Q-A.docx

DOCX document 29 KB Posted

Attached to
Janitorial Services, Chancery Building, Madrid, Spain
Solicitation number
19SP5023R0003
Issued by

About this file

This document contains questions and answers regarding solicitation 19SP5023R0003 for janitorial services at the U.S. Embassy in Madrid, Spain. The solicitation seeks janitorial services for cleaning the chancery building, guard booth, temporary living accommodations, and guest living quarters. The incumbent contractor is ISS Facility Services, S.A.U. and the current award amount is 1,334,319.52 Euros. Questions addressed include details on window cleaning, approved cleaning products, supervision requirements, payroll issues, and staffing needs for temporary living accommodations and guest living quarters. Electronic submissions will not be accepted and all offers are due by October 10, 2023.

View the file

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

SOLICITATION 19SP5023R0003

JANITORIAL SERVICES FOR THE U.S. EMBASSY MADRID, SPAIN

QUESTIONS AND ANSWERS

Question 1: Concerning to exterior side of windows cleaning, is there any onsite crane, lifeline and/or anchors that let perform this cleaning tasks? On the other hand, is it possible to clean from inside the exterior side of windows? Do the cleaning staff listed under Section I.6 of the RFP carryout this task?

Answer 1: There are not any cranes onsite nor there are any lifelines or anchors to be used for window cleaning.

It is possible to clean the exterior side of the window from inside.

This cleaning is performed by the staff listed under Section I.6 of the RFP.

Question 2: Which kind of environmentally chemical cleaning-products are being used right now?

Answer 2: Cleaning products must comply with the requirements stated in Exhibit B of the solicitation. Each Offeror may propose its own listing of cleaning products provided that they meet the requirements stated in Exhibit B.

Question 3: In reference to: “C.3.1.1 Supervision. The Contractor shall designate a project manager who shall be responsible for on-site supervision of the Contractor's workforce at all times. This project manager shall be the focal point for the Contractor and shall be the point of contact with U.S. Government personnel. The project manager shall have sufficient English language skill to be able to communicate with members of the U.S. Government staff. The project manager shall have supervision as his or her sole function.” Does the Project Manager provided under C.3.1.1 Supervision (above), perform his supervision tasks daily and full time inside the US Embassy in Madrid or is he only requested to visit and supervise the service upon request? In this case could you tell us his/her Schedule?

Answer 3: The Project Manager performs the supervision daily in all premises covered by this RFP. The Project Manager´s schedule falls within the working hours specified in Exhibit A

Question 4: Who is the current contractor? How much was the award amount? Is it possible to consult the current contractor offer sheet that was submitted in the last solicitation?

Answer 4: The current contractor is ISS FACILITY SERVICES, S.A.U., and the award amount was 1,334,319.52 Euros. It´s not possible to disclose the current contractor offer sheet that was submitted in the last solicitation since it is proprietary/confidential information.

Question 5: Is there any payroll liabilities issue between the contractor and employees?

Answer 5: There are not payroll liabilities issues between the contractor and the employees.

Question 6: Relating to the TLA and GLQ cleaning services, how many working hours are needed to perform this cleaning and how many staff is necessary to carry it out.

Answer 6: It is up to the Contractor to determine how many employees will deploy to provide these services. The number of the employees will determine the hours required to accomplish these services.

Question 7: Does the cleaning staff indicated in I.6 RIGHT OF FIRST REFUSAL carry out only standard service tasks or is also included the TLA and GLG Cleaning Services in their working hours?

Answer 7: The cleaning of the TLA and GLQ is not performed by the employees listed in Section I.6. This cleaning will be performed by personnel who is not subject to the right of first refusal.

Question 8: Is there any limit on the length of the strategic plan for janitorial services

Answer 8: The strategic plan must meet the requirements stated in paragraph (7) of Section L.1.1.2 of the contract.

Question 9: Would it be possible to visit the DCR or the TLA facilities? The purpose of this visit would only be to check and evaluate the workload needed to perform the required cleaning tasks in order to submit an accurate offer.

Answer 9: The only area to be serviced at the DCR is the guard booth, which cleaning requirements are described in detail in Section C.2.1.2.

As for the TLA, which cleaning requirements are described in detail in Section C.2.2, it is currently occupied and cannot be visited.

Question 10: Is it required that documents related to bank’s statements, official certifications, etc. are translated into English? If yes, is an “official translation” required? Should it be translated in its whole or is it enough just to summarize the content?

Answer 10: Please refer to Provision 52.214-34 – Submission of Offers in the English Language (Apr 1991) under Section L.2 of the solicitation. Provision 52.214-34 does not require that the translation be done by a registered translator.

Question 11: Would it be possible to visit any of the GLQ facilities? The purpose of this visit would only be to check and evaluate the workload needed to perform the required cleaning tasks in order to submit an accurate offer.

Answer 11: All GLQs, which cleaning requirements are described in detail in Section C.2.3 of the solicitation, are currently occupied and cannot be visited.

Question 12: Would the Government allow for electronic submission of the proposal vs. ‘hand carried’ / ‘mailed in’ response?

Answer 12: As stated in the pre-solicitation notice posted in SAM.gov, no electronic offers will be accepted. In accordance with Section L.1.1.2 of the solicitation, Offerors should submit the complete offer to the address shown at Block 7, if mailed, or Block 9, if hand delivered, of Standard Form 33.

IMPORTANT NOTE: The deadline for submission of questions under this solicitation is 17:30 hours (local time) on October 10, 2023.

September 28, 2023

File details come from the government source that posted it. Updated .