S06 - Attachment 1 - Questions and Answers.pdf

PDF 158 KB Posted

Attached to
Z1DA--603-18-301 - Replace Roofs Phase I Buildings 1 and 12
Solicitation number
36C24921R0066
Issued by

About this file

This document contains questions and answers related to solicitation number 36C24921R0066 to replace roofs on Buildings 1 and 12 at a Veterans Affairs medical center. The solicitation requires contractors to replace existing roof membranes and repair damage to metal decking and concrete fill as needed. Bidders should field verify details like roof hatch locations and sizes of expansion joints before submitting proposals. The solicitation also includes requirements for fall protection, staging areas, waste disposal, and COVID-19 safety protocols. Contractors must submit unit pricing for allowance materials, priming of metal decking, and replacement decking. Proposals were due via email by the date specified in the solicitation document.

View the file

Other files

Show all 15

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

1. Is the Project Tax Exempt. If yes, will a tax-exempt certificate be issued?

Answer – No the project is not tax exempt.

2. What is the on-site personnel requirement for the project? Can the SSHO, QCM and

Superintendent be the same individual, provided he/she has the qualifications to perform the duties for all posts. Or to what combination will be acceptable?

Answer – No. Per spec section 01 45 00 section 3.2 b 1. “Include a CQC System Manager that reports to the project superintendent.” The CQC or the superintendent maybe the SSHO.

3. Page 7 of the RFP states that “Proposals are to be submitted via email to the Contracting Officer, Robert Pritchard at the email address Robert.pritchard2@va.gov”. However, page 1 of the

Solicitation states “Sealed offers in original and electronic copies to perform the work required are due at the place specified in Item 8”. Is it acceptable to change this submission to allow only emailed proposals be submitted on the bid deadline? OR hard copies for all proposal items and price by email by the end of due date and time. If the hard copies are necessary, other solicitations have allowed the hard copies to be shipped within a few business days after the bid date.

Answer – Due to COVID restrictions please send your proposal via email. No hard copies are needed.

4. Define locations of all ICRA barriers for all buildings and their respective levels of coverage.

Including the route to access the roofs of each building.

Answer –Refer to section 01 35 26 for infection control measures. Refer to section 01 00 00, the routes will be determined by an approved work plan, submitted by contractor and approved by the COR.

5. Will a third-party air monitoring still be required, for the abatement activity being in the roof and in an open environment? If required what is the extent of the oversight?

Answer – Yes. Refer to SECTION 02 82 13.

6. Please confirm limits to hours / durations for interior work.

Answer - Refer to section 01 00 00, the hours will be determined by an approved work plan, submitted by contractor and approved by the COR.

7. Is work allowed to take place on weekends?

Answer - Refer to section 01 00 00, the hours will be determined by an approved work plan, submitted by contractor and approved by the COR.

8. What specific COVID -19 precautions are required for this project?

Answer – The VA follows all federal, KY state and CDC guidelines for COVID-19. Refer to federal, KY state and CDC guidelines.

9. What are the acceptable manufacturers for the required roof membrane?

Answer – Manufactures must meet submittal and project requirements. Refer to specifications.

mailto:Robert.pritchard2@va.gov

10. Plans call for the removal of existing HVAC curbs (note 6) and discard of these materials. Details do not address specific closure details. Provide clarification on specific details including:

(structural materials to span openings, metal decking specification).

Answer - For the removal of abandon curbs detail D/A-501 Typical New Roof Replacement

Composition is to be utilized.

• Where steel decking is damaged or rusted through in small areas, clean deck of rust with a wire brush. Paint with specified metal primer or approved equal. Install over the damaged area the specified sheet metal that shall be secured to the existing steel deck with specified deck screws located 1 inch from the perimeter of the plate, and at 6 inches on center. Extend the new steel plate a minimum of 6 inches onto the surface of the existing steel deck beyond the damaged area.

• Where steel decking is severely damaged or has deteriorated over large areas, remove the entire existing deck unit and install new decking of the same type and gauge as the existing. Lap new deck units over the existing in the same manner as originally installed.

Secure to structural framing with appropriate fasteners at 6 inches on center at each available framing member and not more than 36 inches on center at side laps.

• Where lightweight insulating concrete fill is damaged or deteriorated at small areas less than 12 inches on the largest side, furnish and install over the damaged area a 20 ga.

galvanized steel plate secured to the existing deck with ½” diameter toggle bolts, located 1 inch from the perimeter of the plate, and at 6 inches on center. Extend the new steel plate a minimum of 6 inches onto the surface of the existing lightweight insulating concrete fill beyond the damaged area.

• Where the lightweight insulating concrete fill is damaged and/or deteriorated at areas that are larger than 12 inches on any side where the steel centering is damaged or deteriorated. The lightweight insulating concrete fill shall be removed so that the existing steel centering can be removed and replaced. Furnish and install new lightweight insulating concrete fill and steel centering in accordance with this section of the specification. The lightweight insulating concrete fill shall be removed so that the new steel centering can be nested over three structural supports and the existing steel centering a minimum of 12 inches in all directions.

11. Plans call for the removal of existing HVAC curbs (note 6). Currently are there existing HVAC units on any curb specified for removal? If HVAC unit is existing provide specification.

Answer – Contractor should field verify prior to bid.

12. Plans call for the removal of existing HVAC curbs (note 6) in many areas of roof which is hatched

(work NIC). Confirm that these unit curbs are not to be included.

Answer – Per the hatched areas indicating the area is “Not In Contract”, the work in that indicated area is not in contract.

13. Locations are called out to R/R existing roof expansion joint. Provide specific sizes of existing expansion joints for proper pricing of materials.

Answer - Contractor should field verify prior to bid.

14. Please indicate existing roof hatch locations on the roof plans including hatch sizes. Provide roof hatch basis of design for manufacturer.

Answer – We are unable to find the roof hatch locations on the roof plans. Please indicate drawing number. However, contractor should field verify prior to bid.

15. What are the ages of the existing roofs? Is there an effective roof warranty in place for any specific roof and if so with what company?

Answer – Unknown. No.

16. Coded note 3 (new work) calls for new roof ladder. Provide clarification of the following:

17. Provide overall building height for building 12 from grade to coping

18. Provide specific ladder details for new ladder to be installed including:

o Is safety cage required above 10’ above grade?

o Is security blank panel with hinges and lock hasp required from grade to 10’ above grade?

o Is ladder required to be painted over galvanized surfaces?

Answer – Refer to addendum #1 for cage height., refer to addendum #1 for security panel, refer to specification section 05 50 00 for ladder requirements.

19. Courtyard Drainage Plan 2/A-109. Provide clarification of the following:

20. Note calls for replacement of brick pavers. Is work confined to the area for new drainage piping only?

Answer – Work for pavers is confined to the area shown on the drawings.

21. Provide depth of existing piping at point of roof drain (note 7) and existing 8” sched 40 piping.

22. Clarify that no new paver materials are required? Existing pavers can be reused for infill areas.

Answer – If pavers are in unbroken condition that the they can be reused, then contractor can reuse existing pavers. If pavers are broken, then contractor shall replace.

23. Provide details for new paver installation including sub-base details and materials.

Answer – Refer to Addendum 1 for added detail.

24. Plans call for specific roof drains to be of specific sizes. Confirm the size of the existing roof drain sizes.

Answer – Refer to plans.

25. Provide/confirm availability and location for staging location of GC trailer, parking for crews and crane laydown area. Will there be staging / laydown areas at all buildings? Provide sizes and locations.

Answer - This will be determined by an approved work plan, submitted by contractor and approved by the COR. No storage is allowed of materials inside existing VA buildings.

26. Please confirm allowable location(s) for crane set up, with soil stability to sustain crane weight.

When needed can multiple crane locations be coordinated?

Answer – This will be determined by an approved work plan to include a crane plan, submitted by contractor and approved by the COR.

27. Roof access for building 1 will be made available through the building service elevators. Is this correct?

Answer – As discussed in the site walkthrough and per the specifications, elevators may not be used for material transport.

28. Roof access for buildings 6 & 12 will be accessible through exterior ladder or will scaffolding be required?

Answer - This will be determined by an approved work plan, submitted by contractor and approved by the COR.

29. Confirm electrical availability to project trailer. Will temp power be made available? Are there limits to work hours or areas due to odors or noise?

Answer – temp utilities are the responsibility of the contractor. This will be determined by an approved work plan, submitted by contractor and approved by the COR. Refer to specifications.

30. Specifications call for five (5) units prices. In review of the bid documents, we are not finding locations of where these are to be submitted. Note the following specific items:

• Are these unit prices still a requirement of the bid?

- Yes.

• UNIT PRICE No. (1): calls for allowance for 800 BF of materials.

o Are materials to be pressure treated / volumized?

- Refer to specifications section 06 10 00

• UNIT PRICE No. (2):

o Clarify what materials are to be utilized in the priming of metal decking. Specification not found.

- Refer to specifications section 07 01 50

• UNIT PRICE No. (3):

o Provide metal decking specification gauge and type of materials are to be priced.

- Per specifications 07 01 50, match existing.

o Is replacement metal decking to be galvanized or primed metal?

- Refer to specifications section 07 01 50 o Clarify what materials are to be utilized in the priming of metal decking. Specification not found.

- Refer to specifications section 07 01 50

File details come from the government source that posted it. Updated .