Attachment 4 - FA441823Q0003 Questions and Answers.pdf
PDF 179 KB Posted
- Solicitation number
- FA441823Q0003
About this file
This document is a combined synopsis and solicitation for commercial items to replace the electrical control system on a 45-ton portal crane located at Joint Base Charleston in South Carolina. The solicitation requires replacing the existing DC control system and components for hoists, rotation, and travel functions. The contractor must refurbish existing DC motors or replace as needed, repair the operator cab floor, install new lighting and wiring, upgrade the cab, and perform two cameras and monitoring. Responses are due by May 29, 2023 at 12:00 PM Eastern with the solicitation number FA441823Q0003. Questions should be directed to the named contracting staff. The response must include pricing on the provided worksheet and qualifications for hazardous materials handling if needed. The work must comply with OEM, safety, and engineering standards and include testing and training support from the base.
View the file
Other files
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
45 TON WASHINGTON IRON WORKS PORTAL CRANE ELECTRICAL CONTROL REPLACEMENT
Attachment No. 4 – Q&A
Solicitation #: FA441823Q0003 o Question # 1: Is the existing main generator producing DC power through a rectifier mounted on the back?
Answer # 1: The power from the DC generator flows through the rectifiers mounted on the wall above the switch board.
o Question # 2: An Auxiliary (Enpak) AC generator/air compressor was present on the crane, what systems does this power?
Answer # 2: The Enpak AC generator powers some of the lights and items in the cab.
o Question # 3: Will existing crane drawings be provided in digital format?
Answer # 3: We will provide access to the paper copies of crane drawings.
o Question # 4: There are new stainless steel junction boxes mounted on the crane legs, can these remain or are they to be replaced?
Answer # 4: The stainless-steel junction boxes can be reused if inspected and found to be in safe working order.
o Question # 5: There is a large junction box at the bottom of the collector under the machinery house, is this to be replaced?
Answer # 5: Large junction box at bottom of collector does not have to be replaced.
o Question # 6: Can conduit and wire on the legs be replaced using SOOW cord with cord grips?
Answer # 6: All wiring should be routed through conduit.
o Question # 7: An old (non-working) sound powered phone system is present on the crane, is this to be removed along with its conduit? Or is the conduit and wire to be replaced?
Answer # 7: Phone system and conduit should be removed but the phone systems doesn’t need to be replaced or operational.
o Question # 8: Existing conduit is painted; can it be replaced with unpainted outdoor rated conduit?
Answer # 8: Yes o Question # 9: There are several large un-used electrical components such as an old rectifier and resistor bank, are these to be removed from the crane?
Answer # 9: Yes
Solicitation #: FA441823Q0003 o Question # 10: Does the base have Test Weights or will we need to bring them in when we commission and verify the crane.
Answer # 10: The base has test weights that can be used.
o Question # 11: For testing, will the base provide operational support. We will need someone to operate the crane who is familiar with its operation to make sure it is running properly.
Answer # 11: Yes, we will provide an operator.
o Question # 12: What is the typical length of time between operations, this will set the window to perform the field work (i.e., what is the longest amount of time we will have to pull all the old equipment out and get all the new equipment in).
Answer # 12: The time varies depending on missions but typically would be two to three months. But in most cases work on the crane will be able to continue while the Wharf is being used.
o Question # 13: Does the Government require the conduit and wiring from the new stainless steel junction boxes on the lower gantry frame running to each of the eight (8) travel brakes and motors to be replaced with new rigid, watertight conduit, and wiring?
Answer # 13: Yes o Question # 14: Does the government require that all Liquidtight Flex conduit going to motors, brakes, switches, etc., not exceed 36" in length?
Answer # 14: All components should meet all applicable safety regulations, industry standards, and governing laws.
o Question # 15: Please verify that all new wiring and connectors associated with controls, motors, brakes, lighting etc. going thru the turntable rings must be replaced with new wiring and connectors, when supplying power to any new or refurbished component.
Answer # 15: Yes, wiring should be replaced for any new or rebuilt component.
o Question # 16: Does the government desire to replace all lower, cab, and engine room emergency stop switches, wiring and conduit with new rigid watertight conduit and switches?
Answer # 16: Yes o Question # 17: Please verify the government does not authorize the use of EMT conduit anywhere on the gantry crane.
Answer # 17: All conduits should be rated for outdoor use and meet all applicable safety regulations, industry standards, and governing laws.
Solicitation #: FA441823Q0003 o Question # 18: Please verify the government desires to replace all 8 lower lights, engine room lights
(approximately 8), boom, gantry, search, emergency and door lights on the crane.
Answer # 18: Yes, all lights should be replaced.
o Question # 19: Does the government desire for all external cab lights to be operable from the crane operator's chair?
Answer # 19: All light should be operable from within the operator’s cab.
o Question # 20: Does the government require licensed engineer stamped approval drawings and detail product data submittals before items are released for production to ensure all items meet the Scope of Work?
Answer # 20: Yes o Question # 21: Please verify, the government does not desire a new LMI system that would display boom position, load indication, and crane load indicator for each hook.
Answer # 21: The existing LMI may be reused but if removed to complete the needed work the
LMI should be reinstalled and operational.
o Question # 22: Does the government desire all controls and drawings to be reviewed and stamped by a licensed engineer?
Answer # 22: Yes o Question # 23: Is the government okay with engine house walls being breached (non-structural intrusion) as needed to allow for removal/replacement of control panels, motors, brakes, and associated equipment with the understanding openings will be re-sealed to prevent leaks.
Answer # 23: Yes, if non-structural panels need to be removed to allow removal/replacement of components they must be reinstalled/resealed and protected from future corrosion.
o Question # 24: Please verify the government desires all motors and electric brakes to be removed, disassembled, and reconditioned to OEM and industry specifications by a certified DC motor repair facility.
Answer # 24: All motors should be removed, disassembled and inspected and reconditioned as appropriate.
o Question # 25: Does the government desire test and condition reports be provided for all motors and brakes upon reconditioning for your maintenance and warranty files?
Answer # 25: Condition report should be provided for each of the rebuilt motors.
o Question # 26: Does the government require coupling alignment reports after motors are reinstalled for your maintenance and warranty files?
Answer # 26: Yes o Question # 27: Does the government desire any additional safety cameras to allow the crane operator to monitor ground operations during gantry movement?
Answer # 27: Government requires 2 cameras in the machine house with monitors in the operators cab additional cameras are not required for ground operations.
o Question # 28: Does the government desire digit DC speed controllers that can simulate reversing plugging operations?
Answer # 28: DC speed controller must allow for plugging in all directions.
o Question # 29: Does the government desire a specific PLC brand be provided to monitor/operate the new DC controllers, control components, failures, limits, etc.?
Answer # 29: A specific PLC brand or manufacture is not specified.
o Question # 30: Does the government desire brake failure/drive fault warning lights and buzzers installed on the crane operator's chair?
Answer # 30: All warning lights and buzzers should be installed within the operator’s cab and lights should be visible from the operator’s chair.
o Question # 31: Does the government desire to have the four hydraulic shoe brake assemblies disassembled, cleaned, lubricated and shoes replaced when motors are removed?
Answer # 31: When reassembled after motor replacement, brakes should be cleaned and lubricated as appropriate to allow for assembly, but shoes do not have to be replaced.
o Question # 32: Does the government desire an additional HMI (human interface display) be mounted in the engine room to allow maintenance, alarm monitoring and condition reports for troubleshooting?
Answer # 32: Yes o Question # 33: Does the government desire for the cab to be insulated in conjunction with the
AC/Heat unit?
Answer # 33: No
Solicitation #: FA441823Q0003 o Question # 34: Does the government desire the cab HMI to display any conditions such as, wind speed, hook height, rotation position, boom angle, outdoor temperature, run and idle functions, etc.?
Answer # 34: Crane is currently equipped with LMI, wind speed sensor, boom angle, outdoor temp, run and idle functions that can be reused as necessary but must be operational if not replaced. Rotation position is not needed.
o Question # 35: Does the government desire to reuse the existing limits on the main, aux and luffing near the gearboxes to reduce costs since recent repairs were made?
Answer # 35: Re-using the existing limits is acceptable, however the wiring needs to be replaced.
o Question # 36: Does the government desire to replace the hoist limits at the end of the boom?
Answer # 36: The two-block system does not have to be replaced but needs to be operational.
o Question # 37: Does the government desire a new centralized manual-magnetic disconnect to support the new control system?
Answer # 37: All components should meet all applicable safety regulations, industry standards, and governing laws.
o Question # 38: Does the government desire removal of all unused and abandoned equipment and panels not being used or needed as part of this upgrade?
Answer # 38: Yes, all used and abandoned equipment should be removed where appropriate.
o Question # 39: Does the government desire resettable circuit breakers for all branch fusing and protection instead of fuses?
Answer # 39: Resettable circuit breaker or fusses are acceptable as appropriate.
o Question # 40: Does the government desire that all transformers and associated wiring, conduit for the controls system and light panels be replaced with new?
Answer # 40: Yes o Question # 41: If the Contractor discovers lead or asbestos during the project will the government reimburse for abatement, disposal and delay costs above and beyond the award?
Answer # 41: If the contractor discovers unforeseen sight conditions after the start of performance, the contractor is responsible for notifying the Contracting Officer immediately.
In the event of lead or asbestos, once notified the Government will determine the course of action for remediation. The awarded contractor may submit a request for equitable adjustment in the event of delays for unforeseen sight conditions.
o Question # 42: Do the main, aux, luffing, and swing drums/reducers have adequate mechanical locking means to prevent drums, boom, and swing movement when all motors and brakes are removed? If not, does the government have a means to cradle or support the boom when the motors and brakes are removed?
Answer # 42: Luffing locks by means of a boom dog and swing function locks by means of a vertical pin, main and aux does not have adequate locking means when motors and brake are removed. If further means of locking/cradling/supporting of the boom or other functions will be the contractor’s responsibility.
o Question # 43: Does the government have a means of preventing gantry movement when travel motors and brakes are removed? If not, will contractor be required to perform engineering calculations and develop/install a means to prevent movement at hurricane force conditions as part of this award?
Answer # 43: Yes, crane has manual chocks that will prevent gantry movement.
o Question # 44: Please confirm the cab operator chair needs to rotate with vertical and horizontal adjusters and support a capacity of up to 300 lbs.
Answer # 44: The operators chair needs to be easily accessible by the operator. Rotation is not required if another method to ensure easy access is used. The chair should support at least 300 lbs.
o Question # 45: Will the government allow installation of temporary monorail beams to assist with removal of the engine house motors, brakes and controls, as needed?
Answer # 45: Yes o Question # 46: Will the government provide a temporary 200 amps of power distribution panel within 50' of crane for contractors' use during refurbishment?
Answer # 46: Contractor will have to provide the power distribution panel as required but can hook into the transformer on the Wharf. Transformer is positioned near bathrooms on the Wharf and the crane can be positioned in that area as needed.
o Question # 47: Does the government desire the contractor to perform a load test upon completion of work? If so, will the government provide load test weights or should offerors quote the provision of a load test weight/bag?
Answer # 47: Yes, a load test is required on completion. The government will provide test weights.
Solicitation #: FA441823Q0003 o Question # 48: Does the government require all disturbed areas be primed or painted upon completion of project?
Answer # 48: Yes o Question # 49: Does the government require a safety officer be onsite in conjunction with the dedicated project manager when work is being performed?
Answer # 49: A dedicated safety officer is not required if the project manager can assume responsibility for safety.
o Question # 50: Will the government accept change orders or adders to the award in the event the contractor does not quote items as outlined by the Scope of Work?
Answer # 50: Change orders will only be accepted in the event that the Contractor comes across unforeseen sight conditions. The Contractor is responsible for submitting an offer that meets the requirements of the SoW at the time of offer submission.
o Question # 51: Will the government allow for progress invoicing upon the completion and provision of tangible work products?
Answer # 51: Yes, Contractor progress payments may be allowed. The solicitation includes the clauses 52.232-29, Terms for Financing of Purchases of Commercial Products and Commercial Services and 52.232-30, Installment Payments for Commercial Products and Commercial Services.
o Question # 52: Please confirm that only U.S. Citizens and documented, permitted legal aliens who meet the security requirements of Joint Base Charleston may gain access to the work site.
Answer # 52: Only employees who have a valid REAL ID compliant identification, and a favorable background check will be granted access to Joint Base Charleston o Question # 53: Can the contractor work Monday-Saturday when onsite performing work?
Answer # 53: Yes, work on weekends must be coordinated either at the start of performance, or must be coordinated by Wed of the week when Sat performance is requested.
o Question # 54: Can the contractor work 10-hour days when onsite performing work?
Answer # 54: Yes, if contractor wishes to work outside of normal hours, it may be possible with prior coordination.
o Question # 55: Are all existing maximum speeds required to be maintained after refurbishment of the motors? Do we know what the existing max speeds are?
Solicitation #: FA441823Q0003
Answer # 55: All existing speeds should be like the current configuration. The only known speed is for travel function which of 3 mph, other speeds and be verified by contractor if in questions.
o Question # 56: Does the government require the rotate, and travel motor insulation to be Class F minimum? This will increase the longevity of the motors and ensure refurbished motors meet the existing design specifications.
Answer # 56: Rotate and travel motors must meet or exceed the minimum industry standard for refurbishment.
o Question # 57: Does the government desire infinitely variable drive that allow infinitely variable control or speed points to be set?
Answer # 57: Drive type is not being specified.
o Question # 58: On the hoist drives, to avoid overspeed during lowering, does the government require the series-wound motor to include circuitry which automatically reconfigures motor armature and field connections into a shunt-wound (constant-speed) design?
Answer # 58: All hoist drives must meet applicable safety standard to avoid overspeed during lowering.
o Question # 59: Does the government desire encoder/tachometer conductors to have a continuous run from the encoder to the drive to ensure there is not interruptions to the signal?
Answer # 59: Work completed should ensure no interruption of signal.
o Question # 60: Does the government desire that two independent relays, contactors, drive inputs, or other equivalent components/logic shall be utilized for each function to provide directional control such that the failure of a single relay/contactor/component cannot result in motion in an unintended direction?
Answer # 60: The vendor quoted system refurbishment should not result in an unintended direction.
o Question # 61: Does the government require the DC motor controllers to meet NEMA ICS 8, Application Guide for Industrial Control and Systems Crane and Hoist Controllers?
Answer # 61: All components should meet all applicable safety regulations, industry standards, and governing laws.
o Question # 62: Does the government require DC motor overload protection in accordance with
NEMA ICS 8?
Solicitation #: FA441823Q0003
Answer # 62: All components should meet all applicable safety regulations, industry standards, and governing laws.
o Question # 63: Does the government desire the DC control system to include the following faults to ensure safe operations and to assist with future troubleshooting and maintenance?
1. Fully rated four-quadrant motor control.
2. Faults for speed deviation at any steady state speed.
3. Faults for instantaneous phase loss or incorrect phase sequence.
4. Faults for semiconductor failure or loss of firing pulse.
5. Motor overspeed for hoist functions.
6. Torque proving for hoist functions.
7. Instantaneous overcurrent protection.
Answer # 63: The control system should include all applicable fault indicators for sub-systems to ensure safe operation and assist with future troubleshooting and maintenance of the system that is installed.
o Question # 64: Does the government require NEC Table 610.14(A) to be used to size conductors for crane and hoist motors?
Answer # 64: All components should meet all applicable safety regulations, industry standards, and governing laws.
o Question # 65: DoD Instructions 8500.01 and 8510.01 define the Risk Management Framework (RMF) for the DoD and establish a category for “special purpose” systems that are not traditional information technology or information systems, called Platform Information Technology (PIT) systems. These PIT systems, including weight handling equipment (WHE) control systems, use specifically tailored security controls sets based on NIST SP 800-53, CNSSI No. 1253, and NIST SP 800-82. Please confirm cybersecurity submittals and design considerations must be included in accordance with the aforementioned standards?
Answer # 65: Any system subsystem operated by use of information technology or information systems shall be a closed environment with no outside system connectivity by means of wi-fi or Bluetooth.
o Question # 66: The SOW requires "...the contractor shall ensure a qualified engineer certifies that the crane is in a state of readiness and ready to execute a load test." Does the government require this engineer to have 10+ years of certifying portal cranes to ASME B30.4 and OSHA 1910 standards and provide documented proof of this experience?
Answer # 66: The Contractor shall perform an operational test and load test. Prior to load testing the contractor shall ensure a qualified engineer certifies that the crane is in a state of readiness and ready to execute a load test.
File details come from the government source that posted it. Updated .