ESBD_368271_1722002059990_802-24-340970 Addendum 01.pdf

PDF 157 KB Posted

Attached to
Aluminum Sampling Vessel, Outboard Motors, and Boat Trailer
Solicitation number
802-24-40970
Issued by
Galveston County, Travis County, Austin City, Denton City, Texas

About this file

This document is an addendum to a solicitation issued by the Texas Parks and Wildlife Department (TPWD) for the procurement of one (1) custom-built twenty-six to twenty-eight foot (26-28') aluminum sampling vessel, outboard motors, and boat trailer. The addendum provides clarifications in response to several questions from potential bidders regarding specifications for the outboard motors, hull construction, fuel tanks, interior furnishings, and generator requirements. TPWD indicates it will consider alternate designs, but any exceptions to the stated specifications must be clearly identified in the proposal, and TPWD will evaluate proposals to determine the best value award.

The solicitation has a due date of August 6, 2024 at 2:00pm CT. TPWD did not provide any details regarding pricing terms, set-asides, incumbent contractors, funding requirements or sources, or contract term and renewal options in the addendum.

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Texas Parks and Wildlife Department 4200 Smith School Road

Austin, Texas 78744

ADDENDUM

Addendum Number: 01 Dated: July 26, 2024

Solicitation Number: 802-24-40970

Solicitation Title: Aluminum Sampling Vessel, Outboard Motors, and Boat Trailer

Due Date/Deadline: August 6, 2024; 2:00pm CT Purchaser: Christina M. Brown

PURPOSE OF ADDENDUM: CLARIFICATIONS

Except as provided herein, all terms and conditions of the document referenced herein remain unchanged and in full force and effect. The following are specifications to this solicitation. This Addendum may be attached to and form a part of the referenced solicitation document and any resulting awarded contract and may be considered in your response.

CLARIFICATIONS

QUESTION 1: Does TPWD have a preference for outboard motor brand?

ANSWER: TPWD will accept bids for any make/model of outboard motors meeting specifications as outlined in Section 6.4. of the RFP.

QUESTION 2: Specification Item 6.2.4.1. states vessel shall be constructed of 3/16 tread plate, and specification item 6.2.4.3. states vessel shall be painted with a non-slip surface. Is just bare aluminum plate with non-skid on top acceptable?

QUESTION 3: Section 6.2.3.10 states hull width transverse frame structure shall include:

6.2.3.10.1 Three (3) inch T-bar bottom frames and

6.2.3.10.2. Two (2) inch square tubing double bottom frames

Will TPWD accept CNC Cut Longs and Frames in the fabrication of the vessel as long as the fabrication meets or exceeds the specified standards?

ANSWER – QUESTIONS 2 AND 3: If Respondent is submitting a bid on a vessel with alternate solutions and/or exceptions to specifications, exceptions shall be clearly identified, and proposal shall include explanation of how vessel will meet needs with designated exceptions. TPWD will review Proposals and determine award based on best value.

QUESTION 4: Pertaining to specification item 6.2.3.7. – Can gunwale boxes be used instead of trail decks? Gunwale boxes provide more storage.

ANSWER: TPWD will accept gunwale boxes providing that the overall beam width does not exceed the requirements listed in Section 6.2.1.2., and that the interior deck workspace dimension requirements are still met in accordance with Section 6.2.7.2. and that gunwale boxes do not otherwise interfere with the deployment / retrieval of hydraulic patent tong system. See Answer to Questions 2 and 3 concerning exceptions to specifications

QUESTION 5: Pertaining to specification item 6.2.5.3. – The specifications state a 30” swim step.

RFP 802-24-39401

Addendum 01

Is an alternative dimension acceptable? Alternate dimensions would still support dual engines.

ANSWER: TPWD will consider proposals with alternate dimensions for the outboard bracket, provided that they are capable of supporting appropriately sized dual outboard motors and are not prohibitive to the interior workspace as outlined in Section 6.2.7.2. See Answer to Questions 2 and 3 concerning exceptions to specifications

QUESTION 6: Referencing specification items 6.2.7.1 and 6.2.11.1 pertaining to fuel tanks. Is a single fuel tank below deck acceptable?

ANSWER: TPWD will consider a single, below deck fuel tank, however, dual fuel tanks are preferred to incorporate system redundancy in the event of failure of one tank. Single or dual fuel tanks proposals may be a determining factor in Best Value award. See Answer to Questions 2 and 3 concerning exceptions to specifications

QUESTION 7: Section 6.2.9.3. states two tables installed on port side of cabin both fore and aft of passenger seat. Do you have table dimensions in mind for the tables inside of the cabin?

ANSWER: Tables should be approximately 30” x 30” in size, but other dimensions or designs will be considered as long as each table surfaces are able to accommodate both standard sized laptop screen (approximately 16” screen) and flat screen monitors (approximately 25” screen) combined on top of each workspace.

QUESTION 8: Reference specification item 6.2.8.7 – Is a diesel heater inside the cabin acceptable versus on top of the cabin roof?

ANSWER: TPWD requires a roof mounted AC/Heater due to the fact that this vessel will not have an integrated diesel system as the vessel fueled by gasoline. Cabin space will be limited to accommodate an in-cabin heater.

QUESTION 9: Section 6.2.3. Hull, Subsection 6.2.3.3 states hull bottom shall have a double bottom with three sixteenth inch aluminum tread plate. Please clarify what is meant by “Double Bottom” for Hull Bottom.

ANSWER: A double bottom hull refers to a design with a secondary, enclosed hull layer (i.e.

watertight air pocket) along the bottom of the hull. The double bottom provides a redundant barrier in the event of hull leaks and may allow for improved buoyancy of the vessel. For safety reasons, considering this vessel will be navigating over shallow consolidated oyster reefs, TPWD requires a double bottom, or TPWD approved equivalent hull design. If Respondent proposes an alternate bottom hull design, proposal shall contain explanation of how this alternative design will fulfill the structural requirements as described in this response. It is at the sole discretion of TPWD to determine if proposed alternate design meets the safety requirements.

QUESTION 10: Generator subsection 6.2.10.1 first paragraph states one (1) inverter generator with electric start and battery mounted on four (4) isolated pads, but Section 6.2.10.2 states Aluminum stand for generator with removable vents and lockable latch.

Subsection 6.2.10.1 appears to imply that the generator is attached to the deck using isolated pads. Please clarify if the Aluminum Stand in Section 6.2.10. is a cover for the generator or a base that it mounts to.

RFP 802-24-39401

Addendum 01

ANSWER: Vessel shall be equipped with an aluminum stand that is bolted to the rear deck and that houses the generator. The generator would be mounted on the aluminum stand to keep it elevated above salt water that may pool on the deck, and inside a ventilated removable cover that offers further protection against saltwater spray. The generator should be mounted to the aluminum stand and within the housing cover via isolated pads to minimize damage caused by navigating over choppy waters. If Respondent proposes an alternate design, proposal shall contain an explanation of how this alternative design will fulfill the requirements of minimizing damage caused by salt water while navigating choppy waters as described in this response. It is at the sole discretion of TPWD to determine if the proposed alternate design meets requirements.

If Respondent is submitting a bid on a vessel with different specifications, clearly identify the exceptions to the specifications. TPWD will review Proposals and determine award based on best value.

Respondents are to acknowledge receipt of this addendum. Return a signed copy of this notice with your proposal submission.

I acknowledge receipt of this addendum.

Respondent’s Authorized Signature Date

Company Name

File details come from the government source that posted it. Updated .