Dairy_Site_Visit_Questions_2_0002.docx

DOCX document 19 KB Posted

Attached to
PSFS DAIRY POTHOLES PARCEL RESTORATION Federal contract opportunity
Solicitation number
140R1724Q0037
Issued by
Department of the Interior Bureau of Reclamation

About this file

This document contains questions and answers from a site visit related to the Dairy Site Restoration Plan federal contract opportunity, Solicitation Number 140R1724Q0037. The key details include:

The contract opportunity is for the PSFS Dairy Potholes Parcel Restoration, issued by the Department of the Interior Bureau of Reclamation. The questions cover topics such as cultural sites, soil sampling, filling in lagoons, desired vegetation, planting timelines, irrigation, weed control, and fencing. Responses indicate the project will involve conceptual drawings, a 5-year weed management plan, and potential use of the existing irrigation system. The contractor will be responsible for obtaining any necessary permits. The overall goal is to restore the parcel to a low-maintenance natural habitat with native plants, potentially using a Conservation Reserve Program vegetation mix.

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to PSFS DAIRY POTHOLES PARCEL RESTORATION, newest first.
File Type Posted
Sol_140R1724Q0037_Amd_0002.pdf PDF
Sol_140R1724Q0037_Amd_0001.pdf PDF
PSFR_EL16GWW_Groundwater_Flow_Study_0001.pdf PDF
Sol_140R1724Q0037.pdf PDF
Inadvertent_Discovery_Dairy_Restoration.pdf PDF

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

May 23, 2024 Questions from the Potential Bidders - Dairy Site Restoration Plan

Question #1- Do we need to be concerned about cultural sites?
Answer #1- Cultural Site Survey have already been conducted and everything has been approved.
Question #2- Has soil sampling been completed?
Answer #2- Soil sampling has not been completed.
Question #3- Will the open pit well be available?
Answer #3- The open pit well will remain in case it is needed for irrigation.
Question #4- Will lagoons be filled in?
Answer #5- Yes, the Lagoons will be filled in. The dirt that was used for the lagoon berms is being used to fill in the lagoons.
Question #6- What type of vegetation would Reclamation like to see on the site?
Answer #6- Easy for Reclamation to maintain in the long term with no watering and low weed management effort. Conservation Reserve Program through the National Resource Conservation Service vegetation species mix for the Columbia Basin would be acceptable.
Question #7- Are the timeframes listed in the schedule, business days or calendar days?
Answer #7- Days are calendars days.
Question #8- Are drawings to be included in the plan conceptual drawings or formal construction documents for competitive bid? If they are to be formal construction docs, are there particular agency standards that will need to be followed. Will there be interim reviews (e.g., of 30%, 60%, and 90% plans) before submittal of the final plan set?
Answer #8- Drawings will be conceptual drawings.
Question #9- Can the time frames shift?
Answer #9- Timeframes can shift.
Question #10- Will the site be cleared/remediated prior to award and plan preparation?
Answer #10- Remediation of the non-hazardous waste and manure is in progress. Work however, may not be completed before the award of the rehabilitation plan.
Question #11- Will there be any structures left?
Answer #11- Assume no structures.
Question #12- When will planting take place, in the Spring, Fall?
Answer #12- Ideally late fall to take advantage of increased natural soil moisture.
Question #13- What will flows be?
Answer #13- Flow through the low area along the west side of the channel have not been measured. Flows are not anticipated to be high enough to cause channel scour.
Question #14- Can there be a staging area? Such as water tank for irrigation
Answer #14- Yes
Question #15- What are the flows for the long term?
Answer #15- The flow through the low area along the west side is anticipated to be slow, due to the low gradient and nature of the groundwater inflow. And the flow is not expected to be high enough to cause turbulence or channel scour.
Question #16- Will Reclamation de-compact the soil?
Answer #16- The Soil will not be de-compacted.
Question #17- How far water will rise?
Answer #17- Google Earth Imagery from 2015-2016 may provide an example of what could be expected. There are also two monitoring wells on the parcel. Hydromet site CBP Data Explorer | Pacific Northwest Region | Bureau of Reclamation (usbr.gov)
Question #18- What is expected for Weed Control?
Answer #18- Robust weed management plan. Plan for pretreatment of area and post weed management for five years after completion of project under contract. Reclamation will continue weed management at the end of five years.
Question #19- Will the pivot along with the irrigation piping be removed or be available for irrigation?
Answer #19- Pivot and irrigation piping will be in place and could be used for irrigation. May require repair.
Question #20- What will be done with the second Pivot in the south?
Answer #20- Assume the south pivot is not available for use as at this time, the status is unknown.
Question #21- When was the last crop in the field?
Answer #21- The last crop was a corn field in 2023.
Question #22- What is the restoration plan priority?
Answer #22- Low maintenance of this parcel is a priority for Reclamation.
Question #23- What is the goal
Answer #23- The goal is to get it back to natural type habitat with Native plants. Reclamation would consider Conservation Reserve Program-type planting, heavy with grasses and as that any seed used be certified. Also not looking for a plan with long term irrigation requirements.
Question #24- Will the access roads be closed to the public?
Answer #24- Access roads will be closed until end of contract.
Question #25- There is currently no pump in the well to feed irrigation should this be added to the plan?
Answer #25- Add this to the plan if irrigation is required.
Question #26- Should the cost to get the irrigation system functional be included in the plan?
Answer #27- Yes
Question #28- Will a map showing the electric lines and piping be provided.
Answer #29- No.
Question #30- What will happen to the electric pole and electric line near the open pit well?
Answer #30- Assume it will need to be repaired and a new pump placed if the main pivot on the property is planned to be used for irrigating the project. The open pit well is the water source for the property.
Question #31- What will happen to the access road?
Answer #31- The access road will remain in place.
Question #32- Will need a dust control?
Answer #32- Yes. Dust control will need to be built into the plan for the duration of the rehabilitation project.
Question #33- BOR fencing - Who will be responsible for pest control?
Answer #33- Contracted for 5 years after project, then Reclamation would take over.
Question #34- Who is responsible for permits?
Answer #34- The contractor would need to obtain any necessary permits.
Question #35- Are there any sites nearby that can be used as examples/reference sites in terms of the target native plant population that is desired at the restored site?
Answer #35- Conservation Reserve Program planting and species would meet the needs of a target plant population.
Question #36- During the site visit, the 2007 EA (Potholes Reservoir Supplemental Feed Route Finding of No Significant Impact Environmental Assessment. Columbia Basin Project, Grant County, Washington. August 2007). Will this EA be made available for review prior to the offer due date?
Answer #36- The Potholes Reservoir Supplemental Feed Route Finding of No Significant Impact/Environmental Assessment, Columbia Basin Project, Grant County is available on the Bureau of Reclamation’s website: Potholes Reservoir Supplemental Feed Route, PN Region (usbr.gov)
Question #37- Does replacement of the damaged well pump and any repairs to the associated infrastructure and power supply need to be addressed in the restoration plan and cost estimate, or can it be assumed that a functioning pump will be in place to provide irrigation by the time the implementation commences?
Answer #37- If irrigation is proposed as part of the plan, then assume a pump would need to be installed and repairs associated with the irrigation infrastructure and power supply would need to be addressed in the restoration plan along with a cost estimate for the work.
Question #38- Should the cost of the recommended type(s) of proposed wildlife-friendly fencing be included in the cost estimate for the restoration plan?
Answer #38- Yes. Include the cost of the recommended wildlife-friendly types of fencing and the cost estimate of the fencing in the restoration plan.
Question #39- Can/should invoices be submitted for each of the three tasks upon their completion, or as a final, comprehensive invoice upon completion of the entire project?
Answer #39- Invoicing can be for each of the three deliverables or as a final comprehensive invoice upon completion of the project. If intentions are to invoice separately, then the quote will need to list the cost for each deliverable along with pricing justification.

File details come from the government source that posted it. Updated .