Air Force AHLTA Sustainment Training and Support

Award Notice Posted

Solicitation number
Reference-Number-SKY050907
Agency
Awarded
to International Business Machines Corporation
Set-aside
No set-aside

Opportunity facts

Contract number
W91QUZ-06-D-0010-X001 Federal contract award
NAICS code
611420 Computer Training
PSC
Not on record

Notice details come from SAM.gov. Updated .

Notice text

3 versions

Update #3 · Latest ·

The purpose of this amendment is to provide answers to questions submitted by industry. 1. QUESTION: Which Help Desk is currently being used at Bolling AFB and if one is not being used, is a requirement perhaps to install a Help Desk?

ANSWER: Bolling Clinic has its own Help Desk.



2. QUESTION: Is this market research in preparation for a potential recompete of existing work? If so, is this the NETCENTS task order that was awarded to Northrup Grumman on 1 Sep 06?



ANSWER: Yes this is a recompete of existing work. The incumbent is not Northrop Grumman.



3. QUESTION: We understand that AHLTA has experienced performance issues and has not always been well received by the user community. If a new contract/task order results from your current market research do you contemplate the contractor having an opportunity to make significant improvements to AHLTA to positively impact the user experience or will the resulting contract/task order sustain the current capability and provide user training/support for the current capability?



ANSWER: No improvements to AHLTA are expected on any Task Order/Contract which may ulitmately be issued. Any Task Order/Contract will continue current capabilities. The sources sought synopsis was issued for market research purposes only, and is not a request for proposals (RFP). An RFP may be issued as a result of this sources sought synopsis.



4. QUESTION: What will the relationship with Clinical Information Technology Office (CITPO) be, if any, as they were the guiding agency for the initial deployment and AHLTA is a DOD wide application.



ANSWER: The contractor will not be expected to have any relationship with CITPO?that is a Service responsibility.



5. QUESTION: Given that there is Business Process Re-engineering (BPR) work listed, is there going to be the need to interface regularly with the development teams and the other branches or are we speaking about clinic and MTF level flow of operation?



ANSWER: BPR in this SSS and any contract which may ultimately be issued is directly in reference to AF MTF/clinic workflow and operations.



6. QUESTION: Are help desk tickets still being run through the local help desks? During the initial implementation tickets were directed to the local help desk and then escalated.



ANSWER: Yes, Help Desk tickets still originate at the local Military Treatment Facility (MTF) Help Desk level.



7. QUESTION: What is the scope and level of effort? Are we talking about training entire MTF staffs on application updates, just new hires at each MTF, both or some other combination? The implications of this are huge in terms of the types and volume of staffing.



ANSWER: Scope of work includes: training for MTF staff new to the AF, as needed remedial training to all MTF staff, new functionality training to all MTF staff. Level of effort is all CONUS and OCONUS AF MTFs.



8. QUESTION: I am assuming that the Air Force is still using the training outline for classroom and on-the-job training and has access to all of the training materials generated by UNISYS and SAIC and intends to use them. Is this correct or is the Air Force looking to develop and new strategy and curriculum?



ANSWER: AF intends to use CITPO/MHS provided materials. If additional materials are needed for new functionality and are not provided by CITPO/MHS, AF will develop the materials.



9. QUESTION: How is sustainment currently being managed? Are there sustainment trainers at the MTFs that will become part of the team, remain seperate or go away?



ANSWER: Current program provides trainers at AF MTFs with some resource sharing of trainers between facilities. The team approach for both technical and functional ?care and feeding? of AHLTA is encouraged and supported by the AF.



10. QUESTION: Has the Air Force set proficiency standards for end users and if so how does the Air Force intend to measure them? Is the Air Force going to use the proficiency standards of the initial deployment or something else?



ANSWER: No. No proficiency standards were set as contract performance metric for initial deployment. AF policy outlines expected 100% utilization of AHLTA.



11. QUESTION: How does the Air Force intend to manage Information Assurance (IA) and security issues?



ANSWER: AF requires IA and Health Insurance Portability and Accountability Act (HIPAA) certification and this can only be done once the trainer is at the MTF. It will be up to the contractor to decide how to staff the sites and for what duration to meet AF requirements for AHLTA training.

All other terms and conditions remain unchanged.

Update #2 ·

The purpose of this modification is to change the date and time for submission of capability statements to 3:00p.m. EDT on 31 May 2007.

Update #1 ·

This is a request for information only. The Air Force District of Washington is issuing this sources sought synopsis to determine the availability of Federal contractors to provide project management, transition/sustainment training, and information technology application support for AHLTA and interfacing enterprise clinical applications in support of the Air Force Office of the Surgeon General, Air Force Medical Services Agency. This notice, which is for information and planning purposes only, allows industry the opportunity to express their interest and ability to supply the services described herein. Interested parties are invited to submit a maximum 10 (tan) page capability statement via electronic transmission (i.e. e-mail) to: Dianne M. White, Contractor at dianne.white.ctr@bolling.af.mil, and Capt Gretchen Clohessy at Gretchen.clohessy@bolling.af.mil no later than 2:00pm EDT on May 17, 2007.When responding to this Sources Sought Synopsis, include company name, address, e-mail, telephone number, business size and associated North American Industrial Classification System (NAICS) code, GSA contract info (if appropriate), and a brief capability statement. Marketing information/brochures will not be accepted. This request for information (RFI) is not to be construed as a commitment by the Government, nor will the Government pay for the information submitted in response. This is not a request for proposals. Respondents will not be notified of the results of any government assessments. No awards will be issued as a result of this RFI. However, the information received through this RFI may be utilized to assist in formulating an implementation strategy for support of the AHLTA program. A part of that strategy may include competitive procurements.

Companies are encouraged to respond if they have the skills/abilities to provide for support services for (1) Project Management, (2) Transition/Sustainment Training (clinical user training, clinical and business integration, change management and business process re-engineering) and (3) Information Technology (IT) Support Services (help desk, trouble ticket entry and tracking, system functionality checks) in support of AHLTA at Air Force Medical Treatment Facilities (AF MTFs) worldwide?. The Contractor shall assign a Program Manager who will be responsible for the actions necessary to ensure efficient contract management, fulfillment of deliverables, management of each phase of the work, to include implementation and operations. These actions include control over personnel utilization and hours expended, authorization for travel and material expenditures, if applicable, and performance of the tasks identified in the performance work statement. The Contractor shall assign AHLTA Trainers to provide on-site Information Technology Support Services for AHLTA including: help desk, trouble ticket entry and tracking, and system functionality checks in support of clinical users of the application. The Contractor shall assign AHLTA Trainers to provide on-site Transition/Sustainment Training for clinical users. Training activities include guidance regarding change management and the incorporation of AHLTA in clinic and business process re-engineering. The contractor will be required to perform in a variety of CONUS and OCONUS sites including, but not limited to, the UK, Turkey, Italy, Japan, and the Azores. The Government does not intend to made an award on the basis of this sources sought synopsis or otherwise pay for the information solicited herein. NOTE: The correct fax number is 703 681-6810

Files

File Type Posted
DraftPWSPosted20Jul07.doc DOC document
AHLTADPWSCoverLetter.pdf PDF

On GovTribe

Work this opportunity

  • Track it in your pipeline
  • Find teaming partners
  • Similar opportunities
  • Ask GovTribe AI about this opportunity

GovTribe for Federal Contractors