Q A_1.pdf

PDF 35 KB Posted

Attached to
Repair/Replace Various Roofs Federal contract opportunity
Solicitation number
FA4418-15-R-0017
Issued by
Department of the Air Force Air Mobility Command

About this file

Q A after pre-proposal conference and site visit held 18 Aug 2015

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to Repair/Replace Various Roofs, newest first.
File Type Posted
Site_Visit_Mtg_Mins.pdf PDF
3_-_Plan_Dwg_Sht_Bldg_209_Mezzanine_Framing.pdf PDF
31_-_Plan_Dwg_Sht_A-46_Bldg_3270.pdf PDF
8_-_Plan_Dwg_Sht_Bldg_419_Various_Sections.pdf PDF
25_-_Plan_Dwg_Sht_A-40_Bldg_3270.pdf PDF
7_-_Plan_Dwg_Sht_Bldg_419_Roof_Section.pdf PDF
21_-_Plan_Dwg_Sht_A-24_Bldg_3270.pdf PDF
23_-_Plan_Dwg_Sht_A-37_Bldg_3270.pdf PDF
15_-_Plan_Dwg_Sht_A-4_Bldg_3270.pdf PDF
28_-_Plan_Dwg_Sht_A-43_Bldg_3270.pdf PDF
12_-_Plan_Dwg_Sht_A-1_Bldg_3270.pdf PDF
14_-_Plan_Dwg_Sht_A-3_Bldg_3270.pdf PDF
6_-_Plan_Dwg_Sht_Bldg_419_Roof_Framing.pdf PDF
5_-_Plan_Dwg_Sht_Bldg_419_Floor_Plan.pdf PDF
24_-_Plan_Dwg_Sht_A-38_Bldg_3270.pdf PDF
2_-_Plan_Dwg_Sht_Bldg_209_Mezzanine_Floor.pdf PDF
33_-_Plan_Dwg_Sht_A-48_Bldg_3270.pdf PDF
20_-_Plan_Dwg_Sht_A-14_Bldg_3270.pdf PDF
30_-_Plan_Dwg_Sht_A-45_Bldg_3270.pdf PDF
13_-_Plan_Dwg_Sht_A-2_Bldg_3270.pdf PDF
4_-_Plan_Dwg_Sht_Bldg_419_Elevations.pdf PDF
32_-_Plan_Dwg_Sht_A-47_Bldg_3270.pdf PDF
10_-_Plan_Dwg_Sht_Bldg_3371_Roof_Plan.pdf PDF
29_-_Plan_Dwg_Sht_A-44_Bldg_3270.pdf PDF
26_-_Plan_Dwg_Sht_A-41_Bldg_3270.pdf PDF
16_-_Plan_Dwg_Sht_A-8_Bldg_3270.pdf PDF
27_-_Plan_Dwg_Sht_A-42_Bldg_3270.pdf PDF
9_-_Plan_Dwg_Sht_Bldg_3305_Roof.pdf PDF
17_-_Plan_Dwg_Sht_A-9_Bldg_3270.pdf PDF
22_-_Plan_Dwg_Sht_A-36_Bldg_3270.pdf PDF
Attch_08_01_35_26_GOVERNMENTAL_SAFETY_REQUIREMENTS.pdf PDF
Attch_13_01_54_00_GREEN_PROCUREMENT.pdf PDF
Attch_14_01_57_20_WASTE_MANAGEMENT.pdf PDF
Attch_02_01_11_00_SUMMARY_OF_WORK.pdf PDF
Attch_11_01_50_00_TEMP_CONSTRUCTION_FAC_ _CONTROLS.pdf PDF
Attch_01_Table_of_Contents.pdf PDF
Attch_06_01_33_00_SUBMITTAL_PROCEDURES.pdf PDF
Attch_03_01_14_00_WORK_RESTRICTIONS.pdf PDF
Attch_19_Part_3_Bldg_3270_Roof_Repair.pdf PDF
Attch_12_01_50_10_ENVIRONMENTAL.pdf PDF
Attch_18_Part_3_Bldg_31-209-419-3305-3371_Roof_Repair.pdf PDF
Attch_07_01_33_16_DESIGN_AFTER_AWARD.pdf PDF
Attch_21_Wage_Determination.pdf PDF
FA4418-15-R-0017.pdf PDF
Attch_04_01_30_00_ADMINISTRATIVE_REQUIREMENTS.pdf PDF
Attch_20_Green_Procurement.pdf PDF
Attch_05_01_32_16_00_20_PROJ_SCHED_ _PROG_DOCS.pdf PDF
Attch_16_01_78_00_CLOSEOUT_SUBMITTALS.pdf PDF
Attch_15_01_57_50_TEMPORARY_ENVIRONMENTAL_CONTROLS.pdf PDF
Attch_10_01_45_00_QC_FOR_MINOR_CONSTRUCTION.pdf PDF
Show all 50

Repair/Replace Various Roofs has more files on GovTribe.

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Solicitation FA4418-15-R-0017 Page 1 of 7

FA4418-15-R-0017

Repair Various Roofs

Joint Base Charleston Weapons Station, SC Q&A

28 August 2015

1. QUESTION: It is crucial to have the as-builts on these projects considering we are only given a single site visit and there are many variables that we desperately need to verify prior to submitting a proposal. Is this something that can be provided to contractors?

ANSWER: As-built drawings will be provided in an addendum incorporated via an amendment to the solicitation.

2. QUESTION: Concerning the limited information in the scope and this being an actual Design Build project, can you folks be more specific on each of the facilities as to exactly what is expected? Leaving the option to patch, repair, replace etc. open ended the way that it is, opens the door for the Government to possibly accept a substandard solution as well as it does not level the playing field for the bidders. What we should have is a basic Replace or Repair scope mentioned as well as what type of system is expected.

ANSWER: The government will provide information in an addendum incorporated via an amendment to the solicitation.

3. QUESTION: On building 209 it was discussed on site to leave the current roof and insulation in place, remove and close off the vented ridge, remove the gutter/downspout and perimeter trim and retrofitting the roof with a new roof system. Will this be the standard for all contractors to follow?

ANSWER: Yes, all contractors need to propose the work for building 209 to leave the current roof system in place, remove the vented ridge that is currently closed off anyway, remove the gutter/downspout and perimeter trim, and retrofit the roof with a new roof system applied directly over the old that will result in a new, unvented roof of the same slope with appropriate perimeter trim, gutters, and downspouts.

4. QUESTION: Can you verify all of the flat roof decking types on all of the low slope roofing requirements?

ANSWER: Building 31 has a steel roof deck. Building 419 has 3-inch thick tongue-and-groove wood on the top levels of the roof, i.e., those levels that cover the loading docks on either side of the building, and steel roof deck on lower levels. Building 3371 has a steel roof deck. Building 3270 has a steel roof deck.

5. QUESTION: On building 419, there is no current coping cap around the stone finished perimeter coping. Are we to design our roofing system to maintain this aesthetic and use surface mounted counter flashings on the wall surface as the previous roofing contractor did?

Solicitation FA4418-15-R-0017 Page 2 of 7

ANSWER: The stone-finished perimeter coping is on building 3270. Maintain the aesthetic of the current stone-finished perimeter coping, which will require recharging the caulking in the joints and use of a clear sealer over the stone. Use of surface-mounted counter-flashings on the parapet wall surfaces below the coping cap is acceptable.

6. QUESTION: On building 419 there was some apparent rotted wood on one of the roof sections. There needs to be a line item cost for each project to include decking replacement per SF and per type.

ANSWER: The government concurs with the use of allowable quantities for rotten wooden decking replacement, as necessary, once the condition is encountered in the field during the performance of the work. Building 419 has 3-inch thick tongue-and-groove wooden decking above the loading docks; estimate that 1,000 SF or 10 SQ of this decking will need to be replaced. The remainder of building 419 has steel decking;

estimate that 200 SF or 2 SQ of this decking will need to be replaced. Building 3305 has plywood decking, presumably 0.625-inches thick; estimate that 500 SF or 5 SQ of this decking will need to be replaced. Building 31 has steel decking; estimate that 100 SF or 1 SQ of this decking will need to be replaced. Building 3371 has steel decking; estimate that 200 SF or 2 SQ of this decking will need to be replaced. Building 3270 has steel decking; estimate that 1,000 SF or 10 SQ of this decking will need to be replaced.

Building 209 will get all new metal roof decking, per question number 4.

7. QUESTION: If there is no lightning protection currently on the roofs to be replaced will it be required in new roof design and application?

ANSWER: The government has no plans to add lightning protection where none is currently installed. Since no building in this project has lightning protection installed currently, lightning protection installation will not be a part of this contract.

8. QUESTION: On building 419 there were a couple of metal roofs over the entry way and another small raised section on the roof. Mr. Dimmit noted that he had not found any leaking and they appeared to be in pretty good shape. Can you all specify whether or not these roofs are to remain in tact and as is, repaired or replaced. That could be a major cost difference for each bidder if not clarified.

ANSWER: The metal roofs over the entry way and another small raised section on the roof are actually on building 3270. The government concurs that these roofs are to remain in tact and as is.

9. QUESTION: On building 31, can the gutter/downspout and brackets remain in place since they are not attached to the roofing and are in great shape?

ANSWER: Yes, for building 31, plan to leave the current gutters and downspouts in place and work around them.

Solicitation FA4418-15-R-0017 Page 3 of 7

10. QUESTION: On building 31 there is a high voltage power line going across the roof top that would need to be either blanketed to a safe working standard or a shut down on that facility would be required unless they can run off the emergency generator for a period of time while the work is completed in this area. Can you all clarify the intent on this section?

ANSWER: Plan to use blankets to cover the high-voltage power line going across the roof top.

11. QUESTION: Just to clarify for all bidders, no single-ply systems are to be accepted.

BUR/MOD BIT only for all low-slope roofing?

ANSWER: Correct, no single-ply systems for low-slope roofing.

12. QUESTION: There was one facility, 3371 that we did not get access to. Can you provide the roof dimensions, photos, as build on this facility?

ANSWER: As-built drawings will be provided for all buildings in an addendum incorporated via an amendment to the solicitation.

13. QUESTION: Based on the field measurements taken during the site visit and the scope of work noted square footages, can the Government clarify per all of the questions above noting replacement or repair etc. Our numbers were dramatically different than those mentioned in the SOW.

ANSWER: The as-built drawings will povide field measurements.

14. QUESTION: Is a tar kettle allowed on the base for re-roofing?

ANSWER: Tar kettles are allowed. They would need to be set up at least 25 LF away from any building. A hot work permit from the base fire department is required before energizing the kettle's heating system.

15. QUESTION: Are there any drawings or pictures of these roofs?

ANSWER: As-built drawings will be provided via an amendment to the solicitation.

16. QUESTION: Which ASHRAE 90.1 standard are they referring to - 2010 or 2013?

ANSWER: Whichever is most recent, i.e., 2013.

17. QUESTION: Are there any existing drawings that may help with wind uplift calculations and tapered design (if necessary)?

ANSWER: See Question #1

Solicitation FA4418-15-R-0017 Page 4 of 7

18. QUESTION: Was the site visit mandatory considering the scope of the work? Cannot see how anyone who did not attend could possibly propose and be technically acceptable?

ANSWER: Pre-bid site visits are highly encouraged but not mandatory. Any contractor who did not attend will be able to access all documents at FBO.gov.

19. QUESTION: Who will be confirming existing systems and their thickness for disposal purposes?

ANSWER: None of the roofs have had core samples taken. The modified bitumen roofs on buildings 31, 3371, and 419 have 2-inches of iso-board, 1-inch perlite board, and up to 4 plies of base sheet and cap sheet covering. Building 3305 has an asphalt shingle roof system. Building 209 will be re-decked. Building 3270 will yield debris only if wetted insulation is found; bid 4-inch thick insulation, 1-inch perlite board, and 1 ply of cap sheet covering.

20. QUESTION: If this is a D/B type bid award will the Contracting Officer (CO) and Procurement consider allowing each bidder to present their bid as a presentation to cover means, methods, and reasoning for bid scopes and numbers?

ANSWER: No.

21. QUESTION: Will the CO provide clarification to the actual design parameters for each building and the roof and components?

ANSWER: See Question #2

22. QUESTION: What type of work hours are permitted at each building?

ANSWER: Contractors may start their workdays as early as 0600 and go as late as 1800;

restrictive work hours should not be an issue

23. QUESTION: Will the CO allow weekend work hours?

ANSWER: Yes, on an as-needed basis, although this would probably not be possible for building 419 in the tenant-controlled area behind gate 15 on Old Tom Road that is normally closed on weekends and might not be possible at the Army Reserve Center on their drill weekends.

24. QUESTION: Does the CO anticipate any required shutdowns?

ANSWER: Only for government holidays that are not commonly observed in industry.

25. QUESTION: The word “repair” is vague and has many various types of definitions depending on who is interpreting what needs to be done versus what is required to be

Solicitation FA4418-15-R-0017 Page 5 of 7 done. It also leaves a lot for interpretation on how the work is conducted. Can the repair work be clearly labeled as to what it means? Just as an example: if base flashing repairs are required; does this mean to replace the base flashings and how much would be required to be replaced? Or does this mean inspect and correct open flashings? And if so, would this mean that 3-coursing mod bit based flashing side laps with roof cement/ mastic and reinforcing would be adequate form of repair?

ANSWER: All flashings would need to be replaced along with the rest of the roof system.

26. QUESTION: At Bldg 3305, there are approximately 40 sqs plus of shingles on this building. Are all roofs to be replaced with new shingle systems?

ANSWER: Yes, remove the existing shingles on all roof levels and replace with architectural shingles.

27. QUESTION: At Bldg 3305, have old shingles and underlayment been tested for

ACRM?

ANSWER: No hazardous materials testing has been performed recently on any of the buildings. Cost for a hazardous materials survey for all buildings will need to be included in the bid. Since there is no way to bid the cost of abatement for hazardous materials that cannot be quantified until a post-award survey has been performed, any abatement work identified during the survey will necessarily have to be funded via modification after award.

28. QUESTION: At Bldg 31, we are assuming deck type is metal based on observation from the underside of the deck while on site. Can this please be confirmed?

ANSWER: No, but assuming that the deck type is metal should be a safe assumption.

29. QUESTION: At Bldg 31, will gutters and downspouts be replaced?

ANSWER: No. See Question #9

30. QUESTION: At Bldg 31, will the wall mounted ladder require cleaning and painting?

ANSWER: No.

31. QUESTION: At Bldg 3270, are there any as-built drawings with dimensions available?

32. QUESTION: At Bldg 3270, can the Contracting Officer provide existing roof system composition for each roof level?

Solicitation FA4418-15-R-0017 Page 6 of 7

ANSWER: See Question # 19

33. QUESTION: At Bldg 3270, can the CO provide clarification to what specific scope is required for the metal roof areas?

ANSWER: See Questions #8

34. QUESTION: At Bldg 3270, will the Owner permit use of a single-ply roof if a recovery is permitted for installation?

ANSWER: No. The government's preference is use of a cover-board and modified bitumen system.

35. QUESTION: At Bldg 419, this roof is in pretty good condition itself and not in need of replacement. Based on this we would recommend the Owner consider a High Solids Silicone coating system with a 10-year manufacturer and 2-year contractor warranty. The coating system will extend the service life of the existing roof AT LEAST another 10 years or more.

ANSWER: Offerors shall submit pricing in accordance with the SOW.

36. QUESTION: At Bldg 419, the large stack curb on the mod bit roof we first accessed is pretty rusted through. Will CO consider cleaning it up and installing a new hood over the rusted out hood?

ANSWER: No

37. QUESTION: At Bldg 419, can the CO provide any site specifics for working hours and work days?

ANSWER: The Navy opens their gate on Old Tom Road from 0600 thru 1800, Monday thru Friday, and ordinarily keeps it closed on weekends.

38. QUESTION: At Bldg 209, there does not appear to be much of anything on this roof and therefore there is minimal traffic expected on the roof. Considering this would the CO consider installing flute fill insulation between the seams of the metal roof followed by a cover board insulation and then a single ply roof membrane that is mechanically attached through the insulation and metal panels directly into the structural Z-purlins? It would have a 20-year No Dollar Limit warranty and a 2-year Contractor Warranty. This is also a lighter roof system and would help keep additional loading on the structural to a minimum.

ANSWER: No. Re-decking with a new metal roof is the government's preference. See Question #3.

Solicitation FA4418-15-R-0017 Page 7 of 7

39. QUESTION: At Bldg 3371, since we were unable to access building, can CO provide roof drawing with dimensions?

40. QUESTION: At Bldg 3371, can the CO verify if a SPUF roof system has been installed over the metal roof? Metal roof verify?

ANSWER: Actual close-up inspection of the roof indicates that a SPUF roof system has been installed over a metal roof. The covering has numerous holes worn into the top protective coating. Estimate a 4-inch thick layer of foam insulation that would need to be removed from this roof in order to get it down to a bare metal deck.

41. QUESTION: What type of panels are on this building, and are the panels sitting on a solid deck / bar joist or purlins?

ANSWER: Corrugated 22 ga. steel panels having 1 LF-OC ribs in 3 LF-wide panels that set on roof purlins.

File details come from the government source that posted it. Updated .