hours in Appendix E?

ANSWER:See question #80.

139. QUESTION: Reference Attachment 1, Appendix J, Historical Workload Data, page 51 of

92: In the table titled “PM’s,” the column containing the quantities is labeled “Number of Svc Calls.” Please confirm that the quantities listed in the “PM’s” table are indeed the PM quantities and not service calls.

ANSWER:PM quantities. See revised Appendix J dated 12 Dec 12.

140. QUESTION: In PWS Appendix A, under "Facilities" BAS is listed as excluded, but

HVAC Control systems is listed under "Description of Services." Are BAS, HVAC Control Systems, and DDC Systems three separate items, or are they three ways of referring to the same controls? Please clarify.

ANSWER: The BAS, HVAC Control Systems and DDC Systems are three separate items.

The HVAC Control systems affiliated with the CEP will be maintained under this contract, however the BAS (which includes DDC) will be maintained under a separate contract.

141. QUESTION: Under 1. "Description of Services" lists #10 HVAC Control systems including repair and maintenance of three different DDC systems (Automated Logic & T.A.C.). What kind is the third system?

ANSWER: This was a typographical error; there are only 2 different types of DDC systems.

142. QUESTION: In Appendix J the Historical Work Order Listing, "Description and Work

Performed" the action was "called JCI". Does JCI have the DDC controls responsibility?

ANSWER:No, that identified that JCI performed the work in lieu of the facilities maintenance contractor.

143. QUESTION: Who operates the DDC control systems on a daily basis?

ANSWER: A new BAS solicitation is forthcoming.

144. QUESTION: There appear to be several sizes and types of light poles. Please list the number and size of poles.

ANSWER:80- 40 ft., 20 – 12 ft. knock down poles, 166- 15 ft., 6- 75 ft. Field lights

145. QUESTION: What is the current on-site staffing?

ANSWER: This information is not releasable.

146. QUESTION: Does the government supply contractor telephone and/or data access? If so, what is provided?

ANSWER: See PWS paragraph 3.2

147. QUESTION: Will the government provide internet access in order to implement our computerized maintenance management system (CMMS) solution?

ANSWER: See PWS paragraph 3.2

148. QUESTION: Will the contractor have a transition period to phase-in services from the incumbent contractor? If so, how should this cost be reflected in Attachment 3, Pricing Worksheet and RFP Section B?

ANSWER: The contractor will have a 30-day mobilization period.

149. QUESTION: Will the contractor be expected to take over 100% of the services in the

PWS on April 1, 2013?

150. QUESTION: Reference PWS Section 1, Description of Services: With regards to the

Chilled Water System Chemical Treatment scope:

a. What is the total dissolved solids in the systems?

b. What is the calcium content?

c. What is the magnesium content?

d. What is the pH?

e. What is the hardness?

ANSWER: See Question #1

151. QUESTION: Reference PWS Section 1, Description of Services, Chilled Water System

Chemical Treatment scope: How much water does this system contain?

ANSWER: This measurement is not available but involves 3 cooling towers which supply water to 3 separate loops to various buildings.

152. QUESTION: Reference PWS Section 1, Description of Services, Chilled Water System Chemical Treatment scope: What is the number of open and closed systems?

ANSWER: One closed-loop system and no open-loop systems.

153. QUESTION: Reference PWS Section 1, Description of Services, Chilled Water System

Chemical Treatment scope: For all open systems (if any), please provide the volume of water consumption, by month?

ANSWER: There are no open-loop systems.

154. QUESTION: Reference PWS Section 1.3, Contractor’s Computerized Maintenance

Management System (CMMS): The last sentence on page 7 of 92 references “Appendix A

– IWIMS.” However, PWS Appendix A contains “Definitions and Acronyms.” Please provide Appendix A – IWIMS.

ANSWER: Reference on PWS page 7 of 92 was for the definition of IWIMS and has been removed from the PWS. Appendix A remains “Definitions and Acronyms.”

155. QUESTION: Reference PWS Section 1.3, Contractor’s Computerized Maintenance

Management System (CMMS): This section states that the contractor’s CMMS will only be used for non-RPIE inventory. Is the government’s intent for the contractor to maintain IWIMS for RPIE inventory? Please advise.

ANSWER: No, see PWS para 1.3, last sentence.

156. QUESTION: Reference PWS Appendix B, NNPTC Building/Equipment Inventory – Real

Property: Page 32 of 92 lists wet sprinkler systems as being in scope. Please confirm

ANSWER:It is not in the scope of this contract.

157. QUESTION: Reference PWS Appendix B, NNPTC Building/Equipment Inventory – Real Property: Page 32 of 92 lists wet sprinkler systems as being in scope. However, PWS Section 1, Description of Service, does not list fire suppression systems as being in scope, nor are fire sprinkler systems listed under Plumbing responsibilities. Please advise.

ANSWER:See question 156.

158. QUESTION: Reference PWS Appendix B, NNPTC Building/Equipment Inventory – Real

Property: Page 32 of 92 lists BEQ Laundry Exhaust Fan Filters as being in scope. Please provide the quantity of applicable exhaust fans.

ANSWER:There are 12 exhaust fans.

159. QUESTION: Reference Attachment 1, PWS: Page 3 of 92 lists Roll-up Door services as being in scope. However, PWS Appendix B, NNPTC Building/Equipment Inventory – Real Property does not contain any roll-up doors. Will the contractor be responsible for preventive maintenance of roll-up doors, or only for service call repairs?

ANSWER: Only service call repairs.

160. QUESTION: Reference PWS Appendix B, NNPTC Building/Equipment Inventory – Real

Property: There is an emergency generator listed in the Galley. Please provide the model number and size.

161. QUESTION: Reference Attachment 1, PWS: Page 2 of 92 lists Electrical Low Voltage equipment as being included in the scope of work.

a. Appendix B, NNPTC Building/Equipment Inventory – Real Property does not include any low voltage electrical equipment (e.g., breakers, transformers, switches, panel boards, etc.). Please provide this equipment inventory.

b. Please define the point of entry that outlines the contractor’s low voltage electrical maintenance responsibilities.

ANSWER: Blue prints will be made available to the contractor as needed after award.

162. COMMENT: At the beginning of the site visit, the Government mentioned that the very high and very low bids will be eliminated from the competitive range and the bulk of the offers in the middle will be evaluated. Yet, this paragraph says that “If the lowest price evaluated acceptable offer is judged to have a “Substantial Confidence” performance confidence assessment, that offer represents the best value for the government and the evaluation process stops at this point.”

QUESTION: Does this paragraph contradict the Government? Please clarify how the offers are to be evaluated.

ANSWER: There is no contradiction. Proposals will be evaluated in accordance with the addendum to FAR 52.212- EVALUATION – COMMERCIAL ITEMS (page 20 of the solicitation), the govennment may award to other than the low offeror and may award without discussions. However, if discussions are to be conducted, a competitive range May be established as described at FAR 15.306(c).

163. COMMENT: The Description of Service uses “etc.” six times.

QUESTION: In order to facilitate more accurate estimates for the required workload and prices of offers, will the Government rephrase the work summary to more accurately reflect the precise scope of the required work?

ANSWER: Comment noted. The word “etc.” was used in conjunction with examples listed.

164. COMMENT: The paragraph states, “Software currently used is by the Government is

Interim Work Information Management System (IWIMS), however, the contractor is authorized to use any commercial software they deem suitable (see Appendix A –

IWIMS).”

QUESTION: Will the Government furnish IWIMS to the contractor should the contractor decide to use IWIMS for data and communications compatibility?

ANSWER: No. NOTE: The Government is not making the recommendation to use IWIMS. This is at the contractor’s discretion.

165. COMMENT: The paragraph states, “the contractor is authorized to use any commercial software they deem suitable (see Appendix A – IWIMS).”

QUESTION: Appendix A contains no entry for IWIMS or CMMS.Pleaseclarify what this reference points to?

ANSWER: See Question #154

166. COMMENT: The paragraph states, “the Contractor shall maintain accurate historical records of all PM and service calls for the duration of this contract….” Appendix J only reflects service calls during 2011?

QUESTION: As yearly activity tends to vary, why did the Government choose to use 2011 data as representative of this contract?

ANSWER: See revised Appendix J dated 12 Dec 12.

QUESTIONS BELOW PERTAIN TO ATTACHMENT 1, APPENDIX E (PAGE 37)

167. QUESTION: What is the source for the workload data presented on the page?

ANSWER: See Question #65

168. Question: Are the PM hours in Appendix E linked with the PM Service Call numbers shown in Appendix J (page 51)?

ANSWER: See Question #80

169. QUESTION: Are the “Specific Functions” listed in the top table all PMs?

ANSWER: Yes

170. QUESTION: Are the hours listed in the top table for “LOW TEMPERATURE WATER” for Building “2410-13” total hours or hours for each of the four buildings?

ANSWER: Total hours

171. QUESTION: What is the time frame for the “TOTAL SERVICE CALLS” table? If it is

“annually,” for which year?

ANSWER: Fiscal Year 2011

172. QUESTION: “TOTAL SERVICE CALLS.” There appears to be a missing category for

Service Calls; what is it?

ANSWER: See revised Appendix E dated 12 Dec 12.

QUESTIONS BELOW PERTAIN TO ATTACHMENT 1 APPENDIX E (PAGE 37) AND

APPENDIX J (PAGE 51)

173. QUESTION: “TOTAL SERVICE CALLS” table shows the figure “4750.” What does

4750 represent? If 4750 is the total number of service calls, it does not match the tables shown in Appendix J. Please clarify.

174. QUESTION: The Total Service Calls “# of Calls” on the lower table of page 37 does not match either total figure shown in Appendix J on page 51. Please clarify.

QUESTION BELOW PERTAINS TO ATTACHMENT 1, APPENDIX H (PAGE 40)

175. COMMENT: The first paragraph of Appendix H mentions the use of a “background check” that will “include a criminal history check and fingerprinting of all individuals.”

QUESTION: a) Is the background check a Government provided service to the successful offeror?

ANSWER: The Government provides the service; however, it is incumbent upon the contractor to pre-screen potential employees as denial of access will not be an acceptable delay in service.

b) If not, what is the expected price to adequately screen each person on the contractor’s workforce?

ANSWER: See Question # 175 a)

c) Are background checks required of any vendor the offeror might need to come on board the installation to answer a time sensitive or critical need?

ANSWER: See Question # 175 a). One-time access will be evaluated on a case-by-case basis.

QUESTIONS BELOW PERTAIN TO ATTACHMENT 1, APPENDIX J (PAGE 51)

176. COMMENT: The data provided is helpful.

QUESTION: In order to get a clearer understanding of the workload data, will the government provide the number of service calls by classification—Emergency, Urgent, and Routine—prior to proposal submission?

ANSWER: See revised Appendix J dated 12 Dec 12.

177. COMMENT: There are entries where the PM service call numbers are higher than the corresponding monthly service call summary shown in the table to the left.

QUESTION: Are the PM service calls tracked and counted separately from other service calls shown in the table to the left?

ANSWER: See revised Appendix J dated 12 Dec 12. There are no “PM Service Calls.”

There are PMs and there are Service Calls.

178. QUESTION: In order to provide a clearer understanding of the provided PM summary, will the government provide the number of PMs that were self-generated service calls and those service calls that were made by someone other than the contractor?

ANSWER: See Question #177

QUESTION BELOW PERTAINS TO ATTACHMENT 1, APPENDIX J (PAGE 52-92)

179. COMMENT: The data provided “does not represent an accurate number of service calls performed in the time frame specified in column 1.”

QUESTION: In order to provide a clearer understanding of the expected workload under this contract, will the Government provide a table reflecting all of the service calls generated during what the Government considers is a representative year?

ANSWER: Service calls identified in pages 52-92 are a sampling of the types of service calls received and the different trades required and are not all inclusive. See revised Appendix J dated 12 Dec 12.

180. QUESTION: Appendix J, Attachment 1, Page 65 of 92 – there is an Electrical Service

Call on 5-Apr-2012 for 44.0 hours. This seems in conflict with the $500 limit on service calls. Is this a Service Call? Please explain the deviation from the $500 limit?

ANSWER: This call was placed under the incumbent contract and the $500 limit of liability did not apply.

181. QUESTION: Has the facility undergone a retrofit, both internal and external, of facility lighting to current LEED standards? If so, when? If not, is the contractor required to replace current bulbs with bulbs meeting LEED standards as part of service calls for inoperable lighting?

ANSWER: No, currently replace with original fixture.

182. QUESTION: Is there any equipment that “requires or is strongly recommended” an

Authorized Manufacture’s Service Technician (Subcontractor) to perform service?

ANSWER: Trane chillers

183. QUESTION: On page 51, Historical Workload Data is provided by “Service Calls” and

“PM Service Calls.”…

This is the start of the file's text. The full file is on GovTribe.

File details come from the government source that posted it. Updated .