Attch4 FA558722Q0059 SSS Questionair and Answers.pdf

PDF 112 KB Posted

Attached to
Customs Clearance Services - UK USVF Federal contract opportunity
Solicitation number
FA558722Q0059
Issued by
Department of the Air Force United States Air Forces in Europe - Air Forces Africa

About this file

This document contains answers to a sources sought questionnaire regarding a forthcoming solicitation for customs clearance services. The solicitation will be issued by the US Air Force 48th Contracting Squadron at RAF Lakenheath, United Kingdom to provide customs clearance for United States visiting forces in the UK and their authorized components. The services will include clearance of cargo for exclusive USVF use and personal property arriving via military airlift and sealift, as well as items to support US visiting forces such as military supplies, aircraft parts, electronics, vehicles, and personal effects arriving via air, sea, or surface transport. A European Union Registration and Identification Number is held for Visiting Forces Relief customs clearance. Controlled goods, fish, and animal products may be included in shipments and will be listed on manifests for clearance without licensing under Visiting Forces Relief.

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to Customs Clearance Services - UK USVF, newest first.
File Type Posted
Attch5 FA558722Q0059 Questionnaire and Answers2.pdf PDF
Attch1 FA558722Q0059 Combined Synopsis Sol.pdf PDF
Attch3 FA558722Q0059 PWS.pdf PDF
Attch2 FA558722Q0059 Quote Sheet.pdf PDF

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Sources Sought

Custom Clearance Questionnaire and Answers

FA558722Q0059

1. Question concerns one acronym that was not spelled out, and I am looking for confirmation that “CDS” here in this Draft PWS refers to the HM Revenue and Customs

“Customs Declaration Service”.

Ans: Yes, Customs Declaration Services

2. What types of items that would require customs clearance. Is it people, their personal effects, and cargo?

Ans: Cargo for exclusive use of USVF and personal property arriving via military airlift and military sealift (mostly USVF duties, but some ToR for retirees/separations/early return dependents

3. Can you please confirm the mode of transport, is it coming by air/sea or by road?

Ans: All three methods Air, Sea, Surface (Truck) (both commercial and military air/sea)

4. What are the goods?

Ans: Any items to support US visiting forces such as military supplies, items in the commissary and BX, aircraft parts, electronics, vehicles, ect. And personal effects

5. Advise the HS code, please are these goods are for personal use or commercial purposes?

Ans: Goods are not for commercial purposes

6. If it's for personal use, have you applied for ToR1 tax relief approval to HMRC?

Ans: Personal use tax relief would need to be applied for from the member requesting it. The ToR process only applies for retirees/separations/early return dependents

7. If it's for commercial use, can you please confirm if you have got your company

VAT/EORI number?

Ans: We do have an EORI number which is specific to Visiting Forces Relief

8. Are there any controlled goods/Fish or Animal origin ingredients in the shipment?

Ans: Yes, both and they will be listed on a manifest and does not affect this part of customs clearance. Customs system does not stop clearance under Visiting Forces

Relief as licensing does not apply. Commercial ports arrivals are looked at by

Health authorities.

9. If it's coming by air please confirm the airport of arrival/if by sea, please confirm the seaport of arrival if road then confirms the port of entry.

Ans: Primarily military into RAF Mildenhall but could be any military facility with a runway along with commercial ports

Seaports: Newport, Wales, Felixstowe, London Gateway, Southampton, and potentially others

File details come from the government source that posted it. Updated .