19R3009_WATSON_Q&A_2__10_-_36.pdf
PDF 116 KB Posted
- Solicitation number
- N3220519R3009
About this file
This document contains questions and answers regarding a solicitation for operation and maintenance of eight Watson-class vessels. The solicitation is issued by the Department of the Navy Military Sealift Command and seeks proposals to provide crew, provisions, fuel, repairs, and other services to support the vessels. Key details include requirements for qualified deck officers, engineers, and medical personnel aboard each ship. Training requirements are specified for crew positions in areas such as firefighting, cargo operations, and navigation. The document also addresses questions on proposal formatting and page limits, past performance documentation, reimbursement of training costs, and clarification of manning scales and key personnel roles. Revisions to the solicitation addressing these issues will be reflected in an upcoming amendment.
View the file
Other files
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| 19R3009_WATSON_O&M_Synopsis.pdf |
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
MILITARY SEALIFT COMMAND
N32205-19-R-3009 WATSON Operation & Maintenance
QUESTIONS AND ANSWERS # 2
The following are answers to questions received from potential offerors. The answers provide clarification only and DO NOT constitute an amendment to the solicitation.
10. We would like to recommend the following changes to the DD-254?
- Add Classification (Top and Bottom) to DD 254.
- Double check spelling of ship names in box 9
- Changed “STE III” to “STE” in box 13
ANSWER: The Government will make the necessary changes to the DD-254. Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
11. Section L-7, Section B(1) Minimum Technical Requirements Proposal pages 244-246 state that the proposal shall not exceed 30 pages and must include:
Attachment K-1, Attachment K-3, Key Shoreside Personnel Resumes and Signed Letter of Intent, QMS, and SMS certificates.
Please clarify if all listed requirements above will be exempt from the 30-page max for this section as these items alone could fulfill the page limit max.
ANSWER: Section L-7 (B) (Volume II) will be revised by the Government to provide additional information regarding the maximum page count and the maximum allowable fold-outs. In addition, Attachment K-1, Attachment K-3, Key Shore Side Resumes, Signed Letter of Intent, Quality Management System (QMS), and Safety Management System (SMS) certificates do not count towards the 30 page limit. Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
12. Section L-7, Section B(2)(a) Technical Approach states offerors “shall provide Resumes for all proposed Key Shore Side personnel”. Key Shoreside resumes are also requested as part of Section L-7, Section B(1)(iii) Key Shore Side Personnel.
Please clarify if key shore side personnel resumes are to be included in:
1. Section L-7, Section B(2)(a) Technical Approach only
2. Section L-7, Section B(1)(iii) Key Shore Side Personnel only
3. Both Sections listed in items 1 and 2
ANSWER: The Government will revise Section L-7 (B)(2)(a) (Technical Approach) to clarify resumes included in offeror’s response to Section L-7 (B)(1)(iii)(Minimum Technical Requirements Proposal) that offeror does not want considered for additional credit during the trade-off evaluation will not need to be provided again to satisfy Section L-7(B)(2)(a). Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
13. Section L-7-B, (1)(c)(ii) states that “…a copy of the ship operator’s current SMS certificate…and Safety Management Certificate must be submitted.” Is this referencing the same certificate?
ANSWER: The Government will revise Section L-7(B)(1)(c)(ii)(1) to remove “and Safety Management Certification.” Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
14. L-7—C (3) requires that extensive documentation (2692s, 835s, CARs, etc.) be included with each Attachment I. Does this information count as part of the 2 page limit?
Is it only documentation for the contracts submitted as past performance?
ANSWER: The Government will revise Section L-7 (C)(2) to change the number of pages for the past performance narrative from 2 full length pages to 10 full length pages.
The Government will revise Attachment I in order to match this updated page count.
Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
15. L7 (C)(3) - What is attachment 1 to Attachment I? There does not appear to be a template for the attachment to the attachment. Are there any limits to the length of attachment 1?
ANSWER: Section L-7(c)(3) will be revised to read “This information shall be provided on the form at Attachment I. Information provided on Attachment I shall include:”
Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
16. C-1.7.7.1 - This section states that the Electronics Officer must possess an STCW endorsement as an Electro-Technical Officer. Presumably that requirement exists at the outset of the contract. Later in the same section, however, it requires a plan to transition all EOs to Electro-Technical Officers by the third option period of the contract. At what time must each EO have that endorsement?
ANSWER: C-1.7.7.1. Electronics Officer Qualifications and Documentation section will be revised to add an “or” after the first bullet. The STCW endorsement as an Electro- Technical Officer is only one of the acceptable qualfication for the Electronics Officer.
All Electronics Officers shall be transitioned to STCW endorsed Electro-Technical Officers by the third option period of this contract. Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
17. C-1.8.2 - This section provides for various elements of the cost of MSC-required training to be either reimbursable or part of the Offeror’s firm fixed price. One element not mentioned is the fee or tuition charged by the training facility for a course required by MSC. Are those fees/tuition charges reimbursable?
ANSWER: The Government will revise Section C-1.8.2. to add tuition to the list of reimbursable training expenses. Additionally, the Government will revise Section C-1.8.2 to add guidance on receiving and seeking reimbursement for trainees training costs.
Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
18. B.1.7.1 - We note that Ammo Bonus is billed separately. Given that the majority of the time these vessels carry ammo, would it be possible to have a FOS with Ammo rate and FOS without Ammo rate?
ANSWER: The Government will revise Section B (Per Diem Rate Schedule) to add FOS with AMMO to incorporate the Ammo Bonus into the Per Diem Rate Schedule. Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
19. C.1.7.5 - Please provide a copy of ALMSC 251351ZJAN18.
ANSWER: A copy of the ALMSC 251351ZJAN18 will be provided directly to the offeror making the request.
20. B)(2) - What is the length specified for the Technical proposal? Are fold-outs allowed anywhere in the proposal?
ANSWER: See Answer to Question #11.
21. C1.7.7 - Please clarify key shipboard personnel. Only the EO is called out as a key position.
ANSWER: The Government will revise Section C-1.7.7 (Key Shipboard Personnel) to include a list of Key shipboard personnel. Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
22. C3.7.2.a - The section title is Contract Specific Key Shoreside Personnel but a number of the positions are not noted as key in column 4 of the table. Are we to provide names in K-3 for all the positions this section or only for those with an “X” in column 4.
ANSWER: Attachment K-3 should include the Key Shoreside personnel listed on the table in Section C-3.7.2.a that are associated with an “X” in column 4 (Key (KBA)).
Additionally, Attachment K-3 shall also include shore side personnel billets submitted in excess of the minimum contract requirements including the percentage of dedication.
23. C.1.1.2-a - What is the difference between U.S. Army and U.S. Army Support?
ANSWER: The table in Section C-1.1.2.a will be revised to make all “US Army” read “US Army Support”. Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
24. C.1.7.1 - Typo in the first sentence? Man the ships according to the manning scale in “O”? Is this reference intended to be the manning table in Section 1.7.1? (Section O does not exist.)
ANSWER: The Government will revise Section C-1.7.1 to remove reference to Section “O” and replaced it with Section “C-1.7.1a.” Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
25. C.1.8.1.a - Appears that all 8 ships require HCO and LSE qualified crew, but only the Marine Corps ships have a certified flight deck. Is this correct?
ANSWER: The Government will revise Section C-1.8.1.a to reflect HCO and LSE requirements are only applicable to ships supporting the US Marine Corp Missions.
Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
26. G-3(d) (o ) & (q) - (q) requires billing no later than 90 days from receipt of a payable invoice, however (o) does not allow for making advance payment. It has been our experience that long lead items often require an advance payment and final delivery is often greater than 90 days from advance payment. We recommend that advance payments for long lead items be billable when paid.
ANSWER: Section L-7(A)(13) (Corporate viability) requires offerors to furnish evidence of adequate financial resources to perform the contract. One of the reasons for this requirement is to ensure that the offeror is able to meet all requirements within the solicitation, to include, ordering long lead materials without the need for advance payment to the contractor.
27. C-1.3.2 and C-1.3.2.2 and C-1.1.4.4 and C-1.1.4.5 - “…to accommodate personnel covered in O will be reimbursed.” What does O refer to? (Section O does not exist.)
ANSWER: The Government will revise these Sections to remove reference to Section “0” and incorporate the proper Section references. Changes will be reflected in a
28. -1.4.6.6 - The notification requirements of 96 hours prior to assignment to a ship are unclear and seem onerous. Request clarification of MSC’s intent.
ANSWER: Per Section C-1.4.6.6 - The contractor shall provide notification of the immunization status of all officers, crew and other individuals no later than 96 hours prior to assignment to a ship.
29. C.5.3.8.1 - Was SALTS disestablished?
ANSWER: The Government has removed SALTS from C-5.2.8.1 because the program no longer exists. Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
30. H-2b - Seems to state that staff availability is not reportable until member is not available for 30 days, while elsewhere there is a report required for credit of staff vacancy. Please confirm that the credit is not due until the position is vacant for 30 days.
ANSWER: The Government will revise Section H-2(b) to clarify that a credit will be due on the first day of any person in a key personnel billet becomes unavailable. Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
31. H-16 - If personnel are retained for investigations, are these crew costs reimbursable?
ANSWER: The Government will revise Section H-16 to add “The crew costs for any personnel retained onboard a vessel waiting for an investigation interview will be reimbursable only if it is determined neither the employee nor contractor is liable or at fault for the events leading up to the investigation.” Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
32. C-1.7.7.3a and C-1.8.1a - C-1.7.7.3a states “an” Med-PIC implying that one person must be MED-PIC qualified, DOT, and CPR and defibrillator trained. The Training Matrix in C-1.8.1a sets the requirement for the CM and 2M to be MED-PIC (Med-PIC is a CM licensing requirement) and then for the Master and CM to be DOT and CPR/defib certified. STCW requires one MED-PIC aboard. Please clarify requirements and who must have.
ANSWER: The Government will revise Section C-1.7.7.3a to require two employees per ship complete M-PIC training. Additionally, the contractor will assign one employee as the Medical Person in Charge on board each ship. Changes will be reflected in a
33. C-1.8.1a - STCW training requirements set Advanced FF training for officers. The training matrix makes this requirement for all crew members. Is this correct? Does MSC want all mariners, including entry level such as Steward Assistants trained to advanced firefighting level?
ANSWER: The Government will revise the table in section C-1.8.1.a. to make the Advanced Firefighting requirement applicable to only Officers on board the ship.
Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
34. C-1.8.1a - The Training Matrix requires SAMM, Coatings and CargoMax training for all deck officers. These responsibilities traditionally lie with the CM. Is this appropriate training for a 3M?
ANSWER: The Government desires to have more deck officers trained in these areas to assist in workload management.
35. C.1.8.1a - The Training Matrix requires NGW training for all deck officers. These responsibilities traditionally lie with the Master, CM or EO. Is this appropriate training for junior deck officers?
ANSWER: The Government desires to have more deck officers trained in this area to assist in workload management. Specifically, the government desires senior officers complete training first (Master, Chief Mate, and EO). After senior officers complete NGW, then other licensed officers should be trained as spaces become available. The Government will revise Section C-1.8.1a Training Matrix to reflect this requirement.
Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
36. C-2.5.10.3.1 - This paragraph requires the contractor to provide a request 14 days before an availability as to the number of crewmembers it would like to retain in RAV during the availability. Given the C-1.7.1 specifies the RAV manning and requires any deviation to be approved by the KO or COR, is this requirement only necessary if requesting additional crew in RAV?
ANSWER: Per C-1.7.1a (Manning Scales) the RAV manning scale is set. The requirements at C-2.5.10.3.1 are only applicable if the contractor is requesting additional crew during RAV.
ANSWER: The Government will revise Section C-1.7.7 (Key Shipboard Personnel) to include a list of Key shipboard personnel. Changes will be reflected in a forthcoming solicitation amendment.
File details come from the government source that posted it. Updated .