Questions_and_Answers_from_Site_Visit_on_Monday_0002.pdf
PDF 88 KB Posted
- Attached to
- SAFR HERCULES HAUL OUT
- Solicitation number
- 140P8622Q0058
About this file
This federal contract opportunity is a request for quote for ship haul out services for the National Historic Steam Tug Hercules. The solicitation seeks quotes for structural rehabilitation and repairs including removal and replacement of rivets, steel plates, decking and other structural components. Quotes are due by August 8, 2022. Evaluation will consider technical approach, relevant experience, past performance, qualifications of key personnel and price. The work must be performed according to historic preservation standards and involves tasks like traditional hot riveting. A site visit is scheduled for July 20 and the prevailing wage rate applies. The contract type will be firm fixed price with work to commence upon award and be completed as specified.
View the file
Other files
Show all 21
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Questions and Answers from Site Visit on Monday, July 25 at 2:00pm
Question 1: Is there concrete anywhere?
Answer 1: Yes, there is concrete in nearly all bilge areas, including the engine room and boiler room.
Question 2: Do you know if there is any lead paint?
Answer 2: The NPS assumes there is lead paint. The contractor is to test affected areas of repair prior to conducting work to determine if lead containing material is present, (Section 1, General Requirements, Item 8.C.6) . The outside of boat does not contain as it has been sand blasted. Attachment 5 contains a recent lead survey and it is part of the solicitation package.
Question 3: Riveting vs. Welding, does it need to be riveting?
Answer 3: There are Option Items for the different levels of repairs. The specifications state that, regardless which option of repair is chosen, the original type of fastening is to be duplicated. If there was a rivet, remove and replace the rivet in the affected area.
Question 4: Where will the new diesel tank be located?
Answer 4: New diesel tanks shall be located per the drawing in the solicitation; within the existing port and starboard fuel oil tanks.
Question 5: Are we replacing 2 section of the Main Steam line?
Answer 5: Yes. The section from the boiler main stop valve was replaced with steel, and the short spool piece above the main engine throttle valve was replaced with steel. The remaining pieces that are copper are the expansion loop in the engine room, and the longest section from the engine room to through the passageway to the boiler room. so two sections need to be replicated in steel.
Questions 6: How will the contractor have access to new diesel tank location?
Answer 6: Contractor will get in through the side deck, there are currently two manholes, one on the starboard deck and one on the port deck. The side decks may need to be removed to facilitate installation in way of the new tanks.
Question 7: When we paint boat, what is the paint we should use?
Answer 7: Blue Seal The salient characteristics are identified in the specification. Blue Seal is an acceptable coating for CLIN 2.03.
Question 8: The bulkhead repair area spaces are they all similar?
Answer8: No
Question 9: Floor and Frame Repairs, how will those get done?
Answer 9: Cement will need to be removed to access the areas of repair. New cement will need to be poured once repairs are complete.
Question 10: The frame riveted to plate or frame welded to frame?
Answer 10: Riveted is to be riveted, we are not saying repair full plate but localize the repair.
Question 11: Is there a quantity in the specifications of what is required to rivet?
Answer 11: Yes
Question 12: Will you need saddle repairs?
Answer 12: Yes, per the specifications.
Question 13: The diesel tank will be returned back to potable water? (The current diesel tank was originally used as the ship’s potable water tank) Answer 13: Yes per the specifications.
Question 14: A one-week due date extension was requested for the RFQ?
Answer 14: The RFQ due date will be extended to Monday, August 15, 2022 at 2:00PM PDT.
Question 15: 2.01 3F: Specification is silent regarding the reinstall of the propeller. It clearly states to remove, but not to reinstall existing or if NPS has a replacement that will be installed.
Answer 15: 2.01 3H is amended to include reinstallation of the propeller following approved repairs and coatings.
Question 16: 2.02: KTR recommends that valves be removed from vessel vs. in-place service as stated in the spec. This request facilitates inspections for regulatory agencies. If valves are not welded in place, we would like permission to remove, shop clean/inspect and reinstall.
Answer 16: This is permissible if gaskets are replaced as part of the valve servicing – at no additional cost. New gaskets must be of the same material as removed.
Question 17: 5.01: Specification is silent regarding whether the removed fuel is to be returned to the vessel or disposed of? Also, please provide last known qty onboard. If a new or different fuel type is to be used to refill the system, please confirm fuel type and qty to be filled in each tank.
Answer 17: The HFO was purchased from Chevron, Richmond Refinery, the oil is IBF-380.
CLIN 5.01 3 states: “Upon arrival, the port and starboard HFO Fuel Tanks will contain approximately 25,000 gallons total of HFO, and the No. 2 diesel tank will have approximately 600 gallons total of No. 2 diesel oil. The Contractor shall arrange the transfer of this fuel oil off the vessel for disposal.
The Contractor shall be responsible for the proper disposal of the HFO fuel and storage of the No. 2 diesel fuel during the course of this contract. Following the fabrication and testing of the independent fuel oil tanks as outlined in Item 5.02, the Contractor shall be responsible for refilling the new No. 2 tanks with clean filtered fuel. After completion of all hot work in these tanks any previously removed fuel shall be transferred back into the new fuel tanks evenly to ensure event trim and list.”
Question 18: 7.01: Specification is silent regarding the coating system referenced. The description in the spec is for a particular brand, please provide the brand name.
Answer 18: The salient characteristics are identified in the specification. Blue Seal is an acceptable coating for CLIN 2.03 and 7.01
Question 19: 7.02: Specification is silent regarding the coating system referenced. The description in the spec is for a particular brand, please provide the brand name.
Answer 19: The salient characteristics are identified in the specification. Blue Seal is an acceptable coating for CLIN 2.03 and 7.02
Question 20: A request for 8/9 for an additional ship check to is being requested.
Answer 20: The NPS is not available on August 9th but can be available after 9AM on August 8 or after 12:00pm on August 10th.
File details come from the government source that posted it. Updated .