MACC_QUESTIONS-ANSWERS.pdf
PDF 125 KB Posted
- Attached to
- MACC Federal contract opportunity
- Solicitation number
- FA4830-12-R-0004
About this file
This attachment contains the answers to the submitted questions. Due to the high volume of questions repeated questions were omitted.
View the file
Other files for this federal contract opportunity
Show all 32
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
FA4830-12-R-0004 Moody Multiple Award Construction Contract (MACC) Questions and Answers
Contracting
1.) Per RFP, Section C, page 9 of 47, bullet 11, it states that 15% preliminary design is required for proposals. Per RFP, Statement of Objectives, 3rd paragraph, it states that the proposal drawings must be completed to 35%. Which is it? Are drawings required for the proposal at the 15% or 35% complete?
Answer: For the MACC RFP initial submittal 35% drawings are required. When task orders are issued, the desired level of design will be stated.
2.) SF 1442 Block 10- Will each of the nine contracts compete against each for each task order, or will separate task orders be designated to separated pools? For example-will only the 3 SDVOSB firms compete amongst each other on a certain task order or will all 9 contracts complete for the same task order? Please clarify.
Answer: Some may be offered to all 9 contractors for competition, set aside to one category for competition or may be assigned individually to meet the minimum guarantee.
3.) PG 39 SEC L- The sentence above the table references that binders are to be numbered, 1 of 2, 2 of 2. Does this mean that all three volumes are numbered separately or together? This is confusing.
Answer: Each set should be numbered separately.
4.) PG 39 SEC L- In the table on this page, top line, one heading says 1 original & 1 copy. Then for each volume it says 2. Do you want 1 original of each volume?
Please clarify.
Answer: One original and one copy of each volume.
5.) PG 39 SEC L- The table on this pages states that 1 CD of the price proposal is to be included in the proposal. It is impossible to provide the price proposal CD at the time of the bid. Request that price proposal CD be permitted to be submitted within 3 days after bid date.
Answer: Price proposal CD due with submittal
6.) PG 40 SEC L- The last sentence of the paragraph for the Technical Proposal, Volume II, states that fire protection drawings are to be stamped by a Fire Protection Engineer (FPE). This is quite an expense for the submittal of a technical proposal. Is this really necessary?
Answer: FPE review is due after the project is awarded not for the initial proposal or for solicitation submittal.
7.) PG 37 SEC L- "Who may submit" paragraph, allows for teaming arrangements as provided for under FAR 9.601. Does the Gov. require a copy of teaming agreements to be included in the RFP? If not, in which section of the RFP response should the Contractor describe the teaming arrangement and team members?
Answer: Yes teaming agreement should be included in the RFP. Submit in volume I.
8.) PG 37 SEC L- What proof of certification is required by the Gov. to substantiate SDVOSB status eligibility for this procurement? I.E. is the Contractor required to submit evidence of SDVOSB certification by the US Department of Veterans Affairs (VA) Center for the Veterans Enterprise (CVE)?
Answer: Yes
9.) PG 39 SEC L- RFP does not require any Relevant Past Performance to be submitted by the Contractor for the A/E firm the Contractor intends to team with in performance of the contract.
Does the Gov. require A/E info to be submitted in the contractor's relevant past performance experience section?
Answer: No.
10.) PG 45 SEC M- Award procedures are based on LPTA; however, the LPTA process does not allow for any evaluation by the Gov. of the "best value" approach that may be proposed by each D-B Team. How will the Gov. evaluate each contractor's unique subjective design solution, which will vary between every contractor, against the performance criteria under the limited "acceptable"/unacceptable evaluation rating process of LPTA?
Answer: The contracts will be based on Low Price Technically Acceptable. See Section M.
12.) PG 45 SEC M- Under the LPTA process contractor's may determine that it is to their advantage to submit unrealistically low pricing for the seed project in order to provide the best chance at being one of the "low 3". How will the Gov. evaluate and determine whether contractor's pricing for the seed project is actually a realistic price given the scope, risk, complexity, and other factors of the work?
Answer: Submittals will be compared to the Initial Government Estimate (IGE). Unrealistic pricing will be questioned and/or eliminated due to being technically unacceptable. All contractors will be expected to honor their proposal if/when the project is funded.
13.) Does the Gov. require the contractor to declare which small business category the contractor is submitting a proposal under? Will the Government only consider 8A & SDVOSB firms under the Small Business category along with consideration under the contractors applicable small business category of 8A or SDVOSB, since 8A & SDVOSB are also Small Business entities? Or, will a firm be considered under one category only?
Answer: See Section M. Determination of category is explained in section M. You can only receive award in 1 category.
14.) RFP Page 46, Past Performance, item (C), states that a contractor “without a record of recent, relevant past performance” will be rated as acceptable. This appears to allow offerors who are engaged in providing services other than construction and Design-Build services an opportunity to submit a proposal and get the same “acceptable” rating as an experienced professional Design-Build construction contractor who must submit extensive proposal data on the company’s experience, and gives no credit to the effort, expense, risks, and time the construction contractor has expended over what may be many years to get that experience and performance history. How will the Government distinguish between offerors who have relevant
Design-Build experience and those who have none using the criteria currently established in the
RFP?
Answer: The standards are dictated by regulation. The offeror must meet the technical acceptability as well as recent and relevant past performance requirement.
15.) PG 38- Proposal Submission states: Envelopes or other cover material submitted in response to this RFP shall be opaque. Does this mean that the box we submit our three-ring binders in to ship to Moody AF needs to be transparent? Please clarify.
Answer: Shipping containers does not need to be transparent, just clearly marked as required.
16.) PG 39- RFP states number of copies as 1 original & 1 copy, however the table states “2” for each volume. Does that mean 1 original + 1 copy for each volume or 1 original + 2 copies?
Please clarify.
Answer: 1 original + 1 copy for each volume = 2 submitted for each volume.
17.) PG 40- Para 2 indicates that plans are to be submitted with the proposal. Do these plans include design drawings and if so what % of design are they to be completed?
Answer: 35% - see number 1 above
18.) PG 40- Section B states we are to provide a price for the sample project. Para 1 states price will not be rate. Will this project be awarded to one of the 9 contractors selected for award on the
MACC?
Answer: CLINS remain blank. Sample project requires a design and construction price proposal as part of the technical evaluation.
19.) PG 39- In the 3rd column of the table (1 Original & 1 Copy), each volume shows 2. Does that mean there should be a total of 2 copies (1 original and 1 copy)? Or does it mean there should be 2 originals or 2 copies, or both (2 originals and 2 copies)? Please clarify. Thank you.
Answer: 1 original + 1 copy for each volume = 2 submitted for each volume.
20.) PG 45- As an 8a firm, we are also a small business firm, please advise if we would be considered in both the 8a category and the small business category for this contract.
Answer: Yes, see section M.
21.) PG 45- When awarding task orders under this contract, is it the intent to offer task orders to all three category of contract holders (SDVOSB, 8a, SB) or to set-aside task orders for each of the three categories?
Answer: Some may be offered to all 9 contractors for competition, set aside to one category for competition or may be assigned individually to meet the minimum guarantee.
22.) Does the Government want Contractors to NOT include their company logos on the 35% Drawings that must be placed in the “Sanitized Copy” of our response?
Answer: Contractors should NOT include logos on their drawings.
23.) Will this project be awarded to the lowest price technically acceptable awardee?
Answer: Selection is based on Lowest Priced/Technically Acceptable (LPTA). Award of sample project is contingent upon availability of funds.
24.) Can we include CCASS Evaluations in the back of Vol. 1 binder for the projects we are submitting?
Answer: Yes
25.) What is the price range for the projects we are to submit? $2K to $5M?
Answer: See solicitation for recent and relevant definition and what to submit.
26.) Proposal Requirements, Technical (vol II) appears to require a great deal of design documents/drawings to be provided in the proposal including life safety code analysis and fire protection drawings that much be stamped/sealed by an FPE. Please clarify if the government is requiring fully designed stamped FP and other dwgs as listed in the proposal requirements on page 40. Our understanding from the site visit that only 35% drawings would be required, but nothing stamped.
Answer: 35% drawings are required, but nothing stamped.
27.) RFP states that the construction proposal shall be broken down by division, standard CSI format. Please elaborate as to what this break down should include.
Answer: The contractor shall submit the proposal using E-4clicks software which retrieves pricing data from RS Means, or similar.
28.) Please provide the budget for the seed project?
Answer: See section L for Project Magnitude
29.) Please define the meeting and design submittal and review process applicable to this project after award.
Answer: A site visit was offered in the solicitation for the sample project and task orders will specify requirements.
30.) Please define the design submittal requirements in regard to required printing and distribution.
Answer: 1 original + 1 copy for each volume = 2 submitted for each volume.
31.) Please define FF&E scope of this project.
Answer: Assume that this is not applicable.
32.) As an 8a firm, we are also a small business firm, please advise if we would be allowed to submit two proposals - one as an 8a firm and a second as a small business firm.
Answer: No only 1 submittal per company and the government will determine which category for award.
33.) Price Volume II requirement (d) Attached Contractor Information is required. Please specify what information is to be submitted.
Answer: Information is detailed in the attachment in section J.
34.) Amendment 1 included new drawings. Please consider extending the due date in order for us to best incorporate this information into our design and provide the best value to the government.
Answer: closing date has been extended
35.) Please consider extending the deadline for questions as we continue to process the site visit information and the amendment information from this week.
Answer: closing date has been extended
36) Page 39 of 47, Past Performance Volume I – This section states “Limit your reference list to 20 pages”. Is this limitation for the entire Volume I submission or just list of previous projects?
Is there a page limit for Volume II?
Answer: This page limit is only for the reference list. No limit for volume II
37) Does a cover letter, table of contents, copies of past performance evaluations, etc. count against the 20 page limit for the reference list?
Answer: No
38.) SF 1442 Block 10- Will each of the nine contracts compete against each for each task order, or will separate task orders be designated to separated pools? For example-will only the 3 SDVOSB firms compete amongst each other on a certain task order or will all 9 contracts complete for the same task order? Please clarify.
Answer: Some may be offered to all 9 contractors for competition, set aside to one category for competition or may be assigned individually to meet the minimum guarantee.
39) Can the Government please confirm that it only wants an Original and 1 Copy (without contractor identifying marks) of each volume?
Answer: Yes
40) Can the CD copies of the volumes all be placed on one CD, or does the Government want contractor’s to provide them with a separate CD for each volume of the proposal response?
Answer: Yes, Same CD
41) As an 8a firm, we are also a small business firm, please advise if we would be considered in both the 8a category and the small business category for this contract.
Answer: No only 1 submittal per company and the government will determine which category for award.
42) When awarding task orders under this contract, is it the intent to offer task orders to all three category of contract holders (SDVOSB, 8a, SB) or to set-aside task orders for each of the three categories?
Answer: Some may be offered to all 9 contractors for competition, set aside to one category for competition or may be assigned individually to meet the minimum guarantee.
43) As an 8a firm, we are also a small business firm, please advise if we would be allowed to submit two proposals - one as an 8a firm and a second as a small business firm.
Answer: No only 1 submittal per company and the government will determine which category for award.
44) RFP, Page 47, Technical Standards, Line 4, requires the “proposal” to be broken down by CSI Division. Does the word “proposal” in the referenced sentence refer to only the technical response, or to the cost proposal response, or to both technical and cost?
Answer: Both
45) Based on the amount of questions submitted to the Government thus far, we would like to request at least a two week extension. The answers we get from the Government to all of the questions are going to take a good bit of time to read through and incorporate into our response documents since this is a Design-Build project and we are required to provide a technical write-up and 35% drawings.
Answer: solicitation has been extended
Architectural
1) Per RFP, Section C, page 9 of 47, bullet 15, sub-bullet 1, it states that at time of construction designs will be 65% complete. Does this mean no drawings will be required to be signed and sealed? Does this mean that E&C permits will not be required by the county (they require 100% civil)? Does this mean that neither structural nor fire protection drawings will be required? Does this mean that as-builts will not be signed or sealed?
Answer: Sealed drawing will be required on a case by case but typically not for simple projects. Erosion Control permits will be required when the size of the project dictates, Structural drawings will be required based on complexity of the project, Fire protection engineer approve typically is required on all projects affecting life safety codes after design approval.
2) Will work be performed on fueled aircraft in the new SAMPLE PROJECT addition?
Answer: No
3) Does the new SAMPLE PROJECT addition have a paint booth?
Answer: No
4) Attachment 8- In reviewing the documents for the design of a 8,300 SF addition, there is nothing resembling a program for the addition. Was one ever developed and if so can it be provided?
Answer: A program was provided
5) Attachments 9,10,11- Can CAD files be provided of the existing building, site, and these attachments? This would greatly assist in the preparation of documents that are required in the proposal.
Answer: All drawings available have been provided on www.fbo.gov
6) The Statement of Objectives indicates that the work to be “priced” under this proposal is design and construction of an 8300 sf addition to the existing maintenance unit B648; plus a covered canopy. We do not find any other definition of this work in the RFP documents, other than three “as-built” drawings for building B648. We respectfully request additional information regarding the scope of the addition; at a minimum to include individual room spaces and their functions; the functions to occur under the canopy; any limitations on locating the additional spaces within the existing facility, and the preferred location of the canopy. Additionally, the “as-built” site plan provided appears to be “cut off” and does not illustrate the location of the existing B648 facility. Please provide a complete existing site plan “as-built”.
Answer: A building program and updated drawings were provided on www.fbo.gov.
7) Section L (Instructions to Offerors) – under “Technical Volume II” (page 40) identifies a large list of “deliverables” that the government expects for “technical review” of the offeror’s design for the work described by the “Statement of Objectives”, which is an addition to existing building B648. Section M (Evaluation Factors for Award) – under (3) Price (page 47) clarifies that the building B648 work is a “sample” project being used for evaluation of the offeror’s pricing, and is not expected to be awarded unless funds become available at some later time. We respectfully suggest that it is unreasonable for the government to require all offeror’s to incur the expense of providing detailed design documents with the proposal, with no expectation of award of that design or construction work. We ask that these “deliverables” be simplified to a floor plan and a designer narrative for explanation of the remaining features of design.
Answer: Unacceptable – Provide information as requested. Design documents should be at a level that reflects the contractor’s ability to design and price a project. Not all items are mandatory, just what the offeror determines is necessary for determination of technical acceptability.
8.) The specification section requires each contractor to provide various amounts of licenses per para 5.2. In addition, each contractor shall provide annual training for the government per para.
1.6. Since there will be a total of 9 contractors, it doesn't make sense that each will have to bear the entire cost. Do we just put 1/9th of the cost in our seed project bid? Is there another way you want to handle this cost?
Answer: Each contractor awarded the MACC contract should anticipate being responsible for licenses and annual training for company personnel. Training for the government is not required.
9) Can the as-built drawings be provided in CAD?
Answer: All drawings available have been provided at www.fbo.gov
10) Can the Gov. provide a better understanding of the specific program for the addition? What are the program requirements for the 8,300 sf addition? Are there offices required? Storage areas
- are these enclosed rooms or cages? Description of the types of materials being stored as this may affect life safety / fire protection. Maintenance bay access - overhead doors or standard peronnel doors? Milwork requirements?
Answer: A building program and updated drawings were provided at www.fbo.gov.
11) The description included in the Statement of Objectives states split face CMU walls. Is the split face exterior material full height or does it stop at the eave height to match the existing, topped with interlocking metal wall panels?
Answer: All new construction will match the existing building and surrounding context.
12) There are 2 Non-structural metal roofing specifications – Section 07 41 13 and 07 61 14.00
20. Which one is applicable?
Answer: Match the existing roof panels.
13) There are a number of spec sections that do not seem applicable to this RFP. Is this just a base guide spec book, not edited specifically for this project? For example, 06 18 00 Glue-laminated Construction, 07 31 13 Asphalt shingles, 07 51 13 built-up asphalt roofing, etc.
Answer: This is a base guide spec book. Contractors are to submit only an outline of the spec’s they used for this sample project.
14) PG 3- Is this roof over open framing (ASTME1592) or is it over a solid substrate (UL580)?
If it is over a solid substrate, please indicate the type. (i.e. plywood, b-deck, or b-deck w/ISO) Answer: Information not available if it’s not on the posted drawings.
15) Will a forklift be operated in the new addition? If so, what model? Will a recharging station be required?
A Hyster H155 Series forklift. This item runs on diesel.
16) Will any additional personnel occupy the facility? What is the current number of personnel?
Answer: See information provided in Amendment #2 at www.fbo.gov.
17) Does the AF require any additional offices or latrines?
Answer: New program information posted at www.fbo.gov.
18) What clearance do we need for the covered canopy?
Answer: Canopy shall have a minimum clearance of 10’.
19) Are there any LEED requirements for the MACC Sample Project.
Answer: No
20) The facility currently does not have entrance/egress from the building to the un- secure side of the fence. Does the user want access to the building from the parking lot side of the fence?
Answer: Anticipate a secure entrance from the parking area.
21) I didn't see any special security features on the doors, I.e., no balanced magnetic switch or alarms. Verify that there are no special security requirements required beyond a traditional locked door.
Answer: Anticipate no special security requirements required beyond a traditional locked door.
22) Some of the down spouts look like they go below ground. We would like an as-built of the storm water system.
Answer: Assume that the spouts go below ground, but there are not any as-builts available.
23) Is a overhead, coiling door required? Is a loading dock required?
Answer: OH door at the discretion of the contractor, loading dock not required.
24) The Moody AFB Architectural/Engineering Design Guide, in Chapter 1, Page 6, Section 1-
1, Paragraph 1.1.3. "Drawing Requirements", references "Title Sheet to include......Moody AFB title block with the appropriate information." We cannot find a Title Block for the A/E Design Drawings as part of the RFP. Will Moody AFB please provide the desired/required title block in CAD format or provide direction where the specific Title Block referenced can be obtained?
Answer: Use contractor’s standard drawing sheet for the proposal (less the logo).
25) Can we get the existing as-built drawings in CADD?
Answer: Information not available.
26) What is the program for the 8,300 sf addition? I.e. are there bridging drawings/prelim. Plan showing the spaces needed in the addition?
Answer: A building program and updated drawings were provided online at www.fbo.gov.
27) Has the addition been sited? Has its location been determined by the owner in relation to the existing building?
Answer: A building program and updated drawings were provided online at www.fbo.gov.
28) Is there a security system in existing Building B648? If so, is a new security system to be included for the addition?
Do not anticipate a new security system other than an alarm/alert system in the addition.
29) Will the government please provide as-built record drawings for existing Building B648 Underground & O/H Site Utility Plans, Fire Protection, Plumbing, Mechanical, Electrical, Tele- Comm, & Fire Alarn Plans?
Answer: All drawings available have been provided at www.fbo.gov.
30) What type of materials will be housed in the warehouse storage areas of the Sample Project Addition and under the open shelter to be added on the North Elevation of B648? Are any liquids to be stored? If so, what are they?
Assume that all items stored in the existing areas will also be stored in the new addition.
31) Amendment # 0002 “Building 648 Floor Plan” identifies ADMIN (230 PEOPLE), 9
OFFICES AT 16’ X 16’, - CONF. RM FOR 30 PEOPLE, - LOCKER ROOM (250 LOCKERS),
- BREAK RM, - STORAGE, - 2 LARGE OPEN WORK SPACES WITH MULT. WORK
STATIONS, - REST ROOMS all referenced by a diagonal hatch pattern within existing B648.
Are these items to be constructed within the existing B648 as part of this project scope?
-Yes. Admin space may extend into the existing if additional space is needed for requirements.
The 230 people should be considered shift workers. This number should be divided by 3 when anticipating 1 shift’s total people load.
32) Sub-bullet 1 states that at the time of construction, designs will be 65% complete. Does this mean no drawings will be required to be signed and sealed. Does this mean that E&C permits will not be required by the county (they require 100% civil)?
Anticipate having a fire protection engineer review and approve the construction document.
The documents are not required to be signed and sealed during the solicitation, but will be required before construction begins. An approved Erosion Control plan will be required if the size of the disturbed area mandates.
33) Since drawings will not be brought to 100% can we assume that as-builts are not required to be signed and sealed?
The documents are not required to be signed and sealed during the solicitation, but will be required before construction begins. 65% drawings are required before construction begins, but as-builts will be provided after completion of construction.
34) Will it be possible to obtain a disk at the site visit containing as-built cad files for the MES Building in addition to the pdf files contained in the solicitation?
Answer: All drawings available have been provided at www.fbo.gov.
35) Does concrete paving from the exterior concrete open storage area need to be extended to the new addition Answer: Base this option on your design
36) Will there be storage racks inside the new addition? If so, is the tallest rack higher than 12 feet?
Answer: Anticipate the same type of racks found in the existing to be in the addition.
37) Section 3.3.3 Additions, states "When the floor area of the addition is equal to 25% or more of the existing building floor area, the addition and the original building are required to comply with the Architecture/Engineering Design Guide" This requirement might trigger construction in the original building such as addition of insulation (dry wall and furring), addition of a drinking fountain, ADA compliance, addition of a service sink, and separate rooms for comm. and electrical. Is it the government's intent to bring the existing building up to current code requirements per Para 3.3.3 of the Architecture/Engineering Design Guide?
Answer: No
38) Has there been any construction on this site in the past?
Answer: No
39) Is any exterior signage required?
Answer: Bldg Number required
40) UFC 4-010-01 section 1-8.3 states “If an addition is 50% or more of the gross area of the existing building, the existing building will comply with….Appendix B”. However, since the building size doubled in 2007+/-, is the existing building already in compliance with ATFP?
Answer: Anticipate existing building is in compliance
41) What type of access is required between the new addition and the existing building if any?
Overhead doors, personnel doors, or is the existing exterior wall to be removed completely to open the existing space up to the addition?
Answer: Opening will be based on your design, open areas are preferred
42) What is the vertical clearance required for the exterior canopy addition?
Answer: Match existing
43) What is the desired floor finish? Sealed concrete?
44) What are the required insulation types for both wall & roof? Are we to match existing?
Answer: Match existing
45) Is the building addition required to be LEED certified? Certifiable? What level?
Answer: No
46) Can the Government please advise what loading the slab will require for the new addition? What weight capacity forklift will the slab need to provide for? Will there be any of the modular/mobile parts storage shelving units required as located in the current facility?
Answer: Match existing slab – see drawings at www.fbo.gov.
47) Are there any exterior windows required in the addition?
Answer: To be determined by contractor.
48) Are all 230 personnel expected to be in the facility at the same time? What is the peak occupancy?
Answer: The facility may be occupied by all 230 occupants basically broken into 3 shifts with some overlap
49) Amendment 0002, Bldg 648 Floor Plan, Existing Building, Administrative Space: The Floor Plan states “Administrative” and occupancy of “230” persons. Please confirm the building classification and occupancy levels are correct so we can assure compliance with ATFP standards that impact the new addition and potentially impact modifications that may be required to the existing structure based on classification and occupancy.
Answer: Yes. Admin space may extend into the existing if additional space is needed for requirements. The 230 people should be considered shift workers. This number should be divided by 3 when anticipating 1 shift’s total people load.
50) Amendment 0002, Bldg 648 Floor Plan, states that the new addition will have “similar function as existing space”. Please clarify if this statement is intended to mean that the new addition would accommodate an additional 230 personnel for a new whole building occupant load of 460, or that the 230 personnel is the occupant load for the entre new facility (existing + addition)? This will affect both ATFP & Life Safety.
Answer: Yes. Admin space may extend into the existing if additional space is needed for requirements. The 230 people should be considered shift workers. This number should be divided by 3 when anticipating 1 shift’s total people load.
51) Amendment 0002, Bldg 648 Floor Plan: The Floor Plan also provides a list of 8 functional space characteristics (offices, conf room, locker room, etc) listed under the “Admin” heading and associated with the existing building. The Floor Plan sheet also states that the new addition will have “similar function as existing space”. Is this statement intended to mean that the new addition is to have the same 8 functional space characteristics as defined for the existing building?
Answer: The 8 functions shall be distributed in the new and existing areas.
52) Statement of Objectives, Paragraph 1, line 6, states “Assume the building is vacant”.
Does this statement refer to the new addition or the existing building? If to the new addition, does this mean contractors are to apply a building classification for the new addition of “uninhabited”? If to the existing building, does this statement mean that the occupants of the building will vacate the building for the duration of construction? Or does vacant refer to the interior program of the space, meaning an open room, in lieu of a reference to occupancy.
Answer: This statement means that the occupants of the building will vacate the building for the duration of construction
53) Is there an equipment list to go in the facility?
-No. There is not an equipment list.
54) Is the 100 foot x 47 foot covered canopy over outside equipment storage are in addition to the 8,300sf building addition?
Answer: The covered canopy space is in addition to the 8300sf addition.
55) Please provide the indoor design conditions for the individual space types.
Answer: -Open workspace should be a cubicle settings consisting of desks, computers, data, comm. and chairs.
Civil
1) Please provide the existing civil drawings for the site in order to provide the best design Answer: All drawings available have been provided at www.fbo.gov.
2) Is there a drawing available that shows underground utilities located around the building being expanded?
Answer: All drawings available have been provided www.fbo.gov.
3) Are there existing drainage/storm water problems in the area that must be corrected as part of this project?
Answer: Only those which need to be address for the building addition. Assume that there aren’t any problems with the existing area.
4) Are there any additional parking requirements?
Answer: Base additional parking on coding requirement for a building addition of this size
5) Is there invert information available for the existing sanitary sewer and storm water?
Answer: Assume sanitary sewer and storm water have the capacity and are positioned to handle the new construction.
6) Are all of the existing utilities within the footprint of the addition known to be active? Have any of them been abandoned?
Answer: Assume that all are active.
7) Would the Government consider offering another site visit in order to provide the best design for this project?
Answer: No
8) In order to properly design the foundation system we will require existing grade elevations as well as the finish floor elevation for the existing facility. Is a site plan with grades available?
Answer: All drawings available have been provided at www.fbo.gov.
9) Can the Gov. please clarify requirements for landscaping per Statement of Work objectives?
Answer: Sod all disturbed area. Maintain sod until positive growth occurs.
10) Can the Gov. please clarify the scope of site work required per Statement of Work Objectives?
Answer: Adjust site to accommodate building addition and any new pedestrian and vehicular changes.
12) Is there an existing site survey for as-built conditions? Please provide.
Answer: All drawings available have been provided at www.fbo.gov.
13) Are there an existing Grading and Drainage site plan(s)?
Answer: Plans available posted on the web at www.fbo.gov.
14) If underground as-built site utility, plumbing, mechanical, electrical, tele- communications, fire protection and fire alarm plans for B648 are not going to be made available to contractors will the government allow access to the site, the B648 facility and existing U/G manholes to further verify existing conditions?
Answer: No
14) The Government furnished drawings to not clearly identify existing site utilities information from which to assess interferences, costs to relocate, points of connection, etc. (other than a roof drain shown on C2.01). Please provide additional existing utilities as-built conditions information.
Answer: All available information previously provided at www.fbo.gov.
15) The Government furnished drawings do not provide details on existing contour elevations.
Please provide additional topographical and geological information to clarify existing conditions Answer: All available information previously provided at www.fbo.gov.
16) Can the boring log data be provided for the three borings referenced on the drawing?
Answer: Make assumption based on your design.
17) Can the geotechnical report be provided as well?
Answer: Make assumption based on your design.
18) Is it correct to assume that existing parking in the vicinity is sufficient for the addition?
Answer: Base additional parking on coding requirement for a building addition of this size.
Mechanical
1) Are the Mech/HVAC Direct Digital Controls in B648 connected to the MAFB EMCS. Are they Sieman's Controls?
Answer: There is a Siemens control located at the air handler, anticipate replacing the system for the addition and exiting building.
2) Can the Gov. please clarify if the addition requires an air barrier and associated testing?
Answer: An air barrier is only required if the offeror’s design requires it.
3) Are the Mech/HVAC Direct Digital Controls in B648 connected to the MAFB EMCS? Are they Siemen’s Controls?
-The unit north of the building is Siemens (EMCS) controlled and is connected.
4) When the air cooled chiller serving adjacent building B643 is relocated, can B643 have a chilled water service outage over a long weekend for the chiller move or is a rental chiller required to prevent any extended chilled water outage?
An outage is allowed, but will need to be coordinated.
5) Is it intended the space be heated and ventilated or conditioned?
Answer: Match existing
6) What are the design temperature and humidity conditions to be maintained in the various spaces?
Answer: See design guide
7) Is there a directive to heat with gas or electric?
Answer: Match existing
8) Are the HVAC to be DDC controlled locally? Tied into a system in adjacent building? Will that DDC system expansion be part of this Answer: Yes. The unit north of the building is Siemens (EMCS) controlled and is connected.
9) What energy code compliance documentation will be required for permitting and acceptance?
N/A
10) Does the EPAct 2005 with revised ASHRAE 90.1 -2007 references apply? Is there a % target that must be exceeded?
Answer: Follow the International Building Code (IBC)
11) The existing building is fully air conditioned. Is the new addition expected to be fully air conditioned as well?
Answer: Match the existing building conditions
12) The Government furnished drawings do not clearly identify existing HVAC chiller water line and electrical routing information from which to assess interferences, costs to relocate, points of connection, etc. Please provide additional as-built conditions details.
Answer: All available information previously provided at www.fbo.gov.
13) Since this is an expansion of a Maintenance Facility, there typically is a need for compressed air.
What dew point?
Answer: Compressed air not required.
14) Is the HVAC to be controlled with a standalone DDC control system? Or is the existing maintenance facility controls system to be expanded to control the equipment to be provide for this new building? If new, stand alone, then what control system is this system to tie into on the base?
-HVAC shall be controlled by the base Siemen’s system.
Plumbing
1) Is current water flow data available for Moody AFB and for the Sample Project Bldg. B648 (less than a year old)?
Answer: Water flow data not available, bldg older than 1 year
2) Are we to tap into the existing (if there is any) fire protection of the current maintenance facility, or bring a new service in?
Answer: Anticipate bringing in a new service.
3) Are floor drains required in the new space?
Answer: To be determined by the contractor’s design.
4) Are any of the sanitary sewer lines within the project area force mains?
Do not anticipate sewer lines within the project being force mains
5) Are there requirements for hose connections (freeze proof wall hydrants) on the building perimeter?
Answer: Match existing
6) There appears to be no plumbing requirements for the addition. Can the Government please confirm if our understanding is correct?
Answer: Plumbing requirements are based on your design.
7) Will there be repairs on equipment or oily wastes that would require grease/oil interceptors on waste system?
Answer: No
8)We don’t see any on the floor plan, but are there any locker rooms or showers required? Men and women?
Answer: No
9) For any FFE owner supplied or relocated, will there be any drains from equipment > 125F?
>140F?
Answer: No
10) Are new plumbing restroom facilities to be provided in this project? Additional information is needed in order to allow a competitive plumbing bid package to be assembled.
Answer: Follow the International Building Code (IBC) requirements.
11) Is schedule 40 PVC acceptable for use in sanitary, waste and vent piping systems for this project?
Answer: Yes if IBC allows
12) Would CPVC be acceptable for any required domestic water piping requirements?
Answer: Yes if IBC allows
13) Are there any requirements for domestic hot water in this facility? If domestic hot water is a requirement are there any preferred methods for this water heating?
Answer: Follow the International Building Code requirements.
14) Are hose bibbs required around the building perimeter? If so, at what spacing?
Answer: Follow the International Building Code requirements.
15) Are manual flush valves and faucets acceptable for this project or do they need to be electronic sensor type?
Electrical
1) Is there a security system in existing Building B648? If so, is the MAFB proprietary Security vendor "Advantor's" system a sample project/RFP requirement?
Answer: There’s not an existing security system. Do not anticipate installing a security system.
2) If As-Build Record Drawings for the existing B648 Site and Building will not be provided please advise what the capacity is of the existing transformer adjacent to B648 and does it serve any other building besides the facility? What is the direction of the primary U/G wire to & from the transformer? The UFC does now allow primary U/G services beneath a building foundation.
Answer: Assume that a new transformer will be required in order to handle the load of the existing building and new addition.
3) If As-Built Record Drawings for the existing B648 Site and Building will not be provided please advise what is the number and size of the conduits and wiring running under the footprint of the new sample project addition? What are the depths of existing conduits?
Answer: Assume that they meet the code requirements.
4) If As-Built Record Drawings for the existing B648 Site and Building will not be provided please advise what is the number and size of the existing CATV conduit and wiring located under the footprint of the new facility?
Answer: Assume that they meet the code requirements.
5) If As-Build Record Drawings for the existing B648 Site and Building will not be provided please provide the size of the existing U/G Communications Manhole? Where is it fed from and what does it serve? What is the number and size of the conduits and wiring located under the footprint of the new facility? What are the depths of existing cabling?
Answer: Assume that they meet the code requirements.
6) Is the building computer room to be secured with card access? Magnetic lock? Other?
Answer: No
7) Any audio visual requirements?
Answer: Match existing
8) Are there any intercom requirements?
Answer: Match existing
9) Are there any security camera requirements?
Answer: Match existing
10) Is there any space with EMF shielding requirements?
Answer: No
11) Are there any mass notification requirements?
Answer: Yes, follow Moody’s Architectural Guide
12) Are there exterior light requirements for the building? If so, on what criterion?
Answer: Match existing
13) Are there special interior lighting requirements?
Answer: Match existing
14) Do standard office lighting levels and standards apply? If not, what FC levels are required and where?
Answer: Match existing
15) Is there a need for emergency generated power for computer room? Lights? UPS?
Answer: No
16) If generator is required, how long must it have fuel storage to operate? (i.e. 12 hours, 24 hours, 48 hours, etc.)
Answer: Not required.
17) Is there to be any special or specialty lighting?
Answer: No
18) Any exterior lighting? Site or street lighting? Signage or flash flood lighting?
Answer: Match existing
19) Are there any special electrical power or data requirements at the interior or exterior of the proposed Sample Project Addition to B-648, ie. Welder connections, data drops for computer or phone connections?
Answer: Anticipate the same requirements in the addition as in the existing
20) Can existing telecommunications lines run under the footprint of the new addition, or do they need to be relocated?
Answer: Relocated
21) The Government furnished drawings do not clearly identify existing transformer and conductor information from which to assess costs to relocate, points of connection, etc. Please provide additional as-built conditions information.
Answer: Assume that a new transformer will be required in order to handle the load of the existing building and new addition
22) The Government furnished drawings to not clearly identify existing electrical & communication manhole and conduit/duct bank information from which to assess interferences, costs to relocate, points of connection, etc. Please provide additional as-built information.
Answer: All available information previously provided
23) What type of computers will be in the computer room, desktop PC’s, servers, main frames, etc? Will there be a raised floor? Are the computers used for command and control functions or mission critical functions?
Answer: Desktop PC's
24) The base design guide references an older version of UFC 3-600-01 and a newer version has been published. Are we to use the newest version or the older version?
Answer: Use newest version
Fire Protection
1) Per RFP, Section C, page 9 of 47, bullet 15, sub-bullet 1, it states that at time of construction designs will be 65% complete. Per RFP, Section L, page 40 of 47, it states the Fire suppression plans are to be stamped by an FPE. Which is it? Are any drawings required to be signed and sealed by a registered professional at the time of construction?
Answer: Drawing affecting life safety codes will be required to be approved by a Fire Protection Engineer at time of construction.
2) Per RFP, Section L, page 40 of 47, it states the Fire suppression plans are to be stamped by an FPE. This is in the proposal instructions section of the RFP. It is very unusual to require sealed drawings for a proposal. In almost all cases, the FPE will not have enough information during proposal preparation to develop a design for signing and sealing. Does this really mean that fire suppression should be addressed in the proposal, and that sealed drawings are required of the successful offeror upon start of construction?
Answer: Fire protection should be address in the proposal however plans do not need to be approved by a FPE.
3) Per RFP, Section L, page 40 of 47, it states the Fire suppression plans are to be stamped by an FPE. This is in the proposal instructions section of the RFP. Per RFP, Statement of Objectives, 3rd paragraph, it lists various disciplines/documents that may be included in the proposal. Fire suppression is conspicuous by its absence from the list. Are fire suppression drawings required for the proposal?
Answer: No, but schematics are required.
4) Does the existing building B648 have a fire alarm system? Is it stand-alone or tied to the MAFB Fire Dept. If there is an existing system, is the panel a Notifier 640 & a Monoco Transmitter? If not, what system is present.
Answer: Anticipate installing a new fire alarm system tied into the base’s Monaco system
5) PG 40- Para 2 indicates fire suppression plans are to be submitted and stamped by FPE. This does not occur until project design is at 100% final dwg. which doesn’t occur until after bid time.
Stamped fire suppression plans cannot be provided at bid. Please advise.
Answer: Drawings requiring stamps are only prior to construction. They are not required during the solicitation.
6) What is the hazard category for the new space? Please identify what the usage will be for the Sample Project Addition. If storage, what materals will be housed in the space.
Answer: Anticipate a continuation of the current material being stored in the added area.
7) Is current water flow data available for Moody AFB and for the Sample Project Bldg. B648 (less than a year old)? This information is needed to develop the fire sprinkler design.
Answer: Anticipate adequate water pressure.
8) Is the existing B648 Fire Alarm stand-alone or tied to the MAFB Fire Dept. & who is the manufacturer?
Answer: -Yes, bldg 648 has a wet-pipe fire suppression system with a flow switch to signal the fire dept if/when the system activates. Based on the information available, the water supply line is not tied in to the fire pumps in bldg 652, but rather connected to the standard base water main.
The riser is located in a small exterior mechanical room near the NE corner of the facility.
9) Will storage racks be installed by the Government that would require in-rack sprinkler protection?
Answer: Do not anticipate storage racks being installed by the government.
10) Are we to tap into the existing fire protection of the current maintenance facility, or bring a new service in?
Answer: Anticipate a new service
11) Is there to be any special fire protection requirements?
Answer: Yes, follow Moody’s Architectural Guide
12) Is the building to be outfitted with sprinklers?
Answer: Yes, follow Moody’s Architectural Guide and Building Codes
13) Will there be material stored in the building beyond the typical Class IV commodity UFC 3- 600-01 para 6.11.1 requires for system design?
Answer: Anticipate the same requirements in the addition as in the existing
15) Can the Government please provide confirmation that the covered canopy requires fire protection sprinkler systems due to adjacency to the existing/new structure, forklift access under, and the type of chemicals being stored there.
Answer: Provide fire protection based on your design analysis
Misc.
1) Will the government provide as-builts drawings (all disciplines, all sheets) for the existing building B648 in CAD or any other electronic format?
Answer: All drawings available have been provided
2) Will the government provide conceptual sketches for the 8,300 sf addition to building B648 in CAD or any other electronic format?
Answer: No, the government will not provide conceptual sketches. It will be up to the contractor to provide the government with drawings so that the government can determine the skill level of each contractor bidding for this project.
3) The site plan provided drawing provided with the RFP was incompletely scanned. Will the government provide a corrected site and utility plan that shows the entire area in and around building B648?
Answer: All drawings available have been provided
4) Are proposal drawings to be submitted on 30"x42" sheets or may they be 11"x17"?
Answer: 30”x 42” or 11” X 17” may be used
5) Will the government provide pictures of the proposed construction area and adjacent buildings for architectural compatibility?
Answer: All drawings available have been provided at www.fbo.gov
6) Will the government provide any additional information about the structure they want built? I.e., space utilization, STC walls, bathrooms, shop areas, doors and access points?
Answer: All drawings available have been provided at www.fbo.gov
7) Will Moody AFB Civil Engineering provide as-built record drawings for existing Building B648 including all Civil/Site, Structural, Fire Protection, Plumbing, Mechanical, Electrical, Tele-Comm & Fire Alarm for use in development of the SAMPLE PROJECT Addition to the facility? If so, can the CAD based files be provided. Can the record drawings be provided prior to 6/17/2013 Pre-Bid Conference so the as-builts can be used at the site visit.
Answer: All drawings available have been provided at www.fbo.gov
8) Attachment 11 with the RFP, MESSITE As-built drawing, is incomplete.
Answer: The drawings were replaced with completed drawings at www.
This is the start of the file's text. The full file is on GovTribe.
File details come from the government source that posted it. Updated .