Solicitation_Questions_and_Answers-Amend2_20180423.pdf

PDF 95 KB Posted

Attached to
GATE 201185 - Replace Primary Electric Cables, Floyd Bennett Field, Gateway National Recreation Area
Solicitation number
140P2018R0017
Issued by

About this file

Questions and Answers

View the file

Other files

Show all 22

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

GATE 201185 – Solicitation 140P2018R0017 – Questions and Answers

Amendment 01 (issued 4/12/18):

1. On page 147 of the solicitation (52.222‐23 Notice of Requirement for Affirmative Action to

Ensure Equal Employment Opportunity for Construction the end of section B), it states: “The percentage goal established for female participation is 6.9.” Is this the only minority goal requirement – WBE ‐ 6.9%?

ANSWER: See page 139 #6 and page 146‐147

2. On the same page, (52.228‐1 Bid Guarantee (Sep 1996)), states: “(c) The amount of the bid guarantee shall be 20 percent of the bid price of $3M whichever is less.” Is the 20 percent based on the low or high range? Are there Bid Bond Forms in this package?

ANSWER: The bid guarantee shall be 20% of your bid, or $3,000,000.00, whichever is less. A Bid

Bond Form is attached to this Amendment.

3. On page 148 of the solicitation ( 52.236‐27 SITE VISIT (CONSTRUCTION) (FEB 1995)

(b) An organized pre‐proposal meeting has been scheduled for Tuesday, April 17, 2018, from

9:00am to 10:00am, with an on‐site walk from 10:00am to 1:00pm.

Participants will meet in the 1st Floor Conference room at:

Gateway National Recreation Area

Floyd Bennett Field

Jamaica Bay Unit Headquarters, Building 69

Brooklyn, New York 11234

Is this pre‐proposal meeting & site visit mandatory in order to bid the project?

ANSWER: The Pre‐proposal Meeting and Site Visit is not mandatory.

4. What are the licensing requirements for the project? Specifically our electricians are licensed in

New Jersey can we bid on the project and perform the work in New York?

ANSWER: All work on this project is on Federal land and on National Park Service (NPS) owned equipment, thus a New York license is not required (but is recommended).

The only utility company related work is coordinating some downtime for installation of the equipment in the North Substation (Con Edison feeds). Con Edison may ask for a New York license number to coordinate this shutdown. This shut down would require coordination between the contractor, NPS, and the utility company (Con Edison).

5. Could you please provide a spec for the 5KV wire?( I assume we purchasing it) I do not see it in the specifications or on the drawings

ANSWER: Please refer to Spec Section 26 05 13 (Medium Voltage Cable), under Part 2 ‐

Products.

6. Also – same goes for the load disconnects, splices and termination kits – please provide spec

ANSWER: For load disconnects please refer to construction drawing Sub Sheets E1.1, E1.2 and

E4.13 and Spec Section 01 27 00 (Definition of Contract Line Items) CLINs 13, 14 and 16. For splices and termination kits, please refer to Spec Section 26 05 13 (Medium Voltage Cable), under Part 2 ‐ Products.

7. Please confirm we can use schedule 40 PVC in the duct banks.

ANSWER: Please refer to Spec Section 26 05 43 (Electrical: Exterior Underground), under Part

2.4 ‐ Underground Conduit and Accessories.

Amendment 02:

(Questions 1‐7 answered in Amendment 01)

8. Please confirm that there is no ground wire required in Duct Bank?

ANSWER: The 4 conductors that are part of every circuit are three phase conductors and a full size ground. Grounding is required in Manholes. USDA soil survey (attached) can be found at:

https://websoilsurvey.sc.egov.usda.gov/App/WebSoilSurvey.aspx

9. Please confirm that once a 4" RSG 90degree elbow is installed the balance is in RSG with an IGB?

ANSWER: Correct, once conduit is changed to RGS, it should remain RGS.

10. Please advise the amperage loads at each build, hanger, and fuel dispenser?

ANSWER: Existing voltage and amperage ratings are not known. This will have to be verified by the contractor in the field. For bidding purposes, the maximum anticipated generator size would be 500kVA and the voltages can be 480V 3 phase or 277V 3 phase depending on building.

Note that during construction contractor may be able to reduce generator size due to actual loads.

11. Note 6 on Drawing E1.2 describes the work for CLIN 13 in Building 117. The note indicates that the contractor is to “Coordinate with ABB (ASEA BROWN BOVERI) for installation of parts.”

4a: Do you have a contact with ABB to coordinate the work?

4b: Is the cost of any equipment, materials or work by ABB to be the responsibility of the contractor or NPS?

4c: Is the installation of the CT’s and the associated wiring the responsibility of the contractor or

ABB?

ANSWER: ABB is the manufacturer of the equipment and information can be found at their web site:

http://new.abb.com/

NPS will provide the CT’s to be installed. All other costs for materials, coordination, and labor to install and commission the CT’s shall be covered by the contractor. The contractor shall coordinate CT installation responsibilities with contractor’s team and ABB.

12. Is a copy of the existing One‐Line Diagram available?

ANSWER: The existing one‐line is what is documented on Drawing Sheet E1.2. This was generated from the As‐Built of phase 1 and corrected as field verified.

13. If existing generators are used for temporary power during outages, who is responsible for the fuel used, contractor or NPS?

ANSWER: The contractor is responsible for 'fuel' and 'manpower/oversight/maintenance' during use of the Park's generators. The contractor is also responsible for the rental of generators where there are none available.

14. Regarding splicing to existing cables, are the existing cables in all locations PILC?

ANSWER: At the end of this project there should be no PILC cable in the system. The existing cables to remain in service are all XLPE cables.

15. Regarding fireproofing cables in manholes and handholes, is the fireproofing of cables to be one overall fireproofing per set of 4 conductors or is each conductor to be fireproofed individually? If individual fireproofing is there a requirement to add an overall fireproofing as the set of conductors? Additional clarification to question ‐‐ Specification Section 26 05 13, Page 5, Paragraph 3.1.B.2 calls for Arc‐proofing cables and it reads “… exposed length of each cable in manhole.” I have been involved on projects where this is interpreted as arc‐proofing each cable individually and on projects where this was interpreted as arc‐proofing the set of cables with an overall wrapping. I am looking to verify which is correct. Also, this spec only mentions arc‐proof in manholes and does not state arc‐proof in handholes. Is arc=proofing in handholes required? I would think you would want arc‐proofing in handholes especially since there is more than one feeder in some of the handholes.

ANSWER: Arc‐proofing shall be applied on each individual cable. Arc‐proofing shall also be required in handholes.

16. Note 5 on Drawing E1.2 indicates each feeder will consist of 4 conductors. Since only 3 conductors are connected to the equipment, what is the requirement for the fourth conductor:

is it just capped and abandoned in place or is it to be terminated and abandoned in place?

ANSWER: The forth conductor is to be terminated as a full size ground conductor and connected to the grounding bar at the equipment locations.

17. Are all required permits and inspections by NPS or the local authority and if by NPS will there be any costs to the contractor?

ANSWER: Please refer to Spec Section 01 31 00 (Project Management and Coordination), under

Paragraph 1.9 – Permits, the ‘Submittal List’ under Spec Section 01 33 23 (Submittal

Procedures), and Spec Section 01 40 00 (Quality Requirements). In addition, a full‐time on‐site

Construction Management Representative (CMR) will be hired by NPS to inspect the work of the construction contractor for progress, workmanship and conformance with the contract documents.

18. When pumping out underground structures what is the requirement to dispose of liquids‐ie:

Dumped on ground, run into storm drains, deposited into containers and disposed off site, other?

ANSWER: Pump discharge to grassy areas.

19. Is there any requirement to clean existing manholes and handholes?

ANSWER: The existing manholes and handholes shall have all debris removed from the floor of the structure. Review ‘Manhole Investigation Report’ dated Dec 20, 2016 (attached) for more information/photos on existing manhole and handhole conditions.

20. Cable racks in the new handholes and manholes are spelled out on Drawings E3.3 and E3.4.

However, there is no mention of cable racks in the existing manholes and handholes. Is the contractor to add and/or replace cable racks in the existing structures? If so, please quantify.

ANSWER: New grounding systems are required in all new and existing manholes with work required from this project. New cable racks shall be provided in all new manholes and 10 existing structures to be determined based on conditions observed during cable replacement

(also see ‘Manhole Investigation Report’ dated Dec 20, 2016, attached).

21. Specification Section 26 05 73 requires a Short‐Circuit Analysis, a Protective Time‐Current

Coordination Analysis and an Arc Flash Analysis. Is the requirement for these only for new work or is the contractor responsible to include existing equipment which is not modified?

ANSWER: The scope of specification Section 26 05 73 applies to new equipment being installed during this project. No existing electrical Analyses exist for the existing equipment on‐site.

File details come from the government source that posted it.