W50S8J-20-R-0008_Decon Paint Booth RFI Responses.pdf
PDF 168 KB Posted
- Attached to
- Decontaminate Paint Booth
- Solicitation number
- W50S8J-20-R-0008
View the file
Other files
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| W50S8J-20-R-0008-0002 Extend RFQ Close Date.pdf | ||
| 20-R-0008-0001 Extend Due Date.pdf | ||
| W50S8J-20-R-0008 - Decon Paint Booth.pdf | ||
| PWS Attachment 2 - Process Flow Chart.bmp | BMP image | |
| PWS Attachment 1 - Map.pdf |
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
W50S8J-20-R-0008: Decon Paint Booth
Subject: Questions & Answers
1. Is the desired decontamination procedure approximately as follows?
o Clear items designated by owner and debris o Vacuum and wet-wash existing chromate dust.
o If chromate cannot be removed from a surface in the above manner:
Encapsulate non-removable surfaces and items not designated as disposable by Owner within a chromate-free coating
Dispose of porous materials and items explicitly designated as disposable by Owner
ANSWER:
Do not encapsulate any surfaces; visible yellow primer shall be removed non-abrasively. OSHA mandates the use HEPA vacuums (and wet methods which avoid resuspension) for chromate dusts.
Based on prior sampling, BE assumes that all loose material/equipment currently in the space are contaminated with chromate material. Therefore, items designated for disposal/removal by MXS shall be considered for waste disposal, IAW EMO protocols. Items designated for reuse by MXS will need to be cleaned using HEPA vacuum or wet methods. Maintaining surfaces “as free as practicable” of accumulations of chromium-VI is a requirement of OSHA 1910.1026. The same requirement exists for OSHA 1910.1025 (lead) and 1910.1027 (cadmium). BE defines “as free as practicable” to mean:
• Cr(VI) levels below the USAFSAM reporting limit of 0.03 micrograms/100cm2
• Cr(total) levels below the USAFSAM reporting limit of 2.5 micrograms/100cm2
• Cadmium (Cd) levels below the USAFSAM reporting limit of 2.5 micrograms/100cm2
• Lead (Pb) levels below the USAFSAM reporting limit of 2.5 micrograms/100cm2
• After initial cleaning, BE will perform verification sampling.
o If it is determined by BE that verification samples are above these stated limits, BE will compare the results to baseline wipe samples from non-industrial spaces, which will indicate the presence/absence of chromium/chromates/cadmium/lead in building materials.
If baseline samples are shown to be less than verification wipes, BE will inform the Contracting Office that further cleaning is needed.
After the second attempt to achieve “as free as practicable” levels, BE will perform a second round of verification sampling.
o The need for additional cleaning will be made based on observed contaminant reduction (i.e., chromium/chromate/cadmium/lead reduction factor) and baseline wipes from non-industrial spaces.
2. “The total space is approximately 5,400 sq-ft below the drop ceiling with additional horizontal surfaces above.” … “Decontamination will include all horizontal and vertical structures within these rooms, to include any upper support structures.”
• Does the 5,400 sq-ft quantity include:
o walls below the drop ceiling, o floors, and o structures below the drop ceiling?
If not, o which of those areas, or other areas, does the 5,400 sq-ft quantity include?
o Do structures below the drop ceiling contribute significantly to surface area?
• How high off of the floor is the drop ceiling?
• How far does the top of the ceiling extend above the drop ceiling?
• Is the ceiling to be decontaminated as well?
• Please clarify “horizontal surfaces.” Are these horizontal in the way that that a table is horizontal, or more like a horizontally aligned pipe?
• If there is an estimate of extra square footage from the additional horizontal structures above the drop-ceiling, what is that estimate?
ANSWER:
The spaces to be cleaned consist of six rooms, from floor-to-roof. The drop ceiling only exists in the main painting room and is approximately 12 feet above the floor. Drop ceiling tiles were already removed. Above the drop ceiling, the roof is pitched, so the space between the two varies from 5-10 feet. The interior portion of the roof shall be cleaned as well. The outside of ventilation ducting shall be cleaned. The insides of air ducts are not expected to be cleaned. BE will discuss with CE how inoperative ventilation will be locked out and capped. Incorporating floor and wall areas below the drop ceiling (<12 feet high), the total square footage is approximately 5,400 square feet. Surfaces > 12 feet high are expected to add an additional 2,700 square feet, for a total surface area of 8,100 square feet.
This figure does not include small protrusions like junction boxes, light switches, fire extinguishers, eye wash stations, breathing air lines, fixed shelving or door handles. All protrusions should be cleaned as well.
Figure 1: Surface Area Below Drop Ceiling
3. “Free standing (removable) debris (equipment/consumables) remaining from historical operations will need to be removed and/or disposed of.”
• If there is an estimate of how much debris, in terms of pieces, volume, or weight, that there is to be removed, what is that estimate?
ANSWER:
Much of the prior debris has been removed. Any remaining debris shall be dispositioned. Contractor shall clean all hose reels and electrical reels. Remove remaining components of ceiling grid and filter bank in main paint room. Porous materials that cannot be HEPA vacuumed successfully should be considered waste. MXS has a list of items they wish to keep.
4. “Any/all porous materials that cannot be adequately cleaned will be required to be discarded.”
• Are the drop-ceiling tiles considered porous material? (We imagine so). If so, is replacing the drop-ceiling tiles within the scope of work?
• Are there porous materials such as gypsum board on any of the walls, or that are otherwise structural components that require demolition to detach? If so, o are replacing / repairing these structural components within the scope of work?
o If there are any estimates or information on these components regarding quantity and/or quality, what are they?
ANSWER:
The drop ceiling tiles were mostly removed, but any remaining tiles should be considered as waste.
Drop ceiling will not be replaced. The walls are principally cinderblock construction.
5. “Any fixed chromate material shall be encapsulated using a chromate-free product.”
o Please clarify the meaning of “fixed.” Is that chromate material that is painted on or otherwise non-removable from a surface?
o If there is an estimate of the square footage or proportion of the work-area that is considered to contain fixed chromate requiring encapsulation, what is that estimate?
ANSWER:
No encapsulation shall be performed.
6. As a general question, not pertaining explicitly to section 2.2,
• If there are any measurements of chromate levels, what are they?
• If there are any measurements of lead or cadmium levels on relevant surfaces, what are they?
ANSWER:
Maximum chromate levels (removable dust) was found to be 30 micrograms/100cm2. The average chromate level was found to be 1 microgram/100cm2. The limit of detection (reporting limit) was 0.03 micrograms/100cm2. The cleanup goal is equal to the reporting limit. In the six rooms, all floors and walls are considered contaminated.
Fewer than 10% of surfaces tested demonstrated measurable cadmium and lead (removable). The highest cadmium level was 16 micrograms/100cm2, and the highest lead level was approximately 3 micrograms/100cm2. The reporting limit for both was 2.5 micrograms/100cm2. The cleanup goal is equal to the reporting limit.
7. Regarding chromate testing document, W1710138 Hex Chrome Surfaces.pdf, on any page after the second.
• In the box labeled “Concentration” where the amount of chromium IV is labeled, the amount is only given in micrograms (ug). Is this quantity in ratio to a unit quantity of mass or volume? If so, what is that unit quantity? If not, what is the mass or volume of the samples taken, either as a list of values or as an averaged or totaled aggregate? Data such as a photo or photos of samples would also be valuable if sample size information is not available.
ANSWER:
Please consult sampling photos that BE furnished to Contracting Office. The laboratory reports obtained by BE for previous sampling work in the six rooms were based on a surface dust sampling methodology.
Reported values in micrograms represent a sample area of 100cm2, and therefore shall be interpreted as micrograms/100cm2.
8. Are there any pictures of the site available?
ANSWER:
Please consult sampling photos that BE furnished to Contracting Office.
File details come from the government source that posted it. Updated .