Civil_Works_Answers.docx
DOCX document 22 KB Posted
- Attached to
- NKAK 17-1100 Civil Works
- Solicitation number
- FA4460-17-R-0004
About this file
Answers to Civil Works Questions
View the file
Other files
Show all 21
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
LRAFB IDIQ Civil Works FA4460-17-R-0004 Questions
1. Can a copy of both (Tues and Thurs) pre bid sign in sheets be posted? Please advise.
ANSWER: Pre Bid sign in sheets will be posted to FBO.
2. Will the General Contractors Superintendent assigned to a particular task order be allowed to supervise multiple task orders simultaneously if they are not large in nature or is one Superintendent required for each task order regardless of the size of the task order? Please advise.
ANSWER: Contractor shall have on each task order a Superintendent IAW FAR 52.236-6.
3. Can the Superintendent assigned to a task order be allowed to handle the SSHO duties for that particular task order or is a separate SSHO required for each task order? Please advise.
ANSWER: The Superintendent assigned to a task order will be allowed to handle the SSHO duties.
4. Is there an estimated $ value of task orders that the client has backlogged and plans to be issue for quotes in the 1’st year of contract? Please advise.
ANSWER: No there is not an estimated dollar value of task orders on the shelf for quotes in the first year.
5. Is the General Contractor required to have a Superintendent and / or SSHO on site if there are no ongoing task orders under construction? Please advise.
ANSWER: If DO has active construction underway a SSHO & Superintendent are a minimum requirement.
6. Will concrete, asphalt, topsoil and fill dirt excess spoils taken from demolition and site work activities be allowed to be trucked and dumped on site at a designated location or must they all be removed from site? Please advise.
ANSWER: The Contractor shall plan on removing all excess spoils off base. However, The Government reserves the right to direct the Contractor to store reusable materials such as asphalt millings, etc. at the Triple RRR pad located on base. This will be decided on a case by case basis per DO.
7. Is it possible to submit a final CPARS evaluation(s) in lieu of sending out a past performance questionnaire(s)?
ANSWER: No, This is a new requirement which in turn requires new Past Performance Questionnaires.
8. Would the government consider extending the bid date for this project a few days to between 6-6-2017 and 6-8-2017 as many General contractors will be submitting their packages via Fed EX on Friday 6-2-2017 and we would lose the weekend days to work the bid. Having the weekend days to work on the bid will increase cost savings on the overall bid due to the extra time allowed.
ANSWER: Offer due date and time changed to 6 June 2017 at 1500 CDT.
9. How many awards / contracts does the Government intend to issue?
ANSWER: There will be one contract awarded.
10. Please confirm that there is indeed a bid bond requirement for Solicitation No. FA4460-17-R-0004 - Civil Works IDIQ contract.
ANSWER: Please see clause 52.228-1 for bid bond requirement information.
11. Will you please consider relevant projects completed within the last five years.
ANSWER: Comply with Section L and M.
12. Will you please consider the use of previously completed Past Performance Questionnaires, official CCASS or CPARS in lieu of having our client complete a new questionnaire?
ANSWER: New Past Performance Questionnaires required.
13. During the first site visit Cannon was shown, and the engineer stated that cannon was a full depth repair, was that full depth repair the full length of the street and if not, how many phases were there and was each phase a full depth repair?
ANSWER: The entire length of Cannon was by full depth repair. Undercut was required where proof rolling the subgrade failed.
14. Will we be given project drawings (not to be confused with contract drawings) that are complete, including but not limited to the following: boundaries of work, quantities, phases, dimensions of each phase, cross sections of each phase, location and size of any full depth repairs, cross section of full depth repairs, and detailed striping plan to utilize? If not, will these items be provided through the supplemental engineering line item?
ANSWER: For maintenance projects such as mill and overlay, full depth asphalt repair, etc. concept drawings will be provided during the solicitation of the delivery order. Typical data provided is project boundaries and section details. Phasing will be determined after the award of the delivery order with extensive coordination with required government groups and in some cases with input from the Contractor as needed. A detailed pavement/paint markings plan will not be provided when the markings remain the same. It is the responsibility of the Contractor to provide paint striping layout at the Contractor’s expense. Supplemental engineering is not warranted for maintenance projects. Please see Section 17 00 00 SUPPLEMENTAL CONSTRUCTION DRAWINGS for more details.
For new construction projects the Government may choose to provide construction drawings or require the supplemental engineering line item to be utilized to provide engineer stamped construction drawings.
15. It states in the SWPPP under general requirements the drawings are to include locations of silt fence, hay bales, and diversion dykes. Are these going to be on the drawings?
ANSWER: For every project location within a delivery requires that the Contractor develop and submit SWPPP for approval. The SWPPP shall include all drawings and information required.
16. Does this project also contain some or any Airfield work?
ANSWER: No.
17. If petroleum products have a price increase will there be an equitable price adjustment?
ANSWER: Not unless it is very drastic. There are no clauses referring to Equitable Price Adjustment.
18. What type of oil is to be used for tack coat application for the asphalt paving fabric (type 7)? It is not quoted in section 625 AHTD Specifications.
ANSWER: The oil type shall be the requirements of the approved fabric manufacturer.
19. The AHTD appears to be requiring AC type oil for asphalt paving fabric. Will AC oil be required under this contract? Could CRS2 Emulsified oil be used in place of the AC oil?
ANSWER: The oil type shall be the requirements of the approved fabric manufacturer.
20. Primary spec section 501 referring to line items 0191, 0192, 0193, 0194, 0195,0196 is missing out of the spec book. Are these available?
ANSWER: 0191, 0192, 0193, 0194 AND 0195 are under Sec 32 13 13; 0196 is in Sec 32 01 19. A revised bid schedule will be provided.
21. Does Section 501 of the AHTD manual supersede the contract specification 03 31 00 and 32 11 36?
ANSWER: No, 0191, 0192, 0193, 0194 AND 0195 are under Sec 32 13 13; 0196 is in Sec 32 01 19. A revised bid schedule will be provided.
22. For tree removal, will the trees be hauled off / disposed of by the contractor or will the trees be kept by the government?
ANSWER: The Contractor shall plan on removing all trees off base. This will be decided on a case by case basis.
23. Will painting of intersections (crosswalks, stop bars, arrows) be painted while open to traffic? If so, which line item will address the traffic control?
ANSWER: Yes, the Contractor shall provide flagmen, cones, etc. as required. Traffic control shall be included in the paint marking line item.
24. Related to line items 0192 and 0194 6” and 8” concrete paving 4000PSI w/ fiber mesh reinforcement, how many pounds per cubic yard of concrete are you asking for and what type of fiber mesh?
ANSWER: 2 pounds per cubic yard of DOT 1-1/2” fiber mesh is required.
25. 4 line items 0143- 0152 steel safety end sections, for concrete pipe class 1, are you asking for end sections for cross drains or side drains?
ANSWER: Safety end sections are for storm drainage that daylights to areas where safety is a concern.
26. If we could obtain the following quantities for each project: Linear feet or square yards of street improvements or overlay and for parking lots. Does it require curb and gutter, drainage improvements? Will there be maintenance of traffic (MOT) plans required?
ANSWER: Parameters designating the location of work of improvements and curb and gutter locations are typically provided. Requirements for maintenance of traffic plans will be determined on a case by case basis.
27. In section 32 13 13 Portland Cement Concrete Pavement for Roads and Site Facilities page 194 Section K, states that non-reactive aggregates shall be used when available. Since the feld-spar like granite is always available in this area, does that mean the feld-spar like granite will always be used in the concrete mix design?
ANSWER: Correct, this is required to meet ASR mitigation requirements.
28. On individual delivery orders, will the plans and drawings be specific enough to do an estimated take off to arrive at quantities or will quantities be added as the job progresses?
ANSWER: The plans provided for maintenance types of projects will provide concept level measurements and requirements. It is the responsibility of the Civil Works IDIQ contractor to do a site visit and determine detailed quantities by doing their own independent measurements and study of the project. Prior to awarding the delivery order Contracting, Engineering and the Contractor will negotiate line items, quantities, etc.
As in any IDIQ contract quantities and line items are adjusted during construction to accommodate unforeseen site conditions and fine tuning of the project as more detailed information is available. The construction schedule may be adjusted accordingly.
29. Will there be Storm Water Pollution Plans required for every project?
ANSWER: Yes, to extent and detail depends on the size and scope of the project as required in the specifications.
30. If a utility project, will we get definition as it regards quantities of pipe to be installed, replaced, or rehabilitated?
ANSWER: Utilities such as water and sewer lines are not included in this IDIQ.
31. Section 02 60 00 asphalt and concrete removal 1.01 B the contractor will mill the asphalt if he is performing a repair. Will there be payment for milling or asphalt removal if we are just removing the surface and reshaping the base course? Is this considered a repair?
ANSWER: If the project requires milling asphalt then the milling line item will be paid. If the project requires asphalt removal then asphalt removal will be paid.
32. 3.04 A Asphalt coring, how deep is each core, just the HMAC or base and subgrade?
ANSWER: Required core depth is 8 inches.
33. Do the plans require an engineer’s stamp?
ANSWER: Yes, Please see Section 17 00 00 SUPPLEMENTAL CONSTRUCTION DRAWINGS for more details.
34. Do the plans have to obtain Health Department approval?
ANSWER: No, Road and parking lot maintenance projects do not fall under the jurisdiction of the Health Department.
35. Section 26 01 01 Work in Existing Buildings. This section refers to working inside buildings such as ceilings, light fixtures, and panel boards, will we be working in existing buildings?
ANSWER: No
36. How deep are the full depth undercut sections from the finish grade?
ANSWER: Typically 31” from bottom of the undercut to finish grade, however that can vary.
37. Is class F fly ash required in 3500 Cast in Place Concrete?
ANSWER: Class F fly ash is required, however, an alternate of Class F fly ash will be approved for 3500 cast in place concrete and is discussed in Section 03 31 00 CAST IN PLACE CONCRETE, 2.05 F.
38. Does low compression concrete require Class F Fly Ash?
ANSWER: Class F fly ash is required, however, an alternate of Class F fly ash will be approved for low compression concrete and is discussed in Section 32 11 36 LOW COMPRESSION CONCRETE, 2.01 G.
39. Does the contractor make their own phasing plan or does the government make the phasing plan?
ANSWER: The phasing plan is provided by the Government. Input as required is provided by the Contractor.
40. Can Class C Fly Ash in conjunction with an admixture to control alkali-silica reactivity be used in place of Class F Fly Ash?
ANSWER: Yes, see concrete sections for details.
41. How often will we need to complete an ASR Mortar Bar Test?
ANSWER: ASR Mortar Bar Test results are required in the product submittal process to aid in approval of the proposed mixed design. An additional test will only be required if the Contractor chooses to modify their mix design. Calcium Oxide levels in the fly ash shall not exceed 15%.
42. Is reinforcing steel only used in odd shaped placements or will it be used in all concrete and paving?
ANSWER: Typically reinforcing steel is only required for odd shaped placements, however, the Engineer may require additional reinforcement if loading and subgrade issues are encountered.
43. Are concrete mix designs subject to the Power 45 Curve?
ANSWER: No, but it is certainly desirable when slip form paving to meet the Power 45 Curve. It is not required in this Contract.
44. Can we obtain better definition of the “Scope of Work” for each project? We need the quantity of work whether it be roadway improvements, pavement overlays, drainage, site work, utilities, etc.
ANSWER: The plans provided for maintenance types of projects will provide concept level measurements and requirements. It is the responsibility of the Civil Works IDIQ contractor to do a site visit and determine detailed quantities by doing their own independent measurements and study of the project. Prior to awarding the delivery order Contracting, Engineering and the Contractor will negotiate line items, quantities, etc.
As in any IDIQ contract quantities and line items are adjusted during construction to accommodate unforeseen site conditions and fine tuning of the project as more detailed information is available. The construction schedule may be adjusted accordingly.
45. The local rock quarries do not produce lime-stone Rip-Rap, can Granite rip-rap be substituted?
ANSWER: Granite rip-rap is acceptable.
46. Under General Concrete it says ASTM C 150 Type 1 cement but under roads and facilities it says that it could be ASTM C 150 Type 1, 2, or 3 cement?
ANSWER: Type 1 and 2 are allowed. Type 3 is allowed under certain circumstances when high early strength is required.
47. The Specifications state the lab that designs the mix designs cannot be your normal tester, Is this correct?
ANSWER: The lab that provides the mix design can be the tester as long as all certifications and professional engineering license are provided.
48. 1.07 General states that the Contracting Officer Will provide the service of testing Laboratory and that they will perform all testing required for the project at no cost to the contractor? Does this include all the material testing?
ANSWER: The Contracting Officer will not provide testing. All testing will be per specifications and be at the Contractor’s expense. Revised specifications will be provided.
49. Who determines how to involve additional input into the determination of the scope of work, that is, will contracting, engineering, maintenance, operations, security etc be a part of setting the scope of work?
ANSWER: The Government determines the scope of work of the projects. Input from the Contractor will be considered, however, the government is not bound to utilize or accept input.
50. Thru the different approval phases of the design process, if the scope of work changes from the original scope as often happens as the design process progresses especially as other agencies, ie operations, security, etc. become involve in the reviews, will the scope of work change and will the price of Incidental Engineering change.
ANSWER: If the scope of work changes and requires additional Engineering then with the approval of the Contracting Officer the price could also change.
51. If the design professional is stamping the drawing, are these drawing and projects treated as Design – Build projects and if so if the designers work requires items not already listed in the IDIQ contract but are listed AHTD Qualified Product are they added to the IDIQ contract if not already shown.
ANSWER: If the Government determines that the product recommended by the engineer of record is warranted, then Line item additions to the Contract will have to be approved by the Contracting Officer with pricing negotiated.
52. If the basis of payment is per delivery order, is each project a separate delivery order or are you pricing a number of projects under one delivery order?
ANSWER: Each year is different, but it is not unusual for end of year funding procedures to require that multiple locations/projects are included in one delivery order.
53. Is class F Fly ash required for 4000psi concrete?
ANSWER: Class F fly ash is required, however, an alternate of Class F fly ash will be approved for 4,000 psi concrete and is discussed in Section 32 13 13 PORTLAND CEMENT CONCRETE PAVEMENT FOR ROADS AND SITE FACILITIES, 2.01 K.
54. Is maintenance of traffic paid per task order or per phase of task order?
ANSWER: Maintenance of traffic is paid for each project within a delivery order that requires maintenance of traffic. Maintenance of traffic is not paid per phase of a project, but only one time per project.
55. Can the contractor, if ACI certified, perform his own sampling and testing ie. air, slump, beam, cylinders?
ANSWER: No, sampling and testing must be accomplished by a certified and licensed independent testing lab.
56. Can a coal tar base product be used for a sealer / rejuvenator?
ANSWER: Yes, coal tar based sealer is allowed at this time.
57. Is there supposed to be one paper and one CD copy in the submission?
ANSWER: Only CD submissions
58. What is the average square yardage of an asphalt paving phase? Does it tend to be over 200 tons or under 200 tons per phase?
ANSWER: Typically phases are above 200 tons, however, there may be some cases that the phase has to be below 200 tons.
File details come from the government source that posted it. Updated .