MSO_Protocol.docx

DOCX document 99 KB Posted

Attached to
2022 Mexican Spotted Owl (MSO) Inventory and Monitoring IDIQ
Solicitation number
127EAU22R0002
Issued by

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

MEXICAN SPOTTED OWL SURVEY PROTOCOL

U.S. FISH AND WILDLIFE SERVICE, 2012

The most efficient way to locate owls is to imitate their calls (Forsman 1983). The owl is territorial and responds to imitations of its common vocalizations. Night calling is used to elicit responses from owls and locate the general areas occupied by them. Daytime follow-up visits are used to locate roosting and/or nesting owls and to further pinpoint the activity centers of individual owls. If owls are located, mice are offered to them to locate mates, nests, and young. The information collected from nighttime calling surveys and daytime follow-up surveys assist biologists and land managers to determine whether areas are occupied or unoccupied by owls and to determine the owl’s reproductive status.

Throughout this protocol, all bold-faced terms are included in the glossary. Only the first use of the term is bold-faced. An outline summarizing the primary steps for implementing the protocol appear below.

1. Survey Design

The survey design uses designated calling routes and calling stations to locate owls. The intent of establishing calling routes and calling stations is to obtain complete coverage of the survey area so that owls will be able to hear a surveyor calling and a surveyor will be able to hear the owl(s) responding.

A. The survey area should include all areas where owls or their habitat might be affected by management actions. If an area is relatively large, it can be subdivided into manageable subunits to achieve the best survey results. In general, the survey area should include the survey area and an 800-meter (0.5-mile) area from its exterior boundaries. Within the project area, all areas that contain forested recovery habitat, riparian forest, and canyon habitat, or might support owls, are surveyed as defined in this revised Recovery Plan. Descriptions of owl habitat for different areas and physiographic provinces should be available from various state and Federal wildlife agencies.

Where known protected activity centers (PACs) exist within the survey area, calling routes can be adjusted to lessen disturbance to established PACs.

B. Owl surveyors should establish calling routes and calling stations to ensure complete coverage of the survey area. The number of calling routes and calling stations will depend upon the size of the area, topography, vegetation, and access. Calling stations should be spaced from approximately 400 meters (0.25 mile) to no more than 800 meters (0.5 mile) apart depending upon topography and background noise levels. Nighttime calling routes and calling stations should be delineated on a map, reviewed in the field, and then relocated, as necessary, to improve the survey effectiveness.

2. Survey Methods

Owls are usually located using nocturnal calling surveys where a surveyor imitates the territorial calls of an owl (Forsman 1983). Upon hearing a suspected intruder within their territories at night, most owls respond by calling to and/or approaching the intruder.

A. CALLING

1. Owls call during all hours of the night. However, optimal survey times include two hours following sunset and two hours prior to sunrise, and surveys should be concentrated around these periods.

2. Surveys should use nighttime surveys for all calling routes in the survey area unless safety concerns dictate that a daytime survey is necessary.

3. Calls can be imitated by the surveyor or by playing recordings of owl vocalizations. If a tape recorder is used, both the tape and tape deck used should be of high quality. Tape decks should have a minimum output of 5 watts (Forsman 1983).

4. The vocal repertoire of owls consists of a variety of hooting, barking, and whistling calls (Ganey 1990). Three call types accounted for 86 percent of calling bouts heard in Arizona: four-note location call, contact call, and bark series. The four-note call appears to be used the most frequently by owls defending a territory. It is suggested that surveyors use all three of these calls during surveys, with the four-note call as the primary call.

5. Surveyors should discontinue calling when a potential owl predator is detected, and should move on to another calling station out of earshot of the predator before resuming calling. Surveyors should return at a later time to the station(s) skipped to complete the calling route. If the predator is detected again, the surveyor may try active listening rather than calling at the station. Other solutions completing routes with high-densities of predators, such as great-horned owls, may include active listening at these stations in order to complete the route. Please contact the FWS Mexican spotted owl lead if there are concerns regarding spotted owl predator detections on survey routes.

6. Surveyors should avoid calling for owls during periods of rain or snow, unless there is only a light misting of rain or snow that would not affect the surveyor’s ability to detect owls. Surveying during inclement weather could prevent a surveyor from hearing owl responses and reduce the quality of the overall survey effort. Negative results collected under inclement weather conditions are not adequate for evaluating owl presence/absence. There is also the added risk of inducing a female owl to leave the nest during inclement weather and potentially jeopardizing nesting success.

7. Calling should not be conducted when the wind is stronger than approximately 24 km (15 miles) per hour or when the surveyor feels that the wind is limiting their ability to hear an owl. Consider using the Beaufort Wind Strength Scale. Level 4 describes winds 21 to 29 km (13 to 18 miles) per hour as a moderate breeze capable of moving thin branches, raising dust, and raising paper.

B. SURVEYS

To ensure complete coverage of the survey area, surveyors should select the best survey method for the situation and/or terrain. An owl survey might require a combination of methods, which are defined below, including: 1) calling stations; 2) continuous calling routes to obtain complete coverage of an area; and, 3) leapfrog techniques. Each of these methods is designed for nighttime calling and involves calling for owls and listening for their responses. All surveys where occupancy status is unknown should include nighttime calling.

It is imperative that, whatever method is used, surveyors actively listen during owl surveys. Owls may respond only once; therefore, surveyors must concentrate on listening at all times during surveys. In addition to active listening, surveyors should watch for owls that might be drawn in but do not respond vocally.

1. CALLING STATIONS

a. Spacing - Calling stations should typically be spaced approximately 400 meters (0.25 mile) to no more than 800 meters (0.5 mile) apart depending on topography and background noise. In some situations (i.e., complex topography, etc.), establishing calling stations <400 meters apart and more calling stations increases the likelihood of detecting owls. In canyon habitat, if surveying from the canyon bottom, stations should be placed at canyon intersections. If surveying canyons from the rims, calling stations at points and canyon heads should be included.

b. Timing - Surveyors should spend at least 15 minutes at each calling station: 10 minutes calling and listening in an alternating fashion, and the last 5 minutes listening. Owl response time varies, most likely because of individual behavior. Some owls will respond immediately, some respond following a delay, and some do not respond. In canyon habitat, it is recommended that surveyors spend a minimum of 20 minutes (30 minutes, if possible) at each station.

c. Visitation - Vary the sequence of visitation to calling stations, if possible, during subsequent visits to the area. For example, the order of the calling stations can be reversed. Varying the order of calling stations avoids potential bias related to time of night or other factors.

d. Intermediate calling stations should be used when factors decrease the probability of achieving complete coverage using the originally designated stations, or as triangulation points for determining nighttime owl locations. Use of intermediate calling stations can increase the likelihood of detecting owls and, thus, allow for stronger inference regarding the absence of an owl within the area.

2. CONTINUOUS CALLING METHOD

In some cases, using continuous calling is appropriate. Continuous calling involves imitating owl calls at irregular intervals while walking slowly along a route and stopping regularly to listen for owl responses. Because of the sounds produced by walking (e.g., snapping twigs, pinecones, etc.), surveyors utilizing this calling method must concentrate on active listening. In canyon habitat, the continuous calling method is only recommended when combined with calling stations.

a. The surveyor should walk slowly (5 km per hour [3.3 miles per hour]) so as to minimize the possibility that an owl responds after surveyors are out of hearing range (i.e., allow time for owls to respond).

b. The surveyor must stop regularly (400 meters [0.25 mile]) along the route to listen for owl responses.

3. LEAPFROG METHOD

The leapfrog method is very useful when roads allow for coverage of all or a portion of the survey area. This method requires two people and a vehicle.

a. One surveyor is dropped off and begins calling while the other person drives the vehicle ahead at least 800 meters (0.5 mile). The second person then leaves the vehicle for the first person and proceeds ahead while calling.

b. Each surveyor should follow the continuous calling method. The first person continuously calls as he or she walks towards the vehicle, drives the truck at least 800 meters (0.5 mile) past the second person (i.e., “leapfrogs”), leaves the vehicle there and resumes calling along the survey route.

c. Surveyors should repeat this procedure until complete coverage of the survey area is accomplished.

3. Number and Timing of Surveys

Owl detection rates change with season, owl activity, and habitat. Ganey (1990) found that calling activity was highest during the nesting season (March-June). Information from past survey efforts indicate that owl response can also vary with habitat type and/or reproductive chronology (Fig. D.1). Generally, late March through late June is the optimal time period to detect owls. Surveys conducted during March-June will increase the likelihood of detecting owls. Additionally, if owls are not detected when surveys are conducted properly and at these peak times, then inferences about absence of owls in a given area will be stronger. It should be noted that responses in September can be used only to document presence. Surveys in September are not reliable for locating nests, delineating PACS, and/or inferring absence.

Specific criteria on number and timing of surveys are used to determine whether a complete inventory has been accomplished. A complete inventory requires that at least four properly scheduled complete surveys be accomplished annually for two years. Additional years of surveys strengthen any inferences made in cases where owls are not detected. If habitat- modifying or potentially disruptive activities are scheduled for a particular year, the second year of surveys should be conducted either the year before or the year of (but prior to) project implementation. In other words, projects should occur as soon as possible after completion of surveys to minimize the likelihood that owls will be present during project implementation. If more than five years have elapsed between the last survey year and the initiation of the proposed action, then one additional year of survey is recommended prior to project implementation.

A. In compliance with the guidelines in B through G below, surveyors should conduct four complete surveys during each breeding season. A complete survey can be a combination of a pre-call (daytime reconnaissance of habitat to be night called), a nighttime calling survey, and, if owls are detected, a daytime follow-up survey. If owls are not detected during daytime calling, night calling must be completed. However, if owls are located during a pre- call, night calling of the survey area is not required. Surveyors might want to conduct additional surveys if there is evidence that additional owls remain undetected in the area.

B. The four complete surveys must be spread out over the breeding season (1 March - 31 August) by following one of three recommended scheduling scenarios:

1. Conducting two to four surveys during 1 March - 30 June, with no more than one survey in March. Owl calling activity tends to increase from March through May (Ganey 1990), so this time period is optimal for locating owls.

2. Completing all surveys by 31 August, with no more than one of the four required surveys conducted in August. Owl response rates tend to decrease by July (Ganey 1990). By September, juveniles have usually dispersed and adults are not necessarily on their territories. If additional surveys are needed (e.g., more than the recommended four surveys), then more than one complete survey could be completed in August.

3. Allowing at least five full days between surveys. For example, assume a visit ends on 30 April. Using a proper five-day spacing (1-5 May), the next possible survey date would be 6 May (see section 3.D below for an exception to this rule).

C. A complete survey of the area should be conducted within seven consecutive days. If the area is too large to be surveyed in seven consecutive days, it should be divided into smaller subunits based on available owl habitat, topography, and other important factors.

D. In remote areas, surveyors can conduct two complete surveys during one trip into the area, so long as surveyors allow a minimum of two days between complete surveys. Conduct all field outings required for a complete survey prior to repeating any route for the second survey. Wait a minimum of 10 days before starting the next two surveys. Areas defined as remote should be cleared with the FWS prior to proceeding with this deviation from the survey protocol.

E. The two- to three-hour periods following sunset and preceding sunrise are the peak owl calling periods and the best times to locate owls in or near day roosts or nests.

F. Surveys can be discontinued in a given area when data indicate that the entire survey area is designated as PACs.

G. Vocal or visual locations of owls outside the breeding season (1 September - 28 February) as extra information can be of assistance in locating nesting owls in the upcoming breeding season.

4. Methods After Detecting a Mexican Spotted Owl

Once an owl has been detected, the following should be done:

A. Record the time the owl(s) was first detected, the type(s) of call(s) heard (if any), the owl’s sex, and whether juveniles were detected.

B. Record a compass bearing from the surveyor’s location to the location where the owl was heard and/or visually observed. If possible, triangulate the owl’s location, taking compass bearings from three or more locations and estimate the distance to the owl. Record both the location where the owl responded from and the surveyor’s calling location and triangulation locations on a map or photo attached to the survey form. The surveyor should know her/his location at all times. Triangulating provides an accurate means to map the owl’s location. Attempt to confirm the presence of the owl(s) with a daytime follow-up visit (see section 5 below). Daytime owl locations, particularly of nests and young of the year, are very important in determining activity centers.

C. If the owl is heard clearly, and the call type and direction are confirmed, there is no need to continue calling. If, however, there is some doubt as to whether a response was detected, or from which direction, the surveyor should listen carefully for a few minutes, as an owl may call again if given the opportunity. If the owl does not respond after two to five minutes, the surveyor should continue calling to confirm owl presence and better assess the direction of the call. Do not call any more than is necessary. By stimulating the owl(s) to move you may harass a female owl off a nest or increase an owl’s risk of predation.

D. Owls may move before or after they begin calling. Every effort should be made to estimate the location of the owl when the first response was heard. After you have determined the owl’s location (see section 4.B above), move approximately 800 to 1,200 meters (0.5 to 0.75 mile) away (depending upon topography) before continuing surveys to avoid response by the same owl. If the owl responds from the original detection area, then move farther away before continuing to call.

E. Record the approximate location (bearing and distance), sex, age, and species of all other raptors heard in the survey area.

F. Conduct a daytime follow-up survey as soon as possible (see section 5 below).

5. Conducting Daytime Follow-up Surveys

As with nighttime surveys, follow-up daytime searches ensure quality of results and standardization of effort. Calling to elicit territorial responses is also used during daytime follow-up visits. A daytime follow-up survey helps locate owl roosts, nest sites, and young of the year (during 1 Jun - 1 Aug) by conducting an intensive search within the general vicinity of the original night response location. Owls tend to be more active in the early morning and late evening. During the day, owls are sleepy and do not always readily respond to calling, especially on warm days. Therefore, it is critical that surveyors conduct a thorough daytime search of the response area. Surveyors should spend enough time within the response area to cover all habitats within at least an 800-meter (0.5 mile) radius of the response location. This involves walking throughout the area, calling, listening, and watching for owl sign (e.g., whitewash, pellets, etc.). The FWS recommends that a minimum of one hour be spent searching for owls (regardless of the number of people surveying).

A. Complete a daytime follow-up survey as soon as possible, but within a maximum of 48 hours after owls are detected during nighttime surveys. The optimum daytime follow-up time is the morning following the nighttime detection. In general, the longer the time delay between the nighttime response and daytime follow-up survey, the smaller the probability of locating the bird and finding its roost or nest location. This is especially true if the owl(s) are not nesting. If the daytime follow-up survey is performed longer than 48 hours after the nighttime detection and no owls are found, the survey is considered incomplete and the survey must be re-done.

B. Conduct daytime follow-up surveys in the early morning or late afternoon/early evening.

The optimal dawn period is 0.5 hour before sunrise to two hours after sunrise and the optimal dusk period is two hours prior to sunset; each daytime follow-up visit should include one of these time periods. Investing time in searching for the owl during these times will provide a more reliable inference of absence in the case where the owl cannot be located. For areas where spotted owls have been observed during the daytime during previous years, an initial survey in late April through mid-May can often elicit a response. However, non-responses are not that meaningful in documenting absence without nighttime surveys because owls could have moved to another nesting or roosting grove. Initial daytime surveys can be an efficient way to start each survey season where owls have been found in the past. If the initial daytime survey is unsuccessful (i.e., no response is heard), then nighttime surveys should be used to locate owls before attempting additional daytime surveys.

C. The search area for a daytime follow-up survey is a specific, smaller area within the broader survey area in which an owl was detected.

1. Minimum search area is all recovery habitat within at least an 800-meter (0.5-mile) radius of a nighttime owl response.

2. The search area should center on the location of the owl or owls that were heard during the nighttime survey. If there is some uncertainty, focus the search on the best nesting and roosting habitats (e.g. see Ward and Salas 2000).

3. Aerial photos and maps of the area should be studied to identify habitat patches and topographic features, such as canyons or drainages, to prioritize daytime survey locations. In forested areas, spotted owls often roost in first- and second-order tributaries (Ward and Salas 2000).

D. To conduct a thorough search for owls, the surveyor should systematically walk and call all forested recovery, riparian forest, and canyon habitats within the search area. As with nighttime surveys, be aware that owls often fly into the area to investigate; thus, surveyors must also attentively watch for owls. Surveyors should also search for signs of owls such as pellets, white wash, or molted feathers. However, pellets and whitewash alone are not sufficient to document owls. Mobbing jays or other birds can also be a sign that an owl is present.

E. If a daytime follow-up visit is not completed for any reason, or the search effort was not thorough because of the presence of predators or weather, a second follow-up visit should be conducted as soon as possible.

F. If no owl(s) are located during complete daytime follow-up visits, the surveyor should return to conduct nighttime surveys. Four complete surveys to an area are recommended by the survey protocol, but surveyors should assess the confidence of the nighttime and daytime responses and determine if additional nighttime surveys are needed to more accurately determine the location of the responding owl(s). Field personnel conducting surveys need to be given the flexibility to return as many times as necessary to find the owl(s).

G. As with nighttime surveys, daytime follow-up surveys should not be conducted in inclement weather and surveyors should avoid calling when potential owl predators are present.

H. Surveyors should minimize the amount of incidental disturbance to owls. For example, surveyors must not linger in nest sites or over-call in an area.

6. Methods If Mexican Spotted Owls Are Located on a Daytime Follow-up Visit

Mousing is the primary tool to locate an owl's mate, young, and/or nest. Mousing entails feeding live mice to adult/subadult owl(s) and observing the owl’s subsequent behavior. Surveyors should be prepared to offer four mice (one at a time) to at least one member of the pair or to a single owl located on the daytime follow-up visit. For surveyors to draw conclusions about reproductive status, the owl must take at least two mice before refusing them. A mouse is considered “refused” if, after 30 minutes, it has not been taken by an owl.

If an owl takes a mouse and flies away, the surveyor should follow it as closely as possible to determine where it takes the mouse. If the surveyor is unable to follow the owl, and doesn’t know if it took the mouse to a mate, nest, or fledged young, then the fate of that mouse cannot be counted toward the four-mouse minimum described above. Surveyors should be ready to rapidly pursue owls that take mice, as owls sometimes fly several hundred meters with mice to reach their nests or young. It is not necessary to complete the four mice minimum after a mouse has unequivocally been taken to a nest.

Owl pairs are determined to be non-nesting if a single owl eats and/or caches all four mice or eats and/or caches two mice and refuses to take a third. A mouse is cached when the owl puts the mouse in a tree or on the ground and then leaves the mouse or the owl perches with the mouse for at least one hour and gives no sign of further activity. Do not feed any more mice than necessary to determine pair status, nest location, and/or reproductive status (i.e., if all observed juveniles have received a mouse then number of young produced is determined and there is no need to continue mousing). Dropped mice or mice whose fates are unknown do not count toward the total of four mice needed to complete the protocol.

Ancillary notes on an owl’s behavior during the mousing attempts are also very important to record. These observations can help clarify situations in which incomplete information was collected. For example, if a male is given a mouse and begins to make single-note contact calls while looking in a specific direction in April-June, that is often a good clue that a mate, nest, and/or young may be present. Sometimes observers are too close to other owls or the nest for the “true” mouse fate to be observed. Such observations should trigger another daytime follow-up to secure the location of a mate, nest, or young of the year. For these types of additional follow-up surveys, nighttime calling is usually not necessary.

7. Determining Status from Nighttime Surveys and Daytime Follow-up Visits

A. “Pair status” is established by any of the following:

1. A male and female owl are heard and/or observed in proximity (500 meters or 0.31 mile apart) to each other on the same visit.

2. A male takes a mouse to a female (see section 6 mousing guidelines).

3. A female is observed or heard on a nest.

4. One or both adults are observed with young.

5. At least one young of the year is observed.

B. “Single status” is inferred from:

1. A daytime observation on a single occasion or nighttime responses of a single owl within the same general area (within 500 meters or 0.31 mile) on two or more occasions, with no response by an owl of the opposite sex after two complete inventories (two years of survey); or

2. Multiple responses over several years from a bird of the same sex (i.e., two responses in the first year of surveys and one response in the second year of surveys, from the same general area).

Determining if the responses occur within the same general area should be based on topography and the location of any other known owls in the surrounding area.

C. “Two birds, pair status unknown” is inferred from:

The presence or response of two owls of the opposite sex where pair status cannot be determined.

D. “Status unknown” is inferred by:

The response of a male and/or female spotted owl that does not meet any of the above criteria. We recommend additional years of survey if this is the site status following a complete inventory of the site.

E. “Absence” is inferred:

If a complete inventory has been conducted according to this protocol, or an alternative protocol approved by the FWS, and no owls are heard. However, absence does not necessarily indicate that owls never occupy the area.

F. Separate territories are inferred by:

When two responses are recorded from owls that are more than 800 meters (0.5 mile) apart. These responses should be considered from individuals in separate territories unless daytime follow-up visits indicate otherwise. Ideally, surveyors on two or more crews should coordinate efforts to begin calling simultaneously near each suspected activity area to rule out the existence of multiple territories. If more than one survey crew elicits responses from owls of the same sex at roughly the same time, then two or more territories probably exist.

However, if responses vary from those above, the results are considered inconclusive and additional attempts to determine status should continue. Keep in mind that some spotted owls shift their use of an area after failing to nest in a given season. Hence, responses heard in July that are 800 meters (0.5 mile) from a pair that was nesting in April or early May could be from the same individuals.

8. Determining Nesting Status and Reproductive Success

Determining reproductive success is not required if breeding season restrictions that protect owl reproduction are applied to all management projects in any given year. However, reproduction surveys are always valuable as they can provide information on nest tree locations, which provide the best data for determining 100-acre core areas (Ward and Salas 2000) and delineating PAC boundaries as recommended in the revised Recovery Plan. If the exact location of the nest is not determined, but juveniles are seen prior to August, the area where the juveniles are seen can be referenced as the nest stand. There are two stages of reproduction surveys: nesting status and reproductive success.

A. Determining Nesting Status:

1. Nesting-status surveys should be conducted between 1 April and 1 June. The start date is based on nesting initiation dates. Young identified after 1 June would still confirm that nesting occurred but would not allow identification of the exact location of the nest. However, young observed prior to August are usually within 400 meters (0.2 miles) of the nest of that year (Ward and Salas 2000) and this information can be useful in delineating a 100-acre nest buffer.

2. Mousing should be used to determine nesting status. The site is classified as nesting, non-nesting, or unknown nesting status based on the surveyor’s observations.

3. Two observations at least one week apart are necessary to determine nesting status if the first observation occurs before 1 May. This is necessary because the owls may show signs of initiating nesting early in the season without actually laying eggs and their behavior could be mistaken for nesting behavior. After 1 May, a single observation of nesting behavior is sufficient.

4. The owls are classified as nesting if, on two visits prior to 1 May, or one visit after 1 May:

a. The female is seen on the nest;

b. Either the male or female member of a pair carries a mouse to a nest; or

c. Young-of-the-year are detected.

5. The owls will be classified as non-nesting if any of the following behaviors are observed. Two observations, minimum three weeks apart, are required during the nest survey period (1 April - 1 June) in order to infer non-nesting status. Because nesting attempts might fail before surveys are conducted, the non-nesting status includes owls that did not attempt to nest as well as those that had a failed nesting attempt. Non-nesting status is inferred during a daytime follow-up visit if:

a. The female is observed roosting for a full 60 minutes (1-30 April) during the time she should be on a nest. The female should not be in an agitated state and should be given every opportunity to return to the nest. Surveyors should attempt to mouse the female.

b. The surveyor offers prey to one or both members of the pair and they cache the prey, sit with the prey for an extended period of time (30-60 minutes), or refuse to take additional prey beyond the minimum of two prey items. To be considered a valid nesting survey, one owl must take at least two prey items.

c. All pairs considered to be non-nesting should receive at least one daytime follow-up visit between 15 May and 15 July to confirm that no young were produced.

6. Nesting status is unknown if:

a. Owls are found after 1 June without young-of-the-year; or

b. No adult or young owls are found after 1 June at those sites where adult owls were present prior to 1 June.

B. Determining Reproductive Status:

1. Once a pair is classified as nesting, reproductive success surveys should be conducted after the time the young-of-the-year leave the nest (fledge), usually in early to mid-June. For pairs whose nesting status was not determined, reproductive success surveys should be conducted between 15 May and 15 July.

2. At least two visits to the site spaced at least one week apart should be conducted to locate and count fledged young, and the timing of the visits should be scheduled so that the fledged young are observed as soon after leaving the nest as possible.

3. Visual searches and/or mousing should be used to determine reproductive success. The mousing protocol is the same as for determining non-nesting. If young are present, the adults should take at least some of the prey to the young. The sight of an adult with prey can stimulate the young to beg, revealing their number and location.

4. If the owls take at least two prey items and eventually cache, sit with, or refuse further prey without ever taking prey to fledged young during the proper time period and no other indicative behaviors like contact calls or searching are observed, then zero young are recorded. If one individual adult or subadult owl takes and eats four mice on one visit during the proper time period, then zero young are recorded. If, however, other behaviors indicate young may be in the area, another follow-up survey is recommended to verify that zero young were produced, particularly if the pair had been observed nesting earlier that year.

9. Annual Reporting

An annual report of the activities conducted (including field data forms, if appropriate) should be submitted to the FWS Permits Office in Albuquerque, New Mexico, as well as the appropriate state FWS ESFO. If applicable, hard copies of any unpublished or published reports generated by the study and other data that would be useful for the conservation or recovery of the owl should be submitted to the appropriate FWS ESFO(s).

10. Disposition of Dead, Injured, or Sick Mexican Spotted Owls

Upon locating a dead, injured, or sick owl, initial notification should be made to the FWS’s Law Enforcement Office in Arizona (telephone: 480-967-7900), Colorado (telephone: 303-274-3560), New Mexico (telephone: 505-346-7828), or Utah (telephone: 801-625-5570) within two working days (48 hours) of its finding. Written notification should be made within five calendar days and should include information on when (date, time) and where (exact location) the owl was found, photographs of the owl and/or area, if possible, and any other pertinent information. The notification should be sent to the Law Enforcement Office with a copy to the appropriate FWS ESFO. Sick and injured owls should be transported by an authorized biologist to a licensed and permitted wildlife rehabilitator or veterinarian, and care must be taken during handling to ensure effective treatment. Should the treated owl(s) survive, the FWS should be contacted regarding the final disposition of the animal. Salvaged specimens or owls that did not survive rehabilitation should be handled with care to preserve the biological material, and the remains of intact owl(s) should be provided to the appropriate FWS ESFO (as noted in the Section 10 permit). If the remains of the owl(s) are not intact or are not collected, the information noted above should be obtained.

Juveniles still within 100m of nest.

Adults feeding juveniles.

Adults begin to ignore juveniles.

Juveniles wander more widely.

Juveniles disperse, adults wander more widely.

February March April May June July August September October Juveniles seen at or near nest Nesting Courtship Figure D.1. Generalized reproductive chronology for the Mexican spotted owl. The area between the arrows at the bottom of the table indicates periods of high probability of detecting owls. Chronology may vary slightly with area, elevation, and/or in response to weather.

11. Glossary for Appendix D - Survey Protocol

Absence Absence of Mexican spotted owls can be inferred when no response is recorded after a complete inventory has been completed in a defined area. Absence does not necessarily indicate that Mexican spotted owls do not or never occupy the area.

Adult A Mexican spotted owl ≥27 months old. Tips of retrices (tail feathers) will be rounded with white and mottled color. Subadults will have triangular all white tips on tail feathers. For more information on identifying adult and first and second-year subadult Mexican spotted owls, see Moen et al. (1991).

Breeding Season The time period from 1 March through 31 August that includes courtship, nesting, and nestling- and fledgling-dependency periods. This is the period of time in which surveys should be conducted. This time period will vary by geographic locale.

Calling Route An established route within a survey area where vocal imitations or recorded calls of Mexican spotted owls are used to elicit a response.

Calling Stations Point locations used to conduct surveys, distributed throughout an area so as to attain complete coverage of the survey area.

Complete Coverage Complete coverage is obtained when the calling stations have been located within a survey area so that a Mexican spotted owl anywhere in the survey area would be able to hear surveyors and vice-versa.

Complete Inventory When the following are met: 1) four complete surveys have been conducted in one year; 2) consecutive surveys have been conducted a minimum of five days apart; 3) no more than one survey has been conducted in March; 4) a minimum of two surveys have been conducted by 30 June; 5) all surveys were completed by 31 August, with no more than one survey conducted in the months of July and August; and, 6) two years of survey have been completed.

Complete Survey A survey is complete when all calling stations or calling routes within a survey area are called within a seven-day period, including daytime follow-up visits for all Mexican spotted owl responses. If every reasonable effort has been made to cover the survey area in one outing but this is not accomplished, then additional outings will be scheduled to cover the remaining area. The entire survey area must be covered within seven consecutive days in order to be considered one complete survey.

Although adverse weather conditions may present problems, an effort should be made to complete survey visits on consecutive days. If the survey area is too large to be completely surveyed in seven days, it may be divided into smaller areas based on available habitat, topography, drainages, etc.

Core Area A 40-ha (100-acre) area within designated protected activity centers (PACs) circumscribed around the nest or roost site. The nest or roost area should include habitat that resembles the structural and floristic characteristics of the nest site. These 100-acre areas will be deferred from mechanical treatment. For additional details on delineation, see Ward and Salas (2000).

Daytime Follow-up Visit A daytime follow-up visit is conducted around Mexican spotted owl responses. The objective of a daytime follow-up visit is to locate Mexican spotted owl(s), their nests and their young by conducting an intensive search within an 800-meter (0.5-mile) radius of the original nighttime or last known response location. The follow-up visit is conducted during daylight hours and should be completed as soon as possible following the initial detection, but no later than 48 hours after detection. If Mexican spotted owls are located during the daytime follow-up visit, the surveyors use the mousing technique to determine nesting and reproductive status.

Intermediate Calling Stations Calling locations between identified calling stations or routes used to triangulate a Mexican spotted owl’s location or used to improve calling coverage of an area when weather or other conditions require. These stations are not required to be established prior to the field outing in which they are used.

Juvenile A Mexican spotted owl is considered a juvenile in its first five months after hatching. Juveniles one to three months old are very white and have downy plumage over all of the body or evident on breast and head; at four to five months old, juveniles begin losing downy plumage but retain white triangular tips on their tail feathers (Moen et al. 1991).

Mousing Mousing is a term used to describe the act of offering prey items to owls or other birds of prey. The purpose of mousing Mexican spotted owls is to find mates and determine the reproductive status of the owl(s) (i.e., pair, nesting, non-nesting). In some instances, a male Mexican spotted owl will take a prey item to an unseen female or an adult owl will take prey items to unseen young.

Nest Mexican spotted owls use broken-topped trees, old raptor nests, witches brooms, caves, cliff ledges, and tree cavities for nests. A Mexican spotted owl must be observed using the structure in order to designate a nest site.

Nest Stand An area of vegetation that contains a Mexican spotted owl nest.

Nestling A young owl that is still in the nest; may also be called a hatchling.

Predator Potential predators of Mexican spotted owl eggs and young include the following: great-horned owl (Bubo virginianus), northern goshawk (Accipiter gentilis), red-tailed hawk (Buteo jamaicensis), golden eagle (Aquila chrysaetos), common ravens (Corvus corax) and procyonid mammals (e.g., coati [Nasua nasua] and ringtail [Bassariscus astutus]).

Protected Activity Center (PAC) An area of at least 243 ha (600 acres) surrounding the “core area,” which is the nest site, a roost grove commonly used during the breeding season in absence of a verified nest site, or the best roosting/nesting habitat if both nesting and roosting information are lacking. The 243 ha (600 acres) (minimum size) is delineated around the activity center using boundaries of known habitat polygons and/or topographic boundaries, such as ridgelines, as appropriate. The boundary should enclose the best possible Mexican spotted owl habitat, configured into as compact a unit as possible, with the nest or activity center located near the center. This should include as much roost/nest habitat as is reasonable, supplemented by foraging habitat where appropriate. For example, in a canyon containing mixed-conifer on north-facing slopes and ponderosa pine on south-facing slopes, it may be more desirable to include some of the south-facing slopes as foraging habitat than to attempt to include 600 acres of north-slope habitat. In many canyon situations, oval PACs may make more sense than, for example, circular PACs; but oval PACs could still include opposing canyon slopes as described above. All PACs should be retained until this subspecies is delisted, even if Mexican spotted owls are not located there in subsequent years.

Remote Area Generally, any survey area that requires more than four hours of travel time by vehicle and/or foot during good road, trail, and weather conditions (good for the road or trail in question) to reach. All remote areas should be agreed upon by the FWS on a case-by-case basis prior to using the survey protocol to clear a project.

Recovery Habitat Mixed-conifer and pine-oak forest types, and riparian forests as described in this revised Recovery Plan. Recovery nest/roost habitat either is currently or has the potential to develop into nest/roost habitat. Recovery foraging/non-breeding habitat currently does or could provide habitat for foraging, dispersing, or wintering life history needs. Specific guidelines for management activities and developing recovery nest/roost conditions are specified in this revised Recovery Plan.

Roost Tree, cliff ledge, rock, or log used by a Mexican spotted owl for extended daytime rest periods. A roost site consists of the roost itself and the immediate vicinity. Roost areas are identified by observations of the Mexican spotted owls and/or the presence of pellets, whitewash, and other evidence.

Subadult Mexican spotted owls in their second and third summers (5 to 26 months of age). Identified by characteristic tail feathers with white tips tapering to sharp points (i.e., triangular shaped). For more information on identifying subadult Mexican spotted owls, please see Moen et al. (1991).

12. Literature Cited for Appendix D - Survey Protocol

American Society of Mammalogists. 1998. Guidelines for the capture, handling, and care of mammals as approved by the American Society of Mammalogists. Journal of Mammalogy 79:1416–1431.

Forsman, E.D. 1983. Methods and materials for locating and studying spotted owls. USDA Forest Service, General Technical Report PNW-162, Pacific Northwest Forest and Range Experiment Station, Portland, Oregon, USA..

Franklin, A.B. 1992. Population regulation in northern spotted owls: theoretical implications for management Pgs. 815-827 in D.R. McCullough and R.H. Barrett, eds. Wildlife 2001: populations. El Sevier Applied Sciences, London, England.

Ganey, J.L. 1990. Calling behavior of spotted owls in northern Arizona. Condor 92:485-490.

Moen, C.A., A.B. Franklin, and R.J. Gutierrez. 1991. Age determination of subadult northern spotted owls in northwest California. Wildlife Society Bulletin 19:489-493.

National Academy of Sciences. 1996. Guide for the care and use of laboratory animals. Institute for Laboratory Animal Resources. Commission on Life Sciences, National Research Council, Washington, D.C, USA.

U.S. Department of the Interior, Fish and Wildlife Service [USDI FWS]. 1995. Recovery plan for the Mexican spotted owl. Albuquerque, New Mexico.

Ward, J. P., Jr., and D. Salas. 2000. Adequacy of roost locations for defining buffers around Mexican spotted owl nests. Wildlife Society Bulletin 28:688-698.

13. Suggested Reading for Appendix D – Survey Protocol

Ganey, J.L. and J. L. Dick, Jr. 1995. Chapter 4. Habitat relationships of the Mexican spotted owl: current knowledge. Pp. 1-42 in USDI Fish and Wildlife Service. Recovery plan for the Mexican spotted owl: volume II. Albuquerque, New Mexico, USA.

Gutiérrez, R. J., A. B. Franklin, and W. S. LaHaye. 1995. Spotted owl. The birds of North America 179:1-28.

Moen, C.A., A.B. Franklin, and R.J. Gutierrez. 1991. Age determination of subadult northern spotted owls in northwest California. Wildlife Society Bulletin 19:489-493.

Rinkevich, S.E., and R.J. Gutierrez. 1996. Mexican spotted owl habitat characteristics in Zion National Park. Journal of Raptor Research 30:74-78.

Seamans, M.E., and R.J. Gutierrez. 1997. Breeding habitat of the Mexican spotted owl in the Tularosa Mountains, New Mexico. Condor 97:944-951.

USDI Fish and Wildlife Service. 1993. Final rule to list the Mexican spotted owl as threatened.

Federal Register 14248. Albuquerque, New Mexico, USA.

USDI Fish and Wildlife Service. 1995. Recovery plan for the Mexican spotted owl: volume I. Albuquerque, New Mexico, USA. 172 p.

Ward, J.P., and D. Salas. 2000. Adequacy of roost locations for defining buffers around Mexican spotted owl nests. Wildlife Society Bulletin 28(3):688-698.

White, G. C., A. B. Franklin, and J. P. Ward, Jr. 1995. Chapter 2. Population Biology Pp. 1-25 in USDI Fish and Wildlife Service. Recovery plan for the Mexican spotted owl: volume II. Albuquerque, New Mexico, USA.

Zwank, P.J., K.W. Kroel, D.M. Levin, G.M. Southward, and R.C. Romme. 1994. Habitat characteristics of Mexican spotted owls in southwestern New Mexico. Journal of Field Ornithology 65:324-334.

14. Mexican Spotted Owl Survey Protocol Outline

Complete Inventory Four complete surveys each year (minimum five days apart) No more than one survey in March Minimum of two surveys prior to June 30th No more than one survey in each of July and August All surveys completed by 31 August Two years of complete surveys

1. Owl(s) Detected, go to 3

2. No Owls Detected, Absence inferred for survey area

3. PRESENCE - Conduct a daytime follow-up visit

A. No owl(s) found on daytime follow-up visit:

Status unknown, SINGLE STATUS inferred, return to night calling

B. Single owl located on daytime follow-up visit:

Feed maximum 4 mice to owl to determine status; if no other owl located, RESIDENT SINGLE CONFIRMED

C. Pair of owls located on daytime follow-up visit: PAIR CONFIRMED for site, go to 4B

4. NESTING STATUS SURVEYS (1 April - 1 June)

A. Pair not detected, non-nesting, non-reproduction inferred (for that survey)

B. Pair located, mouse owls (1 of owl pair fed 4 mice)

1. If one of the following occurs, nesting confirmed, reproduction unknown, go to 5B:

a. Female on nest

b. Owl takes prey to nest

c. Young in nest with adult present

2. If one of the following occurs, non-nesting inferred, non reproduction inferred (two visits to infer non-nesting, minimum three weeks apart):

a. One of owl pair fed four mice (know fate of all four mice)

b. Female refuses mouse and/or roosts for minimum one hour (1 April - 30 April)

3. Pair (but no young) located after 1 June:

a. NESTING STATUS UNKNOWN

b. Conduct reproductive visit, go to 5A

5. REPRODUCTIVE SUCCESS VISITS

A. NESTING STATUS UNKNOWN

1. Recommend two visits, one week apart, feed four mice to locate juveniles

B. NESTING STATUS KNOWN

1. One visit to look for juveniles (this may take more than one visit to locate all juveniles produced)

2. If surveyor does not find juveniles, mouse adults to locate juveniles image1.png

File details come from the government source that posted it. Updated .