Copy of Responses to CLS - Vendor Questions - A0002 Final.xlsx
XLSX spreadsheet 33 KB Posted
- Attached to
- Comprehensive Life Support (CLS)
- Solicitation number
- 19AQMM23R0073
About this file
This document package includes a solicitation for a Comprehensive Life Support program and responses to vendor questions about the solicitation.
The Department of State seeks to establish a contract to provide Comprehensive Life Support training to newly hired Foreign Service Medical Specialists. The incumbent contractor had provided the similar Comprehensive Advanced Life Support program under contract number 19AQMM19P1125, valued at $192,607 over three years. Offerors are to propose a new four-day curriculum and training program to be held at a contractor-provided facility in the United States. Questions and vendor responses clarify details regarding the technical proposal format and page limits, evaluation criteria, required skills laboratories and simulations, responsibilities for travel costs, and definitions of terms in the statement of work. Proposals are due by February 17, 2023.
View the file
Other files
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| CLS RFQ Final - A0002 Final.pdf | ||
| 19AQMM23R0073 A0002.pdf | ||
| CLS RFQ Final - A0001.pdf | ||
| 19AQMM23R0073 A0001.pdf | ||
| Attachment 3 - Template for Vendor Questions.xlsx | XLSX spreadsheet | |
| Attachment 2 - Pricing Table CLS V2.xlsx | XLSX spreadsheet | |
| 19AQMM23R0073.pdf | ||
| CLS RFQ Final.pdf | ||
| Attachment 4 - Past Performance Questionnaire - CLS-.xlsx | XLSX spreadsheet |
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Questions and Clarifications
| Identifier | Technical or Cost | RFP Section and Page Reference | Question or Clarification Request | Offeror Recommendation (if any) | Government Response | Change to RFP? If so, where? |
| 1 | CLS-RFQ Final | Pertinent Information - Acquisition Procedures Page 2 of 15 | This section states: Offerors shall include a completed copy of the provision at 52.212-3, Offeror Representations and Certifications-Commercial Products and Commercial Services, with their offer. Which volume should we add this to and is it considered part of the 20 page limit? | Please provide as a part of Volume I. This does not impact the page limit. | No | |
| 2 | Place of Performance | Place of Performance - Acquisition Procedures Page 3 of 15 | This section states the place of performance will be provided at an agreed upon training location in the United States. Will this be Government provided or contractor provided location/facility? | The Contractor must propose an appropriate location/facility. | Yes, see edits on page 3 under Place of Performance and Attachment 1, section 4. | |
| 3 | Place of Performance | Acquisition Procedures Page 3 of 15 | This section states the place of performance will be provided at an agreed upon training location in the United States. Assuming this in a contractor provided facility that will not receive Government approval until after award and this being an LPTA acquisition strategy will the associated costs of the facility be considered as part of the cost evaluation? | The cost associated with the use of the Contractor's facilities must be included in the firm fixed price proposed. | Yes, see edits on page 3 under Place of Performance and Attachment 1, section 4. | |
| 4 | Place of Performance | Acquisition Procedures Page 3 of 15 | This section states the place of performance will be provided at an agreed upon training location in the United States. Assuming this in a contractor provided facility that will not receive Government approval until after award and this being an Lepta acquisition strategy with the Government consider allowing the offeror to include the associated cost of our recommended facility as a separate non-evaluated line item and once a location is agreed upon this cost data can be evaluated? | The Government assumes that the offeror will have and will propose appropriate facilities to provide the training described in the statement of work. Therefore, the cost of the use of the proposed facilities for the temporary time needed for the training exercise must be included in the total firm fixed price proposed. | Yes, see edits on page 3 under Place of Performance and Attachment 1, section 4. | |
| 5 | CLS-RFQ Final | Section 3 -Page 5 of 15 | The proposal preparation instructions identifies two (2) Volumes (Technical and Price), In contrast attachment 3 column B seems to allude to three (3) Volumes (Technical, Cost, and Business Management). Is the Government expecting the offeror to present a Business Management volume and if so will you please provide instructions on the content and page count associated with this volume? | Attachment 3 has been revised to remove the reference to "Business Volume" from Column B Heading. | Yes, see revised Attachment 3. | |
| 6 | CLS-RFQ Final | Past Performance Evaluation Page 5 of 15 | In reading this evaluation factor we have assumed the Government is only asking for us to submit a relevant CPAR or PPQ for each related past performance with no other data or information required in the this volume. Is this assumption correct? | Your assumption is correct. The Government will review the CPAR information and/or contact the references provided in the submitted PPQs. | No | |
| 7 | CLS-RFQ Final | File Format Requirements Page 5 of 15 | The file format requirements seem to apply to both the technical proposal and price quotations and collectively these two volumes are limited to no more than 20 pages. Is the cover page and CPAR data included in these 20 pages? | The 20 page limit does not include the Price Volume II, nor the cover page, CPAR or PPQ data | Yes, see edits on page 4. | |
| 8 | CLS-RFQ Final | File Format Requirements Page 5 of 15 | The file format requirements seem to apply to both the technical proposal and price quotations and collectively these two volumes are limited to no more than 20 pages. Is the Government expecting us to include customary cover page, table of contents, list of figures, acronym lists, and/or cross refence matrix and if so are these items included in the 20 page limit? | If that information is provided with the cover page it will not be included in the 20 page limit. See response to question #7. | Yes, see edits on page 4. | |
| 9 | Statement of Work | Background Page 11 of 15 Paragraph 1 | The CALS, created in 1996 was identified and has been in use for many years by the M/MED. - Who was the incumbent instructing the CALS course? | The incumbent contractor was, COMPREHENSIVE ADVANCED LIFE SUPPORT PROGRAM DBA: CALS PROGRAM, | No |
9 The CALS, created in 1996 was identified and has been in use for many years by the M/MED. - [If contracted] what was the last contract value? The contract number was, 19AQMM19P1125, awarded for $192,607, with a three (3) year period of performance. No
| 10 | Statement of Work | Background Provided Page 11 of 15 Paragraph 5 | The new CLS program is a custom designed 4-day medical emergency course for MED personnel. – Is this effort to create a new program-of-instruction (POI) or to execute the POI that has been in use for many years? | The intent is to create a new POI. | No |
| The new CLS program is a custom designed 4-day medical emergency course for MED personnel. – What is the hourly breakdown of the subject matter topics in the new POI? | The contractor is expected to propose the course schedule. | No | |||
| 11 | Scope of Services Provided | Description of Services Page 12 of 15 Paragraph 1 | Regarding the CAL Provider Course including a 4-hour Trauma Module - Is the 4-hour Trauma Module included in the CALS Provider Course? | Yes, but not relevant. | No |
| Regarding the Skills Procedures Laboratory - Is the Skills Procedures Laboratory included in the Invasive Procedures (Cadaver) Laboratory? | Some skills procedures will be taught in the cadaver lab and others using simulation. | No | |||
| Regarding the Invasive Procedures (Cadaver) Laboratory - What skills are required to be included in the Skills Procedures Laboratory? | 1. Emergent Airway; 2. Intraosseous Access and Management; 3. IVC Ultrasound; 4. Needle Thoracotomy; 5. Chest Tube Insertion | See edits on page 12, section 2, para 2 | |||
| Regarding the High-Fidelity Simulation Center Scenarios - What Invasive Procedures are required in the (Cadaver) Laboratory? | See response to question #11 Above. | No | |||
| 12 | Scope of Services Provided | Description of Services Page 12 of 15 Paragraph 3 | All participants will be provided training to complete requirements for BLS provider and instructor certification.Q9 – Does BLS provider and instructor certification reference the American Heart Association (or equivalent) BLS Provider and BLS Instructor certifications? | This requirement has been deleted. | Yes, references to BLS provider and instructor certification have been deleted from pages 11 and 12. |
13 Scope of Services Provided Scope of Services Provided Page 12 of 15 Paragraph 4 One of the requirements of the contractor is that the participants will work with non-embalmed cadavers at a medical facility. - Based on evidence based medical training, can the government explain the clinical differences in use and academic results of utilizing non-embalmed cadavers verses embalmed cadavers? Non-embalmed are preferred. Embalmed cadavers are acceptable. No
One of the requirements of the contractor is that the participants will work with non-embalmed cadavers at a medical facility. – Will the government permit the use of embalmed cadavers versus non-embalmed cadavers? Yes. No
| 14 | Scope of Services Provided | Responsibilities of the Selected Contractor Page 13 of 15 | This section states the contractor is responsible for providing the curriculum. Is there a current program of instruction and curriculum developed for this program? | Yes, there is, but the Government does not own the program. | No |
| 15 | Scope of Services Provided | Responsibilities of the Selected Contractor Page 13 of 15 | This section stated the contractor is responsible for providing the curriculum. Will we receive copies of the current curriculum or are we expected to develop and present a new curriculum? | Offerors are expected to present their own curriculum. | No |
| 16 | Past Performance Questionnaire | Past Performance Questionnaire | When are PPQs due? | The completed PPQs are due with the proposal submission. Only the reference information is required. The Government will reach out to the referenced parties to obtain their assessment of an offerors' past performance. | No |
| 17 | Scope of services Provided | Responsibilities of the Selected Contractor Page 13 of 15 | Who pays for travel for students and instructors? | The Government will cover the cost of student travel. The contractor will be responsible for all instructor related costs which should be included in the proposed firm fixed price. | No |
| 18 | Scope of services Provided | Scope of Services Provided Page 13 of 15 | CLS vs. Rural Medical Education Program: What is the actual name of this program? | Comprehensive Life Support. | No |
| 19 | Scope of services Provided | Responsibilities of the Selected Contractor Page 13 of 15 | Will the government require us to provide instruction on Mass Casualty? | Yes. | No |
| 20 | Scope of services Provided | Responsibilities of the Selected Contractor Page 13 of 15 | What is the government's definition of "Mass Casualty"? | A mass casualty incident is one that overwhelms a post's ability to provide the required services, independent of the number of people affected by the incident. (12-FAH-1) | No |
| 21 | Scope of Services Provided | Scope of Services Provided Page 13 of 15 | Will the students be current on all their renewable instructional medical certifications (i.e. PALS, CPR,.. Etc.)? | Current BLS and ACLS/ALS certification could be a prerequisite. We do not have a PALS certification program. | No |
| 22 | Scope of Services Provided | Scope of Services Provided Page 13 of 15 | Does the contractor develop the curriculum or does the government already have this finished? | The offerors are expected to develop the curriculum. | No |
| 23 | Scope of Services Provided | Scope of Services Provided Page 13 of 15 | Are the cadavers embalmed or non-embalmed? | Non-embalmed are preferred. Embalmed cadavers are acceptable. | No |
| 24 | Technical | RFQ#: 19AQMMWER0073 A0001 Attachment 1 SOW Page 12 2. Description of Services, Paragraph 2. | It is stated, "All participants will be provided training to complete requirements for BLS provider and instructor certification." Please clarify, is this training to be included with the expectations of the contractor for the four (4) day custom-designed CLS medical training program? | See response to question #12. | Yes, references to BLS provider and instructor certification have been deleted from pages 11 and 12. |
| 25 | Technical | same | It is stated, " There will be six (6) separate laboratories offered with teams consisting of 4-5 students to one (1) cadaver model to one (1) instructor ratio. Please clarify what are requested (6) separate laboratories. Are these intended to be clinical invasive procedures or is laboratories defined differently. | 1. Emergent Airway; 2. Intraosseous Access and Management; 3. IVC Ultrasound; 4. Needle Thoracotomy; 5. Chest Tube Insertion; 6. Critical Care Management (separate from cadaver lab) | See edits on page 12, section 2, para 2 |
| 26 | Technical | same | It is stated, " The High-Fidelity Simulation Center Scenarios will consist of three (3) teams of 4-5 students rotating through six (6) separate scenarios. Clarification request, the number of teams will need to be adjusted to assure teams have 4-5 students as the number of teams will be dependent of the total number of participants attending the training. Example: if 20 participants attend the training, we would need at least four (4) teams to maintain group size of 4-5 students. | We should delete "three (3)" in the second line because it is confusing. The most important item is the (small) group size rather that the number of teams. | See edits on page 12, section 2, para 2 |
| 27 | Please define "new Comprehensive Life Support (CLS) program. The current Comprehensive Advanced Life Support Program includes simulation learning at an appropriate simulation fidelity level for the learning. | "Comprehensive Advanced Life Support" is a trademarked program. To compete this opportunity in a fair manner, the program has been renamed to Comprehensive Life Support. | No |
File details come from the government source that posted it. Updated .