Questions and Answers-Crane and Hoist Inspection Services-24QA112.pdf

PDF 154 KB Posted

Attached to
Crane and Hoist Inspection Services
Solicitation number
FA487724QA112
Issued by

About this file

This memorandum provides questions and answers regarding Solicitation Number FA487724QA112 for Crane and Hoist Inspection Services at Davis-Monthan Air Force Base. The solicitation requests proposals for a follow-on five year contract to perform detailed inspections of manual and electrical hoisting equipment listed in Appendix A to ensure safe and compliant operation. Inspections will include visual examinations, operational checks, load testing, and non-destructive testing in accordance with industry standards. Proposers must submit pricing for the entire five year period using the provided rate worksheet. Questions were due by January 18th and answers were provided by January 22nd, with proposals due by January 29th. The point of contact is Jeffrey Dreyer at the provided email and phone number.

View the file

Other files

Show all 14

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

DEPARTMENT OF THE AIR FORCE

355 TH CONTRACTING SQUADRON (ACC)

DAVIS-MONTHAN AIR FORCE BASE, ARIZONA

23 January 2024

MEMORANDUM FOR RECORD

FROM: 355TH CONS/PKB

SUBJECT: Questions and Answers for FA487724QA112, Crane and Hoist Inspection Services

1. The questions and answers for solicitation FA487724QA112 are as follows:

1. In the past we were allowed to take pictures. Is that still the case?

Answer: Yes, with the exception of one building which does not allow it.

2. If a rope is bad, no Load test will be performed. How shall we respond?

Answer: Correct, and the rope condition must be verified by the COR and annotated in the Inspection Report.

3. If a pendant is broken and we have one in stock, can we replace right away or need to contact someone?

Answer: Yes, but a quote must be provided to the COR and approved before any work is done.

4. Can we have a map of the buildings so we can find the cranes?

Answer: A map will be provided at the initial meeting prior to the Inspection period.

5. Would be nice to meet you so we know the person in charge.

Answer: Upon notification of award a pre-performance conference will be held to introduce all parties

6. Can we leave our equipment on site until the next day.

Answer: Yes, in an approved area.

7. The worksheet is pricing for one year, or five years? If for 1 year, all yearly pricing is the same for every year? Or one total offer for all five years?

Answer: The pricing worksheet includes Contract line Item for the five year ordering period and should be the same rate for the duration of the contract

8. Are there any POD testing lifts on the list of cranes?

Answer: The government is unaware of what a POD testing lift is and with that said the answer would be “No” it is not likely.

9. Inspections for this year shall be completed by February 29th, 2024.

Answer: This is a clerical mistake and the inspection for 2024 should read 01 August 2024, please see the amended Performance Work Statement (PWS).

10. 1.1.4 Warrantee for one year. Does that include damage by customer?

Answer: That does not include damage due to negligence by the customer.

11. 1.1.2.4. Annual Inspection Schedule. Upon contract award, the contractor must submit an annual inspection schedule to the Government Contracting Officer Representative (COR) for acceptance three (3) months prior to the first scheduled inspection. The schedule must cover the period of 01 July through 01 August of each year. The schedule must include the specific dates for which the contractor will perform the annual inspection on each piece of equipment. If the first inspection is to be completed by February 29th, three month time is not possible.

Answer: Incorrect; the Inspection Period is 01 July – 01 August of each year. The schedule must be provided NLT three months prior to the inspection period in order to clear the schedule with any aircraft maintenance. An updated Performance Work Statement has been included as a part of this Amendment to clarify the language.

12. Will there be a walk through scheduled for this solicitation?

Answer: No, the government intends to award a contract based on the quantities identified in the solicitation and the selected awardee may visit each equipment location upon award notification if required.

13. 1.1.2 - One inspection per crane to be done between January 2nd and February 28th.

Does this work with 1.1.2.4 under scheduling. Scheduling must cover the period of July 1st through August 1st. (Need clarification on how that works.)

Answer: This is a clerical mistake; July – August is the inspection period. The schedule must be provided NLT three months prior to the inspection period in order to clear the schedule with any aircraft maintenance. An updated Performance Work Statement has been included as a part of this Amendment to clarify the language.

14. 1.1.2.1 - Loads Testing. Standards do not require a load test every year. Are they requiring a load test for all the cranes on the list (44ea) every year or just after major repair, rope change?? (How to calculate how many load tests will be needed?)

Answer: Historically, we have required a load test each year. If there is a new Reg, please cite the Reg that dictates otherwise.

15. 4.1 Appendix 1 - I count 44ea crane inspections. Bottom of Appendix states 45ea?

Answer: Number eight (8) in Appendix A – List of Equipment shows a Main and Auxiliary piece of equipment both having different model numbers. These will be counted as two separate pieces of equipment.

16. I need to know if scissor lifts or boom lifts will be available for our use or do we need to incorporate in our pricing?

Answer: The contractor will provide their own lifts. Please include in pricing.

17. Will Konecranes be able to conduct a job walk prior to providing a quote?

Answer: No. A site visit is not scheduled as part of the solicitation as it has been deemed unnecessary based on historical data.

18. Is having a digital portal where all documents, reports, and quotes suitable for this project?

Answer: We prefer all documents be transmitted via email. If a different method is available, the government will consider it after award.

19. If yes, when and who can we set that up with?

Answer: Please reference the previous answer.

20. What is the address for the AFB? Multiple addresses onsite with equipment in each building?

Answer: All equipment is located at DMAFB and the location of each piece varies here on the installation. This info will be provided at the beginning of the contract period.

22.What is the billing address used for this?

Answer: The billing address will be provided at the time of award on the Standard Form 1449 and the contractor will utilize Wide Area Work Flow as stipulated in the contract document when executed.

23. Who is the certificate wielder?

Answer: the COR and each Facility Manager or other representative from each building or squadron.

24. For a 5-year contract, are we ok to provide rates for those 5 years with a % increase due to rising costs or does it need to be a locked-in rate for the duration?

Answer: Refer to question #7 as the government intends to award a contract for a five year ordering period with the locked-in rate for the duration.

25. Do you want a quote breaking down the hourly rate & estimated hours?

Answer: One singular price will be sufficient using the line item worksheet provided in the solicitation.

26. For the remaining 4 years, do you want the hourly rate or the total price?

Answer: Refer to questions #7 & #24 as the government is looking for offerors to propose a single rate utilizing the worksheet for a five year period.

27. Are all parts expected to have a 1-year warranty?

Answer: Yes

28. Per 1.1.2.1 Rated Load Tests, it is not clear if we use weights provided at the base or our required to bring in our own test weights?

a. If weights are available on site, we would bring in our own scale to confirm weights.

Answer: We do not have weights.

b. If we bring weights in, that will be a more expensive options but one we can handle.

Answer: Use of weights required should be included in the pricing if necessary.

29. Per 1.1.2.2 Non-destructive inspections, it is not clear if the hooks need to be disassembled from the hoist (normally an OSHA inspection does not include disassembly) but that is not clear.

a. If we NDT the hooks in place, that is straight forward.

b. If disassembly is required, that will be a more expensive option. One we can do, but when trying to be competitive, we would like to be quoting apples-to-apples with others, thus the request for clarification.

Answer: Hook shall not be disassembled from hoist if possible.

30. 1.2.5 Normal Hours of operation. We might need to request a deviation given the

February 28th deadline. Some weekend work might be necessary.

Answer: The Inspection Period is 01 July – 01 August of each year, therefore the deadline is August of each year, not February. An updated Performance Work Statement has been included as a part of this Amendment to clarify the language.

31. Training at the site, there are numerous references (1.2.12.1.1, 1.2.12.2, 1.2.13.3 specifically), but there may be others. Do you have a feel for how long site-specific training might take (including above and beyond these three sections)?

Answer: Historically the process to obtain Flightline Driving Training takes only a few hours, but the process for approval thereafter may take a month. Furthermore, approval through Pass and ID usually takes a couple of weeks.

32. 1.2.12.11.1 PII … we are not familiar with this process. Is there cost associated with compliance with this section?

Answer: PII (Personal Identifiable Information ) is not a process, but rather a reference to a type of Controlled Unclassified Information. All information listed under CUI (1.2.12.11) must be safeguarded at all times and transmitted via authorized media.

33. 1.2.13.1 Environment Protection Compliance … we normally do not handle hazardous materials during inspections (materials of any kind save iron filings for NDT mag particle inspections), this do not have a specific Environmental Program. Does this section require us to have same?

Answer: If there is no “program” that pertains to any of the hazardous materials that are handled during the inspection, then no. However, at minimum the contractor should have SDS’s on-hand for the materials which they handle.

2. The point of contact for this memorandum is the undersigned at (520) 228-4830 or email at jeffrey.dreyer@us.af.mil.

JEFFREY W. DREYER, Civ, DAF Contract Specialist

2024-01-23T08:37:12-0700
DREYER.JEFFREY.WILLIAM.1259721314

File details come from the government source that posted it. Updated .