Exhibit 7.2 SWFL Survey Protocol.pdf

PDF 5 MB Posted

Attached to
Lost and Jenks Lakes Surveys
Solicitation number
127EAT21Q0009
Issued by

View the file

Other files

Show all 11

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

A Natural History Summary and Survey Protocol for the Southwestern Willow Flycatcher Chapter 10 of Section A, Biological Science Book 2, Collection of Environmental Data

Techniques and Methods 2A-10

Prepared in cooperation with the Bureau of Reclamation and the U.S. Fish and Wildlife Service

U.S. Department of the Interior U.S. Geological Survey

Cover: Southwestern Willow Flycatcher. Photograph taken by Susan Sferra, U.S. Fish and Wildlife Service.

By Mark K. Sogge, U.S. Geological Survey; Darrell Ahlers, Bureau of Reclamation; and Susan J. Sferra, U.S. Fish and Wildlife Service

Chapter 10 of Section A, Biological Science Book 2, Collection of Environmental Data

Prepared in cooperation with the Bureau of Reclamation and the U.S. Fish and Wildlife Service

Techniques and Methods 2A-10

U.S. Geological Survey

KEN SALAZAR, Secretary

U.S. Geological Survey Marcia K. McNutt, Director

U.S. Geological Survey, Reston, Virginia: 2010

For more information on the USGS—the Federal source for science about the Earth, its natural and living resources, natural hazards, and the environment, visit http://www.usgs.gov or call 1-888-ASK-USGS

For an overview of USGS information products, including maps, imagery, and publications, visit http://www.usgs.gov/pubprod

To order this and other USGS information products, visit http://store.usgs.gov

Any use of trade, product, or firm names is for descriptive purposes only and does not imply endorsement by the U.S. Government.

Although this report is in the public domain, permission must be secured from the individual copyright owners to reproduce any copyrighted materials contained within this report.

Suggested citation:

Sogge, M.K., Ahlers, Darrell, and Sferra, S.J., 2010, A natural history summary and survey protocol for the southwestern willow flycatcher: U.S. Geological Survey Techniques and Methods 2A-10, 38 p.

http://www.usgs.gov http://www.usgs.gov/pubprod http://store.usgs.gov iii

Contents

Background Section 1. Natural History

Breeding Range and Taxonomy Migration and Winter Range, Habitat, and Ecology Breeding Habitat Breeding Chronology and Biology Nests and Eggs Food and Foraging Site Fidelity and Survivorship Threats to the Flycatcher and Habitat

Section 2. Survey Protocol Permits Pre-Survey Preparation Equipment Willow Flycatcher Identification Timing and Number of Visits Survey Methods Special Considerations

Acknowledgments References Cited Appendix 1. Willow Flycatcher Survey and Detection Form Appendix 2. Willow Flycatcher Survey Continuation Sheet / Territory Summary Table Appendix 3. Instructions for Completing the Willow Flycatcher Survey and

Detection Form and the Survey Continuation Sheet Appendix 4. Example of a Completed Willow Flycatcher Survey and

Detection Form (with map) iv

Figures Figure 1. Map showing approximate ranges of the Willow Flycatcher (Empidonax traillii) during breeding and non-breeding seasons ……………………………………… 3 Figure 2. Photographs showing examples of Southwestern Willow Flycatcher breeding habitat in native broadleaf vegetation at high-elevation sites …………………… 5 Figure 3. Photographs showing examples of Southwestern Willow Flycatcher breeding habitat in native broadleaf vegetation at low and mid-elevation sites …………… 6 Figure 4. Photographs showing examples of Southwestern Willow Flycatcher breeding habitat in exotic vegetation ……………………………………………………… 7 Figure 5. Photographs showing examples of Southwestern Willow Flycatcher breeding habitat in mixed native/exotic vegetation ………………………………………… 8 Figure 6. Photographs showing examples of dense vegetation structure within breeding habitats of Southwestern Willow Flycatcher ……………………………………… 9 Figure 7. Photographs showing examples of the variable hydrologic conditions at breeding habitats of Southwestern Willow Flycatcher …………………………… 10 Figure 8. Diagram showing generalized migration and breeding chronology for the

Willow Flycatcher in the Southwest ……………………………………………… 11 Figure 9. Diagram showing recommended numbers and timing of visits during each survey period for general surveys and project surveys …………………………… 21

Conversion Factors

Multiply By To obtain centimeter (cm) 0.3937 inch (in.)

gram (g) 0.03527 ounce, avoirdupois (oz) hectare (ha) 2.471 acre kilometer (km) 0.6214 mile (mi) meter (m) 3.281 foot (ft) millimeter (mm) 0.03937 inch (in.)

Abbreviations and Acronyms GPS Global Positioning System NDVI Normalized Difference Vegetation Index USFWS U.S. Fish and Wildlife Service USGS U.S. Geological Survey

By Mark K. Sogge, U.S. Geological Survey; Darrell Ahlers, Bureau of Reclamation; and Susan J. Sferra, U.S. Fish and Wildlife Service

Background The Southwestern Willow Flycatcher (Empidonax traillii extimus) has been the subject of substantial research, monitoring, and management activity since it was listed as an endangered species in 1995. When proposed for listing in 1993, relatively little was known about the flycatcher’s natural history, and there were only 30 known breeding sites supporting an estimated 111 territories rangewide (Sogge and others, 2003a). Since that time, thousands of presence/absences surveys have been conducted throughout the historical range of the flycatcher, and many studies of its natural history and ecology have been completed.

As a result, the ecology of the flycatcher is much better understood than it was just over a decade ago. In addition, we have learned that the current status of the flycatcher is better than originally thought: as of 2007, the population was estimated at approximately 1,300 territories distributed among approximately 280 breeding sites (Durst and others, 2008a).

Concern about the Southwestern Willow Flycatcher on a rangewide scale was brought to focus by Unitt (1987), who described declines in flycatcher abundance and distribution throughout the Southwest. E. t. extimus populations declined during the 20th century, primarily because of habitat loss and modification from activities, such as dam construction and operation, groundwater pumping, water diversions, and flood control. In 1991, the U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS) designated the Southwestern Willow Flycatcher as a candidate category 1 species (U.S. Fish and Wildlife Service, 1991).

In July 1993, the USFWS proposed to list E. t. extimus as an endangered species and to designate critical habitat under the Act (U.S. Fish and Wildlife Service, 1993). A final rule listing E. t. extimus as endangered was published in February 1995 (U.S. Fish and Wildlife Service, 1995); critical habitat was designated in 1997 (U.S. Fish and Wildlife Service, 1997).

The USFWS Service released a Recovery Plan for the Southwestern Willow Flycatcher in 2002 (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002), and re-designated critical habitat in 2005 (U.S. Fish and Wildlife Service, 2005).

In addition to its federal status, the Southwestern Willow Flycatcher is listed as an endangered species or species of concern in Arizona (Arizona Game and Fish Department, 2006), New Mexico (New Mexico Department of Game and Fish, 1996), California (California Department of Fish and Game, 1991), and Utah (Utah Division of Wildlife Resources, 1997).

Sound management and conservation of an endangered species like the Southwestern Willow Flycatcher requires current, detailed information on its abundance and distribution. This requires, among other things, identifying where flycatchers are and are not breeding, and annual monitoring of as many breeding areas as possible. Such efforts require effective, standardized survey protocols and consistent reporting, at both local and regional levels. However, the Willow Flycatcher is a difficult species to identify and survey for. Moreover, inconsistent or ineffective surveys are of limited value, can produce misleading information (including “false positives” and “false negatives”), hinder regional and rangewide analyses, and waste limited resources.

We developed this document to provide a standardized survey protocol and a source of basic ecological and status information on the flycatcher. The first section summarizes the current state of knowledge regarding Southwestern Willow Flycatcher natural history, based on a wide array of published and unpublished literature. Emphasis is given to information relevant to flycatcher conservation and management, and to conducting and interpreting surveys. The second section details a standard survey protocol that provides for consistent data collection, reporting, and interpretation. This protocol document builds on and supersedes previous versions, the most recent of which was Sogge and others (1997a). In this update, we incorporate over a decade of new science and survey results, and refine the survey methodology to clarify key points. Further, we update the standard survey data sheets and provide guidelines on how to fill in the requested information. Amidst these revisions, the basic approach of the survey protocol has remained unchanged—multiple surveys at each survey area within the same breeding season, the use of the call-playback technique using flycatcher vocalizations to increase the probability of detection, and verification of species identity through its diagnostic song.

2 A Natural History Summary and Survey Protocol for the Southwestern Willow Flycatcher

Section 1. Natural History

Breeding Range and Taxonomy

The Willow Flycatcher is a widespread species that breeds across much of the conterminous United States (Sedgwick, 2000). Four subspecies commonly are recognized in North America, with each occupying a distinct breeding range (fig. 1): E. t. adastus, ranging across the northern Rocky Mountains and Great Basin; E. t. brewsteri, found west of the Sierra Nevada and Cascade Mountains along the Pacific Slope; E. t. extimus, the Southwestern Willow Flycatcher, which breeds across the Southwest; and E. t. traillii, ranging east of the northern Rocky Mountains. Although the overall subspecies’ ranges are distinct, Sedgwick (2001) and Paxton (2008) noted interbreeding/gradation zones in the boundary area between E. t. extimus and E. t. adastus.

The breeding range of the Southwestern Willow Flycatcher includes southern California, Arizona, New Mexico, southwestern Colorado, and extreme southern portions of Nevada and Utah: specific range boundaries are delineated in the subspecies’ recovery plan (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002). Unitt (1987) included western Texas in the subspecies’ range, but recent breeding records from western Texas are lacking. Records of probable breeding Southwestern Willow Flycatchers in Mexico are few and restricted to extreme northern Baja California and Sonora (Unitt, 1987; Wilbur, 1987). Although recent data are lacking, the USFWS does include parts of northern Mexico in its description of E. t. extimus breeding range (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002).

Although they appear very similar to most observers, experienced taxonomist or those using specialized equipment (for example, an electronic colorimeter) can differentiate among the subspecies by subtle differences in color and morphology (for example, Unitt, 1987; Paxton, 2008).

Despite the subtle level of differences, the taxonomic status of E. t. extimus has been critically reviewed and confirmed multiple times based on morphological, genetic, and song data (Hubbard, 1987; Unitt, 1987; Browning, 1993; Paxton, 2000;

Sedgwick, 2001).

The Southwestern Willow Flycatcher was described by Phillips (1948) from a specimen collected along the San Pedro River in southeastern Arizona. The Southwestern Willow Flycatcher generally is paler than other Willow Flycatcher subspecies, although this difference is indistinguishable without considerable experience and training, and study skins as comparative reference material. The southwestern subspecies differs in morphology (primarily wing formula) but not overall size. The plumage and color differences between the Willow Flycatcher subspecies are so subtle that they should not be used to characterize birds observed in the field (Unitt, 1987; Hubbard, 1999; U.S. Fish and Wildlife Service, 2002).

Migration and Winter Range, Habitat, and Ecology

All Willow Flycatcher subspecies breed in North America but winter in the subtropical and tropical regions of southern Mexico, Central America, and northern South America (Sedgwick, 2000; Koronkiewicz, 2002; fig. 1). Most wintering birds are found in the Pacific slope lowlands in Mexico and Central America, and Caribbean slope lowlands in Mexico and Guatemala.

Because all Willow Flycatcher subspecies look very similar, determining specific wintering sites for the southwestern race has been challenging. However, recent genetic analysis of wintering birds (Paxton, 2008) suggests that the four subspecies occupy finite areas of the wintering grounds, but with overlapping ranges. The Southwestern Willow Flycatcher appears to be largely restricted to the center of the winter range (in the vicinity of Costa Rica), although Paxton (2008) suggests more research is needed to address this question.

On the wintering grounds, flycatchers primarily are found in habitats that have four main components: (1) standing or slow moving water and/or saturated soils, (2) patches or stringers of trees, (3) woody shrubs, and (4) open areas (Koronkiewicz and Whitfield, 1999; Koronkiewicz and Sogge, 2000; Lynn and others, 2003; Nishida and Whitfield, 2007; Schuetz and others, 2007). Based on surveys to date, the presence of water or saturated soils is almost universal, although tree heights and configurations, the presence of woody shrubs, and the amount of open space surrounding winter territories can vary considerably (Schuetz and others, 2007).

Male and female flycatchers hold separate, individual non-breeding territories, and defend those territories throughout the winter by using song, calls, and aggression displays. Fidelity to wintering territories and sites is high, as is survivorship over the wintering period (Koronkiewicz and others, 2006b; Sogge and others, 2007).

Willow Flycatchers travel approximately 1,500–8,000 km each way between wintering and breeding areas. During migration, flycatchers use a wider array of forest and shrub habitats than they do for breeding, although riparian vegetation may still be a preferred migration habitat type (Finch and others, 2000). Migration requires high energy expenditures, exposure to predators, and successful foraging in unfamiliar areas. Therefore, migration is the period of highest mortality within the annual cycle of the flycatcher (Paxton and others, 2007). Willow Flycatchers of all subspecies sing during northward migration, perhaps to establish temporary territories for short-term defense of food resources.

Section 1. Natural History 3

Figure 1. Approximate ranges of the Willow Flycatcher (Empidonax traillii) during breeding and non-breeding seasons.

tac10-0495_fig01

E. t. traillii

E. t. adastus

E. t. extimus

E. t. brewsteri

Ecuador

Guyana

Cuba

Suriname

Nicaragua

Honduras

Guatemala

Panama

Haiti

French Guiana

Costa Rica

Belize

Dominican Republic

El Salvador

Jamaica Puerto Rico

United States of AmericaUnited States of America

Mexico

Canada

Brazil Peru

Colombia

Venezuela

Gulf of Mexico

Pacific Ocean

At la nt ic

O ce an

EXPLANATION

130° 120° 110° 100° 90° 80° 70° 60° 50°

50°

40°

30°

20°

10°

0°

Basemap modified from U.S. Geological Survey and other agency digital data, various scales. Projection Mercator, World Geodetic System1984 datum.

0 1,000 Miles

0 1,000 Kilometers

Approximate range distribution of the Willow Flycatcher (Empidonax traillii)—Adapted from Unitt (1987), Browning (1993), and Paxton (2008)

Breeding range, including boundaries of the Willow Flycatcher subspecies

? Wintering range—Question marks reflect uncertainty of the location of the eastern boundary of the winter range

4 A Natural History Summary and Survey Protocol for the Southwestern Willow Flycatcher

Southwestern Willow Flycatchers typically arrive on breeding grounds between early May and early June (Ellis and others, 2008; Moore and Ahlers, 2009). Because arrival dates vary annually and geographically, northbound migrant Willow Flycatchers of multiple subspecies pass through areas where Southwestern Willow Flycatchers have already begun nesting.

Similarly, southbound migrants in late July and August may occur where Southwestern Willow Flycatchers are still breeding (Unitt, 1987). This can make it challenging for an observer to differentiate local breeders from migrants. Other than timing, we still know relatively little about Southwestern Willow Flycatcher migratory behavior, pathways, or habitat use.

Breeding Habitat

Breeding Southwestern Willow Flycatchers are riparian obligates, typically nesting in relatively dense riparian vegetation where surface water is present or soil moisture is high enough to maintain the appropriate vegetation characteristics (Sogge and Marshall, 2000; U.S. Fish and Wildlife Service, 2002; Ahlers and Moore, 2009). However, hydrological conditions in the Southwest can be highly variable within a season and between years, so water availability at a site may range from flooded to dry over the course of a breeding season or from year to year.

The Southwestern Willow Flycatcher breeds in dense riparian habitats across a wide elevational range, from near sea level in California to more than 2,600 m in Arizona and southwestern Colorado (Durst and others, 2008a). Vegetation characteristics of Southwestern Willow Flycatcher breeding habitat generally include dense tree or shrub cover that is ≥ 3 m tall (with or without a higher overstory layer), dense twig structure, and high levels of live green foliage (Allison and others, 2003); many patches with tall canopy vegetation also include dense midstory vegetation in the 2–5 m range.

Beyond these generalities, the flycatcher shows adaptability in habitat selection, as demonstrated by variability in dominant plant species (both native and exotic), size and shape of breeding patch, and canopy height and structure (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002).

Southwestern Willow Flycatcher breeding habitat can be quantified and characterized in a number of ways, depending on the level of detail needed and habitat traits of interest. For many sites, detailed floristic composition, plant structure, patch size, and even characteristics such as Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) have been described in agency reports and scientific journal articles (Allison and others, 2003; Hatten and Paradzick, 2003; Koronkiewicz and others, 2006a; Hatten and Sogge, 2007; Moore, 2007; Schuetz and Whitfield, 2007; Ellis and others, 2008). For purposes of this survey protocol, we take a relatively simple approach and broadly describe and classify breeding sites based on plant species composition and habitat structure. Clearly, these are not the only important components, but they are conspicuous to human perception and easily observed and recorded. Thus, they have proven useful in conceptualizing, selecting and evaluating suitable survey habitat, and in predicting where breeding flycatchers are likely to be found.

Breeding habitat types commonly used by Southwestern Willow Flycatchers are described below. The general categories are based on the composition of the tree/shrub vegetation at the site—native broadleaf, exotic, and mixed native/exotic. In the field, breeding habitats occur along a continuum of plant species composition (from nearly monotypic to mixed species) and vegetation structure (from simple, single stratum patches to complex, multiple strata patches). The images in figures 2–7 illustrate some of the variation in flycatcher breeding habitat, and other examples can be found in numerous publications and agency reports, and on the USGS photo gallery web site (http://sbsc.wr.usgs.

gov/SBSCgallery/). The intent of the descriptions and photographs is to provide a general guide for identifying suitable habitat in which to conduct surveys.

Native broadleaf.—Southwestern Willow Flycatchers breed across a great elevational range, and the characteristics of their native broadleaf breeding sites varies between high elevation sites and those at low and mid-elevation sites.

High elevation sites (fig. 2) range from nearly monotypic dense stands of willow to mixed stands of native broadleaf trees and shrubs, 2–7 m in height with no distinct overstory layer; often associated with sedges, rushes, nettles, and other herbaceous wetland plants; usually very dense structure in lower 2 m; live foliage density is high from the ground to the canopy. Vegetation surrounding the patch can range from open meadow, to agricultural lands, to pines or upland shrub.

At low and mid-elevations (fig. 3), flycatcher breeding sites can be composed of single species (often Goodding’s willow (Salix gooddingii), S. exigua, or other willow species) or mixtures of native broadleaf trees and shrubs including (but not limited to) cottonwood, willows, boxelder (Acer negundo), ash (Fraxinus spp.), alder (Alnus spp.), and buttonbush (Cephalanthus spp.), height from 3 to 15 m; characterized by trees of different size classes; often a distinct overstory of cottonwood, willow or other broadleaf tree, with recognizable subcanopy layers and a dense understory of mixed species;

exotic/introduced species may be a rare component, particularly in the understory.

Monotypic exotic.—(fig. 4) Breeding sites also can include nearly monotypic, dense stands of exotics such as saltcedar (Tamarix spp.) or Russian olive (Elaeagnus angustifolia), 4–10 m in height forming a nearly continuous, closed canopy (with no distinct overstory layer); lower 2 m commonly very difficult to penetrate due to dense branches, however, live foliage density may be relatively low 1–2 m above ground, but increases higher in the canopy; canopy density uniformly high.

http://sbsc.wr.usgs.gov/SBSCgallery http://sbsc.wr.usgs.gov/SBSCgallery

Section 1. Natural History 5

Figure 2. Examples of Southwestern Willow Flycatcher breeding habitat in native broadleaf vegetation at high-elevation sites.

Little Colorado River near Greer, Arizona. Photograph courtesy of Arizona Game and Fish Department, 1996.

Aerial view of Little Colorado River near Greer, Arizona. Photograph by

USGS, 1995.

McIntyre Springs, Colorado. Photograph by USGS, 2002.

Rio Grande State Wildlife Area, Colorado. Photograph by USGS, 2002.

Parkview Fish Hatchery, New Mexico. Photograph by USGS, 2000.

Tierra Azul, New Mexico. Photograph by USGS, 2005.

6 A Natural History Summary and Survey Protocol for the Southwestern Willow Flycatcher

Hassayampa River, Arizona. Photograph by USGS, 2003.

Figure 3. Examples of Southwestern Willow Flycatcher breeding habitat in native broadleaf vegetation at low and mid-elevation sites.

Santa Ynez River, California, Photograph by USGS, 1996.

Bosque del Apache, Rio Grande, New Mexico. Photograph courtesy of Bureau of Reclamation, 2008.

Kern River, California. Photograph by USGS, 1995.

Kern River, California. Photograph by USGS, 1995.

San Luis Rey River, California. Photograph by USGS, 2005.

Section 1. Natural History 7

Salt River, Arizona. Photograph courtesy of Bureau of Reclamation, 1996.

Aerial view of Topock Marsh, Colorado River, Arizona. Photograph by USGS, 1996.

Topock Marsh, Colorado River, Arizona. Photograph by USGS, 1996.

Rio Grande, New Mexico. Photograph by USGS, 2005.

Orrilla Verde, Rio Grande, New Mexico. Photograph by USGS, 2006.

Aerial view of Salt River, Arizona. Photograph by USGS, 1996.

Figure 4. Examples of Southwestern Willow Flycatcher breeding habitat in exotic vegetation.

8 A Natural History Summary and Survey Protocol for the Southwestern Willow Flycatcher

Mixed native/exotic—(fig. 5) These sites include dense mixtures of native broadleaf trees and shrubs (such as those listed above) mixed with exotic/introduced species, such as saltcedar or Russian olive; exotics are often primarily in the understory, but may be a component of overstory; the native and exotic components may be dispersed throughout the habitat or concentrated as a distinct patch within a larger matrix of habitat; overall, a particular site may be dominated primarily by natives or exotics, or be a more-or-less equal mixture.

Regardless of the plant species composition or height, occupied sites almost always have dense vegetation in the patch interior (fig. 6). These dense patches are often interspersed with small openings, open water, or shorter/ sparser vegetation, creating a mosaic that is not uniformly dense.

Gila River, Arizona. Photograph by USGS, 2002. Roosevelt Lake, Arizona. Photograph by USGS, 1999.

Verde River River, Arizona. Photograph by USGS, 2002. Virgin River, Utah. Photograph by USGS, 1997.

Figure 5. Examples of Southwestern Willow Flycatcher breeding habitat in mixed native/exotic vegetation.

Section 1. Natural History 9

Gila River, Arizona. Photograph by USGS, 2002. Kern River, California. Photograph by USGS, 1999.

Salt River, Arizona. Photograph by USGS, 1999.Rio Grande, New Mexico. Photograph by USGS, 2007.

Rio Grande, New Mexico. Photograph by USGS, 2005.

Rio Grande, New Mexico. Photograph by USGS, 2007.

Figure 6. Examples of dense vegetation structure within breeding habitats of Southwestern Willow Flycatcher.

10 A Natural History Summary and Survey Protocol for the Southwestern Willow Flycatcher

Riparian patches used by breeding flycatchers vary in size and shape, ranging from a relatively contiguous stand of uniform vegetation to an irregularly shaped mosaic of dense vegetation with open areas. Southwestern Willow Flycatchers have nested in patches as small as 0.8 ha (for example, in the Grand Canyon) and as large as several hundred hectares (for example, at Roosevelt Lake, Ariz., or Elephant Butte Reservoir, New Mex.). They have only rarely been found nesting in isolated, narrow, linear riparian habitats that are less than 10 m wide, although they will use such linear habitats during migration.

Flycatcher territories and nests typically are adjacent to open water, cienegas, marshy seeps, or saturated soil, and within riparian areas rooted in standing water. However, in the Southwest, hydrological conditions at a site can vary remarkably within a season, between years, and among nearby sites (fig. 7). Surface water or saturated soil may only be present early in the breeding season (that is, May and part of June), especially in dry years. Similarly, vegetation at a patch may be immersed in standing water during a wet year, but be hundreds of meters from surface water in dry years (Ahlers and Moore, 2009). This is particularly true of reservoir sites, such as the Kern River at Lake Isabella, Calif., Tonto Creek and Salt River at Roosevelt Lake, and the Rio Grande near Elephant Butte Reservoir. Natural or human-caused river channel modifications and altered subsurface flows (for example, from agricultural runoff), can lead to a total absence of water or visibly saturated soil at a site for several years.

Other potentially important aspects of Southwestern Willow Flycatcher habitat include distribution and isolation of vegetation patches, hydrology, food base (arthropods), parasites, predators, environmental factors (for example temperature, humidity), and interspecific competition (U.S.

Fish and Wildlife Service, 2002). Population dynamics

Rio Grande at San Marcial, New Mexico, with flowing water beneath the territories. Photograph by USGS, 2007.

Rio Grande at San Marcial, New Mexico, with dry substrate. Photograph by

USGS, 2007.

Tonto Creek inflow to Roosevelt Lake, Arizona, during a dry year. Photograph by USGS, 2004.

Figure 7. Examples of the variable hydrologic conditions at breeding habitats of Southwestern Willow Flycatcher.

Tonto Creek inflow to Roosevelt Lake, Arizona, during high-water year.

Photograph by USGS, 2005.

Section 1. Natural History 11 factors, such as demography (for example, survivorship rates, fecundity), distribution of breeding groups across the landscape, flycatcher dispersal patterns, migration routes, the tendency for adults and surviving young to return to their previous year breeding site, and conspecific sociality also influence where flycatchers are found and what habitats they use (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002).

It is critically important to recognize that the ultimate measure of habitat suitability is not simply whether or not a site is occupied. Habitat suitability occurs along a gradient from high to poor to unsuitable; the best habitats are those in which flycatcher reproductive success and survivorship result in a stable or growing population. Some occupied habitats may be acting as population sources, while others may be functioning as population sinks (Pulliam, 1988). Therefore, it can take extensive research to determine the quality of any given habitat patch. Furthermore, productivity and survival rates can vary widely among years (Paxton and others, 2007; Ellis and others, 2008; Ahlers and Moore, 2009), so conclusions based on short-term datasets or data extrapolated from one area to another may be erroneous. It also is important to note that not all unoccupied habitat is unsuitable; some sites with suitable habitat may be geographically isolated or newly established, such that they are not yet colonized by breeding flycatchers. There also may simply not be enough flycatchers in a given area to fill all available habitat in particular locations (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002). A better understanding of which habitats or sites are sinks or sources can be especially helpful in site conservation and restoration planning.

As described earlier, migrant Willow Flycatchers may occur in riparian habitats that are structurally unsuitable for breeding (for example, too sparse, smaller patch size, etc.), and in non-riparian habitats. Such migration stopover areas, even though not used for breeding, may be critically important resources affecting local and regional flycatcher productivity and survival (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002, 2005).

Breeding Chronology and Biology

Unless otherwise noted, the information that follows and upon which the generalized breeding season chronology (fig. 8) is based comes from Unitt (1987), Whitfield (1990), Maynard (1995), Sogge and others (2003b), Paxton and others (2007), Schuetz and Whitfield (2007), and Ellis and others (2008). Extreme or record dates for any stage of the breeding cycle may vary by 1–2 weeks from the dates presented, depending on the geographic area, extreme weather events, yearly variation and other factors. Higher elevation areas, in particular, have delayed chronology (Ahlers and White, 2000).

Figure 8. Generalized migration and breeding chronology for the Willow Flycatcher in the Southwest.

Extreme or record dates may occur slightly earlier or later than indicated.

Generalized Breeding Season Chronology

Arrival on Territories

Nest Building

Eggs and Incubation

Chicks in Nest

Fledging from Nest

? Depart Sites ?

Southbound Migration Northbound Migration

April May June July August September

12 A Natural History Summary and Survey Protocol for the Southwestern Willow Flycatcher

Both sexes can breed beginning in their second year.

Male Southwestern Willow Flycatchers generally arrive at breeding areas first; older males typically arrive before younger ones. Although females usually arrive a few weeks after males, some older females are present at sites before late-arriving males. Adult flycatchers will sometimes wander extensively through large riparian sites before and after breeding, possibly as a way to evaluate potential breeding habitat (Cardinal and others, 2006).

Males establish and defend their territories through singing and aggressive interactions. Females settle on established territories, and may choose a territory more for its habitat characteristics than for the traits of its territorial male.

Territory size tends to be larger when a male first arrives, then gets smaller after a female pairs with the male (Cardinal and others, 2006). Similarly, male song rate is very high early in the season, then declines after pairing (Yard and Brown, 2003). Not all males are successful in attracting mates in a given year, and as a result unpaired territorial males occur at many breeding sites. Unpaired males are usually a small percentage of any local population, but can comprise as much as 15–25 percent of the territories in some populations (Munzer and others, 2005; Ahlers and Moore, 2009).

Although the Willow Flycatcher as a species is considered predominantly monogamous during the breeding season (Sedgwick, 2000), some Southwestern Willow Flycatcher populations have a relatively high degree of polygyny whereby one male can have more than one breeding female in its territory. Polygynous males generally have two females in their territory, but up to four have been recorded (Davidson and Allison, 2003; Pearson and others, 2006).

Polygyny rates can vary between sites, and among years at a given site. At some sites, polygynous males have much higher productivity than monogamous males (Paxton and others, 2007).

Nest building within the territory usually begins within a week or two after pair formation. Egg laying begins as early as mid-May, but more often starts in late May to mid-June.

Chicks can be present in nests from late May through early August. Young typically fledge from nests from mid-June through mid-August; later fledglings are often products of re-nesting attempts. Breeding adults generally depart from their territories in early to mid-August, but may stay later if they fledged young late in the season. Males that fail to attract or retain mates, and males or pairs that are subject to significant disturbance, such as repeated nest parasitism or predation may leave territories by early July. Fledglings probably leave the breeding areas a week or two after adults, but few details are known.

Southwestern Willow Flycatcher territory size varies widely, probably due to differences in population density, habitat quality (including vegetation density and food availability), and nesting stage. Studies have reported estimated territory sizes ranging from 0.06 to 2.3 ha (Sogge and others, 1995; Whitfield and Enos, 1996; Bureau of Reclamation, 2009). At Roosevelt Lake, Ariz., measurements of home ranges, which include the defended territory and sometimes adjacent use areas, averaged 0.4 ha for actively breeding males; home range can be much larger for pre-and post-breeding males (Paxton and others, 2007). During incubation and nestling phases territory size, or at least the activity centers of pairs, can be very small. Flycatchers may increase their activity area after young are fledged, and use non-riparian habitats adjacent to the breeding area (Cardinal and others, 2006). This variability among sites, individual territories, and over time illustrates the challenge of defining a minimum habitat patch size for breeding flycatchers, or estimating the number of territories based simply on the size of a given breeding site.

At some breeding sites, non-territorial adult “floaters” will be present among the territorial population. Floaters are quieter and less aggressive than territorial adults, and therefore are harder to detect and frequently overlooked. Most floaters are young males, and float for only a single year. At Roosevelt Lake, floaters typically accounted for 3–8 percent of the known adult population, although the rate was much higher in drought years when habitat quality was lower (Paxton and others, 2007). The presence of floaters in a population may indicate that there is not enough high quality habitat to support all potentially territorial individuals present in a given breeding season.

Nests and Eggs

Historically, 75–80 percent of reported Southwestern Willow Flycatcher nests were placed in willows (Phillips, 1948; Phillips and others, 1964; Hubbard, 1987; Unitt, 1987).

Southwestern Willow Flycatchers still commonly place their nests in native plants, but will often build nests in exotics, such as saltcedar and Russian olive (Sogge and Marshall, 2000; Stoleson and Finch, 2003; Durst and others, 2008a).

In Arizona, most nests are in saltcedar or willows (Paradzick and Woodward, 2003; McLeod and others, 2007). In a unique situation in San Diego County, Calif., the flycatcher nests in coast live oak (Quercus agrifolia) along the San Luis Rey River (Haas, 2003), where oak became the dominant plant species adjacent to the river following willow removal in the 1950s. In another unusual situation, flycatchers in the Cliff-Gila Valley in New Mex. nest in tall boxelder (Stoleson and Finch, 2003). Southwestern Willow Flycatcher nests also have been found in buttonbush, black twinberry (Lonicera involucrata), Fremont cottonwood (Populus fremontii), alder (Alnus spp.), blackberry (Rubus ursinus), baccharis (Baccharis spp.), and stinging nettle (Urtica spp.). Overall, flycatcher nest site selection appears to be driven more by plant structure than by species composition.

Section 1. Natural History 13

Southwestern Willow Flycatchers build open cup nests approximately 8 cm high and 8 cm wide (outside dimensions), exclusive of any dangling material at the bottom. Females build the nest with little or no assistance from the males.

Nests typically are placed in the fork of a branch with the nest cup supported by several small-diameter vertical stems.

Nest height is highly variable and depends on the available plant structure within the territory; nests have been found from 0.6 m to approximately 20 m above ground. In any given habitat type or nest substrate, nests can be placed wherever suitable twig structure and vegetative cover are present.

Egg laying generally begins from mid-May through mid-June, depending on the geographic area and elevation.

Willow Flycatcher eggs are buffy or light tan, approximately 18 mm long and 14 mm wide, with brown markings in a wreath at the blunt end. Clutch size is usually three or four eggs for first nests. Only the female develops a brood patch and incubates the eggs. Incubation lasts 12–13 days from the date the last egg is laid, and all eggs typically hatch within 24–48 hours of each other.

Flycatcher chicks are altricial and weigh only about 1–2 g at hatching, but grow rapidly and are ready to leave the nest at 12–15 days of age (Sedgwick, 2000; Paxton and Owen, 2002). The female provides most or all initial care of the young, although the role of the male increases with the age and size of nestlings. After Willow Flycatchers fledge at 12–15 days of age, they stay close to the nest and each other for 3–5 days, and adults continue feeding the fledged young for approximately 2 weeks. Recently fledged birds may repeatedly return to and leave the nest during this period (Spencer and others, 1996). Both male and female adults feed the fledged young, which give frequent, loud “peep” calls.

Southwestern Willow Flycatchers readily re-nest following an unsuccessful nesting attempt, although rarely more than once (Ellis and others, 2008). They also will sometimes nest again (double brood) following a successful nesting attempt, although this is more uncommon than re-nesting and varies between sites and years. From 2002 to 2008 at Elephant Butte Reservoir, approximately 13 percent of the pairs produced two successful nests per year (Ahlers and Moore, 2009). The productivity gains from pairs having successful second nests are important drivers of positive population growth (Paxton and others, 2007; Moore and Ahlers, 2009).

Replacement nests are built in the same territory, either in the same plant or at a distance of as much as 20 m from the previous nest. Reuse of old nests is uncommon, but does occur (Yard and Brown, 1999; Darrell Ahlers, Bureau of Reclamation, unpub. data, 2009). Replacement nest building and egg laying can occur (uncommonly) as late as the end of July or early August. Pairs may attempt a third nest if the second fails. However, clutch size, and therefore potential productivity, decreases with each nest attempt (Whitfield and Strong, 1995; Ellis and others, 2008).

Food and Foraging

The breeding season diet of Southwestern Willow Flycatchers is relatively well documented (DeLay and others, 2002; Drost and others, 2003; Durst, 2004; Wiesenborn and Heydon, 2007; Durst and others, 2008b). Breeding flycatchers are exclusively insectivorous, and consume a wide range of prey taxa ranging in size from small leafhoppers (Homoptera) to large dragonflies (Odonata). Major prey taxa include bugs (Hemiptera), bees and wasps (Hymenoptera), flies (Diptera), and leafhoppers; however, diet can vary widely between years and among different habitat types. There is no known differences in diet by sex, but there are differences between adult and nestling diet in the proportions of some arthropod groups. Differences in the composition of arthropods in flycatcher diet have been documented between native and exotic habitats, and between years within particular breeding sites; however, flycatchers appear able to tolerate substantial variation in relative prey abundance, except in extreme situations such as severe droughts (Durst and others, 2008b).

Willow Flycatchers of all subspecies forage primarily by sallying from a perch to perform aerial hawking and gleaning (Sedgwick, 2000; Durst, 2004). Males and females forage with similar maneuvers, although males may forage higher in the tree canopy than females. Foraging frequently takes place at external edges or internal openings within a habitat patch, or at the top of the upper canopy.

Site Fidelity and Survivorship

Based on studies of banded birds, most adult Southwestern Willow Flycatchers that survive from one year to the next will return to the same river drainage, often in proximity to the same breeding site (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002; McLeod and others, 2007; Paxton and others, 2007). However, it is common for individual flycatchers to return to different sites within a breeding area, and even to move between breeding areas, from one year to the next.

Some of this movement may be related to breeding success and habitat quality. At Roosevelt Lake, those birds that moved to different sites within a breeding area had on average higher productivity in the year following the move than in the year before the move (Paxton and others, 2007). At Roosevelt Lake and on the San Pedro and Gila Rivers, movement out of breeding patches also increased with the relative age of a patch, which may indicate a preference for younger riparian vegetation structure.

In addition to movements within a breeding site, long-distance movements within and between drainages have been observed (Paxton and others, 2007), at distances up to approximately 450 km. Dispersal of first-year flycatchers is more extensive than adult birds, as typical for most bird species.

14 A Natural History Summary and Survey Protocol for the Southwestern Willow Flycatcher

Survivorship within the breeding season can be very high, averaging 97 percent at Roosevelt Lake (Paxton and others, 2007). Between-year survivorship of adults can be highly variable, but appears to be similar to that of most small passerine birds studied, with estimates generally ranging from approximately 55 to 65 percent (Stoleson and others, 2000; McLeod and others, 2007; Paxton and others, 2007;

Schuetz and Whitfield, 2007). Males and females have similar survivorship rates.

Estimated survivorship of young birds (from hatching to the next breeding season) is highly variable, depending in part on how the estimates are generated (Stoleson and others, 2000). Generally reported as between 15 and 40 percent, juvenile survivorship typically is lower than adult survivorship (Whitfield and Strong, 1995; Stoleson and others, 2000;

McLeod and others, 2007). Early fledging young have higher survivorship than those that leave the nest later in the season (Whitfield and Strong, 1995; Paxton and others, 2007). Most flycatchers survive for only 1–2 adult years, and mean life expectancy in Arizona was estimated to be 1.9 years following fledging. However, some individuals live much longer. The maximum reported ages of banded Southwestern Willow Flycatchers are 9–11 years (Sedgwick, 2000; Paxton and others, 2007).

Overall, the Southwestern Willow Flycatcher population appears to persist as one or more widely dispersed metapopulations (Busch and others, 2000; U.S. Fish and Wildlife Service, 2002), with movement of individuals, and thus genetic exchange, occurring across the landscape.

However, the amount of movement and interchange is lower among sites that are farther apart or more isolated. Some sites serve as population sources while others may be sinks; some sites will be ephemeral over periods of years or decades.

Flycatcher movement and dispersal among sites is important for initial site colonization and subsequent recolonization.

There are few general predictors for the persistence of breeding sites. Relatively large populations, such as the Kern River Preserve, San Pedro River, Elephant Butte Reservoir, and the Gila River have persisted for 10 or more years.

However, such large sites can be subject to major changes in population numbers, and even potential extirpation, due to changes in local hydrology, site inundation, drought, etc.

(Moore, 2005; Paxton and others, 2007). Although some small populations may be ephemeral and last only a few years (Durst and others, 2008a), others have remained occupied for much longer periods (Kus and others, 2003). Breeding populations also may reappear at unoccupied sites following 1–5 year absences. Suitable flycatcher habitat also can develop—and poor quality habitat can improve—relatively quickly in some sites, under favorable hydrological conditions. For example, at Roosevelt Lake and the San Pedro River (AZ), the age of riparian vegetation when first colonized was as young as 3 years (Paxton and others, 2007). In the same study, flycatchers moved back into older habitat patches when nearby younger, occupied habitat was inundated or scoured away.

Overall, the vegetation and flycatcher occupancy of a habitat patch or river drainage are often dynamic; few if any sites remain static over time. The amount of suitable flycatcher habitat can substantially increase or decrease in just a few years, at local and regional scales. Flycatchers can respond quickly to habitat changes, colonizing new sites if available and abandoning others. Therefore, one cannot assume that local, regional, or rangewide flycatcher population numbers will remain stable over time.

Threats to the Flycatcher and Habitat

The greatest historical factor in the decline of the Southwestern Willow Flycatcher is the extensive loss, fragmentation, and modification of riparian breeding habitat (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002). Large-scale losses of southwestern wetlands have occurred, particularly the cottonwood-willow riparian habitats historically used by the Southwestern Willow Flycatcher (Unitt, 1987; General Accounting Office, 1988; Dahl, 1990; State of Arizona, 1990).

Changes in the riparian plant community have frequently reduced, degraded, and eliminated nesting habitat for the flycatcher, curtailing its distribution and abundance.

Habitat losses and changes have occurred and continue to occur because of urban, recreational, and agricultural development, water diversion and impoundment, channelization, livestock grazing, and replacement of native habitats by introduced plant species (Marshall and Stoleson, 2000; U.S. Fish and Wildlife Service, 2002). Hydrological changes, natural or man-made, can greatly reduce the quality and extent of flycatcher habitat. Although riparian areas are often not considered as fire-prone, several Southwestern Willow Flycatcher breeding sites were destroyed by fire over the past decade (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002), and others are at risk to similar catastrophic loss. Fire danger in these riparian systems may be exacerbated by increases in exotic vegetation, such as saltcedar, diversions or reductions of surface water, increased recreational activity, and drawdown of local water tables.

Although the degradation of many river systems and associated riparian habitat is a key cause of their absence, Southwestern Willow Flycatchers do not require free-running rivers or “pristine” riparian habitats. Most of the largest

Section 1. Natural History 15

Southwestern Willow Flycatcher populations in the last decade were found in reservoir drawdown zones, such as at Roosevelt Lake and Elephant Butte Reservoir. Many breeding populations are found on regulated rivers (Graf and others, 2002). In addition, the vegetation at many smaller flycatcher breeding sites is supported by artificial water sources such as irrigation canals, sewage outflow, or agricultural drainages (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002). Although rising water levels could be detrimental to breeding flycatchers within a reservoir drawdown zone, reservoir fluctuations can simulate river dynamics with cycles of destruction and establishment of riparian vegetation, depositing rich sediments and flushing salt accumulations in the soil (Paxton and others, 2007). Therefore, managed and manipulated rivers and reservoirs have the potential to play a positive role by providing flycatcher breeding habitat. However, because rivers and reservoirs are not managed solely to create and maintain flycatcher habitat, the persistence of riparian vegetation in these systems—and any flycatchers breeding therein—is not assured.

Although the historic degradation and loss of native riparian negatively affected the Southwestern Willow Flycatcher, this species does not show an inherent preference for native vegetation. Instead, breeding habitat selection is based primarily on vegetation structure, density, size, and other stand characteristics, and presence of water or saturated soils (U.S. Fish and Wildlife Service, 2002).

This is the start of the file's text. The full file is on GovTribe.

File details come from the government source that posted it. Updated .