B08_Updated_23_April_2019_TEAD_CEMS-Question_&_Answers.docx

DOCX document 19 KB Posted

Attached to
Tooele Army Depot- Continuous Emissions Monitoring System (CEMS) Requirement
Solicitation number
W52P1J-19-T-3025
Issued by

About this file

This document contains questions and answers regarding a solicitation for a Continuous Emissions Monitoring System. The solicitation seeks a CEMS to be installed at Tooele Army Depot to monitor emissions from natural gas or fuel oil burners on a hazardous waste combustor. The selected supplier must provide a CEMS, including analyzers, a sample probe, heated sample lines, and data integration with the site's existing APE1236 PLC or HMI. The system will be located inside an environmentally controlled shed provided by the Army. Sample lines of unspecified lengths will be purchased separately during installation. The supplier must configure the CEMS to meet 40 CFR 60 Appendix B standards, storing at least 100 days of emissions data accessible through the PLC/HMI. The supplier will also provide installation, start-up, and training services on-site.

Responses to questions from 4 April to 23 April 2019.

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Question & Answer Responses- 23 April 2019

Question: 1. Section 2) d) ii- You specify that the analyzer cabinet will be installed in a temperature controlled shed. Please verify that the Army will be providing the sheds for these systems, and that the sheds will be maintained between 60-80 F.

Response: Government furnished with HVAC unit. Typical 12 x 12.

Question: What is the area classification inside the sheds? (General purpose, class 1 div II, class 1 Div I) Response: General Classification

Question: What is the area classification of the sampling location?

Response: (General purpose, class 1 div II, class 1 Div I) General Purpose

Question: Can you provide the sample port flange size and rating?

Response: Standard 4" 150 Lb Flange

Question: Is the bolt hole pattern top dead center or straddle Response: Top Dead Center (TDC)

Question: What is the minimum and maximum ambient temperature where the sample probes and heated sample lines will be installed?

Response: Ambient Temps 5 Deg F to 105 Deg F (McAleser Ok, Crane IN, Tooele UT, Kawakami Japan)

Question: What are the stack dimensions for each location? (ID, Width x Length) Response: 20 Inches ID, 42' Length CEMS Port approx. at 35'

Question: Can you provide drawings of each stack?

Response: Typical attached

Question: Will the HMI's be installed inside the shed or on the outside?

Response: Inside shed preferred in 19" Rack with CEMS

Question: - Please verify that the plate mounted sample handling and conditioning system will be installed on the outside of the temperature controlled sheds.

Response: Preferred mounting INSIDE the shed on wall by 19" Rack holding the CEMS.

Classification is General

Question: Is a DAS Server required for each of the CEM Systems?

Response: The data must be available to the APE1236 PLC (AB compact logic) and/or APE1236 HMI (AB Factory Talk/XLReporter).The supplier must provide the data to the current control system for recording into the system.

Question: Is a heated probe stinger (tube) required? Part 3, b), i) suggests the probe and stinger need to be heated.

Response: Yes the heated sample probe should be heated.

Question: 2.b-The CEMS are slated for use on natural gas or fuel oil burners of a hazardous waste combustor. Will the CEMS, sample probe and sample lines be installed in a general classified area or must these items conform to Class 1, Division 2, Groups B, C & D electrical hazardous areas?

Response: General Area

Question: 2.d.ii The specification indicates the CEMS will be located within an environmentally-controlled shed. Who is responsible for providing the shed?

Response: Government furnished with utilities of 120 VAC 60 A and 120 psi compressed air.

Question: The specification states the sample line lengths will be less than 100 ft. What are the lengths of required sample lines?

Response: Please note that the minimum purchase of sample line is 50 ft. The linear footage price of sample line varies in accordance with the overall length. (e.g. A 100 ft. sample line may have a linear footage price of $45.00/ft. while a 75 ft. sample line may carry a linear footage price of $48.00/ft.) Sample line will be purchased during installation phase. Not required now.

Question: 3.b.ii- The specification states data shall be provided to allow access to the measurement system and to acquire, store and process measurement information so as to prepare reports required by the regulatory agencies. Does this statement indicate that a data acquisition and handling system (DAHS) with software for generating 40 CFR 60 reports, a PC, printer and communications interface be provided?

Response: The data must be available to the APE1236 PLC (AB compact logic) and/or APE1236 HMI (AB Factory Talk/XLReporter). The supplier must provide the data to the current control system for recording into the system.

Question: 4.a.ii The specification states that installation verification, certification testing and maintenance services may be requested at a future date. There is no mention of providing initial system start-up and/or operator training. Should on-site services for system start-up and training be quoted at this time?

Response: This will be part of installation, although a ROM may be nice for future costs.

Question: 4.b- The specification states calibration gases will be supplied by others. Does this requirement indicate that others will provide the calibration gas cylinder regulators and required cylinder saddles for safe secure storage of each compressed gas cylinder?

Response: Government to furnish.

Question: The CEMS are slated for use on natural gas or fuel oil burners of a hazardous waste combustor. Will the CEMS, sample probe and sample lines be installed in a general classified area or must these items conform to Class 1, Division 2, Groups B, C & D electrical hazardous areas?

Response: General Classifications

Question: The specification indicates the CEMS will be located within an environmentally-controlled shed. Who is responsible for providing the shed?

Response: Government – if special utility requirements are needed please specify. (120 VAC 60 Amps and 120 PSI Air available)

Question: The specification states the sample line lengths will be less than 100 ft. What are the lengths of required sample lines? Please note that the minimum purchase of sample line is 50 ft. The linear footage price of sample line varies in accordance with the overall length. (e.g. A 100 ft. sample line may have a linear footage price of $45.00/ft. while a 75 ft. sample line may carry a linear footage price of $48.00/ft.)

Response: Sample lines will be purchased at install.

Question: The specification states data shall be provided to allow access to the measurement system and to acquire, store and process measurement information so as to prepare reports required by the regulatory agencies. Does this statement indicate that a data acquisition and handling system (DAHS) with software for generating 40 CFR 60 reports, a PC, printer and communications interface be provided?

Response: Data must be sent to APE1326 PLC (AB compact Logic platform) or HMI (AB Factory Talk/XLReporter)

Question: The specification states that installation verification, certification testing and maintenance services may be requested at a future date. There is no mention of providing initial system start-up and/or operator training. Should on-site services for system start-up and training be quoted at this time?

Response: This will be part of the installation scope of work, not needed at this time. A ROM would be nice for future costs.

Question: The specification states calibration gases will be supplied by others. Does this requirement indicate that others will provide the calibration gas cylinder regulators and required cylinder saddles for safe secure storage of each compressed gas cylinder?

Response: Provided by Government.

Question & Answer Responses- 4 April 2019

Question: Section 3b xi & xii - Can the Sample panel and conditioning plate be bolted to the side or front of the 19" open rack enclosure still allowing access to the analyzers? Or are these to be separate assemblies? If they are to be to separate what is the distance between them during final installation?

Response: Current system is separate. Sampling plate is located 3 Feet from CEMS rack on a wall. Preferred is separate for ease of maintenance.

Question: Section 3d ii 2 e & 3d iii 2 d - Both request a 120 second response time. Is this the response time of the analyzer (gas is present at its inlet to result), or the entire system (gas present at the probe to result)?

Response: The entire system => Once the calibration gas bottle solenoid valve is opened through the cal gas line to the stack probe back down the sample line to the analyzer.

40 CFR Part60 Appendix B

*8.3 Response Time Test Procedure. The response time test applies to all types of CEMS, but will generally have significance only for extractive systems. *8.3.1 Introduce zero gas into the analyzer. When the system output has stabilized (no change greater than 1 percent of full scale for 30 sec), introduce an upscale calibration gas and wait for a stable value. Record the time (upscale response time) required to reach 95 percent of the final stable value. Next, reintroduce the zero gas and wait for a stable reading before recording the response time (downscale response time). Repeat the entire procedure three times and determine the mean upscale and downscale response times. The slower or longer of the two means is the system response time.

*4.5 Response Time. The response time for the CO or O2 monitor must not exceed 2 minutes.

Question: Section 1b i, 3a i, 3e i 2 - ACA testing. Which specification will be use 40 CFR 75 or 40 CFR 60? Most incinerators only required part 60, not 75. Specifically do we need to configure the system to use 2 calibration gas bottles or 3 calibration gas bottles?

Response: 40 CFR 60 Appendix B and Appendix to Subpart EEE of Part 63

For ACA we will one with 3 for each channel (HI, MID, LOW for Hi CO, Low CO and O2) and the other three CEMS with 2 for each channel and zero (HI, MID, ZERO for Hi CO, Low CO and O2)

If we need to make it the same for all four CEMS than use all 3.

Drift Test or Calibration Error only needs 1 calibrated gas bottles for each channel (Hi CO, Low CO, O2) and a zero gas. Acceptable to use other span gasses for zero if calibration gasses use nitrogen as the inert gas)

Question: Section 3e i - Does the system require a separate PLC? We provide several analyzers that have an integrated PLC/computer inside the analyzer. Can this be used, or do you require a separate PLC? We can configure the internal system to meet all the requirements listed in the solicitation, including the ethernet connection to the existing APE126 if this is acceptable.

Response: It is not required but if not, the supplier will need to document how this communication is done to and from the APE126 AB PLC. To be sure this is possible documented examples of an existing system would be preferred.

This is why we preferred a compact logic PLC for the CEMS. If the data is on the CEMS AB compact logic PLC it is easily transferred to the APE1236 PLC and HMI.

Question: Section 4b - Does the CEM system require regulators and gas lines for the calibration gases to be installed in advance in the initial construction or will these be added on latter by another organization?

Response: Regulators and sample gas lines will be provided later since each site will have different sample line lengths and gas bottle configurations.

Question: Section 3d i 4 - The data to be stored for 100 days. Is this the logged data from the gas analyzer (CO and O2 levels), the programmed parameters for controlling the system or something else?

Response: Logged data from the gas analyzer is required for the three channels. Calibration, Drift Test and ACA Tests dates and results, and analyzer alarms are not required but could be useful.

Question: Section 4a i - During the build and factory acceptance test would the APE1236 PLC be shipped to the awardee so "the transfer of and from the system controller to the APE1236 PLC" can be tested and verified?

Response: That would depend on our contracting and when we receive our APE1236 PLC, but to be safe I would not count on it.

This is why we preferred a compact logic PLC for the CEMS. If the data is on the CEMS AB compact logic PLC it is easily transferred to the APE1236 PLC and HMI.

Question: Under section (d) Supplier Qualifications, sub part (iii) - requires ISO 9001 certification.

Will you accept a quality plan in lieu of ISO 9001 certification?

Response: We could look at their QP and compare to ISO-9001 standards, but it would be up to the supplier to show how they meet the requirement.

Question: Will you accept the ISO 9001 certificate from sub suppliers?

Response: The supplier should still have some sort of QP, they will be the ones responsible for the system. It will need to meet ISO standards as stated above.

Another requirement in the specification was the supplier of the CEMS should be the manufacturer of the CEMS. This guarantees supportability and the ability for the supplier to provide technical support.

File details come from the government source that posted it. Updated .