RiversideFireAlarm_Prequote_QAs.pdf
PDF 74 KB Posted
- Solicitation number
- AG-9AD6-S-17-0007
About this file
Questions/Answers
View the file
Other files
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
08/21/2017 Questions & Answers – Prebid Tour
AG-9AD6-S-17-0007
Fire Alarm System Upgrade, Pacific Southwest Research Station - Riverside
Q1. Does all wiring above the drop ceiling need to be plenum rated if it is not in metal conduit, even if the space is not utilized as a return plenum?
A1. Yes. See Project Specifications Section 2.08.C.
Q2. Is there existing fire alarm dedicated conduit located in the breezeway attaching both portions of
Building 1, and can this conduit be reused by the Contractor for the new fire alarm system?
A2. No conduit currently exists in the breezeway between the two separate portions of Building 1.
Existing fire alarm wiring installation is not code compliant and shall not be reused. Existing wiring shall be removed. Contractor shall install new Galvanized Rigid Steel Conduit (GRC) on the exterior underside of the breezeway, painted to match. See revised Project Drawings.
Q3. What type of conduit needs to be installed above the breezeway connecting Buildings 1 & 2?
A3. Contractor shall install Galvanized Rigid Steel Conduit (GRC) on the exterior above the breezeway.
See revised Project Drawings.
Q4. Is there a paint specification for this project?
A4. Yes. Section 099000, “Painting,” has been added to the Project Specifications.
Q5. Can the Contractor install heat sensors in the basement of Building 2 instead of smoke sensors since the ceiling of the basement is not smooth?
A5. Yes, heat sensors shall be installed instead of smoke sensors in the basement of Building 2, and in the Mechanical Room of Building 1. The smoke sensor located in Building 3 to be installed above the existing Fire Alarm Control Panel has been updated to a heat sensor. See revised Project Drawings.
Q6. Does the Contractor need to remove existing fire alarm equipment that will not be reused?
A6. Yes. See Project Drawings and Project Specifications for more information. Contractor shall be responsible for removing all fire alarm system equipment (including wiring) in Building 1, 2, and 3 that will not remain in service or be reincorporated into the new fire alarm system.
Q7. Is the supply duct smoke sensor for Building 3, AC-7 already connected to the HVAC system and the existing fire alarm control panel? What are the contract responsibilities for this device?
A7. The supply duct smoke detector is connected to the existing HVAC controls and fire alarm system.
Contractor shall test the device for proper functionality with both fire alarm and HVAC systems.
Q8. Does the 20 Day Contract Time include time for the permit acquisition process?
A8. Time has been added to the contract to account for this. Total Contract Time is now 60 days.
Q9. What are the Contractors responsibilities if the authority having jurisdiction (AHJ) requires detection or notification in rooms / corridors that are not shown on the Project Drawings in order to acquire the permit?
A9. The contract requires code / AHJ compliant detector and notification installation and coverage in the rooms / corridors shown on the Project Drawings. Any additional coverage in areas of the buildings not indicated on the drawings to receive such devices required by the AHJ as a means of acquiring the permit shall be added through contract modification. The fire alarm systems in this project are not required by code and are voluntarily installed to achieve specific fire safety objectives.
Q10. Does the fire alarm system conduit need to be painted / labeled?
A10. Conduit that is installed in exposed and exterior areas (not including mechanical rooms, utility chases, and storage mezzanines) must be painted to match adjacent finished surfaces. See Project Specifications Sections 099000 and 283100.
Q11. Does the contract require that duct smoke detectors have the capability of being reset by the fire alarm control panel?
A11. No. They may be reset locally at the Duct Smoke Sensor, provided that duct smoke sensors are installed in locations accessible to facility maintenance personnel.
Q12. Is the Contractor responsible for installing conduit for existing exposed fire alarm system wiring located in Building 3?
A12. Contractor shall install conduit for existing exposed fire alarm system wiring in Building 3 where shown on the drawings. See revised Project Drawings. All new wiring (with the exception of wiring located above the drop ceiling) shall be installed in conduit.
Q13. What are the requirements for selective site demolition and patching / repair?
A13. Section 024113, “Selective Site Demolition,” has been added to the Project Specifications in addition to the requirements listed in Section 283100, “Fire Detection and Alarm.” See revised Project Specifications. Contractor shall be responsible for patching / repair of all exposed surfaces when equipment is removed from service.
Q14. Will the Government provide information of HVAC Contractors who have performed work on the project site in the past?
A14. Yes. Air - Electric has performed HVAC work on the project site in the past. Phone: (951)544-0399.
File details come from the government source that posted it. Updated .