FWC 23.24-97 A#1 QA - Final.pdf

PDF 149 KB Posted

Attached to
Nonnative Snake Control
Solicitation number
RFP-08630
Issued by
Leon County, Florida

About this file

This document is an addendum to a Request for Proposal (RFP) issued by the Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) for "Nonnative Snake Control" (Solicitation No. FWC 23/24-97). The addendum provides responses to questions submitted by prospective respondents regarding the scope of work, access to public lands, success metrics, python collection points, and other related issues. The RFP seeks competitive proposals for the effective removal of nonnative snake species, particularly Burmese pythons, from Florida's ecosystem. Respondents must be registered in the MyFloridaMarketPlace system and with Sunbiz prior to the bid opening, which is scheduled for 2:00 PM ET on May 7, 2024.

The RFP is focused on the removal of Burmese pythons from public lands where they are considered established. The Contractor will need to obtain landowner permission before accessing any public lands and coordinate with FWC staff. While the RFP is specific to Burmese pythons, the Respondent can suggest ideas related to the secondary use of python remains, such as selling skins for belts or wallets, in their proposal. The Contractor must comply with all applicable federal and state laws regarding the handling and disposal of the pythons.

View the file

Other files

File Type Posted
FWC 23.24-97 RFP - Final.pdf PDF

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Florida Fish and Wildlife Conservation Commission

Commissioners Rodney Barreto Chairman Coral Gables

Steven Hudson Vice Chairman Fort Lauderdale

Preston Farrior Tampa

Gary Lester Oxford

Albert Maury Coral Gables

Gary Nicklaus Jupiter

Sonya Rood St. Augustine

Office of the Executive Director Roger A. Young Executive Director

Charles “Rett” Boyd Assistant Executive Director

George Warthen Chief Conservation Officer

Jessica Crawford Chief of Staff

850-487-3796

850-921-5786 FAX

Managing fish and wildlife resources for their long-term well-being and the benefit of people.

620 South Meridian Street Tallahassee, Florida 32399-1600 Voice: 850-488-4676

Hearing/speech-impaired:

800-955-8771 (T) 800-955-8770 (V)

MyFWC.com

DATE: APRIL 26, 2024

ADDENDUM NO.: 1

RFP NO.: FWC 23/24-97

RFP TITLE: NONNATIVE SNAKE CONTROL

UPDATE: QUESTIONS & ANSWERS

The enclosed addendum has been issued for consideration in the preparation of your response to the Florida Fish and Wildlife Conservation Commission’s (FWC) Solicitation No. FWC 23/24-97, “Nonnative Snake Control”.

All responses to the subject solicitation must be received no later than 2:00 PM (ET) on Tuesday, May 7, 2024.

A response received after the exact time specified will not be considered.

Failure to file a protest within the time prescribed in Section 120.57(3), Florida Statutes (F.S.), or failure to post the bond or other security required by law within the time allowed for filing a bond shall constitute a waiver of proceedings under Chapter 120, Florida Statutes. Written notices, formal requests and proceedings must conform with the requirements set forth in Chapter 28-110, Florida Administrative Code (F.A.C.). Protests must be filed with the Purchasing Office, Fish and Wildlife Conservation Commission, 1875 Orange Avenue East, Tallahassee, Florida 32311-6160 within the time prescribed in Section 120.57(3), F.S. and Chapter 28-110, F.A.C.

Sincerely, Ruth Heggen, FWC Procurement Manager

FWC SOLICITATION FWC 23/24-97, ADDENDUM #1 2

BEGIN ADDENDUM #1

Item #1 – Questions and Answers Question #1: Are any areas Off-limits, or Protected?

Answer #1: The awarded Respondent (Contractor) for this RFP will have to obtain landowner permission before accessing any public lands (ex. National Parks, State Parks, etc.). Any areas the Contractor has not received landowner permission to access will be considered Off-limits.

Question #2: What are the areas of concern?

Answer #2: Areas of concern include any public properties where the Contractor has access permission and Burmese pythons are considered established.

Question #3: Where do you want the search concentrated?

Answer #3: In public land areas where Burmese pythons are considered established in

Florida.

Question #4: What are the Metrics for success or failure?

Answer #4: Consistent effort to find and remove Burmese pythons from public lands is considered a success.

Question #5: Where are the collection points for Pythons?

Answer #5: The Contractor will need to identify areas where they have access permission in coordination with Commission staff and may have to get additional access permissions.

Question #6: After they are verified can we get the remains back for secondary commerce, i.e. selling the skins for belts, wallets, etc.?

Answer #6: The Respondent can suggest ideas such as this in their proposal. However, there are some federal and other laws that may limit or disallow sales of python skins. The Respondent should familiarize themselves with these laws where they apply.

Question #7: Should we take all invasive species, such as iguanas, monitors, we encounter.

Answer #7: This RFP is only focusing on Burmese python removal.

FWC SOLICITATION FWC 23/24-97, ADDENDUM #1 3

Question #8: At the start of the project can we bill for the mobilization of all equipment and maintenance of the equipment that will be used every day?

Answer #8: The need for equipment and maintenance must be included in the Respondent’s proposal materials.

Question #9: My corporation (registered Florida for profit S Corporation), currently has general liability coverage and a Certificate of Exemption from Florida Workers' Compensation. This certificate of exemption has been in force for approximately 30 years. In addition, I will be filing the proposal to include one subcontractor who also has a registered Florida for-profit S Corporation and a Certificate of Exemption from Workers' Compensation that has been registered with the state of Florida for multiple years. Will these Certificate of Exemptions for Workers' Compensation be acceptable in submitting the proposal?

Answer #9: The Commission follows Chapter 440, Florida Statutes (F.S.). As long as the Certificates of Exemption are in compliance with/meet the requirements of Chapter 440 F.S. and any other applicable regulations related to workers’ compensation, they should be acceptable.

Question #10: The RFP states it is looking for "supplemental" initiatives. Can you confirm that the budget allocated for this RFP is separate from funding for the hunter bounty program?

Answer #10: We can confirm that the budget for this RFP is separate from the FWC’s Python Action Team Removing Invasive Constrictors program.

Question #11: I noticed in Section 11: K, that no firearms are authorized to be on site. Since there is no clarification on work site location one would assume that South Florida in its entirety would be the job site location. Due to my nature of work I always have a firearm and rifle and would expect to be able to do the same while under this contract. Is that in any way negotiable?

Answer #11: This is not negotiable, and a firearm cannot be used for the purposes of work covered in this contract.

END ADDENDUM #1

File details come from the government source that posted it. Updated .