About this file

Questions and Answers dated 12 Nov 08

View the file

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Multi-Discipline AE service for the Baltimore District Q & A

For Information only

W912DR-09-R-0004

1. Are the "Certified Professional Estimator" and "Certified Cost Engineer" terms from the Tri-Services Cost Engineering Certification Program that is limited to Tri-Service Government employees only? If not then what certification programs are they part of?

Answer: Yes, the "Certified Professional Estimator" and "Certified Cost Engineer" terms are from the Tri-Services Cost Engineering Certification Program that is limited to Tri- Service Government employees only. However, the requirement for certification has been removed. The following statement should be used in place of the certification requirement:

Cost Engineer shall clearly demonstrate a minimum of five years experience as a Cost Engineer to include a minimum of 1 year experience at the current firm. The resume for cost Engineer shall identify the Cost Engineer’s specific experience in the use of MII Estimating Software (M-CACES second generation), clearly listing the size and type of projects in which MII estimating software was utilized.

2. Would you be so kind as to provide us with a definition of a hydrographic engineer?

I'm not quite sure what the District is looking for in that selection criteria.

Answer: the reference should be to "Hydrologic Engineering", not "Hydrographic Engineering". Yes, we should have referred to "hydrologic engineering".

3. Paragraph 5.B(1) of the referenced announcement indicates that firms shall have a licensed Professional Engineer in Hydrographic Engineering. This is not a common engineering discipline. Please clarify the expected qualifications and typical responsibilities of a Hydrographic Engineer. We are interested in understanding the District’s exceptions with respect to hydrographic engineering vs. hydrographic surveying in the context of the solicitation. Alternately by hydrographic engineering, is the district potentially referencing hydrologic engineering? We are accustomed to providing hydraulic and hydrologic (H&H) engineering services to USACE.

Answer: The reference to "Hydrographic Engineering" in section 3.B.(1) of the announcement should be "Hydrologic Engineering".

Created on 11/12/2008 4:16:00 PM

File details come from the government source that posted it. Updated .