Questions and Answers.pdf

PDF 115 KB Posted

Attached to
Q509--Fargo ER Physician Svcs Federal contract opportunity
Solicitation number
36C26322R0009
Issued by
Department of Veterans Affairs Veterans Health Administration Veterans Integrated Service Network 23

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to Q509--Fargo ER Physician Svcs, newest first.
File Type Posted
36C26322R0009_2.docx DOCX document
36C26322R0009 0001.pdf PDF
S02 - Attch - D.4. VA Rules of Behavior.pdf PDF
S02 - Attch - D.3. Organizational Conflict of Interest.pdf PDF
S02 - Attch - D.2. Immigration and Nationality Act.pdf PDF
S02 - Attch - D.1. QASP.pdf PDF
S02 - 36C26322R0009.pdf PDF
S02 - Attch - D.5. VA Handbook 6500.6 Appendix C.pdf PDF
36C26322R0009_1.docx DOCX document

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Questions and Answers for 36C26322R0009

1. Does the provider have to be Board Certified, or will Board Eligibility be fine?

Answer: Providers may be board certified or board eligible. The Performance Work Statement has been updated to ensure consistency throughout the document.

2. What is the Trauma Designation Level of the Fargo VAMC Emergency Department:

Answer: Level IV

3. What is the annual volume of the Fargo VAMC Emergency Department?

Answer: Pre-Covid, 9600 per year, post-Covid, about 9000 per year

4. How many beds are in the ED?

Answer: There are 12 beds in the ED

5. How many beds in the facility?

Answer: 29 Medical, 4 ICU, 10 Psych

6. How many patients visit the ER?

Answer: Day Shift – 2 Patients per hour 2 or so; Night Shift – 0-7 in 12 hours

7. What are the peak days/hours in the ED?

Answer: Weekdays during clinic hours

8. What is the physician coverage in the ED?

Answer: Double physician coverage day shift, single coverage nights

9. How long are shifts?

Answer: Shifts are 12 hours. See paragraph 3.1.1. of the Performance Work Statement.

10. How is scheduling done?

Answer: The contractor will be scheduled for 12 hour shifts with 7 days on and 7 days off.

11. How many full-time providers are on staff?

Answer: There are 6 fulltime providers on staff

12. Is there any mid-level coverage?

Answer: There is a Nurse Practitioner who runs a walk-in clinic Monday-Friday from 9:00am to 5:30pm who sees many level 4 and 5 triaged patients.

13. What is the specialty back-up?

Answer: Gen Surgery, Nephrology, Neurology, Cardiology, Infectious Disease, Pulmonary, Orthopedic, Psychiatry, Eye, Podiatry.

14. What times is the specialty coverage available?

Answer: Physical coverage by Specialty is limited to clinic hours. However, there is 27/7 on call support available.

15. What are the hours for Radiology, Pharmacy, and the Lab?

Answer: 8:00am-4:30pm and PRN non-clinic hours.

16. Who admits patients?

Answer: Hospitalist

17. What radiology equipment is available?

Answer: There is a fully functioning radiology department

18. Do physicians need to have both BLS and ACLS?

Answer: Yes, both are required.

19. What is the timeline for privileging?

Answer: 6-8 weeks (runs concurrently with background check)

20. Is there an intubation requirement?

Answer: Intubation course completion and live intubation every 2 years

21. Does the ER take ambulances?

Answer: Yes

22. Do residents rotate through the ED?

Answer: No

23. Is this a new requirement?

Answer: No; These services are currently provided under VA263-16-C-0122.

24. Who is the incumbent contractor?

Answer: TDY Medical Staffing, Inc.

25. What is the Government’s intention with this IDIQ contract? Why is there no minimum order quantity?

Answer: The minimum is identified on page 7 of the RFP ($50,000.00).

26. Is there a cath lab?

Answer: No

27. Is Dragon available?

Answer: Yes, Dragon is available, and it is the preferred method of dictation.

28. What is the timeline for lab turnarounds?

Answer: Lab turn around is usually very quickly, one hour sat, 1-3 hours for general

29. Does ER physician go to the floor for codes or anything?

Answer: No

30. How many candidates need to be submitted with the offer?

Answer: The VA requests the submission of 3 candidates (see RFP page 5).

31. Please confirm candidates can have a State License in any State to on this contract.

Answer: Yes, the requirements for licensure in the RFP are correct.

32. Is Fargo, NH VAMC considered a Veterans Rural Access Hospital? If so, would the contractor’s physicians have to participate in codes for in-patients?

Answer: No, the Fargo VAMC is not considered a Veterans Rural Access Hospital. The Contractor’s physicians would not participate in codes for in-patients.

33. What type of orientation will be offered to Contractor’s physicians prior to working in the ER?

Answer: The Contractor’s physicians receive a two week orientation on station, which is the same as full-time VA staff.

File details come from the government source that posted it. Updated .