S01 12FPC321B0005 Amendment 0001.pdf

PDF 4 MB Posted

Attached to
EWP - Harlingen Irrigation Drainage Channel Stabilization Project - Cameron County, Texas
Solicitation number
12FPC321B0005
Issued by

About this file

This solicitation is for a construction project to stabilize a drainage channel in Harlingen, Texas. The work includes installing anchored steel sheet piles, excavating and backfilling embankment slopes, shaping areas to match existing contours, and revegetating disturbed areas. The contract is a total small business set-aside with an anticipated value between $1-5 million. Interested contractors must be registered in SAM and complete annual representations and certifications to be eligible. A pre-bid site visit will be held on March 25, 2021. Bids are due under sealed bid procedures with a 20% bid bond required. Performance and payment bonds of 100% of the contract value will be required within 5 days of award. The period of performance is 153 calendar days from notice to proceed. The NAICS code is 237990 and small business size standard is $39.5 million. The soliciting agency is the US Department of Agriculture Farm Production and Conservation Acquisition and Procurement Division on behalf of the Natural Resources Conservation Service.

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

(x)

12FPC321B0005

x x

1 copies of the amendment; (b) By acknowledging receipt of this amendment on each copy of the offer submitted ; or (c) By separate letter or electronic communication which includes a reference to the solicitation and amendment numbers. FAILURE OF YOUR ACKNOWLEDGEMENT TO BE RECEIVED AT THE PLACE DESIGNATED FOR THE RECEIPT OF OFFERS PRIOR TO THE HOUR AND DATE SPECIFIED MAY RESULT IN REJECTION OF YOUR OFFER. If by virtue of this amendment you desire to change an offer already submitted , such change may be made by letter or electronic communication, provided each letter or electronic communication makes reference to the solicitation and this amendment, and is received prior to the opening hour and date specified.

x

Stillwater OK 74074

NRCS-OK-121212

2600 S. Main Operations Branch - Section 3 Acquisition Division USDA-FPAC Business Center

FPAC-HQ-12FPC3

WASHINGTON DC 20250

1400 INDEPENDENCE AVE SW, RM 6801-S

FPAC BUS CNTR-ACQ DIV-OPS BRANCH-SE

04/20/20210001

13. THIS ITEM ONLY APPLIES TO MODIFICATION OF CONTRACTS/ORDERS. IT MODIFIES THE CONTRACT/ORDER NO. AS DESCRIBED IN ITEM 14.

12. ACCOUNTING AND APPROPRIATION DATA (If required) is not extended.is extended, Items 8 and 15, and returning

Offers must acknowledge receipt of this amendment prior to the hour and date specified in the solicitation or as amended , by one of the following methods: (a) By completing

The above numbered solicitation is amended as set forth in Item 14. The hour and date specified for receipt of Offers

11. THIS ITEM ONLY APPLIES TO AMENDMENTS OF SOLICITATIONS

FACILITY CODE CODE

10B. DATED (SEE ITEM 13)

10A. MODIFICATION OF CONTRACT/ORDER NO.

9B. DATED (SEE ITEM 11)

9A. AMENDMENT OF SOLICITATION NO.

CODE

8. NAME AND ADDRESS OF CONTRACTOR (No., street, county, State and ZIP Code)

7. ADMINISTERED BY (If other than Item 6)CODE 6. ISSUED BY

PAGE OF PAGES

4. REQUISITION/PURCHASE REQ. NO.3. EFFECTIVE DATE2. AMENDMENT/MODIFICATION NO. 5. PROJECT NO. (If applicable)

1. CONTRACT ID CODE

AMENDMENT OF SOLICITATION/MODIFICATION OF CONTRACT

03/22/2021

CHECK ONE A. THIS CHANGE ORDER IS ISSUED PURSUANT TO: (Specify authority) THE CHANGES SET FORTH IN ITEM 14 ARE MADE IN THE CONTRACT

B. THE ABOVE NUMBERED CONTRACT/ORDER IS MODIFIED TO REFLECT THE ADMINISTRATIVE CHANGES (such as changes in paying office, C. THIS SUPPLEMENTAL AGREEMENT IS ENTERED INTO PURSUANT TO AUTHORITY OF:

D. OTHER (Specify type of modification and authority) appropriation data, etc.) SET FORTH IN ITEM 14, PURSUANT TO THE AUTHORITY OF FAR 43.103(b).

E. IMPORTANT: Contractor is not is required to sign this document and return __________________ copies to the issuing office.

ORDER NO. IN ITEM 10A.

16A. NAME AND TITLE OF CONTRACTING OFFICER (Type or print)15A. NAME AND TITLE OF SIGNER (Type or print)

15C. DATE SIGNED 16B. UNITED STATES OF AMERICA 15B. CONTRACTOR/OFFEROR 16C. DATE SIGNED

(Signature of person authorized to sign) (Signature of Contracting Officer)

LAUREEN M. EIPP

STANDARD FORM 30 (REV. 11/2016)

Prescribed by GSA FAR (48 CFR) 53.243

Previous edition unusable

14. DESCRIPTION OF AMENDMENT/MODIFICATION (Organized by UCF section headings, including solicitation/contract subject matter where feasible.)

The purpose of this amendment is to extend the bid opening date, provide attached informational documents, provide attached site showing sign in sheet, provide attached site showing information, and Questions & Answers received during the solicitation process.

The following Pen and Ink Changes to your Bid Documents:

CHANGES TO THE BID SCHEDULE

None

CHANGES TO THE CONSTRUCTION SPECIFICATIONS

Continued ...

Except as provided herein, all terms and conditions of the document referenced in Item 9 A or 10A, as heretofore changed, remains unchanged and in full force and effect .

ITEM NO. SUPPLIES/SERVICES QUANTITY UNIT UNIT PRICE AMOUNT

NAME OF OFFEROR OR CONTRACTOR

2 57

CONTINUATION SHEET

REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF

(A) (B) (C) (D) (E) (F)

12FPC321B0005/0001

None

CHANGES TO THE DRAWINGS

The shown LAYDOWN, CAMPSITE, and STOCKPILE areas located to the south of Mesquite Road and west of the channel are no longer available for use. The associated stabilized construction entrance and new access gate to be installed in this area no longer apply. A new LAYDOWN, CAMPSITE, and

STOCKPILE is to be located in the area immediately north of Rangerville Road where the drainage channel crosses under and that is adjacent to the currently shown Alternative Site

Access area. This area is owned by the Harlingen

Irrigation District and has been approved for use. The area was shown and extents defined during the field visit.

NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)

Sponsored by GSA

FAR (48 CFR) 53.110

SITE SHOWING TECHNICAL NOTES AND Q&A

CHANGES AND CORRECTIONS

The items listed below are changes/corrections to the information for bidders. Please make these pen and ink changes to your bid documents.

CHANGES TO THE BID SCHEDULE

None

CHANGES TO THE CONSTRUCTION SPECIFICATIONS

None

CHANGES TO THE DRAWINGS

The shown LAYDOWN, CAMPSITE, and STOCKPILE areas located to the south of Mesquite Road and west of the channel are no longer available for use. The associated stabilized construction entrance and new access gate to be installed in this area no longer apply. A new LAYDOWN, CAMPSITE, and STOCKPILE is to be located in the area immediately north of Rangerville Road where the drainage channel crosses under and that is adjacent to the currently shown Alternative Site Access area. This area is owned by the Harlingen Irrigation District and has been approved for use. The area was shown and extents defined during the field visit.

SPECIAL EMPHASIS ITEMS

Special emphasis items that were discussed or otherwise provided at the site showing are discussed below.

452.236-76 – SAMPLES AND CERTIFICATES

Certificates and test data shall be submitted to show compliance of materials and construction specified in the contract requirements. Materials or equipment for which samples, certifications or test data are required shall not be used in the work until approved in writing by the Contracting Officer.

Materials which require material certifications are:

Silt Fence Steel Sheet Pile Aggregates for Drainfill; fine and coarse Rock RipRap Portland Cement Aluminum Corrugated Pipe Metal; walers and anchors Timber and Lumber; pipe supports Galvanization Geotextile; underlayment for construction entrance and rock riprap Vegetation; seed, fertilizer, hydromulch Fencing; barbed wire, tie and tension wire, brace and line posts, gate

Supplement to OSHA Part 1926 and 1910 Construction Industry Standards and Interpretations The Contractor shall comply with all applicable OSHA safety standards. All or part of the work may be suspended for noncompliance. The GR and Inspector will have delegated authority to suspend work for any noncompliance posing a serious or imminent danger to the health or safety of the Contractor’s employees or others such as employees of the CLO or NRCS and the public.

The Supplement to OSHA 1910 and 1926 emphasizes specific safety items which must be understood by the Contractor prior to bidding this job. Among these items are the requirements for:

1. Written plan for accident prevention and safety (CO must approve prior to beginning work)

2. First Aid Training certificates

3. First aid facilities – on site

4. Safety Meetings, weekly “tool box” and monthly

5. Dust control

6. Rollover protective structures

7. Backup alarms

8. Restroom Facilities

9. Scaffolding and Fall Protection Hard hats must be worn on the job site at all times.

Equipment must be outfitted with working backup alarms, seat belts, and approved roll-over protective structures (ROPS). All equipment will be inspected at the job site by the Construction Inspector prior to use on the project.

DRAWINGS

Drawing TX-EN-0796, Cover + Sheets 1 thru 9 for Site 44 EWP Repair was reviewed.

SPECIFICATIONS AND SWPPP

There are two types of specifications in this contract: (1) Construction Specifications and (2) Material Specifications. The construction specifications are composed of two parts. The first part is called the closed specification and is the standard NRCS construction specification that begins with the SCOPE and ends with MEASUREMENT AND PAYMENT or PAYMENT. The second part is called the open specification and consists of the ITEMS OF WORK AND CONSTRUCTION DETAILS that are written specifically for this job.

All construction specifications were reviewed and discussed.

SITE VISIT

A field visit was made to Site 44. All locations and works of improvement from the drawings were shown on the ground.

QUESTIONS & ANSWERS

Q1. Are there any geologic borings of the site available for viewing?

A1. No.

Q2. Are there As-Builts available for viewing of the previous repair work?

A2. Yes; As-Builts can be made available upon request to the CO and the Project Engineer.

Q3. Is a licensed RPLS required for the surveying?

A3. No. See CS-7, Construction Surveys, for the minimum requirements of surveying personnel.

Q4. Can the drainage channel be blocked off by a coffer dam?

A4. A written dewatering plan shall be provided showing methods of diverting surface waters and dewatering the site. The plan shall be reviewed by the Project Engineer and Sponsor and approved by the CO. The Sponsor has indicated that a complete blockage of the channel will not be allowed.

Q5. If any of the cross-drain conduits have to be replaced with new pipe, will there be additional compensation?

A5. All existing cross-drain conduits are to be salvaged and re-used. Bid Item #12 shall include all costs for re-installing, repairing, and replacing (if necessary) the existing cross-drain conduits.

Q6. Is there a volume amount for the flowable fill that will be used to fill in the voids beneath the existing concrete structures?

A6. No. The flowable fill is a subsidiary item paid under the bid item for CMP Drain Structures.

Q7. Are anchor load tests required for the sheet pile anchors?

A7. Yes. See CS-81, Metal Fabrication and Installation, Section 7. a. (3) for the anchor load test requirements. Load tests shall be performed and correlated to torque according to the manufacture’s on-site support and recommendations.

QUESTIONS AND ANSWERS RECEIVED DURING SOLICITATION

HARLINGEN IRRIGATION DISTRICT EWP PROJECT

12FPC321B0005

QUESTION 1: A Geotechnical Report that includes boring logs for project site was not provided. Please provide a Geotechnical report along with bore log information.

ANSWER 1: Attached is a geotechnical site assessment dated June 2, 2010, that was prepared by:

EarthCo., LLC for the Harlingen Irrigation District. The government is providing this report for informational purposes only.

QUESTION 2: On the Project Specifications Page 63 – Flowable Fill is called out to be subsidiary to bid Item 12 – CMP Drain Structures. This is to fill “voids” on existing concrete riprap. Since this voids are unknow size can an estimated quantity added to the project quantities?

ANSWER 2: No, the item is a subsidiary item and will not be added to the bid items in Schedule B.

QUESTION 3: Plansheet 6 – The typical soil anchor detail calls out for the manufacture representative to approve min. length of the soil anchor. This length is not provided by the manufacture. Please provide soil anchor lengths.

ANSWER 3: The minimum anchor lengths are shown in the table on page 6 of the drawings. The lengths shall be verified by the manufacturer field rep.

QUESTION 4: Plansheet 6 – Detail “A” Calls out for the helical screw-type anchor to be bolted to the galvanized, steel plate at 20° in reference to the hole on the plate. Please advise on how ill the nut and washer will be set flat on the plate. Can the waler system be valued engineered?

ANSWER 4: The manufacturer provided the following response – “The hole on the plate can be slightly larger with it being elongated or slightly oval shaped. Using the beveled washers alleviates the angle and allows it to rest flat on the plate.”

QUESTION 5: Sheet 2 of the drawings, Sheet Pile Layout Chart – There are 2 points with the same point designation (44-28) but, have different coordinate values?

ANSWER 5: The layout table on page 2 of the drawings shall be pen and inked to reflect the correct labeling of the point of numbers.

Point # Northing Easting Elevation 44 2B-1 16573776.97 1238735.50 36.5 44 2B-2 16573651.09 1238656.66 36.5

QUESTION 6: Drawings show the ½” x 10” x 10” plate to be galvanized.. the detail doesn’t call for the C6x10.5 channel iron to be galvanized. We will be welding dissimilar metals?

ANSWER 6: Welding of the galvanized steel plate to the walers is not required. Page 6 of the drawings shall be pen and inked to line out all references of welds between the steel plate and waler.

QUESTION 7: What are the timber pile lengths for the pipe supports? I can’t seem find the length on the drawing.

ANSWER 7: The depth of the timber piles are indicated in the Typical Section – Existing Drain Structure detail on page 7 of the drawings. “Extend Min of 4’ Below Channel Bottom (TYP)”

QUESTION 8: Would either of the DZ-95, XZ-95 or NZ-19 be approved equivalent? Two of these are rolled in Mississippi and potentially cheaper and better availability.

ANSWER 8: Sheet piles shall meet the minimum structural requirements shown in the Sheet Pile Table located on Page 6 of the drawings. In addition, the sheet piling material shall be certified by the manufacturer to mee the requirements of USACE Unified Guide Specifications (UFGS) for Metal Sheet Piling as indicated in CS-13, Section 14, paragraph 1. All sheet pile material shall meet the requirements of all specified Buy American FAR clauses included in the solicitation.

QUESTION 9: What will be the material requirements excavated from the channel that constitute “reusable” per the engineer?”

Answer 9: See CS 4 – Channel Clearing and Shaping, Section 8, paragraph 3; “The disposal of the sediment material shall include transporting, depositing, and spreading the materials at an offsite location of the contractor’s choosing as approved by the COR.” All earthfills considered suitable or “reusable” shall have properties that will meet the compaction requirements of CS 23 – Earthfill, Section 10, a. (2).

QUESTION 10: “Can used materials be spread…” ANSWER 10: Written approval by the Irrigation District sponsor of the project would be needed granting the precise locations and extents of any waste material. Final approval shall be by the Contracting Officer approval if agreed to by the sponsor.

QUESTION 11: “Please provide any historical data of the channel water levels…” ANSWER 11: Requests of the historical flow data of the channel shall be made to the Harlingen Irrigation District No. 1. See CS 11 – Removal of Water, Section 8; “Written plans for diverting surface waters and for dewatering the site are required. The Contractor’s plans …. shall be submitted to the Contracting Officer prior to the start of construction operations.” The Sponsor, Harlingen Irrigation District No. 1 has also requested that they review and provide concurrence of the dewatering plan.

QUESTION 12: “Is an office trailer required for the NRCS field inspector?”

ANSWER 12: No

QUESTION 13: “Given there are known material shortages…” ANSWER 13: The calculated performance time includes 30 days for the order and delivery of the steel piles and anchoring system. FAR Clause 52.211-10 states “The Contractor shall be required to commence work under this contract within 10 calendar days after the date the Contractor receives the notice to proceed.” The NTP is anticipated to be issued shortly after the contract award and preconstruction conference

QUESTION 14: Does the existing vinyl wall have any tie backs? The pictures sent to me from my guy doesn't show any?

ANSWER 14: The section of existing sheet piling between 44 4C and 44 4A, as defined on page 2 of the drawings, has existing tie backs and walers. A cable is tied back to a deadman pile approx. 10’ from the existing sheet pile wall and 5.5’ below existing natural ground slope. The remaining existing sheet pile sections do not have tie backs.

QUESTION 15: Can you just cut the vinyl sheets off or do you have to pull them out?

ANSWER 15: Yes; multiple notes on page 1 and 2 of the drawings specify to cut the existing sheet piles off at ground level of the channel bottom elevation.

QUESTION 16: Will only hot rolled steel be used or is cold rolled allowed also?

ANSWER 16: Steel sheet piles shall meet the requirements as specified in the Steel Sheet Pile Requirements Table on page 6 of the drawings and CS 13 – Pilings and MS 511 – Steel Piles of the specification package. All other metal shall meet the requirements specified in CS 81 – Metal Fabrication and Installation and MS 581 – Metal.

QUESTION 17: Will the government pay for stored materials on this job since the steel is a high ticket item, and we will have a lot more on the ground than we can install monthly?

ANSWER 17: The government will consider this after award.

QUESTION 18: There seems to be large batch of trees at the proposed laydown area entrance which will add costs to the project to remove and may not be what the landowner wishes. Would the owner consider moving the entrance to the north to get away from having to destroy all those ANSWER 18: The location of the campsite and laydown area has changed to an area across FM 1479 from the shown alternate site access on page 1 of the drawings. See the technical note section of the addendum for description of the new location.

QUESTION 19: Can you clarify the amount of fencing to be removed and installed, the drawings seem to show fencing that may not be in place around the laydown area.

ANSWER 19: See CS 3 – Structure Removal, Section 7, b. Removal of fence is to be as necessary to complete the work in the construction area as shown on the drawings and will be marked in the field by the engineer.

QUESTION 20: Is there borrow material required for the project and is an onsite source available if needed?

ANSWER 20: Borrow shall come from all suitable excavations as designated on the drawings.

QUESTION 21: What would be the anticipated start date of the project, since it will have to be completed after the water has been shut off in the channel.

ANSWER 21: Anticipated start date is after contract award and pre-construction conference. The Contractor is responsible for providing a written dewatering plan as required by CS 11 – Removal of Water and approved by the Contracting Officer and concurred by the Irrigation District.

QUESTION 22: Can you share the list of bidding general contractors with us? Since we are only bidding on one scope of the project, we have to contract under a general contractor.

ANSWER 22: There is no bidders list. The site showing was not mandatory. The solicitation is posted to FBO for any contractor.

QUESTION 23: There seems to be large batch of trees at the proposed laydown area entrance which will add costs to the project to remove and may not be what the landowner wishes. Would the owner consider moving the entrance to the north to get away from having to destroy all those.

ANSWER 23: The location of the campsite and laydown area has changed to an area across FM 1479 from the shown alternate site access on page 1 of the drawings. See the technical note section of the addendum for description of the new location.

QUESTION 24: Can you clarify the amount of fencing to be removed and installed, the drawings seem to show fencing that may not be in place around the laydown area.

ANSWER 24: See CS 3 – Structure Removal, Section 7, b. Removal of fence is to be as necessary to complete the work in the construction area as shown on the drawings and will be marked in the field by the engineer.

QUESTION 25: Is there borrow material required for the project and is an onsite source available if needed?

ANSWER 25: Borrow shall come from all suitable excavations as designated on the drawings.

QUESTION 26: What would be the anticipated start date of the project, since it will have to be completed after the water has been shut off in the channel.

ANSWER 26: Anticipated start date is after contract award and pre-construction conference. The Contractor is responsible for providing a written dewatering plan as required by CS 11 – Removal of Water and approved by the Contracting Officer and concurred by the Irrigation District.

QUESTION 27: should the requirement be No. 89 of ASTM C33? Our research shows ASTM C89 is errata, and even then has nothing to do with gradation.

ANSWER 27: The correct ASTM requirement for the coarse drainfill is ASTM C33; coarse aggregate gradation No. 89.

QUESTION 28: At the prebid site visit meeting, the government representative stated that the contractor laydown and stockpile area would be changed from the location shown on the drawings to a location across Rangerville Rd (FM 1479) near the north end of the project area. The government representative also stated that a traffic control plan would be required for crossing Rangerville Rd with equipment and materials. Please provide location and details of the contractor laydown and stockpile area. Please also provide any traffic control requirements for crossing Rangerville Rd with equipment and materials. Please also clarify if the fence and gate details on drawing sheet 9 are applicable to this contract if the laydown and stockpile area is relocated.

ANSWER 28: The location of the campsite and laydown area has changed to an area across FM 1479 from the shown alternate site access on page 1 of the drawings. See the technical note section of the addendum for description of the new location.

Traffic Control requirements are defined in CS 9 – Traffic Control.

The fencing and gate requirement of the original campsite and stockpile area shown on page 1 of the drawings no longer requires replacement. The location of the campsite and stock pipe area has been relocated. The fencing and gate requirements shown on page 9 of the drawings still apply for all new fencing that is installed as staked in the field by the engineer.

QUESTION 29: Please clarify which items of work under this contract require dewatering for construction. Please clarify the maximum height of cofferdams or diversion dams placed in the channel.

Please clarify if rigid materials, ie sheet piling, can be utilized in the channel for cofferdams or diversion dams. If not, please specify the allowable materials that can be used in the channel for cofferdam or diversion dams. Please specify the dry weather flow rates in the channel that the contractor should anticipate.

ANSWER 29: Dewatering requirements are defined in CS 11 – Removal of Water. The Contractor shall furnish the CO a written plan detailing methods for diverting surface waters and the dewatering the construction site. The Sponsor, Harlingen Irrigation District No. 1 has also requested that they review and provide concurrence of the dewatering plan.

QUESTION 30: Drawing sheet 1 indicates portions of the existing the vinyl sheet piling to be pulled and removed. Please provide the length of the existing vinyl sheet piling. Drawing sheet 1 indicates portions of the existing vinyl sheet piling to be cutoff at channel elevation. Is the cutoff at top of channel or bottom or channel? Please clarify the cutoff elevation for vinyl sheet piling. Will the contractor be allowed to pull the vinyl sheet piling in lieu of cutting off? The existing vinyl sheet piling appear to have tiebacks that could interfere with the new construction. Please provide the type, spacing, and details of the tiebacks used for the existing vinyl sheet piling. If the tieback details are not known, please provide some indication of what the contractor should anticipate encountering.

ANSWER 30:

Estimated length of sheet pile removal is shown in the quantities for CIN #1 on the Bid Schedule.

Multiple notes on page 1 and 2 of the drawings specify to cut the existing sheet piles off at ground level of the channel bottom elevation.

Multiple notes on page 1 and 2 of the drawings specify to cut the existing sheet piles off at ground level of the channel bottom elevation.

The section of existing sheet piling between 44 4C and 44 4A, as defined on page 2 of the drawings, has existing tie backs and walers. A cable is tied back to a deadman pile approx. 10’ from the existing sheet pile wall and 5.5’ below existing natural ground slope. The remaining existing sheet pile sections do not have tie backs.

QUESTION 31: The drawings appear to indicate the new steel sheet piling are to be installed landward of the existing vinyl sheet piling. However, the existing vinyl sheet piling are not shown on the cross sections and no spacing is provided between old and new sheet piling. Please clarify which side of the existing sheet piling that the new sheet piling are to be installed. The existing vinyl sheet piling appear to be rotated and leaning channelward. Please provide a minimum spacing between the new PZC18 sheet piling and the old sheet piling so that the two sheets do not conflict subsurface.

ANSWER 31: See the Typical Section, Plan, and Profile of Steel Sheet Pile detail on page 2 of the drawings for the location of the new sheet piling in relation to the existing sheet piling. Plan Views on sheet 5 of the drawings also show the location of the new sheet piling in relation to the existing.

QUESTION 32: Sheet 6 on the drawings detail “A” calls out the steel walers to be C6x10.5# Channel Iron.

It is not Specified the ASTM requirement and if any type of coating is required on the steel walers.

Please advise on the ASTM requirements and if any type of coating is required.

ANSWER 32: See CS81 – Metal Fabrication and Installation and Material Specification 581- Metal for the requirements of the steel walers. Galvanization of the walers is not required.

QUESTION 33: Can the flowable fill be gravity placed or does it have to be pumped?

ANSWER 33: The flowable fill shall meet the material, mix, and placement requirements of CS 424 – Flowable Fill, Pumping of the flowable fill is not specified as a requirement.

QUESTION 34: What is the technical difference in C144 and C33 and can C33 be used as a substitute?

ANSWER 34: Fine aggregate specified in C144 is for Masonry Mortar. C144 is a finer sand than C33-fine.

Only natural sand graded to C144 will be accepted.

Amendment 0001 Attachment.pdf
Site Showing Information and Q&As.pdf
SITE Showing TEchnical Notes and Q&A
Changes and Corrections
special empHasis items

File details come from the government source that posted it. Updated .