Attch_1_Questions_and_Answers.pdf

PDF 125 KB Posted

Attached to
Afghanistan Direct Delivery Fuels Requirement
Solicitation number
SPE600-17-R-0224
Issued by

About this file

Attachment 1 Questions and Answers

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

P a g e | 1 of 11

ATTACHMENT 1

Questions SPE60017R0224

Question 1. Can the Government provide a six (6) digit MGRS grid for all the delivery locations cited in the CLINs list?

Answer: The U.S. Government will not provide MGRS Grid for the delivery locations. Please refer to the CLINS List for Delivery Locations.

Question 2. If grids are not available, can the Government provide the city and province for the following: FOB Pamir, Camp Eagle, TB Gamberi, and FOB Dahlke, AP, Camp Lightning?

Answer: Please see below for convenience. This information is available in a public domain via any internet search engine.

FOB Pamir – Dilawar Kakar Camp Eagle – Kabul TB Gamberi – Nangarhar FOB Dahlke – Logar Camp Lighting - Paktia

Question 3. E-22 indicates the inspection office is DLA Energy Middle East, does this mean the contractor’s fuel should conform to the ‘MIDDLE EAST’ locations found in the charts at C16.18-2 para (a) or ‘ALL OTHER

LOCATIONS’?

Answer: The fuel shall conform to the following specifications:

Gasoline Automotive, Unleaded, Regular Fuel shall conform to the BS EN 228 MUM C 16.69-2 (JUN 2017) Full Text provided in Amendment 0001

Diesel Fuel SFD shall conform to EN 590 C16.67-2 Diesel Fuel Specification (SFD) (PC&S) (Europe)(Middle East) (DLA Energy Aug 2017 Full Text provided in Amendment 0001)

Turbine Fuel Aviation F34 shall conform to C16.09-5 (Nov 2015) Full Text provided in Amendment 0001

The referenced “DLA Energy Middle East” is specific to the site that shall be responsible for inspection of fuel types, which will use the above specifications as a benchmark for testing.

Question 4. Can the government please provide a list of USG-vetted/approved testing laboratories in Afghanistan with contact information?

Answer: The U.S. Government will not provide a list of approved USG vetted /approved testing labs in Afghanistan, as this is not a requirement. The Offeror has several ways to meet the testing requirement and it is not the U.S. Government’s position to dictate it.

Question 5. Can the government provide a list of debarred, suspended or ineligible transportation and supply companies? Is this available in SAM???

Answer: The U.S. Government will not provide a list of list of debarred, suspended or ineligible transportation and supply companies. It is the responsibility of the Offeror to ensure that they and their representatives (sub-contractors) are in good standing and have the means to research accordingly.

Question 6. Page 51/95, FAR 52.216-18 (a) - Dates don’t match PoP. Can the government please provide clarification for the ordering and period of performance dates?

Answer: This is an administrative error. The correct period of performance and ordering period is 1 June 2018 – 31 May 2021.

Question 7. What is the storage capacity at each location?

Answer: Security concerns prevent the disclosure of the storage capacity at each location. Incumbent will be advised, per each order issued, as to the specifics relevant to each delivery

Question 8. The Solicitation document references quality text E35 and E1 quality text in multiple places, can the government please advise the source of this text?

P a g e | 2 of 11

Answer: Section “E” labeled Inspection and Acceptance lists all the applicable inspection/acceptance requirements.

This information is specific to DLA Energy and how it will inspect and accept the incumbent’s delivered product.

Question 9. Since there is no mention of restriction to source fuel from Russia, can we assume that for this solicitation we can supply from Russian refineries as primary or alternate supplier if they are not sanctioned. Please Confirm Answer: Please refer to the following Provision/Clause in the solicitation, Pg 57 DFARS 252.225-7993 Prohibition on Providing Funds to the Enemy (Deviation 2015-O0016) (Sep 2015)

Question 10. If the sourcing is not allowed, are we allowed to use Russia as a transit country for fuel products coming from non Russian origin (i.e. Railway Wagons crossing Russian territory). Please confirm. Answer: Please refer to the following Provision/Clause in the solicitation, Pg 57 DFARS 252.225-7993 Prohibition on Providing Funds to the Enemy (Deviation 2015-O0016) (Sep 2015)

Question 11. Main Solicitation Document Page 4, SF Form 1449 - ADDITIONAL INFORMATION CONTINUED, Note All vendors and subcontractors shall be registered in the Joint Contingency Contracting System (JCCS) to be considered for contract awards in the U.S. Central Command (CENTCOM) Area of Responsibility (AOR). U.S. Central Command (CENTCOM) Area of Responsibility (AOR) includes the following countries:

Afghanistan, Bahrain, Egypt, Iran, Iraq, Jordan, Kazakhstan, Kuwait, Kyrgyzstan, Lebanon, Oman, Pakistan, Qatar, Saudi Arabia, Syria, Tajikistan, Turkmenistan, United Arab Emirates, Uzbekistan, and Yemen. Government and Semi-Government entities like Turkmenbashi Oil Complex, SOCAR, Ministry of Railways, SGS, WonderNet and such organization do not have JCCS, nor these entities will do so. Can we assume these governmental / semi-governmental organizations will be exempt from this requirement?

Answer: As the U.S. Government understands the question - JCCS registration and approval, requirement is ONLY applicable for the incumbent and the parties acting on behalf of the incumbent (sub-contractor) who are to execute a delivery to any identified location listed in Schedule B of the solicitation. All other parties do not need to register in

JCCS.

Question 12. Attachment 5 Special Notes Page 1, Section 2 The Fuel Source Data Sheet attached will be used to show all of the refineries or terminal sources where the offeror is sourcing the fuel to be provided to the U.S. Government. The Fuel Source Data Sheet is missing from the solicitation attachments. Can we utilize the FSDS we have from other DLA solicitations?

Answer: Attachment 5 Special Notes Page 1, paragraph 2, revised to state the following:

Offeror will provide an attachment (Fuel Source Data Sheet) listing all refineries or terminal sources utilized in providing fuel to the U.S. Government.

Question 13. Attachment 5 Special Notes Page 2, Section 3 Offeror will need to provide letters of commitments from all sources of supplies, transportation sub-contractors, laboratories, and any other sub-contractors (storage, operations, drivers, etc.) from which they will require assistance in order to fulfill this contract and its requirements.

Turkmenbashi Oil Complex / Turkmenistan Commodity & Security Exchange and the Ministry of Railways, Turkmenistan are one of the biggest supply source for the solicitation and Fuel products in general for Afghanistan.

They do not provide any direct Letter of Commitments. However, one has to be registered member of TSCE (Berja Card) to procure fuel from them. Fuel procured from TSCE is transported by Ministry of Railways, Turkmenistan.

Would attaching Berja Card of the company suffice as LOC from the TSCE & Ministry of Railways?

Answer: No, the Offeror shall provide the minimum as instructed in the letter of commitment instructions Attachment 4.

Question 14. Attachment 5 Special Notes – Various Locations At following locations, the Section Numbers specified are not in the document, can you please provide correct section numbers at each location?

Page 1, Section 1, Sub-section c, Point iii: mentions Section 14, we believe it should be Section 4 Page 3, Section 5, Sub-section a: mentions Section 14, we believe it should be Section 4 Page 5, Section 12, Sub-section b: mentions Section 11 through 19 Page 5, Section 13: mentions Section 15

P a g e | 3 of 11

Answer: Special Notes are revised as follows:

a) Page 1, Section 1, Sub-section c, Point iii: mentions Section 14, it should state Section 4.

b) Page 3, Section 5, Sub-section a: mentions Section 14, it should state Section 4.

c) Page 5, Section 12, Sub-section b: mentions Section 11 through 19, it should state 1 through 9.

d) Page 5, Section 13: mentions Section 15, it should state Section 5.

Question 15. Section L: INSTRUCTIONS, CONDITIONS AND NOTICES TO OFFERORS OR RESPONDENTS Sub-Section: 1. PART I – TECHNICAL Clause: (f) Additionally, the offeror shall complete and submit for evaluation the Technical Capability Performance Data Sheet, Attachment-5, Section J of the solicitation adhering to the instructions provided Technical Capability Performance Data Sheet is missing. Also, there is no Section J in Attachment 5. Can you please provide the missing document and correct Section?

Answer: Paragraph (f), Pg 86 is revised as follows:

Additionally, the offeror shall complete and submit for evaluation the items listed in Section J of the solicitation adhering to the instructions provided.

Question 16. Referring to the Solicitation SPE600-17-R-0224; page 42 (c) The Offeror shall be registered, approved, and eligible for installation access prior to award, and remain eligible for installation access for the life of the contract. An afghan company, are interested to apply this bid and would like to request your assistance and guidance on this, we do have a JCCS registration but there is no such notification or status appearing as approved, how an approval can be granted and to whom we should contact. Same for “Eligible for Installation Access” that how it can be granted to a company and what are the requirements for this, how we can be assured that we are eligible or not, please let us know the concerned department/person so we can request him or if something is required from our side to get approved our JCCS and grant installation access, we will fulfill that requirement.

Answer: Please note the following paragraph, Pg 4 from the solicitation:

NOTE: JCCS Requirement: All vendors and subcontractors shall be registered in the Joint Contingency Contracting System (JCCS) to be considered for contract awards in the U.S. Central Command (CENTCOM) Area of Responsibility (AOR). U.S. Central Command (CENTCOM) Area of Responsibility (AOR) includes the following countries: Afghanistan, Bahrain, Egypt, Iran, Iraq, Jordan, Kazakhstan, Kuwait, Kyrgyzstan, Lebanon, Oman, Pakistan, Qatar, Saudi Arabia, Syria, Tajikistan, Turkmenistan, United Arab Emirates, Uzbekistan, and Yemen.

Each Offeror shall submit its registration number with its offer package. If awarded, active registration shall be maintained throughout contract performance. Instructions for account registration and training can be found at www.jccs.gov. Please go to www.jccs.gov, <http://www.jccs.gov/> then click on "vendor login", click the registration tab, and follow the directions.

Question 17. Please we would like ask you is this will be happen reverse auction Solicitation Number: SPE600-17- R-0224?

Answer: This decision is at the discretion of the Contracting Officer. All Offerors will be advised if reverse auction will be applied after initial closing date.

Question 18. 1 delivery to the locations are selective? or no for the begin we like to deliver only below three item numbers ( Diesel) or site locations.

1- 0001 Bagram Air Base AF09834 2- 0012 HKIA Ramp 6 AF99999 3- 0014 Camp Eagle AF99999 Answer: Offerors may submit on any or all line items. However, award shall be made to the offeror representing the best overall value to the U.S. Government.

Question 19. Please find request for extension from the due date of 4 December 2017 for the subject Solicitation.

Answer: Solicitation closing date is extended to 13 December 2017, at 3:00 PM (Eastern Standard Time); Fort Belvoir Time.

P a g e | 4 of 11

Question 20. Could you help us with "Offer-or Representations and Certifications for commercial items FAR 52.212-3" It says in FAR 52.212-3 that the provision must be according to 12.301(b)(2), we could not find that. If you could help us with that or tell us how to write offer-or representations and certifications.

Answer: Please refer to the following paragraph of Provision/Clause 52.212-3, Pg 69 of the solicitation.

The Offeror shall complete only paragraphs (b) of this provision if the Offeror has completed the annual representations and certification electronically via the System for Award Management (SAM) Web site accessed through http://www.acquisition.gov . If the Offeror has not completed the annual representations and certifications electronically, the Offeror shall complete only paragraphs (c) through (p) of this provision.

If Offeror is NOT fully registered in SAM they will NOT be eligible for a contract.

Question 21. As per NATO spec F34 is Jet fuel + additives. Would you accept TS1 instead of the JET A1?

Answer: Product shall meet specifications identified below:

C16.09-5 TURBINE FUEL, AVIATION (F34) WITH OR WITHOUT FUEL SYSTEM ICING INHIBITOR (FSII), CORROSION INHIBITOR/LUBRICITY IMPROVER (CI/LI), AND STATIC DISSIPATER ADDITIVE (SDA) (DLA ENERGY NOV 2015). Full text provided in the Amendment.

Please note that if the Offeror is submitting an alternate product, then the Offeror shall submit an exception request for approval with their proposal.

Question 22. In solicitation document we see no performance bond requirement. Will DLA request a performance bond? If yes, what will be its value?

Answer: The US Government are not requesting performance bonds for this Solicitation.

Question 23. Does DLA have restriction of supply routes? For example DLA wish to see product being sourced only using the North route.

Answer: The U.S. Government deems this information sensitive and unavailable in this medium. The Offeror shall be responsible for providing fuel from accepted sources stated within or referenced in this solicitation and further communication on the subject shall be provided to the Incumbent as needed.

Question 24. Can the government provide estimated daily or weekly ordering periods per location?

Answer: The U.S. Government deems this information sensitive and unavailable in this medium.

Question 25. Page 17 C16.67-2 states: Product shall conform to the latest revision of commercial specification EN

590. Product shall be visually free of undissolved water, sediment, and suspended matter. Product classification is show above. Maximum sulfur content shall be 10 ppm (0.0010 wt%). FOR KOSOVO ONLY:…are the additional requirements listed below only for diesel fuel originating from Kosovo?

Answer: Please refer to updated specification below:

C16.67-2 DIESEL FUEL SPECIFICATION (SFD) (PC&S) (EUROPE) (MIDDLE EAST) (DLA ENERGY AUG 2017), Full text provided in Amendment

Question 26. Page 18 table list NSN as 9130-00-148-7103 however CLIN for Gasoline is 9130-012720983. Can the government clarify which is correct?

Answer: 9130-01-272-0983 is the correct NSN.

Question 27. Is there a page limit for the proposal? Page limit per section?

Answer: There is no page restriction. However, under FAR 52.212-1, it is the Offerors’ responsibility to confirm that an offer has been received by the US Government. As a suggestion, as there maybe file size restrictions through electronic means, the offer is broken up and email subject line reflecting, for example, “Email Offer 1 of 4” and so

on. It is also encouraged to ensure that the offer is relevant to the solicitation, which on occasion, will significantly reduce file sizes. Relevant defined as specific to the solicitation and not a display of information that does not support the offer.

http://www.acquisition.gov/

P a g e | 5 of 11

Question 28. Will the government provide the tax clearance certificate?

Answer: Please refer to DFARS 252.229-7014 TAXES – FOREIGN CONTRACTS IN AFGHANISTAN (DEC 2015). Pg 65 of the solicitation.

Question 29. Can the government provide the specification for Aviation turbine fuel shall conform to the National Standard of Canada, CAN/CGSB-3.23-2002 dated July 2002 and Amendment 4 dated July 2004.

Answer: Please refer to updated specifications:

C16.09-5 TURBINE FUEL, AVIATION (F34) WITH OR WITHOUT FUEL SYSTEM ICING

INHIBITOR (FSII), CORROSION INHIBITOR/LUBRICITY IMPROVER (CI/LI), AND STATIC DISSIPATER ADDITIVE (SDA) (DLA ENERGY NOV 2015). Full text provided in the Amendment.

Question 30. Is there a specific specification for gasoline like there is for turbine? If so, can the government please provide it?

Answer: Please refer to updated specifications:

C16.69-2 GASOLINE AUTOMOTIVE, UNLEADED, MIDGRADE (MUM) (PC&S) (DLA ENERGY JUN 2017), Full text provided in the Amendment.

Question 31.

Attachment 4 – Letter of Commitment Instructions – states in paragraph 9 the following: “Signed and stamped by the owner/president/CEO of the company providing the service and signed and stamped by the primary contractors authorized representative acknowledging the receipt and understanding of that agreement “We do understand the first part of that requirement but not the second talking about that the contractor is to acknowledge receipt and understanding of that agreement. Letters of commitment are issued upon request of the contractor/offeror by a supplier/subcontractor. What is the point in acknowledging the receipt of the letter? If not received it would not/cannot be part of the proposal? What exactly is – please – meant by understanding of the that agreement in the same context?

Answer: The Letters of commitment shall be signed/stamped by both parties.

Question 32. We understand that south route from Pakistan can only work if fuel are allowed to pass the customs (restriction/bans). Is DLA allowed to get its supply from the south by granting special authorization to contractor?

Answer: The U.S. Government deems this information sensitive and unavailable in this medium. The Offeror shall be responsible in providing fuel from accepted sources stated within or referenced in this solicitation and further communication on the subject shall be provided to the Incumbent as needed.

Question 33: will you give a detail for this unit of measure which is mentioned below:

UG6

Answer: UG6 stands for United States Gallons at 60 degrees.

Question 34. We have learned online at Dept. of State website that the sanctions on Belarus have been relieved.

Therefore, are we allowed to purchase petroleum products from Belarus refineries for shipment to Afghanistan in supply for this contract with DLA Energy?

Answer: The U.S. Government shall accept offers that conform to the solicitation requirements. As such, the Offeror is responsible to ensure that the country the product is being supplied from is not in violation of any stated provision or clause stated in the solicitation.

Question 35. The Jet A-1 specifications provided in the tender are Canadian specifications. Is DEF STD 91 acceptable as this is the F34 fuel utilized by NATO within CENTCOM?

Answer: Please refer to updated specifications below:

C16.09-5 TURBINE FUEL, AVIATION (F34) WITH OR WITHOUT FUEL SYSTEM ICING INHIBITOR (FSII), CORROSION INHIBITOR/LUBRICITY IMPROVER (CI/LI), AND STATIC DISSIPATER ADDITIVE (SDA) (DLA ENERGY NOV 2015). Full text provided in the Amendment.

P a g e | 6 of 11

Please note that if the Offeror is submitting an alternate product, then the Offeror shall submit an exception request for approval with their proposal.

Question 36. Does the Jet A-1 need to be additized to JP8 specifications with JP8 being the supplied product at each location or is it simply Jet A-1 required at all locations?

Answer: Please refer to updated specifications below:

C16.09-5 TURBINE FUEL, AVIATION (F34) WITH OR WITHOUT FUEL SYSTEM ICING INHIBITOR (FSII), CORROSION INHIBITOR/LUBRICITY IMPROVER (CI/LI), AND STATIC DISSIPATER ADDITIVE (SDA) (DLA ENERGY NOV 2015). Full text provided in the Amendment.

Please note that if the Offeror is submitting an alternate product, then the Offeror shall submit an exception request for approval with their proposal.

Question 37. Just to confirm, the diesel required is EN590 ultra-low sulfur diesel.

Answer: Please refer to updated specifications below:

Diesel Fuel SFD shall conform to EN 590 C16.67-2 Diesel Fuel Specification (SFD) (PC&S) (Europe)(Middle East) (DLA Energy Aug 2017) Full text provided in Amendment.

Question 38. Will the contractor have at least 30 days from contract award till award start date to procure product, import, and pre-position for the start of the deliveries?

Answer: The U.S. Government intends to award the contract far enough in advance to allow for 30 days of mobilization. However, the incumbent shall be required to perform per the contract issued.

Question 39. Are all contractors required to be registered in WAWF at time of proposal or when the contract actually begins?

Answer: Registration in WAWF is not required at the time of proposal. However, upon contract award, Incumbent is required to be registered in order to be paid.

Question 40: If the prime is an Afghan company and utilizes a US (American) company as a subcontractor for Quality Control audits, does the American company need an Afghan license even though they are already registered in JCCS?

Answer: No, not required. Only the Offeror and (if product is being delivered by another company) the Offeror’ s sub-contractor making delivery are required to register and be approved in JCCS before a contract can be awarded to them.

Question 41. If an Afghan company does a Joint Venture with and American company and a JV company is formed, is a separate SAM, DUNS, CAGE, and JCCS registration required for the JV company?

Answer: Ultimately, yes. Only one entity is recognized and that entity will be responsible for their offer and their performance of the potentially issued contract.

Question 42. Are there any set-aside considerations for this contract?

Answer: No, this opportunity is Unrestricted.

Question 43. If an Afghan company does a joint venture with an American company (contractually) but does not establish a JV company specifically but rather works as a partnership, does the past performance of both companies combined apply to the contract past performance requirements?

Answer: Past Performance will be required for prime contractor; if attempting to demonstrate like or similar services previously provided to the U.S. Government that meet the requirements identified in this solicitation please provide relevant information that supports the Offeror’s assertions.

P a g e | 7 of 11

Question 44. Please confirm the gasoline must be at least 89 Octane or AKI for this project. A95 is 90 Octane/AKI. So is this sufficient?

Answer: Please refer to updated specification below:

Gasoline Automotive, Unleaded, Regular Fuel shall conform to the BS EN 228 MUM C 16.69-2 (JUN 2017) Full text provided in Amendment.

Question 45: Under the evaluation of the contractors’ offer, Factor 2: Past Performance on page 91 of the solicitation, what if the contractor has not previously performed on a contract with DLA E for fuel supply and there is no CPARS, PPIRS, or FAPIIS report; however, they are actively engaged in the importing and distribution of petroleum products to prime contractors of DLA and DoD or NGO’s or private “commercial” fuel trade works?

Answer: In the case of an Offeror without a record of relevant past performance or for whom information on past performance is not available or so sparse that no meaningful past performance rating can be reasonably assigned, the Offeror may not be evaluated favorably or unfavorably on past performance (see FAR 15.305 (a)(2)(iv)). Therefore, the Offeror shall be determined to have unknown past performance. In the context of acceptability/unacceptability, “unknown” shall be considered “acceptable”, Pg 91 of the solicitation.

Question 46. The solicitation references Attachment C to DoD Source Selection Policy. Section C.3 first bullet states the past performance may be provided by the offerer, as solicited. As commercial contracts are of the same type of service “relevance” to the DLAE tender, will the past performance on these activities be sufficiently evaluated if the contact information of the contract performances is provided for verification of performance?

Answer: In the case of an Offeror without a record of relevant past performance or for whom information on past performance is not available or so sparse that no meaningful past performance rating can be reasonably assigned, the Offeror may not be evaluated favorably or unfavorably on past performance (see FAR 15.305 (a)(2)(iv)). Therefore, the Offeror shall be determined to have unknown past performance. In the context of acceptability/unacceptability, “unknown” shall be considered “acceptable”, Pg 91 of the solicitation.

Question 47: If we choose a subcontractor and their JCCS is in progress (not complete) is this acceptable at the time of proposal as it will be completed prior to contract award?

Answer: No, the sub-contractor shall be approved prior to any issued contract. It is highly encouraged that an Offeror using a sub-contractor understand the sub-contractors “day to day” business as this will elevate any concern about an unapproved or approved status in JCCS. NOTE: JCCS Requirement: All vendors and subcontractors shall be registered in the Joint Contingency Contracting System (JCCS) to be considered for contract awards in the U.S. Central Command (CENTCOM) Area of Responsibility (AOR). U.S. Central Command (CENTCOM) Area of Responsibility (AOR) includes the following countries: Afghanistan, Bahrain, Egypt, Iran, Iraq, Jordan, Kazakhstan, Kuwait, Kyrgyzstan, Lebanon, Oman, Pakistan, Qatar, Saudi Arabia, Syria, Tajikistan, Turkmenistan, United Arab Emirates, Uzbekistan, and Yemen, Pg 4 of the solicitation. Each Offeror shall submit its registration number with its offer package. If awarded, active registration shall be maintained throughout contract performance. Instructions for account registration and training is located at www.jccs.gov.

Question 48. If we are leasing a storage facility from a bank or individual that owns the facility, and that facility will be completed operated by our company and personnel, is there a JCCS requirement of the owner to be registered? They are not a company and not performing on the contract-only renting their real estate to our company.

Answer: No, not required. Only the Offeror and (if product is being delivered by another company) the Offeror’s sub-contractor that will be making the delivery are required to register and be approved in JCCS before a contract can be awarded to them.

http://www.jccs.gov/

P a g e | 8 of 11

Question 49. On page 42 of the solicitation, there is a section CENTCOM 5152.247-5900 INBOUND/OUTBOUND CARGO and Equipment CENSUS. Is this applicable to this contract as all equipment to be utilized on the contract (i.e. trucks, pumps, injectors, filters, lab equipment) will be owned by the contractor?

Answer: All required assets (leased, owned, etc.) in the performance of an issued contract will be at the cost of the Incumbent. There is no U.S. Government owned equipment issued to the Incumbent.

Question 50. There is no professional, commercial laboratory in Afghanistan other than SGS at this time. They are located in Hairaton. If we utilize our own fuels laboratory and test the products according to ASTM Standards in accordance with Section E for quality assurance and the specifications of the product by qualified laboratory staff, is this sufficient?

Answer: The laboratory shall be inspected to ensure it conforms to the stated testing requirements. If compliant and approval given the site can be used. If not, the Incumbent shall be responsible to execute the testing requirements.

Question 51. If we perform the A level test at the last storage facility within the supply chain prior to the product being loaded to our tankers which will deliver to the DLAE site, is this sufficient as long as we have procured the product under the required specifications and obtained an official COQ from the supplier and performed at least C level and/or B level testing along the supply chain route?

Answer: The testing requirements shall be in accordance to what has been identified in the solicitation. If a situation arises where this requirement can be changed, it will be determined on a case-by-case basis by the U.S.

Government.

Question 52. Will there be any fee payment for demurrage cargo should our tank trucks be placed on hold more than 72 hours after arrival at the designated site according to the required delivery date and time?

Answer: Please refer to the following clause, Pg 32 of the solicitation:

F3 TRANSPORT TRUCK AND/OR TRUCK AND TRAILER FREE TIME AND DETENTION RATES (PC&S)

(DLA ENERGY AUG 2005)

Question 53. Is there an APPF requirement on this contract?

Answer: The Offeror is to be familiar with local laws and regulations in general, specifically concerning security and their offer is to reflect accordingly.

Question 54. Is this a multi award contract meaning that some offers may be accepted for certain sights while other offers are accepted for other sites or is it a one company award for all sites?

Answer: Offerors may submit on any or all line items as each line item can be, in itself, an individual contract.

However, only one contractor shall be awarded that line item.

Question 55. Just to confirm, a DD Form 250 is required for each shipment and will be signed by the site representative after completion of product download at the site.

Answer: Yes and further information shall be provided to the Incumbent.

Question 56. What volumes would you like in your submission? i.e. Volume I technical, Volume II Past Answer: Performance… Technical, Price, Past performance

Question 57. Are companies required to submit a copy of their Afghanistan fuel import license in the submission?

Answer: No, however it is a requirement for registration in JCCS.

Question 58. Do contractors need to price in the BRT tax of 2%? The agreement between the USG and the Government of Afghanistan states that USG contracts are tax exempt, but all contractors have faced the issue of not getting around the BRT tax specifically.

P a g e | 9 of 11

Answer: BRT is a tax that is NOT supposed to be applied to the U.S. Government; how this tax is captured is a business decision made by the Offeror. If a price break down is requested and BRT is incorporated the Offeror will be required to remove it.

Questions 59. Are there any formatting instructions for the volumes (font, font size, margins, etc.)?

Answer: No, however formatting must be clear and legible

Question 60. How many rounds of negotiations with respect to price are foreseen?

Answer: Negotiations/rounds are conducted as needed and as frequently as deemed required by the Contracting Officer.

Question 61. Is there any necessity for strategic storage and is any of this storage covered by the existing contract?

Answer: This solicitation is for direct delivery of fuels only.

Question 62. What is the time between the placement of a specific delivery order and the actual delivery?

Answer: Delivery shall occur 24 to 36 hours after receipt of order. However, further coordination by the U.S.

Government may be required concerning delivery periods due to fluidity of the environment.

Question 63. In the various CLIN numbers on p.11 we refer to the

- Platts FOB Med quotes for diesel

- Platts CIF NWE for gasoline

- Platts PMA AVJET (not sure what this stands for) Versus p.16

- Platts FOB Arab Gulf for diesel

- Platts FOB Arab Gulf for gasoline

- Platts FOB Arab Gulf for jet Can you clarify which exact quotation applies?

Answer: This is a clerical error. The correct Platts Publications are listed on page 16 of the solicitation.

Question 64. What are the terms of payment of DLAE under the present contract?

Answer: The terms of payment is Net 30 in accordance to the Prompt Payment Act. However, incumbents can submit invoices and apply a discount which MAY reduce the lead time for payment if those discounts are acceptable.

Question 65. What are the effective delivery terms of the present contract Answer: Delivery shall occur 24 to 36 hours after receipt of order. However, further coordination by the U.S.

Government may be required concerning delivery periods due to fluidity of the environment.

Questions 66. p.52 refers to 30 May 2020 as final date for deliveries Answer: Revised to read 30 June 2021.

Question 69. Deliveries of smaller volumes, such as of gasoline, may be purchased on the local market, which means they will be inclusive of local excise taxes and other. Is there any agreement on state to state level with the Government of Afghanistan to recuperate such taxes, or shall such costs be included in the price offered by the contractor?

Answer: Outside of what has been stated in the solicitation this is a business decision the Offeror must make.

Question 70: Does the Prime need to use GRIOA Security or no Security is required, with the responsibility to the carrier?

Answer: This is a business decision made by the Offeror. The U.S. Government will not dictate a practice as it depends on those making the offer to understand the environment they are offering in.

P a g e | 10 of 11

Question 71. Will WAWF be the main source of payments to the Prime even if Prime is a non US company.

Answer: Yes, WAWF/iRAPT is the only source for inducting invoices for a delivery made. Electronic Funds Transfer (EFT) from the U.S. Department of Treasury will be making payments.

Question 72. Does the prime need an AISA license if the prime is an International Company based in Europe prior to bidding or can this be done prior to commencement of work if successful – This is with the caveat that all subs/partners inside the country will have AISA licenses since they have to operate within the country.

Answer: This is a business decision made by the Offeror. The U.S. Government will not dictate a practice as it depends on those making the offer to understand the environment they are offering in.

Question 73. Does the prime need DBA insurance?

Answer: Please carefully read the solicitation as it relates to liability insurance concerning its employees or its representatives.

Question 74. When is the approximate date of award?

Answer: Estimated 30 Days prior to performance date

Question 75. Can you confirm the that the volumes in USG refer to in the CLINS are yearly or cover the full period of 3 years in the solicitation?

Answer: This is the estimated quantity for the entire 3-year performance period.

Question 76. Is Price for PLATSS determined by DLA the average price of the volume for delivery the prior month?

Answer: Please see below:

Product prices will escalate monthly based on the average of high and low assessments contained in the Platts publication for the month prior to the month deliveries are made. Therefore, the effective price for the period of the 1st through the 30th /31st will be the average of the high and low assessments for the previous month’s assessments posted on the 1st of each month. Saturdays and Sundays shall be considered as Platts nonpublication days. If assessments are not posted by Platts during the period that delivery was made due to a holiday or another occurrence, only the posted assessments for that period will be used in the calculation, Pg 16 of the solicitation..

Question 77. Is an Afghanistan Central Business Registry AISA license and Petroleum Import License a requirement of the solicitation?

Answer: This is a business decision made by the Offeror. The U.S. Government will not dictate a practice as it depends on those making the offer to understand the environment they are offering in. Such licenses may be required to be presented when registering in JCCS.

Question 78. Confirm that Bagram AB is NOT included in this solicitation. (It looks like some CLINS have repeated information). Further, there is no CLIN for Jet Fuel at Bagram AB which appears to be an oversight based on the previous RFP.

Answer: CLINS 0001 and 0002 are Bagram Air Base, pg 11 of the solicitation.

Question 79. Does the Government want a price for Winter Diesel and Summer Diesel, or just 1 price for diesel?

Answer: Please see below:

In contract provision C-0002 C16.18-2 FUEL OIL, DIESEL (OVERSEAS) (DLA ENERGY FEB 2016), the following language is added under Middle East in the table under (a) FUEL OIL, DIESEL (DF2): “CFPP Limit: -15 C Max year round. Winter grade diesel will be sourced year round.”

Question 80. Will the Government be providing an Offer Submission Package (OSP) document?

Answer: No, an OSP will not be provided

P a g e | 11 of 11

Question 81. Please confirm if the cost of Afghanistan Public Protection Force (APPF) can be included in our prices and/or if the use of APPF is allowed generally.

Answer: This is a business decision made by the Offeror. The U.S. Government will not dictate a practice as it depends on those making the offer to understand the environment they are offering in.

Question 82. Under Section B1.05 "SUPPLIES TO BE FURNISHED (OVERSEAS PC&S) (ALASKA/HAWAII) (DLA ENERGY JAN 2012)", subparagraph (c) states the following:

"(c) Offers shall not be submitted for quantities less than the estimated quantities specified below for each line item. Offers submitted for less than the estimated quantities will not be considered for award, except for items specifically designated as 3-year requirements."

All CLINs in Section B have a three-year period of performance. Does that mean that the estimated quantities in Section B are for one (1) year? Please provide clarification.

Answer: Quantities listed cover the entire 3yr period.

File details come from the government source that posted it.