Above Storage Tanks Questions.pdf
PDF 571 KB Posted
- Attached to
- Aguadilla Above Storage Tanks Federal contract opportunity
- Solicitation number
- W50S93-20-Q-7170
- Issued by
- Department of the Army National Guard
View the file
Other files for this federal contract opportunity
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| DD369 - Police Record Check.pdf | ||
| TKWR202304_AST_10K_GALS_Diagram.pdf | ||
| Combined Synopsis - Solicitation.pdf | ||
| SOW.pdf |
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Questions & Answers
10,000 Gallons Above Storage Tank Diesel TKWR 202304
Air National Guard Base (ANGB), Puerto Rico (PR)
QUESTION 1: Translated: What is the voltage of the panel and how many phases does it have?
(SPANISH: ¿Que voltaje y cuantas fases tiene el panel?)
ANSWER: The specification of the panel located at the north wall of Building 11 is a 3 phase, 4 wire 120/208V, 100 amps.
QUESTION 2: Translated: Is there a detailed layout map of the area where the tank line will be installed and digging will be performed? We wish to know if there is an existing electrical, plumbing, or any other pipe or line that may be potentially affected.
(SPANISH: ¿Tienen algún plano donde se vea el área donde se escarbará para instalar la tubería del tanque, para tener conocimiento si en esa área hay alguna tubería existente que se pueda afectar, sea eléctrica, plomería, etc.?)
ANSWER: No. there is no as built available of this specific area.
QUESTION 3: Translated: Do we have to fill the tank with fuel? The fuel filling cost may vary depending the season.
(SPANISH: ¿Debemos llenar el tanque de combustible ya que los costos varían según la temporada a rellenar?)
ANSWER: No. It is not a project requirement to fill the tank with fuel to comply with the project specifications nor needed.
QUESTION 4: Translated: Do we have to install bollards around the tank as an accident preventative measure?
(SPANISH: ¿Tenemos que instalar algunos bolders frente al tanque para que no suceda algún accidente?).
ANSWER: Yes. Bollards shall be installed around the tank as a traffic impact safety guard/barrier. UFC 3-460-01 Section 8-6.2 h) states “Provide protective bollards in traffic areas.
Bollards must be not less than four (4) feet (1.2 m) high and 4-inches (100 mm) in diameter, of steel construction, filled with concrete and spaced not more than four (4) feet (1.2 m) on center”. Section 5.17 of TKWR202304 Project Statement of Work states Comply with all Specifications applicable found and included by reference in the www.wbdg.org site. This will include all UFC and UFGS. Contractors are responsible to identify and follow all applicable guidelines according to federal, state and local regulations.
QUESTION 5: There is no mention of tank filling operation. Will the delivery truck have its own pump or the customer (PRANG) must have a pump on the premises for this operation?
ANSWER: Not needed. The delivery truck should have the capability to fill tank on its own.
QUESTION 6: There is no mention of pump make/model/capacity/type. Please confirm GPM.
ANSWER: There is no specific requirement regarding the type or model of the dispensing pump.
Nonetheless, Section 5.1.22 of the SOW states the contractor must install a fuel dispensing pump system that can be repair and/or service by local contractors in the island. The contractor shall provide a list of local service providers.
The pump must meet or exceed a capacity of 15 GPM.
QUESTION 7: Please confirm location of the dispensing pump; i.e. on top, side or end section of the tank.
ANSWER: The ideal location of the dispensing pump is on the Forward right side of the tank;
viewed from the front of the tank.
QUESTION 8: Please clarify if the tank itself has to be encased in a concrete vault and then a concrete dike; or can it be a double-walled, steel tank, with 3” concrete insulation, placed between primary and secondary layers, and the placed in a concrete dike.
ANSWER: Yes. It is a project requirement to install a fuel tank encased in concrete or concrete exterior as stated in the project’s statement of work and supporting documents. No concrete dike is required since the tank itself should have the primary and secondary containment. The tank must meet or exceed the specifications detailed in the SOW and supporting documents.
QUESTION 9: If the existing Veeder Root monitoring console is to be re-used, please provide detailed information of existing sensors, magneto restrictive probes, leak detectors, sensor modules, power relays, software (BIR & CSLD), comm. modules and shielded wiring in order to determine what system elements need to be included and/or replaced.
http://www.wbdg.org/
ANSWER: No, the existing Veeder Root brand Automatic Tank Gauging System will not be used.
Hence, this information is not required.
QUESTION 10: Do you have a specified model for this type of tank?
ANSWER: No. There is no specific model as long as it complies with a storage capacity of 10,000 gallons of diesel fuel and meets requirement of concrete encasing as shown in the tank layout drawing. As well, the tank must meet design and construction standards as stated in Section 5 and Part B of the SOW.
QUESTION 11: What distance do we have from the tank installation point to the connection point?
ANSWER: The distance to consider is more or less 100 feet.
QUESTION 12: For the concrete slab the Diesel Tank will be installed, do we have a drawing or plan with dimensions from a structural engineer? Is it responsible or part of the contractor's proposal?
ANSWER: Section 5.4 of the SOW states: “the Contractor is responsible to design and build a concrete pad to hold the weight of the tank at its full capacity. The Contractor shall submit the layout design to Civil Engineering Squadron for approval prior to installation. Contact Base
Facility Manager for the agreed location of the concrete pad”. This shall be performed upon award of contract.
QUESTION 13: To manufacture the tank, do you need any kind of certification? Whom is this certification for?
ANSWER: The tank must meet design and construction standards as specified in section 5 and
Part B of the SOW.
QUESTION 14: Does it have to be protected around this tank by some kind of fence or bollard?
ANSWER: Refer to question 4.
QUESTION 15: Is it possible to visit the place again with a sales representative of this type of diesel tank?
ANSWER: Negative. The date to visit the site and gather all the necessary data was August 25.
QUESTION 16: Is the AHERA training required for this specific project? Is an asbestos test available or required for this site? (Section 1.4.18 SOW)
ANSWER: Due to the nature of the project, presence of asbestos is unlikely. Hence, asbestos training or testing will be required for this project.
QUESTION 17: The specification listed for the fuel pump in the SOW only indicates a 240v pump is required. These leave us with a broad pool of options. A more specific detail of the pump needed will result in a fairer bid (Section 5.1.21 SOW)
QUESTION 17.1: Submersible or external pump?
ANSWER: A Submersible pump is preferred.
QUESTION 17.2: How many gallons per minute (gpm) are required?
ANSWER: The pump must meet or exceed a capacity of 15 GPM.
QUESTION 17.3: Does the installation require a dispensing unit and what material?
ANSWER: The project need is of a dual dispensing unit.
QUESTION 17.4: How many hoses (1 or 2)?
ANSWER: Two (2) hoses.
QUESTION 17.5: What nozzle size?
ANSWER: The 1.5” in nozzle size.
QUESTION 17.6: How many feet of hose?
ANSWER: The hose should be at least 15 feet.
QUESTION 17.7: Is a meter required?
ANSWER: Yes. A meter is required.
QUESTION 18: The only drawing posted is a very vague site plan, is there any other drawing available? (Section 5.1.25 SOW)
ANSWER: Yes. See Question 2.
QUESTION 19: Is a Construction Permit from the County required? (Section 5.14 SOW)
ANSWER: No. As a federal installation, the site is exempt from obtaining a construction Permit from OGPE for this type of project.
QUESTION 20: The Digging Permit is requested internally with the Air National Guard? (Section
5.18 SOW)
ANSWER: Yes. This is an internal PRANG requirement and this shall be completed upon contract award.
QUESTION 21: During the site visit, we find a Veeder Root is part of the existing setup. Does this have to be integrated to the new installation? If so, is the existing Veeder Root working properly?
ANSWER: Yes. An Automatic Tank Gauging system (ATG) must be integrated in the new tank installation. A new ATG needs to be included a part of the tank system.
QUESTION 22: Does a new Veeder Root have to be installed? If so, does it have to be integrated to an existent Building Management System (BMS)?
ANSWER: There is no BMS in the facility. A new Automatic Tank Gauging System (ATG) is the preferred option. Proposals that meet or exceed the project’s scope of work will be evaluated and considered.
QUESTION 23: Is it required to deliver the tank empty or full?
ANSWER: Empty. Refer to question 3.
QUESTION 24: Is there a requirement to install a pump to deliver the fuel from the supply tanker truck to the tank?
ANSWER: No, it is not a project requirement nor needed.
QUESTION 25: Does the possibility to install a tank that meets and exceeds the specs of a vault tank exist? This tank is a steel tank encased in concrete with a steel outer shell epoxy coated to withstand the weather. The outer steel shell is a benefit over concrete, which is prone to cracking and spalling, problems that are expensive to correct and not covered by warranty.
The mentioned tank meets the following standards:
UL 2085 Listed “Protected” Tank
Ballistic and impact protection per UL 2085
Both inner and outer steel tanks are built to UL Standards
National Fire Protection Agency (NFPA) 30 & 30A
International Fire Code (IFC)
California Air Resources Board (CARB) Standing Loss Control testing requirements for air emissions
Steel Tanks Institute (STI) Standards F941 for Thermally Insulated Aboveground Storage Tanks
ANSWER: Yes. Proposals of tanks that meet or exceed the project’s requirements and specifications are welcome and considered. Nonetheless, the tank must have a concrete exterior as a mean for corrosion control and a 30-year warranty as stated on Section 5.1.13 of the SOW. Cracking and spalling should be covered in this warranty.
Additional Comments and/or requirements after evaluation:
1. Even though Statement of Work 10,000 Gallons Above Storage Tank Diesel TKWR 202304 does not specify in Section 5.0 a requirement to provide and install a new Automatic Tank Gauging System (ATG), we have determine bidding contractors must consider including an ATG in the design and installation.
2. The preferred vent is gooseneck shaped air vent cap.
3. Section 5.1.20 of SOW states the requirement to affix Aluminum stepladder with platform. The platform must ensure the safe access of personnel to the top part of the tank for refueling and maintenance operation. This must comply with OSHA regulations
29 CFR 1910.
File details come from the government source that posted it. Updated .