A38_73351018R0010_RFI_Questions_and_Answers.pdf

PDF 159 KB Posted

Attached to
73351018R0010 SBA Loan Decisioning Services
Solicitation number
73351018R0010
Issued by

View the file

Other files

File Type Posted
A42_73351018R0010_Loan_Decisioning_RFI.docx DOCX document

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

RFI: 73351018R0010 Loan Decisioning Services Page 1 of 3

Questions and Answers

Question 1: Does an incumbent exist for the potential requirement: SBA Loan Decisioning Services outlined under

73351018R0010. If so, could you please provide the following information: Vendor name, Contract number, Value, Date of award and Expiration date?

Answer 1: There is no contractor incumbent for this requirement. Most of the processes are performed manually. Our processing floor searches for the information with the aid of non-related third parties.

Question 2: Will there be a requirement for the vendor to provide a hosting capability?

Answer 2: The contractor must provide SBA with a decision using their methodology and systems. The decision will be transferred to SBA along with all accompanying information associated with the decision.

Question 3: How much data will be needed to secure and what are the data elements (i.e the type of data)?

Answer 3: All information deemed personally identifiable must be secured. The data elements will be specific to the solution proposed by the vendor.

Question 4: What entity will be loaning the funds to the individual/business that is approved and who will be securing the loan?

Answer 4: The SBA loans the money. Securitization is dependent on numerous factors associated with each individual loan.

Question 5: Will the vendor be required to continue to utilize ODA’s loan making software and if so what is the name of the software.

Answer 5: No. The solution will be required to communicate via a standard data transmission but will not be required to use ODA’s loan making software.

Question 6: When do you expect this RFI to result in a RFP?

Answer 6: If the government makes the determination to go forward with an RFP it will be issued within the next month.

Question 7: Is this 2018 budget dollars?

Answer 7: This is to be determined based on the date of the contract award.

Question 8: Is there an incumbent(s) providing any of these services today?

Answer 8: There is no contractor incumbent for this requirement. Most of the processes are performed manually. Our processing floor searches for the information with the aid of non-related third parties.

Question 9: What is the duration of this contract?

Answer 9: If the government makes the determination to go forward with an RFP to issue an award for this work the period of performance will likely be for a base of 1 year with 4 option years.

RFI: 73351018R0010 Loan Decisioning Services Page 2 of 3

Question 10: How do you envision the system determining the character of an applicant? Are you picturing it having the ability to capture character related information or are you picturing more of an automated back ground check?

Answer 10: The service should be capable of providing information related to an individual’s background using third party services or proprietary information. SBA is only allowed to loan to those considered of good character.

Question 11: How do you envision the creditworthiness of an applicant? Are you picturing it having the ability to enter this information or automatically obtain a credit report?

Answer 11: The service should use all available third party information and any proprietary information to determine an individual’s creditworthiness.

Question 12: There are a number of requirements that state the service “should determine”/ “should be capable of determining”. Do these requirements need to be automated; that is integrated with a third party service in order to gather this information or is the information provided by the end user and then needs to be saved into the new service where it can be processed and utilized?

Answer 12: The service provider should be able to decision loans and provide the information SBA is requesting in the RFI. The service provider should show examples of how they intend to provide this information in accordance with SBA goals noted in the RFI.

Question 13: What is the definition of character as it relates to item 2.b.under Loan Making Requirements?

Answer 13: SBA is allowed to make loans to individuals of good character only. As it pertains to this RFI, SBA should be provided information by the service provider regarding an individual’s background and any pertinent information related to the individual.

Question 14: Are you referring to an appraisal as it relates to item 2.j. under Loan Making Requirements?

Answer 14: The service provider must supply information to determine the estimated value of the property in question. The service provider will determine how this is done and provide the accompanying information to SBA.

Question 15: Under Background you state that "ODA must increase loan decisioning time and loan disbursement time". Should that be decrease? Otherwise, please explain the increase goal.

Answer 15: SBA’s capacity to decision loans must increase in accordance with this contract to ensure the agency meets the goals mentioned in the RFI.

Question 16: Are current goals of decisioning 1 million loans in 60 days being met? If not, is that why you are putting out this RFI?

Answer 16: This is a new agency goal.

Question 17: Is the goal to have a plug and play solution that can be configured? Alternatively is the goal to have the system configured to requirements from Day 1?

Answer 17: The service provider should be capable of providing the requested information to SBA on day 1. The contractor should show a history of performance in the current marketplace in response to this RFI.

RFI: 73351018R0010 Loan Decisioning Services Page 3 of 3

Question 18: Section: Loan Making Requirements, Number 2, items a-m.

a. Are 3rd party data providers identified for each of these requirements or will vendor be responsible to identify providers?

Answer 18: The service provider is responsible with decisioning the loan and obtaining information included in the RFI. The service provider will determine how this information is decisioned and how the information is obtained. The service provider will then submit the information to SBA.

Question 19: What is the anticipated annual application volume?

Answer 19: In FY 2018, SBA has received more than 250,000 loan applications to date. However, this RFI is to ensure SBA is capable of decisioning 1,000,000 loans in 60 day, an SBA goal.

Question 20: Section: Technical Requirements, Number 1.

a. Is SBA looking for GOTS with preset logic/configurations for ODA?

Answer 20: No. SBA is not intending to build any software or obtain ownership of any new software.

Question 21: Will there be any loan servicing functionality required for the solution?

Answer 21: SBA will service its portfolio.

Question 22: Is underwriting included in the “automated loan decisioning as a service”?

Answer 22: Underwriting may be a part of the service depending on service provider methods of decisioning loans and obtaining information included in the RFI.

Question 23: Is this RFI only for Decisioning solution, or does it include Workflow?

Answer 23: The RFI is to assist SBA in decisioning loans to facilitate agency goals.

Question 24: Is a Hosted solution acceptable?

Answer 24: The service provide can obtain the information requested in the RFI in their system. The information must then be transferred to SBA systems with all accompanying documentation.

File details come from the government source that posted it.