36C24923B0019 0002.docx
DOCX document 35 KB Posted
- Solicitation number
- 36C24923B0019
About this file
This document contains an amendment to a federal solicitation and responses to questions from potential offerors. The solicitation is for upgrading the energy management system infrastructure at the Department of Veterans Affairs Veterans Health Administration Veterans Integrated Service Network 9 Nashville VA Medical Center. Key requirements include replacing outdated control panels with native BACnet systems, installing new fiber optic lines, adding air flow measurement systems to air handling units, and integrating various mechanical systems into the new building automation system such as boilers, chillers, variable frequency drives, and fan coil units. Offerors must acknowledge receipt of the amendment by the specified date and time. The responses clarify technical aspects of the project such as equipment quantities, available plans and sequences of operation, and network architecture requirements.
View the file
Other files
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| 36C24923B0019 0003.docx | DOCX document | |
| 36C24923B0019 0001.docx | DOCX document | |
| Attachment B- Control Panel Schedule.xlsx | XLSX spreadsheet | |
| 36C24923B0019_1.pdf | ||
| WD TN20230178 05122023.pdf | ||
| TS02 - CALCULATION OF SELF PERFORMED WORK.pdf | ||
| General Conditions Breakout 6-17-2014.xlsx | XLSX spreadsheet | |
| 626-15-106 EMS Specifications.pdf | ||
| revised_ Attachment A- 230923 Direct Digital Control System for HVAC_01.docx | DOCX document | |
| revised_ 626-15-106 EMS Drawings_01.pdf |
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
5. PROJECT NUMBER (if applicable)
CODE
7.
ADMINISTERED BY
2. AMENDMENT/MODIFICATION NUMBER
CODE
6. ISSUED BY
8. NAME AND ADDRESS OF CONTRACTOR
4. REQUISITION/PURCHASE REQ. NUMBER
3. EFFECTIVE DATE
9A. AMENDMENT OF SOLICITATION NUMBER
9B. DATED
PAGE OF
PAGES
10A. MODIFICATION OF CONTRACT/ORDER NUMBER
10B. DATED
BPA NO.
1. CONTRACT ID CODE
FACILITY CODE
CODE
Offers must acknowledge receipt of this amendment prior to the hour and date specified in the solicitation or as amended, by one of the following methods:
The above numbered solicitation is amended as set forth in Item 14. The hour and date specified for receipt of Offers
E. IMPORTANT:
is extended,
(a) By completing Items 8 and 15, and returning __________ copies of the amendment; (b) By acknowledging receipt of this amendment on each copy of the offer submitted; or (c) By separate letter or electronic communication which includes a reference to the solicitation and amendment numbers. FAILURE
OF YOUR
ACKNOWLEDGMENT TO BE RECEIVED AT THE PLACE DESIGNATED FOR THE RECEIPT OF OFFERS PRIOR TO THE HOUR AND DATE SPECIFIED MAY is not extended.
12. ACCOUNTING AND APPROPRIATION DATA
(REV. 11/2016)
is required to sign this document and return ___________ copies to the issuing office.
is not, A. THIS CHANGE ORDER IS ISSUED PURSUANT TO: (Specify authority) THE CHANGES SET FORTH IN ITEM 14 ARE MADE IN THE CONTRACT ORDER NO. IN ITEM 10A.
15C. DATE SIGNED
B. THE ABOVE NUMBERE
D CONTRACT/ORDER IS MODIFIED TO REFLECT THE ADMINISTRATIVE CHANGES
SET FORTH IN ITEM 14, PURSUANT TO THE AUTHORITY OF FAR 43.103(b).
RESULT IN REJECTION OF YOUR
OFFER. If by virtue of this amendment you desire to change an offer already submitted, such change may be made by letter or electronic communication, provided each letter or electronic communication makes reference to the solicitation and this amendmen t, and is received prior to the opening hour and date specified.
C. THIS SUPPLEMENTAL AGREEMENT IS ENTERED INTO PURSUANT TO AUTHORITY OF:
D. OTHER
Contractor
16C. DATE SIGNED
14. DESCRIPTION OF AMENDMENT/MODIFICATION
16B. UNITED
STATES OF AMERICA
Except as provided herein, all terms and conditions of the document referenced in Item 9A or 10A, as heretofore changed, remains unchanged and in full force and effect.
15A. NAME AND TITLE OF SIGNER
16A. NAME AND TITLE OF
CONTRACTING OFFICER
15B. CONTRACTOR/OFFEROR
STANDARD FORM 30
PREVIOUS EDITION NOT USABLE
Prescribed by GSA - FAR (48 CFR) 53.243 (Type or print) (Type or print) (Organized by UCF section headings, including solicitation/contract subject matter where feasible.)
(Number, street, county, State and ZIP Code) (If other than Item 6) (Specify type of modification and authority) (such as changes in paying office, appropriation date, etc.)
(If required)
(SEE ITEM 11)
(SEE ITEM 13)
(X)
CHECK
ONE
13. THIS ITEM APPLIES ONLY TO MODIFICATIONS OF CONTRACTS/ORDERS,
IT MODIFIES THE CONTRACT/ORDER NO. AS DESCRIBED IN ITEM 14.
11. THIS ITEM ONLY APPLIES TO AMENDMENTS OF
SOLICITATIONS
AMENDMENT OF SOLICITATION/MODIFICATION OF CONTRACT
(Signature of person authorized to sign) (Signature of Contracting Officer) 626-23-3-4231-0017 626-15-106 90C Department of Veterans Affairs Network Contracting Office 9 (90C)
NCO 9
1639 Medical Center Parkway, Suite 400 Murfreesboro TN 37129 90C Network Contracting Office 9 Department of Veterans Affairs Network Contracting Office (90C) 1639 Medical Center Parkway Suite 400 Murfreesboro TN 37129 To all Offerors/Bidders
36C24923B0019 06-13-2023
X x x
626-3630162-4231-854200-3220 23NR5JA16
x The purpose of this amendment is to provide all questions and answers received for this project.
The official bid opening will remain 27 July 2023 at 2:00 PM CT and will occur via Microsoft Teams meeting.
Please call 1-205-235-3524 Conf. No. 944 040 289# five minutes before the bid ope ning to be present for the bid opening.
Jeannette Morphew Contracting Officer 36C24923B0019 Nashville VAMC Upgrade EMS System RFI Questions
1) Is this a tax-exempt project?
a. If tax-exempt, will the government be providing a tax-exempt certificate to the Prime Contractor for use by subcontractors and vendors?
ANSWER: Offerors are hereby notified that all state and local sales or use taxes for construction materials must be included in their bid or proposal price. It is solely the responsibility of the offeror to include all other applicable taxes in their bid or proposal price as well. The Government has determined that for this acquisition it cannot take advantage of any sales or use tax exemptions that may be available to it under applicable state law. Under no circumstances will any Contractor be designated as an agent of the Government for purposes of any tax exemption, nor will the Government authorize any Contractor’s use of any tax exemption directly applicable to the Government under this procurement.
2) Can the Superintendent be shared across multiple projects, or should they be dedicated full-time to this project and this project only?
ANSWER: IAW FAR 52.236-6, No, Superintendent must be dedicated Full time to this project.
3) Can the Superintendent fulfil multiple roles?
ANSWER: Yes
a. If so, can they also fulfil the Quality Control role?
ANSWER: No
b. What about the SSHO role?
ANSWER: Yes
4) Will the VA provide a spot for the Prime Contractor to set up a temp office?
ANSWER: See SOW, Section C, Paragraph 15 & 17
a. Or should contractors include monies for a temp office, utilities, etc.? (We ask this because we know the VA has very little spare real estate).
ANSWER: See SOW, Section C, Paragraph 15 & 17; Offerors including “monies for a temp office, utilities, etc.” is at the sole discretion of the contractor.
b. Will staging and/ or parking be an issue for this project?
ANSWER: See SOW, Section C, Paragraph 15 & 17
5) Does the VA anticipate this project will require off hours work?
ANSWER: See SOW, Section C, Paragraph 20 & 21
a. If so, what trades or scopes will be required to perform off hours work?
ANSWER: See SOW, Section C, Paragraph 20 & 21 (ALL trades are applicable)
6. Will the existing fiber need to be replaced? During the job walk it was mentioned that if you’re not currently doing work in the facility, new fiber and communication wire will need to be pulled. Is this true?
ANSWER: Yes
7. Will the existing BACnet communication wiring need to be replaced?
ANSWER: Yes
8. Which controllers need to be replaced (central plant, VAV boxes, exhaust fans, etc.)?
ANSWER: Digital Control Panels will be replaced and contractor will determine best way to interface with existing equipment
9. Are there any existing mechanical plans?
ANSWER: No
10. Are there any existing control plans?
ANSWER: No
11. Do you have a comprehensive list of the equipment to be controlled by the new BAS?
ANSWER: See SOW and Attachment B- Control Panel Schedule.
12. Should we price the replacement of all end devices (relays, pressure sensors, current switches, etc.)?
ANSWER: No, Replacement of ALL end devices is not in the SOW
13. Should the new system be BACnet IP or BACnet MSTP?
ANSWER: BACnet IP
14. Which equipment has existing factory controls (BACnet cards) that we will simply interface with?
ANSWER: All 7 Chillers, approx. 20 VFD’s
15. Sequences call for control of VAV Boxes. How many VAV Boxes need to be controlled? Not shown on plans or quantity listed.
ANSWER: None, contractor to use existing Sequence of Operations (SoO) from VAV
16. Sequences call for control of FCU’s. How many FCU’s need to be controlled? Not shown on plans or quantity listed.
ANSWER: See SOW ‘Detailed Breakout’ Tab of Attachment B- Control Panel Schedule. Existing Sequence of Operations (SoO) will be provided to winning contractor at NTP.
17. Sequences call for control of UH’s. How many UH’s need to be controlled? Not shown on plans or quantity listed ANSWER: See SOW ‘Detailed Breakout’ Tab of Attachment B- Control Panel Schedule. Existing Sequence of Operations (SoO) will be provided to winning offeror at NTP.
18. Are existing valves to be reused?
ANSWER: Yes, this project does not replace valves
19. Will VAV box information be provided for sizing of valves?
ANSWER: If needed
20. Are existing dampers and damper operators to be reused?
ANSWER: Yes
21. What Size Dampers and Quantity?
ANSWER: Replacement of Dampers is not a requirement of the project
22. Will another walk through be possible? We only saw three (3) rooms ANSWER: No, during the walk the COR asked if there was another space that the bidders would like to see and there was no response.
23. Based on the sequence of operations how many of each type of Air Handling units will need to be controlled?
ANSWER: All AHU’s are currently being controlled; contractor will use existing controls for each AHU
24. How many room pressurization controllers are needed for this project, none listed on plans provided.
ANSWER: None
25. Is there a complete list of equipment needing to be controlled? Panel locations for AHU, CHW System and Boiler appear to be clear but not what is being controlled currently.
ANSWER: See SOW ‘Detailed Breakout’ Tab of Attachment B- Control Panel Schedule. All equipment in tab is being controlled.
26. Air Flow measuring stations are called out in the specifications, do these need to be provided for all AHU’s, RTU’s and other air moving equipment?
ANSWER: Only for listed AHU’s from SOW ‘Detailed Breakout’ Tab of Attachment B- Control Panel Schedule, Column E.
27. How many BTU, Water, Steam Meters will need to be tied into the control system. Do all of these meters currently work?
ANSWER: Most data will be available and pulled from Siemens Headend via BACnet communication
28. Are there VAVs being controlled/networked through Honeywell R7044 panels?
ANSWER: Yes, no more than 60
29. Are there VAVs being controlled/networked through Honeywell XL 800 Panels?
ANSWER: None
30. Are there specs for individual operator workstations?
ANSWER: See SOW Attachment A- Specification 230923 Direct Digital Control System for HVAC Section 2.5
31. Is the Notifier fire alarm system currently BACnet compatible and integrated into existing BAS?
ANSWER: Notifier is a Stand-alone system
32. Is the Advanced Utility Monitoring System currently BACnet compatible and integrated into existing BAS?
ANSWER: Currently No
33. Please clarify in scope of work, paragraph 2 - Replace outdated control panels and add controls to key areas. Who determines which panels and equipment is outdated?
ANSWER: See SOW ‘Detailed Breakout’ Tab of Attachment B- Control Panel Schedule. Digital Control Panels and Equipment identified in tab is outdated
34. Do we assume all pneumatic controls and devices are to be replaced?
ANSWER: No
35. Are sequences of operations available for each piece of equipment. Example: What is the SOO for AHU-5?
ANSWER: Yes, contractor will use existing controls for each AHU
36. How many VAV Terminal Units are not currently utilizing BACnet protocol?
ANSWER: Approximately 400 VAV Boxes are not BACnet.
37. Is there a VAV Terminal Unit zone diagram detailing what AHU serves each VAV zone?
ANSWER: No
38. Are Mechanical and BAS As-Built drawings available?
ANSWER: Only for recent replacement projects within the last 5 years
39. How many VFD's are currently installed and require BACnet integration?
ANSWER: BACnet integration is not required for VFD’s not currently integrated.
40. Are VFD's currently monitored and/or integrated into existing BAS?
ANSWER: Yes
41. Is the building lighting system currently monitored and/or integrated into existing BAS?
ANSWER: No
42. Spec Section 23 09 23, Section D lists several systems that need to be integrated. Are any of the nine (9) listed systems currently monitored and/or integrated into existing BAS and are they BACnet compatible?
ANSWER: #3 Boiler and/or chiller controls, #5 Condenser water quality systems, #6 HVAC Equipment Controls, #8 Variable frequency drives, and #9 Constant temperature rooms, Process and food service coolers, refrigerators and freezers, Medical gas systems, Medical and dental vacuum systems, Medical and dental compressed air systems, Emergency generators, Domestic water heating systems, Pneumatic tube systems, Elevators, Building lighting systems, Fume hoods and biological safety cabinets, Isolation rooms.
43. Will space be provided for a Conex/storage container?
ANSWER: If needed, Yes; contractor responsible for utilities to Conex/Storage
44. Under A.5 STATEMENT OF WORK – A. GENERAL INFORMATION – 1. INTRODUCTION - States “This requirement will upgrade the Existing Management System and Building Automation System and remove existing system(s) in Building 1 at TVHS Nashville VA Medical Center.” If one of the three existing control system providers was to be awarded the project, would they be allowed to keep in place their existing “front-end” (servers, routers, etc.) as well as the existing system / equipment graphics?
ANSWER: The Most UP-TO-DATE version of the Headend/Frontend is required.
45. Under A.5 STATEMENT OF WORK – A. GENERAL INFORMATION – (Page 13) 2. Scope of Work – States that “ALL panels will be Native-BACnet supporting all equipment”. Are both BACnet MSTP and BACnet-IP acceptable?
ANSWER: BACnet-IP Only
46. Under A.5 STATEMENT OF WORK – A. GENERAL INFORMATION – 4. Project Objectives – sub-paragraph 5. – States “Replace listed Alerton, Siemens and Honeywell control panels and associated components w/ Native BACnet”. Is a point list available for each control panel?
ANSWER: A Points list can be made available to the winning offeror
47. Under A.5 STATEMENT OF WORK – B. SPECIFIC TASKS AND ASSOCIATED DELIVERABLES – (Page 14) Paragraph 1. addresses the new fiber optic lines to be installed under the project. Is there 120VAC power sources readily available in each Fan Room to power the patch panels / hubs?
ANSWER: Yes
48. Under A.5 STATEMENT OF WORK – B. SPECIFIC TASKS AND ASSOCIATED DELIVERABLES – (Page 15) Paragraph 2 – sub-paragraph d. Addresses adding Air Flow Management System (AFMS) to various Honeywell AHU’s. Is there an AFMS schedule showing the type of flow station (fan-inlet or duct mounted) duct sizes, number of fans, total CFM flow, etc.?
ANSWER: No schedule available, sensors will be installed at Fan-Outlet. See SOW ‘Detailed Breakout’ Tab of Attachment B- Control Panel Schedule.
49. Under A.5 STATEMENT OF WORK – B. SPECIFIC TASKS AND ASSOCIATED DELIVERABLES – (Page 15) Paragraph 3 – sub-paragraph a. Addresses adding Air Flow Management System (AFMS) to various Siemens AHU’s. Is there an AFMS schedule showing the type of flow station (fan-inlet or duct mounted) duct sizes, number of fans, total CFM flow, etc.?
ANSWER: No schedule available, sensors will be installed at Fan-Outlet. See SOW ‘Detailed Breakout’ Tab of Attachment B- Control Panel Schedule.
50. Under A.5 STATEMENT OF WORK – B. SPECIFIC TASKS AND ASSOCIATED DELIVERABLES – (Page 15) Paragraph 4 – sub-paragraph e. Addresses adding Air Flow Management System (AFMS) to various Alerton AHU’s. Is there an AFMS schedule showing the type of flow station (fan-inlet or duct mounted) duct sizes, number of fans, total CFM flow, etc.?
ANSWER: No schedule available, sensors will be installed at Fan-Outlet. See SOW ‘Detailed Breakout’ Tab of Attachment B- Control Panel Schedule.
51. Under A.5 STATEMENT OF WORK – B. SPECIFIC TASKS AND ASSOCIATED DELIVERABLES – (Page 15) Paragraph 5 – Addresses additional new BAS enclosures. In instances where the existing controllers are to be replaced, is it acceptable to utilize the existing control enclosures or replace the existing enclosure.
ANSWER: Yes, existing enclosures can be used; contractor responsible for relabeling
52. Under A.5 STATEMENT OF WORK – B. SPECIFIC TASKS AND ASSOCIATED DELIVERABLES – (Page 16) Paragraph 6 – sub-paragraph f. - Addresses valve and damper actuators with the preference being electric. As there is a large number of existing pneumatic valve and damper actuators already in place, will there be a schedule in the contract documents stating which valves / damper actuators shall be pneumatic vs. electric?
ANSWER: There is currently a mix of both pneumatic and electric; See SOW ‘Control Panel Schedule’ Tab of Attachment B- Control Panel Schedule.
53. Under A.5 STATEMENT OF WORK – B. SPECIFIC TASKS AND ASSOCIATED DELIVERABLES – (Page 16) Paragraph 6 – sub-paragraph n. - Addresses ability to trend all points available on the system.
ANSWER: This is not a question.
54. How many VAV boxes are on each of the systems?
ANSWER: The amount of VAV Boxes vary depending on system
55. How many fan coils are on each system?
ANSWER: See SOW ‘Detailed Breakout’ Tab of Attachment B- Control Panel Schedule.
56. Are the Booster Pumps already monitored by one of the existing control systems?
ANSWER: Yes
57. Are the Domestic Hot Water system(s) already monitored by one of the existing control systems?
ANSWER: Yes
58. Under A.5 STATEMENT OF WORK – B. SPECIFIC TASKS AND ASSOCIATED DELIVERABLES – (Page 17) Paragraph 6 – sub-paragraph p. – Addresses VAV boxes and what AHU they are associated with. Is this information available from each of the existing systems?
ANSWER: Yes, although information may not be completely accurate.
59. Under A.5 STATEMENT OF WORK – B. SPECIFIC TASKS AND ASSOCIATED DELIVERABLES – (Page 17) Paragraph 7 – sub-paragraph a. – Addresses provision of a Graphic Floor Plan and what devices / equipment are to be included. Are there existing floor plans or Graphic Floor Plans available that show the following:
Quantity and location of the key space sensors. ANSWER: No Quantity and location of the fire / smoke dampers. ANSWER: Yes Floor plan maps showing heating & cooling zones. ANSWER: Yes
60. Under A.5 STATEMENT OF WORK – B. SPECIFIC TASKS AND ASSOCIATED DELIVERABLES – (Page 17) Paragraph 7 – sub-paragraph b. – Addresses provision of custom graphics and what devices / systems / equipment are to be included. Are the following devices already monitored?
Quantity of fire pumps. ANSWER: No Quantity of booster pumps. ANSWER: Yes Quantity of Domestic Hot Water systems. ANSWER: Yes Quantity of Venturi Air Valves. ANSWER: Yes Quantity of Lab Hoods. ANSWER: Yes Quantity of Energy Recovery systems. ANSWER: Yes Quantity of Heat Recovery systems. ANSWER: Yes
61. Section 23 09 23-1 - Paragraph 2. - States “Web page software shall not require any recurring fees or licensing.” Is this in reference to software on the computer or the supervisor software for the BAS?
ANSWER: This refers to ANY software that the VA will utilize that has recurring fees or licensing.
62. Section 23-09-23-16 – 1.4 QUALITY ASSURANCE – A. Criteria: Paragraphs 3, 4 and 5. Is there exceptions for new companies that have been in business less than 7 years but have employees with the required experience?
ANSWER: No exceptions
63. Section 23-09-23-20 – 1.5 PERFORMANCE – Paragraph 10. – States “System shall be expandable to at least 500,000 hard points without additional database licensing fees or replacing any devices, software or wiring provided herein”. Our assumption is this applies to the ECC server and OS software, and we would not add cost for additional wiring / hardware installation. Correct?
ANSWER: Correct
64. Section 23 09 23-24 – 1.7 SUBMITTALS – Is Visio acceptable for creation of control drawings in lieu of AutoCAD format?
ANSWER: Most up-to-date version of Visio or AutoCAD is acceptable
65. Section 23 09 23-24 – 1.7 SUBMITTALS – Is USB drive acceptable in lieu of CD-ROM?
ANSWER: No, VA Computers cannot accept USB
66. Section 23 09 23-29 – 2.2 CONTROLS SYSTEM ARCHITECTURE – C. Network Architecture – Are only BACnet over Ethernet controllers acceptable?
ANSWER: Yes, BACnet-IP is preference for all Main Equipment
67. Section 23 09 23-32 – 2.3 COMMUNICATION – Paragraph K. – States system shall be expandable to at least twice the required input and output objects with additional controllers, devices and wiring. Expansion shall not require ECC hardware additions or software revisions. Please define the base point count which would have to double.
ANSWER: Minimum 50,000 points
68. Section 23 09 23-48 – 2.9 CONTROLLERS – sub-paragraph 1 – item e. - States all controllers be capable of secondary protocol integration. Please confirm if this is correct.
ANSWER: No, ALL controllers do not require secondary protocol integration
69. Section 23 09 23-48 – 2.9 CONTROLLERS – Paragraph 7. – Keypad - States “Provide all application controllers with a minimum of 25% spare capacity / points. Does this apply to all controllers or only main controllers at AHU’s, Chiller Plant, Steam Plant, etc. and not to application specific controllers such as VAV terminals, fan coils, etc.
ANSWER: Main Controllers Only
70. Section 23 09 23-48 – 2.9 CONTROLLERS – Paragraph 9. – Keypad - States a local keypad and display shall be provided for each controller. Does this apply to all controllers or only main controllers at AHU’s, Chiller Plant, Steam Plant, etc. and not to application specific controllers such as VAV terminals, fan coils, etc.
ANSWER: Main Controllers Only
71. Section 23 09 23-48 – 2.9 CONTROLLERS – C. Direct Digital Control Software – 7. Application Software – sub-paragraph a. – Addresses Power Demand Limiting program. Are power meters currently in place to achieve this function?
ANSWER: Yes
72. Section 23 09 23-48 – 2.9 CONTROLLERS – C. Direct Digital Control Software – 7. Application Software – sub-paragraph a. – Addresses Chiller Plant Optimization and primary / secondary CHW pump operation and Cooling Tower operation. Please provide a detailed sequence of operation.
ANSWER: Sequence of Operation (SoO) for Siemens will be provided to winning contractor at NTP, SoO will not be affected.
73. Section 23 09 23-48 – 2.10 SPECIAL CONTROLLERS – Please define quantity and type of Special Controllers.
ANSWER: None
74. Section 23 09 23-57 – 2.11 SENSORS (AIR, WATER AND STEAM) What is the intent of the project regarding replacement of Temperature / Humidity sensors, Low-Limit Freezestats, control valves, damper actuators, flow meters, etc. Is the intent to only replace the devices associated with Honeywell control panels which will require controller replacement?
ANSWER: No
File details come from the government source that posted it. Updated .