RFP 230000000370 Q & A Kalamazoo District Facility Project.docx

DOCX document 21 KB Posted

Attached to
RFP Kalamazoo District Facility-Newaygo & Oceana Counties
Solicitation number
RFP 761 230000000370 3
Issued by
Oscoda County, Michigan

About this file

This is a Questions and Answers document for RFP 230000000370 issued by the State of Michigan for the Kalamazoo District Facility Project. The document addresses contractor inquiries regarding the decommissioning and remediation of an oil and gas facility. Key project requirements include the removal of underground piping from the farm field south of Leonard Road, disposal of contaminated spoil piles, removal of gravel from the facility footprint, and purging and capping of any underground piping left in place. All subcontractors must comply with Davis-Bacon Project wage determinations. The contractor is responsible for determining the quantities of liquids in containments during pre-bid activities, selecting appropriate methods for flow-line flushing (hot oil truck or pressure pump acceptable), and deciding whether equipment and materials have scrap value or require landfill disposal.

Waste disposal requirements specify that all fluids from secondary containment areas must be disposed of in a permitted oilfield disposal well, while fluids from flow-line flushing are classified as exempt non-hazardous oilfield waste under Michigan Part 111 and similarly require disposal in a permitted disposal well. The contractor may use various legal and permitted trucks for transporting oilfield waste liquids. Underground piping located in the Leonard Road Right-of-Way and extending from the ROW to the facility will remain in place to protect buried utilities. The State of Michigan will issue project change orders if asbestos-coated piping is encountered during execution. No testing is required for contaminated spoil piles prior to removal.

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

RFP 230000000370

Kalamazoo District Facility Project Q & A

Question 1: Are all subcontractors expected to abide by the Davis-Bacon Project wage determination?

Answer: Yes.

Question 2: Is any of the underground pipe coated with asbestos?

Answer: It is assumed that all underground piping is either steel or poly plastic. If asbestos coated piping were to be encountered, the State of Michigan would issue a project change order to accommodate the change in the Scope of Work.

Question 3: Is it acceptable to pump out standing water thru a filter bag onsite?

Answer: No. All fluids collected from secondary containment areas are to be disposed of in a permitted oilfield disposal well.

Question 4: If known - what liquids and estimated amounts are left in any containments to be disposed of?

Answer: Estimated amounts are not known in the containments. It is up to the contractor to gather information on quantities of liquids in containments during the Pre-Bid Meeting. Liquids at the facility are assumed to be water, brine, and sour crude oil.

Question 5: Does the water used for flushing require special disposal with the hazardous waste?

Answer: Fluids collected from flow-line flushing/purging are exempt non-hazardous oilfield waste under Part 111 in the State of Michigan. Fluids are to be disposed of down a permitted oilfield disposal well.

Question 6: In order to flush the flow lines, is it recommended to use a hot oil truck or use a pressure pump from a water truck?

Answer: It is up to the contractor to determine the best method to use for flow-line purging. Use of a hot oiler to utilize hot water for flushing or use of a water pump truck are both acceptable methods.

Question 7: Regarding piping and equipment currently on site - what is the expectation of disposal, scrapping or possible refurbishing?

Answer: It is up to the contractor to make the determination of whether items have scrap value, oil field resale value, or if items shall be disposed of at a landfill facility.

Question 8: Can plastic caps be used on pipe for removal?

Answer: Yes, plastic caps would be allowed to be used during flowline removal, if they provide a water-tight seal during the removal process.

Question 9: Does all the gravel require to be removed offsite?

Answer: All gravel to is to be removed at the facility footprint. However, what little gravel remains on the lease road to the facility can remain as is.

Question 10: Regarding the contaminated spoil pile onsite – does it require to be tested prior to removal?

Answer: No.

Question 11: Do all liquids require to be removed by a vac truck?

Answer: Liquids can be removed by any type of legal/permitted truck to carry and transport oilfield waste liquids.

Question 12: Does all underground piping require to be removed?

Answer: All flow lines will be pulled that are located in the farm field on the south side of Leonard Road. Flowlines will be left in place under the Leonard Road Right-of-Way (ROW) to avoid all buried utilities along the ROW easement. The flowlines will also be left in place from Leonard Road ROW to the facility. To the extent possible, we will remove underground piping withing the facility footprint. Any underground piping left in place, must be purged with fresh water and capped.

Question 13: Are there any other contaminated spoils on any of the multiple locations included require testing or special disposal?

Answer: No.

File details come from the government source that posted it. Updated .