Questions_and_Answers_W912D019R0016.pdf
PDF 823 KB Posted
- Solicitation number
- W912D019R0016
About this file
Questions and Answers_W912D019R0016
View the file
Other files
Show all 14
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Questions/Answers 26 July 19
Question 1.
Per Documentation provided within this current PWS received July 20, 2019 and the corresponding references to Contracting of food service functions, Contract Personnel and Dining Facility Service
Contracts:
TM 4-41.11 Section 1-6 “Contract Personnel” states that there are two (2) types of contract personnel work: dining facility attendant (DFA) services and cook support/dining facility attendant services (CS/DFA). This is the only reference to contractor services.
AR 30-22 Section 3-42 “Contracting of Food Service Functions” states that there are two (2) types of contracts: full food service (FFS) and dining facility attendant services (DFA). This is the only reference to contractor services.
DA PAM 30-22 defines Dining Facility Attendant Service Contracts as: “those activities required to perform janitorial, custodial duties within dining facilities. Included are sweeping, mopping, scrubbing, trash removal, dishwashing, waxing, stripping, buffing, window washing, pot and pan cleaning and other sanitation related functions.”
8.0 From PWS received July 20, 2019 - Technical Definitions Peculiar to This Contract:
o #10. Cook Support and Dining Facility Attendant Service. The provision a limited number of fully qualified cooks to supplement the Military food service staff within a dining facility and performance of all DFA functions (see Dining Facility Attendant
Service Below).
o #15 Dining Facility Attendant (DFA) Service. Those activities which comprise janitorial and custodial functions within a dining facility including, but not limited to; sweeping, mopping, scrubbing, trash removal, dishwashing, waxing, stripping, buffing, window washing, pot and pan cleaning and related quality control.
PWS
2.1.1 – “The Contractor shall provide the appropriate amounts of qualified labor and management necessary to perform quality FFS ordered under this Indefinite Delivery
Indefinite Quantity contract in a cost effective, safe and environmentally sound manner. This support will focus primarily on the following areas: dining facility management functions, food receiving and storage, food preparation, and facility sanitation and janitorial duties, and the associated logistics analysis and management functions in support of the Alaska Interior DFA mission.”
2.1.2 – “The Contractor shall provide all supervision, labor, personnel, equipment, materials and supplies, with the exception of Government Property (GP), to perform activities that comprise the full dining facility attendant services in support of an Army Dining Facility. This includes, but is not limited to, requisitioning, receiving, storing, and preparing of food. Also, included is the performance of related administrative, custodial and sanitation functions in the
Dining Facilities.”
1a. The primary focus and associated tasks have been historically identified to fall under industry standards of a FFS requirement, will these particular tasks be added to the definition of DFA services as listed in this current Solicitation and definition changed (Section 8.0)?
Answer: Updated PWS 2.1.1 with DFA Services. Information highlighted in red.
1b. Which source references apply to this PWS requirement? – (perform quality FFS)?
Answer: AR 30-22, TM 4-41-11 takes precedence.
1c. What is the “Alaska Interior DFA Mission”?
Answer: Removed mission.
Question 2.
2.1.2 – “The Contractor shall provide all supervision, labor, personnel, equipment, materials and supplies, with the exception of Government Property (GP), to perform activities that comprise the full dining facility attendant services in support of an Army Dining Facility. This includes, but is not limited to, requisitioning, receiving, storing, and preparing of food. Also, included is the performance of related administrative, custodial and sanitation functions in the Dining Facilities.”
2a. What/where is the definition/description of “full dining facility attendant services” as it applies to the this PWS?
Answer: Updated in 2.1.2.
2b. What are the source references that apply to this PWS requirement?
Answer: AR 30-22, TM 4-41-11
2c. These particular tasks have been historically identified to fall under industry standards of a
FFS requirement, will these particular tasks be added to the definition of DFA services as listed in this current Solicitation and definition changed (Section 8.0)?
Answer: No this is a DFA contract with contingency cook augmentees.
Question 3.
2.1.4 – “This PWS is developed to support Fort Wainwright installation DFA requirements and remote site feeding requirements. Attachment B, AFMIS/Historical Headcount Summary and Attachment F, Workload Data, outlines workload requirements for each facility listed in this contract. Requirements may fluctuate during performance of the contract.”
3a. Attachment B is the PWS. The AFMIS/Historical Headcount is included in Attachment F.
Answer: updated 2.1.14
Question 4.
2.1.8 – “Contract Administration and Management - The Contractor shall:
1. Establish processes and assign appropriate resources to effectively administer the requirement.
2. The Contractor shall respond to Government requests for contractual actions in a timely fashion.
3. The Contractor shall have a single point of contact between the Government and Contractor personnel assigned to support contracts or task orders.
4. The Contractor shall assign work effort and maintain proper and accurate time keeping records of personnel assigned to work on the requirement.
5. The Contractor shall establish clear organizational lines of authority and responsibility to ensure effective management of the resources assigned to the requirement.
6. The Contractor shall ensure management personnel is on-site during all dining facility hours of operation and each manager manages no more than one dining facility per shift.
7. The Contractor shall maintain continuity between the support operations at Ft. Wainwright, Alaska and the Contractor's corporate offices.
8. The Contractor shall provide guidance to employees during designated Government non-work days or other periods where Government offices are closed due to weather or security conditions.
9. The contractor shall provide initial and refresher training for all employees as required to meet the requirements in the PWS.
10. The Contractor shall make necessary travel arrangements for employees.
11. The Contractor shall provide necessary infrastructure to support contract tasks.
12. The Contractor shall provide administrative support to employees in accordance with (IAW) state and federal employment policies (time keeping, leave processing, pay, emergency needs).”
4a. In reference to #6 – i.e. Currently our PM and APM (on site during operating hours), gives clear lines of authority and responsibility to a Shift Leader at each building per shift. Does this satisfy requirement #6?
Answer: Yes, only as long as the Shift Leader is qualified, which means they would need to meet the same qualifications as the PM.
4b. Is management personnel the same as PWS 2.2.3.2 Supervisory Personnel or is it Contractor discretion?
Answer: Contractor discretion 2.2.3.2 however, they would need to meet the same qualifications as the PM.
Question 5.
Please see 4.2
5a. The following tasks/requirements and Standards have been historically identified to fall under industry standards of a FFS requirement, will these particular tasks be added to the definition of DFA services as listed in this current Solicitation and definition changed (Section
8.0)?
Answer: No, the tasks listed in 4.2 are requirement of this DFA contract
Question 6.
3.0 – “Performance Requirements and Standards – The following sections in entirety specifies the
Performance Objectives and Performance Elements for a task order.”
6a. What/where is the source reference for these particular requirements within this PWS?
Answer: TB MEB 530; AR 30-22, Pam 30-22
6b. Based on the above items, is Solicitation W9124J-19-R-0016 classified as a CS/DFA contract?
Answer: This solicitation listed in the question is not correct, however this a DFA contract with contingency cook augmentees.
Question 7.
3.1.1 - Dining Facility Sanitation and Custodial Operations
7a. What/where is the source reference for these particular requirements within this PWS?
Answer: TB MED 530; AR 30-22, Pam 30-22
7b. 3.1.1.1 (b) & (d)
Answer: TB MED 530; AR 30-22, Pam 30-22
7c. Based on the above items, is Solicitation W9124J-19-R-0016 classified as a CS/DFA contract?
Answer: This solicitation listed in the question is not correct, however this a DFA contract with contingency cook augmentees.
Question 8.
3.1.1.1.1 – Item (a) “All food preparation equipment and serving utensils shall be protected, cleaned and sanitized from contamination between uses” has historically identified to fall under FFS. Currently, DFA services does not include cleaning and sanitizing food service equipment (i.e. steam kettles, kitchen equipment) during Vendor Services/Cafeteria Style and during meal serving times within the Kitchen and
Serving Lines.
8a. The following tasks/requirements and Standards have been historically identified to fall under industry standards of a FFS requirement, will these particular tasks be added to the definition of DFA services as listed in this current Solicitation and definition changed (Section
8.0)?
Answer: No, the tasks listed in 3.1.1.1 are requirement of this DFA contract
8b. Where is the source references for the following and when/how are this items decided upon.
Answer: TB MEB 530; AR 30-22, Pam 30-22
Question 9.
3.1.1.2 – item (c) – “maintain and clean all dining facility floors…”
9a. Where is the delineation of dining facility floors and during what SOP are DFA required to follow.
Answer: Maintain and clean all dining facility floors - All floors leading from the kitchen throughout the dining area, Latrines and entry/exit doors.
9b. Item (e) – “Dispose of trash at the end of each scheduled meal serving period, prior to closing for the day and/or when containers are full. Used grease and oil are disposed of in proper containers. Clean surrounding areas of waste and recycling containers daily or as required IAW Tri Service Food Code (TB MED 530).” Is DFA services required to dispose of trash for the ENTIRE dining facility or only those areas in which we are required to clean and maintain (i.e. dining room and self service areas)?
Answer: Responsible for all trash created by the KTR, and collected throughout the building to include the pots and pan, clipper and restroom areas.
Question 10.
3.1.12.1 – “The Contractor shall maintain and prepare dining room service area of operations”.
10a. What is the definition of dining room service area?
Answer: All areas forward of the double doors leading to the seating area to exiting the building
Question 11.
3.1.2 – “Dining Facility Administration and Food Preparation Operations - This service describes food preparation task that support Full Food Service Services
(service which includes Food preparation). The Contractor is responsible for the preparation of meals that include: Breakfast, Lunch, Dinner, Take-Out meals when service is requested.”
“Within those meals, the menus shall include a variety of services which include the following: Breakfast, Lunch and Dinner menus, consisting of regular (Main Entrée), short order, self-service bars and baked goods, condiments and beverages. Other specialty menus to support Army nutritional requirements found at http://www.quartermaster.army.mil/jccoe/Operations_Directorate/QUAD/nutrition/nutritio n_main.html, and to support holidays and special events shall be prepared in support of
Army feeding policy. Service also includes safeguarding foods during preparation and serving using Army regulatory requirements for safety and sanitation. (AR 41-25)”
Reporting
A01 Food Handler Training Records
A04 DA Form 3032/3033
A05 DD Form 1544
A07 Cash Collection Vouchers and Deposit Tickets
A08 AFMIS Generated Headcount Forms (DA Form 3032/3033, CCV, Deposit
Tickets)
A09 QCP Inspection Schedule
A13 Menu or other cycle menu
11a. Does this section apply to DFA Services? This is the same description of services as that of a FFS requirement. The above requirements represent those of a Food Handler as defined in
8.1.1 #24.
Answer: 3.1.2 has been updated in PWS
Question 12
4.0 – “Performance Requirement Summary Matrix (PRS)
12a. There are components within items #1 - #6 that contain FFS requirements, which in turn will affect the PRS and the Inspections. In addition, it does not include 3.1.3 and 3.1.4. Will the associated Inspection Forms be released in the Solicitation or Post Award?
Answer: All PRS items listed are applicable to a DFA contract. The inspection forms will be released post award.
Question 13.
4.2 – “Quality Control Plan” #4
13a. Does (b), (c), (d) and (e) apply to DFA services? These are the same requirements as those of a FFS requirement
Answer: Removed b, c, d and e.
Question 14.
7.0 – “Reporting”-
14a. This list of A01 – A18 Reports is the same list of reports required under FFS.
Answer: Updated list in 7.0
Question 15.
Attachment F
Estimated Workload (Workload Data) – States:
“The anticipated daily headcounts shall be determined by the contractor using historical AFMIS data and Government provided present for duty strength. The Government will provide the variance data in accordance with the standard operating procedures at the installation.”
15a. Is there a specific SOP for your installation that is outside of the Publications listed in
PWS Section 8.2.1 & 8.2.2?
Answer: No SOP’s, updated Attachment F.
15b. #6 Interior/Exterior Dining Facility Area – Of these areas listed, what are the DFA requirements to support the dining facility operations – specific areas?
Answer: See questions 23 and 24 and Attachment F.
15c. #11 – Is the assumption that mer mites/insulated food containers are included in the DFA requirements under PWS Section 3.1.1?
Answer: Yes Mermite Containers are included in - Pots, Pans, Serving pans, food containers shall be cleaned and sanitized IAW Tri Service Food Code (TB MED 530)
Question 16.
PWS collates with the PRS, in turn the QASP and Inspection Documentation Lists the items contained with a Contractor QCP. In order to create a QCP, there must be clear communication in DFA Operation, requirements, standards and responsibility for each and every item/task for the Contractor.
16a. Are there now tasks and requirements being included in this solicitation that are outside the accepted definition of DFA services per the PWS?
Answer: No, This contract is a DFA contract with contingency cook augmentees.
16b. Per our current contract, it has been relayed to us that any items that are touched by military personnel during their duties and tasks are subsequently cleaned and sanitized by military personnel.
Answer: New contract will require DFA to clean and sanitize items use while preparing meals by the military personnel. Including but not limited to: pots, pans, utentsils, equipment.(non-electrical).
Question 17.
Is Contractor required to clean oven hoods?
Answer: Contractor is required to clean outside of oven hoods. The cleaning of the inside of the hoods is contracted out.
Question 18.
Who do we use to purchase chemicals?
Answer: Chemicals are purchased through Ecolab. Contractor will be responsible for supplying chemicals once initial startup supply has depleted.
Question 19.
Who is responsible for ice machines?
Answer: Military personnel maintain the ice machines and refilling of ice at drink stations.
Question 20.
Is OSHA processes and procedures the standard for trash collection and waste removal?
Answer: No, there is a dumpster located off of the back dock for all trash collection and waste removal.
Question 21.
Who provides the salt for snow removal and de-icing?
Answer: Contractor is responsible for providing the salt.
Question 22.
What is the timeline for providing notice of Contingency Cook requirement?
Answer: See PWS 2.1.4 Place of Performance and Hours of Operation
Question 23.
What is the distance from the building the contractor is responsible for maintaining?
Answer: See Attachment F.
Question 24.
How much time prior to facility open should the snow removal and de-icing be completed?
Answer: Prior to meal -Outside grounds clean to sight by the scheduled start of meal period
(50 feet from building). Snow/ice partially removed from sidewalks (within 50 feet) during precipitation & completely removed within 2 hrs after precipitation stops. See Attachment
F.
Question 25. (BACH)
Who restocks the napkins on the tables in the dining area?
Answer: Contractor is required to stock napkins on dining area tables.
Question 26. (BACH)
Who is responsible for cleaning the floors in the kitchen?
Answer: the contractor will be responsible for cleaning the floors in the kitchen and other stated areas as specified in the MEDDAC PWS LINE 5.1.7 and further described in TE – 2 as what square footage is consider the “kitchen.”
Question 27. (BACH)
What is the utilization of cashiers?
Answer: Contractor personnel will work the cashier station for MEDCOM. Not needed for holidays or weekends. LRC DFAC utilizes military personnel at cashier station.
Question 28. (BACH)
Who is responsible for cleaning grill and fryer on front line?
Answer: Military personnel will maintain the cleaning of grill and fryer. If the contingency cook is activated the KTR would be required to clean
Name ECN
Kettle, big 013024
Kettle, little 013023
Grill, tilt 013027
Oven, Stack 032140, 032141, 032142, 032143
Range, electric 023890
Oven, rotating rack NAC 24-1025480
Mixer, big 006086
Mixer, little 006088
Question 29. (BACH)
Ref: Attachment H, Pricing Matrix SubCLIN X007BA and X007BB
29a. What is the daily head count for grab and go at Bldg. 4076?
Answer: See Attachment B2 Performance Work Statement BACH, Section TE-7.
29b. What are the feeding hours for Bldg. 4076’s grab and go?
Answer: See Attachment B2 Performance Work Statement BACH, Section TE-2
Question 30.
The CBA shows that there are established pay rates for the Black Rapids Training site.
30a. Are there any feeding service required at the Black Rapids Training?
Answer: Currently there is no requirements at the Black Rapids Training site and therefore there is no SubCLIN in the Pricing Matrix for Black Rapids. If, during the 5 year life of the contract, a requirement develops at Black Rapids, a contract modification to add additional workload and negotiate price would be required.
30b. If so, what services are to be provided
Answer: See Answer 30a.
30c. Where in Attachment H are those services to be priced?
Answer: See Answer 30a.
Question 31.
Attachment H, Pricing Matrix CLIN 0004, the estimated quantity is listed as “0” for all subCLINs.
31a. Does the government require offerors to provide a unit cost for these line items?
Answer: SubCLINs for CLIN 0004 should be priced. Currently Building 3728 is not open;
however, there is a possibility it will open during the 5 year performance of the contract there for daily pricing is required on each periods matrix; the total will not be include in the
Roll-up.
Question 32.
Attachment H, Pricing Matrix SubCLIN X003FA, the SubCLIN’s description appears to be an informational note.
32a. Will the government please clarify what services are to be provided under this SubCLIN?
Answer: SubCLIN X003FA nomenclature has been updated to read: Three meals per day;
her head above maximum head count band of 2400. This amount is entered on each period but is not included in the Roll-up as there are no likely number of times predicted.
Question 33.
Is there a charge back to the contractor for security clearance (background checks) and government required training? i.e. OPSEC Training, Cyber Awareness, iWATCH, Answer: Training required is at the cost of the contractor, Training provided by the government will be reimbursable. Background checks are at the expense of the contractor if applicable.
Question 34.
34a. Is the workload data for Bldg 3728 combined with that of 3416?
Answer: No; each building would be reported separately in AFMIS. Currently Building
3728 is not open; however, there is a possibility it will open during the 5 year performance of the contract therefor daily pricing is required on each periods matrix; the total will not be include in the Roll-up. Bldg 3728 was not open for FY18, 17 and 16 therefore there is no historical data to provide.
34b. If not, what is the historical data for that facility?
Answer: Bldg 3728 was not open for FY18, 17 and 16 therefore there is no historical data to provide.
Question 35.
Please confirm all foodstuffs are procured and prepared by the active duty personnel.
Answer: Military will order all food; preparation will be done by military cooks or by contingency cooks when the CLIN is activated/funded.
Question 36.
Please confirm if food preparation, menu planning or just cook staff is required during SURGE and/or
CONTINGENCY requirements.
Answer: Food preparation and cook staff is required for contingency. Menu planning is not required.
Question 37.
How often has the current contract required contingency cooks?
Answer: The requirement for CC is based on training schedule, world events, and exercises.
Average varies between 1-2 per year.
Question 38.
How often has the active duty personnel had to deploy during the current/expiring contract?
Answer: See answer 37.
Question 39.
Please confirm whether Attachment G count in the page limits for Volume II.
Answer: Yes, Attachment G count in the page limits in Volume II.
Question 40. (BACH)
40a. The Expendables and Durables are designated in Attachments E & F for Bldg 3416 & 3728, are there no requirements for these items at Bldg 4076?
Answer: Yes, there are requirements.
40b. If so, what are the quantities & cost?
Answer: See Attachment E (3) Expendable Supply List BACH
Question 41.
Are we to utilize Ecolab and GSA for the expendables and durables, or our own sources?
Answer: The KTR is not required to use Ecolab however, prior approval from COR/KO must be obtained to ensure that the supplies are in compliance with equipment recommendations and OSHA standards.
File details come from the government source that posted it.