W912P419B0018-0003_Amendment.pdf

PDF 630 KB Posted

Attached to
Katherine Street Habitat Restoration
Solicitation number
W912P419B0018
Issued by

About this file

Amendment W912P419B0018-0003

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

AMENDMENT OF SOLICITATION/MODIFICATION OF CONTRACT

Except as provided herein, all terms and conditions of the document referenced in Item 9A or 10A, as heretofore changed, remains unchanged and in full force and effect.

15A. NAME AND TITLE OF SIGNER (Type or print)

30-105-04EXCEPTION TO SF 30

APPROVED BY OIRM 11-84

STANDARD FORM 30 (Rev. 10-83)

Prescribed by GSA

FAR (48 CFR) 53.243

This amendment provides answ ers to questions that have been received. Some answ ers direct changes to the specif ication. See attached follow ing pages for specif ic details.

All other terms and conditions remain the same.

The response date and time is NOT extended.

1. CONTRACT ID CODE PAGE OF PAGES

1 2

16A. NAME AND TITLE OF CONTRACTING OFFICER (Type or print)

16C. DATE SIGNED

BY

16B. UNITED STATES OF AMERICA15C. DATE SIGNED15B. CONTRACTOR/OFFEROR

(Signature of Contracting Officer)(Signature of person authorized to sign)

8. NAME AND ADDRESS OF CONTRACTOR (No., Street, County, State and Zip Code) X W912P419B0018

X 9B. DATED (SEE ITEM 11)

10-Apr-2019

10B. DATED (SEE ITEM 13)

9A. AMENDMENT OF SOLICITATION NO.

11. THIS ITEM ONLY APPLIES TO AMENDMENTS OF SOLICITATIONS

X The above numbered solicitation is amended as set forth in Item 14. The hour and date specified for receipt of Offer is extended, X is not extended.

Offer must acknowledge receipt of this amendment prior to the hour and date specified in the solicitation or as amended by one of the following methods:

(a) By completing Items 8 and 15, and returning 1 copies of the amendment; (b) By acknowledging receipt of this amendment on each copy of the offer submitted;

or (c) By separate letter or telegram which includes a reference to the solicitation and amendment numbers. FAILURE OF YOUR ACKNOWLEDGMENT TO BE

RECEIVED AT THE PLACE DESIGNATED FOR THE RECEIPT OF OFFERS PRIOR TO THE HOUR AND DATE SPECIFIED MAY RESULT IN

REJECTION OF YOUR OFFER. If by virtue of this amendment you desire to change an offer already submitted, such change may be made by telegram or letter, provided each telegram or letter makes reference to the solicitation and this amendment, and is received prior to the opening hour and date specified.

12. ACCOUNTING AND APPROPRIATION DATA (If required)

13. THIS ITEM APPLIES ONLY TO MODIFICATIONS OF CONTRACTS/ORDERS.

IT MODIFIES THE CONTRACT/ORDER NO. AS DESCRIBED IN ITEM 14.

A. THIS CHANGE ORDER IS ISSUED PURSUANT TO: (Specify authority) THE CHANGES SET FORTH IN ITEM 14 ARE MADE IN THE

CONTRACT ORDER NO. IN ITEM 10A.

B. THE ABOVE NUMBERED CONTRACT/ORDER IS MODIFIED TO REFLECT THE ADMINISTRATIVE CHANGES (such as changes in paying office, appropriation date, etc.) SET FORTH IN ITEM 14, PURSUANT TO THE AUTHORITY OF FAR 43.103(B).

C. THIS SUPPLEMENTAL AGREEMENT IS ENTERED INTO PURSUANT TO AUTHORITY OF:

D. OTHER (Specify type of modification and authority)

E. IMPORTANT: Contractor is not, is required to sign this document and return copies to the issuing office.

14. DESCRIPTION OF AMENDMENT/MODIFICATION (Organized by UCF section headings, including solicitation/contract subject matter where feasible.)

10A. MOD. OF CONTRACT/ORDER NO.

2. AMENDMENT/MODIFICATION NO.

5. PROJECT NO.(If applicable)

6. ISSUED BY

3. EFFECTIVE DATE

03-May-2019

CODE

U.S. ARMY ENGINEER DISTRICT, BUFFALO

1776 NIAGARA STREET

BUFFALO NY 14207-3199

W912P4 7. ADMINISTERED BY (If other than item 6)

4. REQUISITION/PURCHASE REQ. NO.

CODE

See Item 6

FACILITY CODECODE

EMAIL:TEL:

W912P419B0018

SECTION SF 30 BLOCK 14 CONTINUATION PAGE

SUMMARY OF CHANGES

(End of Summary of Changes)

KATHERINE STREET PENINSULA RESTORATION

SOLICITATION W912P419B0018-0003 Amendment

P a g e 1 | 9

Requests For Information (questions) and Government Responses

THE GOVERNMENT’S ANSWERS ARE IN BOLD FONT.

THE GOVERNMENT’S ANSWERS THAT SUPPLEMENTS THE SPECIFICATION

INFORMATION OR DIRECT CHANGES TO THE SPECIFICATION ARE UNDERLINED

1. Section 01 32 16 Paragraph 3.1.6: Where is the elevated position required for photographs located across the river and do we have permission already to use this position? Is any equipment required to get to elevation (i.e. manlift)?

ANSWER: A manlift is not required. Paragraph 3.1.6 has been modified, deleting the requirement for an elevated location. The paragraph has been changed to the following:

3.1.5 Final Pictures

After all work has been completed, and the final clean-up of the work site, obtain the following photographs:

a. From a boat in the river, obtain overlapping photographs of the entire area. Overlap the photographs by at least 20%. Use the proper zoom for the camera so that the entire overall vertical limits for the work is in each photograph.

Obtain all of these photographs on the same day and show them to the

Contracting Officer on a computer screen, that same day. After review by the

Contracting Officer, the Contracting Officer may direct the Contractor to take all or some of the photographs again. This process will continue until the

Contracting Officer has approved all photographs.

b. From a position on the opposite side of the river, obtain photographs in the same, overlapping manner (with all photographs taken on same day, but may be a different day from the photographs from the boat) as from the boat. Use a location that is the highest elevation. Notify the Contracting Officer, at least 5 calendar days prior to date intended for obtaining the photographs. The zoom will be as directed by the Contracting Officer. The review of the photographs will be the same as the photographs from the boat.

c. Provide a plan view plot of the location of the camera for all photographs obtained from the opposite side of the river. The position may be obtained with a

KATHERINE STREET PENINSULA RESTORATION ANSWERS TO CONTRACTOR QUESTIONS

P a g e 2 | 9 hand-held GPS device. If access to these locations is not permitted, notify the

Contracting Officer immediately.

2. Section 01 35 00.01: What is the voltage of the electric transmission lines? Is there going to be an electrical addendum with further instructions on crossing this area?

ANSWER: See Section 01 35 00.01 Paragraph 3.1 of the Specifications and amended plan sheets (3, 9, 11, & 17) for requirements on protection and crossing transmission lines. The voltage of the transmission lines are reported to be between 72.6 and 121 kV, however the contractor is required to contact National

Grid (Paragraph 1.1 a.) prior to the start of work in order to comply with the minimum approach distances required in paragraph 1.3 B. of Section 01 35 00.01 .

Confirm the stated voltages during that contact.

3. Section 01 35 26 Paragraph 3.1.3: Contract documents identify PCBs, lead paint, asbestos, and other regulated chemicals. Are these materials on-site?

ANSWER: Change the first sentence in the paragraph to the following:

“Due to the industrial nature of the fill on site, materials such as PCB, lead paint, and friable and non-friable asbestos and other OSHA regulated chemicals (i.e. 29 CFR Part 1910.1000) while not identified, could be present. “

4. Section 01 35 29.13:

a. Exposure monitoring and air monitoring is required; however, what is the contamination of concern?

ANSWER: It is the responsibility of the employer to protect their employees. Two categories are of concern: 1) Sample logs in solicitation list oily appearance, sheen, black staining and strong petroleum odor.

Those descriptions indicate that PAHs, SVOCs, arsenic or other related items could be present. 2) The herbicides and chemicals used.

b. Paragraph 1.4: References Section 28 of EM 385-1-1; however, this section is for steel erection. What section is supposed to be referenced?

ANSWER: It is correct that Section 28 of EM 385-1-1 does not apply to this project. Paragraph 1.4 also references Section 33 of EM 385-1-1

HAZWOPER. That section does apply.

c. Paragraph 1.5.2.2: The SSHO responsibility is listed as Radiation Safety Officer.

Are there radioactive materials on-site?

P a g e 3 | 9

ANSWER: There are no radioactive materials on-site to our knowledge.

Sample logs in solicitation list slag as being identified and slag sometimes has concentrated levels of radioactive materials. 01 35 29.13 is written to cover contaminated or potentially contaminated sites which could be many contaminants. The verbiage states “when applicable, act as the radiation safety officer.” It is the responsibility of the employer to protect their employees.

5. Section 01 45 00: Can Quality Control Manager and Site Superintendent be the same person?

ANSWER: Yes the Site Superintendent can also serve as the Quality Control

Manager as long as they meet the necessary qualifications.

6. Section 01 50 00 Paragraph 3.7: Indicates to erect temporary safety fencing; however, there are no details or locations indicated. Where is this fence supposed to be installed?

ANSWER: Note #12 under the “General Notes” on Sheet 2 of the drawings states

“Enclose and secure the staging area(s) with temporary fencing at all times”.

7. Section 01 57 19 Paragraphs 1.7 and 3.2.1: First paragraph states that Government has obtained a State Pollution Discharge Elimination System Stormwater General

Permit; however, paragraph 3.2.1 states that the contractor must provide a Construction

General Permit. Please clarify what the contractor is responsible for.

ANSWER: The contractor is required to obtain a State Pollution Discharge

Elimination System (SPDES) General Permit for Stormwater Discharges from

Construction Activity – GP-0-15-002 and issue a Notice of Intent (NOI).

8. Section 02 61 13:

a. What is the contamination?

ANSWER: The only known area of contamination within the project area is the tar like material discussed in Paragraph 1.2 of this Section.

b. Paragraph 3.10: Required field screening; however, what is the contamination we are screening for? What equipment is required for screening?

P a g e 4 | 9

c. ANSWER: Field screening readings would only be required based on the results of the disposal sample results and HASP requirements for worker safety.

d. Paragraph 3.10: The closure report requires sample locations and methods;

however, Paragraph 1.2 of this section states that we are not to conduct sampling.

ANSWER: While no confirmatory sampling is required, if in-situ samples are collected for disposal requirements, show the samples locations in the report.

9. Section 31 00 00:

a. Paragraph 1.2.2: States to complete all contour surveys in 2018 prior to contour staking. When are we actually supposed to complete them?

ANSWER: ‘2018’ is changed to ‘2019’.

b. Paragraph 3.2.1: States to supply contour plots in MicroStation format; however, Section 01 78 00 states that closeout as-builts can be in AutoCAD format.

Please confirm AutoCAD format is acceptable.

ANSWER: Microstation ‘dgn’ Version 8 format, is required. In Section 01 78

00, references to AutoCAD will be changed to Microstation. Line of text above Part 1 will be deleted.

Paragraph 2.2 is changed to the following:

Prepare the CAD drawing files in Microstation Version 8 format compatible with a Windows 10 operating system.

Paragraph 3.2.1, the sample name extension is changed from ‘DWG’ to

‘DGN’.

Paragraph 3.2.1, sub paragraph ‘a’ is deleted and the remaining subparagraphs are re-lettered starting with ‘a’.

10. Section 32 92 20: What are the limits of the Site for treatment purposes at Katherine

Street (i.e. how close to the road are we required to treat)?

P a g e 5 | 9

ANSWER: See Plan Sheets 29, 30, and 31 for invasive species treatment areas.

The contractor is also responsible for individual invasive plants that may be present in between the larger boundaries of the treatment areas.

11. Plans Sheet 15 of 33: Concrete semicircle noted to be moved from upper bank;

however, there is no existing location for this structure shown on any plans. Where is this structure currently located?

ANSWER: The structure is located approximately 10-15 feet above this position on the bank.

12. Plans Sheet 17 of 33:

a. What is the tar material?

ANSWER: The specific chemical content of the tar material is not known.

See Section 02 61 13.

b. Are we setting the 8” spikes illustrated on all of the plans, or are they existing from RFP drawing surveys and drawing development?

ANSWER: These spikes are all existing from previous surveys.

13. Plans Sheet 23 of 33: The observed high-water mark shown as 573.4’. Based on other projects, we know that the high water along this river has been observed higher than

573.4. Is the contractor responsible for replacement of plantings if the high water is observed consistently above 573.4?

ANSWER: The contractor will not be responsible for replacement of plantings if the high water is observed consistently above 573.4 feet. However, the contractor must apply due diligence when scheduling planting, and potentially delay plantings if high water is experienced early in the season.

14. We would like clarification on the containerized plug quantities. For example, the quantity listed for Indiangrass on the plans and in the specifications is “3”. Does that indicate 3 plugs total, 3 clusters of plugs, or something else?

ANSWER: All quantities shown are per plug. The number “3” indicates 3 individual plugs

15. Can we draw irrigation water from the river?

ANSWER: Yes

P a g e 6 | 9

16. 32 92 19 paragraph 3.9.a on page 1257 of indicates that Post Establishment

Maintenance may be extended through year 5. Would this only be triggered by failure to meet performance standards, or could this be initiated for other causes?

ANSWER: The Government’s determination to extend the Post Establishment

Maintenance through year 5 will be based upon the health status of the plantings.

17. Section 01 35 29.13: Please confirm that all personnel potentially exposed to hazardous material are required to have 40-hour Hazwoper training. Without specific details or locations of the type of hazardous material present, this requirement would mean that all personnel involved with the project will have to complete the 40 hour Hazwoper training.

ANSWER: Workers engaged in activities which expose or potentially expose them to a hazardous substances and health hazards need the 40 hour. In areas which have been monitored and fully characterized indicating that exposures are under permissible exposure limits and published exposure limits where respirators are not necessary, and the characterization indicates that there are no health hazards or the possibility of an emergency developing, need 24 hours of training. If there are no hazardous materials present and no potential for exposure, no training needed. This is consistent with 29 CFR 1926.65.

18. Section 01 35 29.13: Please confirm that emergency showers are required onsite. If so, is there a local water supply to tap into or will the contractor have to set up portable systems that are gravity fed or connected to pump/generator power?

ANSWER: Two of the Safety Data Sheets state to have showers.

19. Section 01 35 29.13: Specs require Exposure Monitoring and Air Sampling. What are we sampling for?

ANSWER: See the answer provided to question #4 above.

20. Section 01 50 00: Is there a local power supply for the contractor to connect for security lighting?

ANSWER: In Paragraph 3.5.7 the first sentence that requires outside security lighting has been deleted. If the contractor desires security lighting it would be up to him to determine how to obtain electrical power supply.

P a g e 7 | 9

21. Section 01 57 19 paragraph 1.5.4: Please confirm that the SSHO or QCM can serve as the environmental manager if that person is qualified for the role.

ANSWER: The SSHO or QCM may serve as the environmental manager if that person is qualified for the role.

22. Dynamic water levels of the Buffalo River cause the “shoreline” to fluctuate. It is assumed the contractor is not permitted to treat invasive plants in/over the water.

Please clarify the treatment limits along the shoreline. Is the contractor responsible for treating all invasive up to the waterline established at elevation 572, or 573.4, or where ever the water line exists at the time of a scheduled treatment?

ANSWER: Perform treatment to the water line existing on the day of treatment.

No spraying of herbicide should occur over water, however, mechanical treatment may be necessary for invasive plant species that overhang water.

Perform treatments as stated in 32 92 20. Section 2 of the section states which herbicide is permitted along the shoreline. If the water line is above 572 feet at the time when the contractor desires to treat, the Contracting Officer needs to first be consulted for his approval to proceed.

23. Per specification section 31 11 00 please clarify clearing and grubbing expectations.

The spec section indicates we must clear all debris necessary to complete shoreline work. The fluctuating water levels of the buffalo river can cause debris from up or down stream to settle onto the project site year round. Is it correct to assume the contractor is only responsible for the clearing & grubbing of debris on site that impede the contractor’s ability to install construction and/or plantings? Or is the contractor responsible for the removal of every piece of debris that settles on site every year? If so, is the contractor responsible for restoring disturbed plantings and/or ground if there is no clear path (plantings or other obstructions) for equipment access to the debris to be removed?

ANSWER: The contractor will be responsible for remove debris as necessary in order to install project features. The shoreline features were designed to be above the typical “Wrack line” so should not require regular clearings. The majority of clearing and grubbing will be completed the first year associated with installation of project features. Additional localized clearing may be necessary in order to install plants.

24. Per specification section 31 34 00 paragraph 3.3.2 states, “place fabric sections with the machine direction down the slope perpendicular to the channel flow.” For this project, most planting/seeding areas are longer running parallel with the shoreline then they are

P a g e 8 | 9 perpendicular with the shoreline (or up the slope). Can the contractor install fabric sections with the machine direction across the slope horizontal to the channel flow, depending on the layout of planting areas? This would create fewer cuts in the coir/jute and thus overall a better/stronger product.

ANSWER: The contractor may install the fabric sections parallel to the shoreline up to an elevation of 576 feet. Above that elevation, install fabric sections perpendicular to the shoreline (up the slope).

25. Per the Invasive Species Management Plan paragraph 3.1 “the optimal cutting window for Knotweed is in June. After a period of regrowth of 2 to 3 feet above ground, knotweed shall be foliar sprayed with glyphosate.” In the past a regrowth of 2 to 3 feet, especially in later years of a project, is not met until late summer. Subsequently, this delays the following scheduled treatments and potentially delaying the later treatments to occur during a plant’s dormant season. Can the contractor assume the first Knotweed foliar treatment is to occur no later than Late-July for all years, year 1 – year 5?

26. Section 31 22 00 paragraph 3.6: Please specify what height constitutes “unusually high equipment” and requires continuous day and night lighting.

ANSWER: Paragraph 3.6 is deleted.

27. Section 31 34 00 paragraph 3.5: Is the contractor to assume that we are responsible for damage to coir due to ice?

ANSWER: The contractor is not responsible for damage due to ice. Any repairs due to ice damage will be paid by the Government. The contractor will have a warranty clause associated with their feature of work. Warranty clauses typically require a contractor to replace work for material defects or poor installation.

28. Drawing sheet 33, Large Rock Section: What is the allowable variance for rock size?

ANSWER: The allowable variance is ±3 inches.

29. Drawing Sheet 33 Root Wads: what is the allowable variance for root wad size?

ANSWER: The allowable variance is ±3 inches on the diameter and ±6 inches on length.

P a g e 9 | 9

30. Section 31 68 13 Paragraphs 2.1.f and 2.2.h: States to meet minimum embedment length specified on the project plans; however, there is no embedment length specified.

The plans state to determine depth based on manufacturer’s recommendations and existing soil conditions. A minimum depth should be determined by the engineer.

Please provide a minimum depth requirement.

ANSWER: Because of the varying soil and substrate conditions throughout length of the project, embedment depth should be determined by the anchor test.

Creep movement shall not exceed one half inch (12 mm) during the first minute of the proof test.

31. Section 31 68 13 Paragraph 3.2.1: Does each anchor need to be tested?

32. Section 31 68 13 Paragraphs 2.1.g, 2.2.i, and 3.2.1.1: Is each test supposed to last 1 minute or 60 minutes? There are two different test durations shown in the specifications. 60-minute tests for each anchor will add significant cost to the project.

ANSWER: In Section 31 68 13, Paragraphs 2.1 g, and 2.2 i, insert the word ‘anchor’ between the words ‘the’ and ‘should’. For bidding purposes assume all but 16 anchors shall be tested for a minimum of 1 minute. Assume there will be 16 anchors requiring a 60 minute test duration because of changes in the subsurface conditions.

33. Please confirm that the rebar to be used for the root wads is Type 14, or should this be

Number 14 rebar (i.e. 1 ¾ inch diameter)?

ANSWER: Use Number 14 rebar.

34. Section 32 92 19 paragraph 3.9: Specs direct us to remove herbivore protection each fall and reinstall in the spring to avoid damage from ice accumulation. Herbivores will feed on available plants during the winter months. Will the contractor be responsible for replacement of damaged plantings regardless of the source of damage?

ANSWER: Observations of the ice conditions of this section of the River during the past several winter seasons has indicated that it is not subject to the severe ice flow conditions observed in other parts of the River but does develop sheet ice during cold periods. Herbivore protections can be removed below 576 feet elevation during the winter months, however, the contractor will still be responsible for replacing damaged plantings regardless of the source of damage.

File details come from the government source that posted it.