B09-_P1523R0004_Amendment___1_Questions_and_Answers_0001.pdf

PDF 163 KB Posted

Attached to
GRAND CANYON NATIONAL PARK(GRCA) REQUIRES THE REPL
Solicitation number
140P1523R0004
Issued by

About this file

This document provides questions and answers from a site visit for a federal construction project. The project involves replacing the foundation and roof of the Grand Canyon Community Library building located in Grand Canyon National Park, Arizona. Key details include that engineering plans will be required to lift the existing building, the existing footings and piers vary in size and layout, asbestos and lead were not identified in prior surveys, library furniture will be removed before work begins, temporary fencing of the site is required, and the quote due date is extended to July 7, 2023 at 1:00pm Arizona time with this amendment. Contact information is also provided for the local landfill, electric and water utilities, and clarification that contractors will not need to pay park entrance fees when working on the project.

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Solicitation # 140P1523R0004 Amendment# 1 Questions and Answers from Site Visit held on June 5th, 2023

General

1. Question: Can you let us know if an Engineering Plan to lift the building is a requirement?

Answer: Yes, please see project drawings and specifications for additional requirements for engineering designs to be performed by the contractor.

2. Question: Can you refer me to the nearest dumpsite and local trash hauler?

Answer: Nearest Landfill is in Flagstaff, AZ

3. Question: Do the piers under the building go below grade or are they on top of the soil?

Answer: The top of new interior footings shall align with the elevation of excavation as required for building lifting operations (assumed elevation = 6900.40) as shown on D3, S4, and E/S5.

4. Question: What are the width and depth of the existing footings?

Answer: See Sheet D5, Demolition Section Details for exterior existing footing information.

At the south half of the building, the interior concrete piers are 12”x12” at 8’ o.c. as shown on D1. At the north half of the building, inter interior footings are arranged in haphazard fashion at existing conditions vary. The extent of demolition was intended to be captured in the photos provided on D4 and during the pre-bid site meeting.

5. Question: When will the project start?

Answer: The project shall start as soon as possible after contract award, and the period of performance is defined in the solicitation.

6. Question: When does it start snowing at the project location?

Answer: Snow typically begins in November/December and lasts through March/April.

7. Question: Does this project require Low Carbon Concrete?

Answer: Low carbon concrete is not required.

8. Question: Is there asbestos or lead paint on this building that we should be aware of.

United States Department of the Interior

NATIONAL PARK SERVICE

INTERMOUNTAIN REGION

Arizona Major Acquisition Buying Office

1824 South Thompson Street, Suite 200

Flagstaff AZ 86001

Answer: 2008 Asbestos Assessment/Report for Park Structures did not identify Asbestos Containing Materials at the Library Building. No Lead Paint assessment has been completed for the building. See Specification Section 024119-2 “Field Conditions.”

9. Question: Is there a hazardous material survey for this building?

Answer: 2008 Asbestos Assessment/Report for Park Structures did not identify Asbestos Containing Materials at the Library Building. No Lead Paint assessment has been completed for the building. See Specification Section 024119-2 “Field Conditions.”

10. Question: Will the items on the floor be removed from the building prior to start by the nps?

Answer: Library Furniture and other personal property will be removed from the building prior to start of project.

11. Question: Please provide contact information on the local electric company suppling power to the subject building.

Answer:

Arizona Public Service (APS) Kevin Hartigan 928 638 2282

12. Question: Please provide contact information on the local water company supplying water to the subject building.

Answer:

Patrick Perry Water Utilities Branch Chief Grand Canyon National Park National Park Service Office: (928) 638-7908

13. Question: Will the contractors employees need to pay the park entrance fee daily when reporting for work? or will this be free?

Answer: No, Contractors will not have to pay park entrance fee when travelling into the park on official business. A bypass lane is available at the South Entrance, and contractors, subcontractors, and their employees may identify themselves as associated with this project to park staff upon entry.

14. Question: To quantify the roof sheathing replacement, just to confirm this will be looked at by the contractor and the COR together to come up with a quantity and a modification issued for the work?

Answer: Proposals should account for in-kind replacement of 800 sq ft of roof sheathing as indicated in specification section 012700, Contract Line Item No. 0005 and the provided Contract Price Schedule.

15. Question: Does the site need to be fenced with temp fencing?

Answer: Yes, see Specification Section 015000 Temporary Facilities and Controls.

16. Question: Have Helical Piers been considered in the foundation design. This type of foundation would minimize soil disturbance.

Answer: Helical pier foundations were considered but excluded. We believe the soil disturbance shown is necessary for the building lifting mechanism and not for foundation over-excavation, so don’t believe there would be a savings unless another building lifting mechanism were utilized. Additionally, we believe the helical piers would have trouble penetrating the underlying limestone bedrock.

*THE REQUEST FOR QUOTE (RFQ) DATE CHANGES WITH THIS AMENDMENT FROM THE

ORIGINAL DATE OF 6/21/2023 1:00pm Arizona Time to 7/7/2023 1:00PM Arizona Time; TO

ALLOW FOR REVIEW OF THIS AMENDMENT. *

*NO SOLICITATION CLAUSES WILL BE CHANGED WITH THIS AMENDMENT*.

File details come from the government source that posted it. Updated .