VA_RFP_Questions_Consolidated.pdf

PDF 61 KB Posted

Attached to
Protective Security Officer (PSO) services in various locations throughout the State of Virginia
Solicitation number
70RFP319RE3000001
Issued by

About this file

This document contains questions and answers related to a solicitation for armed protective security officer services at various locations throughout Virginia. The incumbent contractor provides approximately 2.4 million hours annually of armed guard services across 74 locations for the Department of Homeland Security's Federal Protective Service. Key requirements include top secret cleared officers, medical examinations, training in screening procedures, supervision, and cell phones. Questions clarify details on incumbent qualifications, government furnished equipment, and wage determination coverage. The period of performance is a one-year base period with four one-year options and an optional six-month extension. The response date for proposals was November 26, 2018.

View the file

Other files

File Type Posted
70RFP319RE3000001,_Amendment_0003.pdf PDF

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Question and Answers for Solicitation Number 70RFP319RE3000001 PSO Services at various locations throughout the State of Virginia

1. Question: Will the government confirm incumbent PSO’s are currently qualified to the standards listed throughout the RFP? If not, will the government identify the areas in which PSO’s are not qualified?

Answer: All PSOs assigned to duty are currently qualified to the incumbent contract.

Please note: certain certification/qualification criteria will require timely actions to maintain eligibility.

2. Question: Will the Government recognize incumbent medical and physical examinations that are still current, or is a new contractor required to provide medical and physical exams to all the incumbent staff hired?

Answer: The instant requirement requires new medical and physical exams. In accordance with section 5.2.2.1 of the SOW, “The Contractor shall ensure PSO undergo a pre-employment medical and physical examination. The contractor shall ensure a licensed physician fully and accurately completes all sections of Exhibit 12, Physician’s Certification – PSO Medical Examination and Physical Abilities Test.”

3. Question: Does the incumbent PSO’s have current medical and physical examinations that satisfy the requirements of the RFP?

Answer: See the answer to Question #2 above.

4. Question: Are all incumbent PSO’s currently trained to conform to the RFP requirements, including NWDTP for screener posts?

Answer: See the answer to Questions #1 and #2 above. PSOs and PSO supervisors with oversight responsibility of screening posts must complete the initial NWDTP training (and ongoing re-certification requirements) in accordance with section 6.7.4 of the SOW. The incumbent PSO and PSO supervisors that are assigned to screening posts have completed initial NWDTP training.

5. Question: Will the Government provide historic TAS hours on this contract for 2016, 2017, 2018?

Answer: TAS hours are predicated and dependent on the client agency needs. The average usage of TAS hours for 2016, 2017 and 2018 has been approximately 14,000 hours per year. In addition, offeror can refer to Amendment 0002, TAS definition which states: “The Government anticipates 5% of the maximum hours solicited under this requirement will be for TAS.”

6. Question: What is the make and model of the current PSO duty weapon?

Answer: Currently, the PSOs carry a GLOCK 17 9MM

7. Question: The post exhibit does not specify the type of screening post (for example, X-ray screening or non-X-ray screening). Please provide further clarification.

Answer: See Amendment 0002 which updates the Post Exhibit to include this information.

8. Question: Within the post exhibit, the “Relief on Break” column reflects “Yes” for each post, including roving positions. Will the government confirm that offerors are to account for additional dedicated relief PSOs to provide relief to all PSO posts indicated by “Yes”?

Answer: If a location requires relief/meal break, it is the service provider’s responsibility to ensure compliance, while also ensuring the provision of scheduled services.

9. Question: Exhibit 11, Government Provided Equipment – Radios, pages 181 –

Building VA0491ZZ

1. Will the Government also provide the following supplemental items for these Government furnished radios:

a. Radio Holder/Case

b. Spare/Replacement Batteries

c. Routine Maintenance

Answer: Yes, the radios are owned and provided by JOINT STAFF COMMAND. As a result, the customer (Joint Staff Command) is responsible for providing all supplemental items and is responsible for routine maintenance.

10. Question: Will the Government provide the Contractor’s Supervisors with radios so that they can communicate with the PSOs?

Answer: No. The only Government provided radios are listed in Exhibit 11. The agency- provided radios are to be used by the PSOs and supervisors at this site only;

the radios are not assigned to a PSO; they are assigned to a post.

11. Question: For the VA0491 location where Government furnished (GF) radios are provided, does the contractor also have to provide cell phones to each PSO on post?

Answer: Yes, Exhibit 10 requires the contractor to provide cell phones for each PSO for the contract, regardless of post assignment. The client agency-provided radios at VA0491 are for communication on the site only.

12. Question: Post Exhibit 13, Vehicle Inspection Screening Posts - Is the Contractor required to provide undercarriage mirrors or any other supplemental equipment at the Vehicle Inspection Screening Posts?

Answer: No, undercarriage mirrors will be provided by the Government. Amendment 0003 updates Exhibit 11A - Government-Provided Supplementary Equipment to include Hand- Held mirrors for posts which require vehicle screening.

13. Question: Supervision Exhibit – Building VA0491: Are the supervisors listed at this location fulfilling post exhibit hours, or is this in addition to the post exhibit? If post exhibit hours, which post number are they fulfilling? Is there a specific shift time the 40-hour (M-F) supervisor needs to work (i.e. 0800-1600)?

Answer: No. The supervision exhibit does not reflect any PSO Exhibit post hours.

The Supervision Exhibit is to be completed by the contractor based on their Management Approach to supervising the contract. There are minimal amounts of supervision required at specific buildings listed in Attachment 8, which is the Supervision Exhibit. The hours for all supervisors, including the minimum number of supervisors required at VA0491, shall be included as an indirect rate, which are billed via the PSO Services CLIN.

14. Question: Supervision Exhibit – Building VA1405: Can the government confirm location?

Answer: Amendment 0002 updates the Post Exhibit, see CLIN 0064 - 1301 Emmet St, Charlottesville, VA

15. Question: SOW Exhibit 10, Cell Phones: Can the government confirm one (1) cell phone per PSO, rather than one (1) cell phone per post location (i.e. two PSOs working building lobby in same location have one cell phone issued).

Answer: The Solicitation is clear on its face.

16. Question: Post Exhibit, NWDTP: Can the government clarify X-Ray and Non- X-Ray post locations on post exhibit?

17. Question: Attachment 8, the Field Level Supervision Exhibit, has a 24-hour supervisor listed for the location VA1405, but VA1405 does not appear in Attachment 13, the Post Exhibit. Would the government provide the street address for the Building location of VA1405?

Answer: Amendment 0002 updates the Post Exhibit, see CLIN 0064 - 1301 Emmet St, Charlottesville, VA.

18. Question: Exhibit 13, the Post Exhibit, does not give a Building Number for two posts at 1301 Emmet Street, Charlottesville, VA 22911. Would the government provide the Building Number assigned for this location?

Answer: Amendment 0002 updates the Post Exhibit and makes this building CLIN

19. Question: The Post Exhibit designates whether or not each post is a screener post, but it does not specify whether each screener post is specifically “X-Ray” (16 hours) or “Non- X-Ray” (8 hours). Would the government provide this additional level of detail for the screener posts?

20. Question: Exhibit 13, Post Exhibit, Within the post exhibit, the “Relief on Break” column reflects “Yes” for each post, including roving positions. Will the government confirm that offerors are to account for additional dedicated relief PSOs to provide relief to all PSO posts indicated by “Yes”?

Answer: See the answer to Question 8 above.

21. Question: Many of the one time and annual training requirements in Exhibit 9B are Agency Specific. Would the government specify sites under each agency or update the post exhibit with Agency designation?

Answer: Exhibit 9B provides the agency names and building numbers associated with the training requirements while Exhibit 13 provides the corresponding addresses.

22. Question: Exhibit 9B requires special training at Building VA0694, which is not on the Post Exhibit. Please clarify.

Answer: See Amendment 0002 which deletes this building from Exhibit 9B.

23. Question: Exhibit 11 requires 1 cell phone per post at Building VA0469. Is this in addition to the 1 cell phone per PSO required in Exhibit 10?

Answer: No this is not in addition, one cell phone per PSO is required.

24. Question: Will the Government please indicate which CBA (or Wage Determination) covers the following locations: (1) Hampton, (2) VA Beach, (3) Sandston, (4) Stafford,

(5) Chester? These locations are listed on the post exhibit but are not listed as covered locations in either CBA.

Answer: Hampton and Virginia Beach are covered under CBA-2018-12046 (SPFPA 452). Sandston, Stafford, and Chester are covered under CBA-2018-12045 (UGSOA 40).

25. Question: On page 18 of the solicitation, it lists CBA-2018-11616 & CBA-2018- 11617, however, the CBA’s included in the solicitation beginning on page 218 are CBA-2018-12046 & CBA-2018-12046. Will the Government clarify the correct CBA identification for this solicitation?

Answer: See Amendment 0002 which corrects the CBA Numbers on page 18.

26. Question: RFP page 17-18 indicates that FPS will recognize the lowest wage and fringe rate in the two CBA’s for Standard Armed PSO Guard II. However, on page 18 FPS indicates they are purchasing the services of Top Secret (TS) cleared armed guards. And the contractor will be eligible for an SCA price adjustment in accordance with FAR 52.222-43 for rates specific to TS guards contained in a Wage Determinations based on a CBA. Since both CBA’s have wage rates for TS PSO’s, and those are the highest rates in the CBA, there seems to be a conflict with this section. Can the Government clarify the intent of this section?

Answer: The contractor may be entitled to a SCA Price Adjustment in accordance with FAR 52.222.43 for all PSO’s. However, an adjustment at the higher TS rate would only apply to the wages being paid to the those PSOs holding a Top-Secret Clearance and guarding the Top-Secret posts.

27. Question: Article 15.1 of CBA-2018-12045 indicates there was a reopener for health and welfare benefits, however no amendments to the CBA were provided. Is an amendment available that can be provided to interested parties?

Answer: The Government has not been made aware of an opener. Offerors should abide by the applicable minimum health and welfare benefits set forth in CBA-2018- 12045.

28. Question: Article 7.1 of CBA-2018-12046 indicates there was a reopener for wages and article 11.2 indicates there was a reopener for health and welfare benefits, however no amendments to the CBA were provided. Is an amendment available that can be provided to interested parties?

Answer: The Government has not been made aware of an opener. Use the applicable minimum wages and health and welfare benefits set forth in CBA-2018- 12046.

29. Question: Page 218 of the RFP states that the UGSOA CBA was amended on 8/22/2018. The amendment was not included with the CBA. Please provide the amendment.

Answer: Wage determination CBA-2018-12045 remains unchanged. The 8/22/2018 amendment cited on the cover page refers to a change in CBA number only.

30. Question: Page 252 of the RFP states that the SPFPA was amended on 8/22/2018.

The amendment was not included with the CBA. Please provide the amendment.

Answer: Wage determination CBA-2018-12046 remains unchanged. The 8/22/2018 amendment cited on the cover page refers to a change in CBA number only.

31. Question: Attachment 8, field level supervision includes FPS/agency stipulated supervision at VA1405. This location cannot be found on the post exhibit. Please provide further clarification.

Answer: See Amendment 0002 which deletes this.

32. Question: On page 308 of the solicitation document, under item 2. Management Approach, the last sentence reads "In response to this Evaluation Factor, offerors shall address Quality Assurance, Transition, Staffing and Participation in the DHS Mentor Protege program." The remainder of the instructions for the non-price submission detail submission requirements for Quality Assurance, Transition and Participation in the DHS Mentor Protege program, however there are no minimum submission requirements or detail on what is to be submitted for "staffing". Can the government please clarify?

Answer: See Amendment 0002 which removes staffing.

33. Question: CBA Local 40, Health and Welfare – can the Government provide the updated hourly rate effective 8/1/2018?

Answer: See Article 15 – Health and Welfare Benefits which states the hourly H&W rate is $4.40.

34. Question: CBA Local 452, Wages/Health and Welfare – can the Government provide the updated hourly rate effective 8/1/2018?

Answer: See the answer to question number 28 above. See Article 7 – Wages which states the current hourly rate is $21.63 for Armed Security Officer (PSO), $22.38 for Secret Post and $22.63 for Top Secret Post. Article 11 – Health and Welfare Benefits states the current rate is $4.40.

35. Question: CLIN xxx2-series Emergency Services - What have been the last few years’ average actual quantities of Emergency Services hours ordered?

Answer: There have been no Emergency Services ordered within the last few years.

36. Question: SF1449 Continuation Sheets, pages 3, 4, 5 - In addition to the Pricing Schedule on page 6, does the Contractor also need to fill in the SF1449 Continuation pages with the unit rates and extended prices?

Answer: Yes, refer to Amendment 0002, Pg. 311, Price Proposal, Paragraph 2 which requires offerors to submit unit prices and extended prices for every line item.

37. Question: SCA Price Adjustment under FAR 52.222-43, page 18, paragraph 3 This paragraph clearly states that “FPS is purchasing the services of Top secret (TS) cleared armed guards.” …. and that the Contractor will be eligible for an SCA price adjustment to for the rates specific to TS guards. There are several locations listed on the Post Exhibit where the services of Secret cleared armed guards is required. Will the contractor also be eligible for an SCA price adjustment under FAR 52.222.-43 for rates specific to Secret cleared guards?

Answer: Yes.

38. Question: CBA Wage Determination Numbers, page 18 - The CBA Applicable Wage Determination numbers listed on page 18 do not correspond to the CBA numbers on the WD Cover pages (pages 218 and 252). Will the Government please clarify?

Answer: See Amendment 0002 which updates the CBA wage determination numbers.

39. Question: Attachment 9 Proposal Submission Checklist, Page 295 - Please confirm that the Government does not require an electronic copy of either the Technical or Non-Technical Documents.

Answer: See Amendment 0002 which adds this requirement to the solicitation.

40. Question: Attachment 6a was not provided with the solicitation. Would the government provide this Attachment in a future amendment?

Answer: See Amendment 0002 which incorporates Attachment 6a.

41. Question: The current CBA language does not contain sick leave that satisfies the conditions of Executive Order 13706. Moreover, under 29 CFR 13.5(f)(2), offerors may not use their Service Contract Act obligations to satisfy the Executive Order requirements in any event. Please confirm that the requirement for 56 hours of sick leave is in addition to the successful offeror’s obligations under the CBA and Section 4(c) of the Service Contract Act.

Answer: Refer to Section 04.C, Paid Sick Leave Under 29 C.F.R. on pages 16 to 18 of Amendment 0002.

42. Question: The Government has substantial small business subcontracting goals for this contract that cannot be met simply by purchasing uniforms and equipment from small business vendors. Therefore, it seems clear that the Government desires large businesses to use small businesses for post coverage as well. This adds substantial costs to a large business, based on efficiencies and economies of scale. Can the Government confirm that it expects all small business goals to be met each and every year of the contract or is it willing to consider the goals in the 5-year aggregate?

Answer: The Government does expect the contractor to meet its proposed goals each year of performance. FAR 52.219-9, Small Business Subcontracting Plan, requires prime contractors to submit an Individual Subcontracting Report (ISR) semi-annually during contract performance. In accordance with FAR 19.705-6, the CO must monitor prime contractor’s compliance with its subcontracting plan by reviewing the ISR no later than 60 days after submission and assessing whether the prime contractor made a good faith effort to comply with its small business subcontracting plan.

43. Question: The Pricing Schedule requests a maximum of 425,000 PSO hours per year and the post schedule shows a total of 366,000 hpy – a difference of 59,000 hpy (16%). If an offeror allocates its supervision and fixed overhead costs over the entire SF1449 requested hours and the Government requests only those listed on the post schedule, the offeror will not be paid for 16% of its overhead costs. Does the Government intend to purchase all the hours on the SF1449 or the hours listed on the post schedule?

Answer: The anticipated contract type is IDIQ. The quantities listed in the Pricing Schedule reflect the maximum number of hours that can be ordered by the Government. The number of hours on the Post Exhibit represent the current know requirement. Offerors must use their own discretion in accounting for indirect costs.

Refer to Amendment 0002, Maximum Quantity Language on pg. 13.

44. Question: On Page 308 of 339, Technical Proposal, 2. Management Approach it states that “In response to this Evaluation Factor, offerors shall address Quality Assurance, Transition, Staffing and Participation in the DHS Mentor Protégé program.”

We located the specifics for three of the four items noted but were unable to find the details for the “Staffing” requirements. Would the government please provide the specifics for this section?

Answer: See the answer to Question # 32 above.

File details come from the government source that posted it. Updated .