JTAC_CCAS_Training_Requirement_Q A_7.15.16.pdf

PDF 199 KB Posted

Attached to
Joint Terminal Attack Control Contract Close Air Support Training Federal contract opportunity
Solicitation number
FA4861-16-R-B002
Issued by
Department of the Air Force Air Combat Command

About this file

Questions and Answers

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to Joint Terminal Attack Control Contract Close Air Support Training, newest first.
File Type Posted
JTAC_CCAS_Training_Performance_Work_Statement_7.15.16.pdf PDF
FA4861-16-R-B002_Amendment_0002-signed.pdf PDF
Attachment_7_-_AFLCMC_Tech_Evaluator_Checklist.xlsx XLSX spreadsheet
FA4861-16-R-B002_Amendment_0001-signed.pdf PDF
JTAC_CCAS_Training_Performance_Work_Statement.pdf PDF
PWS_Appendix_B_-_Sample_Flying_Schedule.xlsx XLSX spreadsheet
CDRL_0002.pdf PDF
CDRL_0003.pdf PDF
PWS_Appendix_E_-_New_Syllabus_Requirements_MFR.pdf PDF
Attachment_2_-_AADP_AWB_1012.pdf PDF
CDRL_0001.pdf PDF
PWS_Appendix_C_-__JTAC_certification_requirements.pdf PDF
CDRL_0004.pdf PDF
Attachment_4_-_PPQ_Recipient_List.docx DOCX document
CDRL_0005.pdf PDF
Attachment_5_-_Past_Performance_Citation.docx DOCX document
PWS_Appendix_D_-_Current_Syllabus_Full_Mission_Training.pdf PDF
CDRL_0006.pdf PDF
Attachment_6_-_Consent_Letter.docx DOCX document
FA4861-16-R-B002_Solicitation.pdf PDF
Attachment_3_-_PPQ_Cover_Letter.docx DOCX document
Show all 21

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

JTAC CCAS Training Requirement Question and Answers

15 July 2016

Question 1. Is a VTC debrief with the pilot/JTAC student a suitable alternative to an in-person face-to-face?

Answer 1. VTC will be evaluated as an acceptable alternative to in-person face-to-face de-briefings however the requirement will be for a bi-course in person debriefing. One in person debriefing mid-course and one debriefing at the end of the course. See the revised PWS for additional information.

Question 2. The PWS requires aircraft to have a minimum TOS of one hour (Para 1.1.1 & 1.3.1) but the example schedule shows two (4) hour “Vul” times per day. Is the contractor required to remain on station for the entire 4 hour Vul periods identified in the example schedule or are those intended to represent a 4 hour window of range availability for aircraft with a minimum of one-hour time on station?

Answer 2. Example of a 4 hour range window. Contractor can fill the entire 4 hour range window with one or multiple aircraft, but each aircraft must be on station for at least one hour.

Question 3. Are all (both live and dry) missions planned to be conducted on the 2508 ranges or will the dry missions be conducted in the vicinity of Nellis AFB?

Answer 3. Both live and dry missions are planned to be conducted on R2508 and MOAs surrounding Nellis AFB.

Question 4. Will ordnance be issued in bulk to facilitate multi day operations or will it be issued daily for the day’s mission?

Answer 4. In bulk for the weeks' worth of missions. The contractor must be able to secure and store those munitions IAW Federal and State law.

Question 5. Will the 7.62 or .50 Cal ammunition be linked or loose when issued?

Answer 5. Linked

Question 6. 1.3.4 At least two Very High Frequency/Ultra High Frequency (VHF/UHF) radios must be installed in each aircraft. One of these two radios must be UHF. Do you require 2 radios that can do

UHF/VHF or 1 VHF and 1 UHF?

Answer 6. Aircraft must have two radios consisting of at least one VHF and one UHF to allow monitoring of Range operations and a separate air to ground frequency. See updated PWS.

Question 7. 1.3.6 Live Aircraft Configuration: The aircraft must be configured to carry and deploy

Government provided air-to-ground munitions such as the BDU-33 and strafe and to simulate varying combat aircraft weapon loads and perform these tasks on the first day of contract performance. With the new TAA Air Force airworthiness requirements the aircraft will be certified after award of a contract.

Will the live drops start after TAA CERTIFICATION of first day of contract performance?

Answer 7. Flight operations will only be allowed to commence once a Military Flight Release (MFR) has been granted. Stafe can only begin after California Dangerous Weapon Permits have been issued.

Question 8. 1.4.15 The Contractor aircrew must be proficient in CAS procedures and techniques IAW the most current Joint Publication (JP) 3-09.3, Chapter V and AFTTP(I) 3-2.6, Chapter IV. The Contractor shall execute CAS procedures in scenario as provided by the 6th CTS. The Contractor’s aircrew must be proficient in high, medium, and low altitude employment and attack deliveries including Pop-up-Attacks

IAW JP 3-09.3 Chapter V. It is required that the Contractor aircrew be proficient in night employment and attack deliveries to include use of Night Vision Devices as outlined in JP 3-09.3. Will Night operations be required?

Answer 8. Night operations may be required but only within 6 to 18 months after contract award.

Question 9. 4.6.1 For aircraft to be eligible for Air Force designation in PAO status, the chief of the

AFLCMC Airworthiness Branch must approve the contracted aircraft and facilities per Defense Contract

Management Agency (DCMA) Instruction 8210-1.C. Upon approval, AFLCMC will issue a Military Flight

Release (MFR) with applicable flight limits for the contractor. When will this happen and can flight operations start prior or be delayed until the Chief of AFLCMC Airworthiness branch approves aircraft and facility?

Answer 9. No flight operations will begin prior to the issuance of the MFR/Technical Airworthiness

Authorization (TAA) review. The contract period of performance will be modified accordingly to allow for a 2 year performance period once a MFR has been granted.

Question 10. 4.6.1 For aircraft to be eligible for Air Force designation in PAO status, the chief of the

AFLCMC Airworthiness Branch must approve the contracted aircraft and facilities per Defense Contract

Management Agency (DCMA) Instruction 8210-1.C. Upon approval, AFLCMC will issue a Military Flight

Release (MFR) with applicable flight limits for the contractor. Can the proposal response date be extended to allow for further clarification from AFLCMC reference additional requirements and cost of those requirements? Currently there is no way to establish an accurate cost to have a TAA approved aircraft. I contacted AFLCMC and they are still in the process of writing the AFI?

Answer 10. Please contact Ms. Lisa Glover or Mr. Ramon Rodriguez at lisa.glover@us.af.mil and/or ramon.rodriguez.3@us.af.mil (937-656-9442) for further elaboration of the MFR process.

Question 11. The Contractor shall attend a Post-award Conference to include contracts and management personnel with the Government no later than 30 days after contract award at Nellis AFB.

Will flight operations start prior to the post award conference?

Answer 11. See Answer 9. The Post-award conference will be used to establish ground rules, clarifications with the requirement, and other administrative aspects of the performance of the contract.

- Past Performance Questionnaires should be submitted to the Contracting Officer directly from the

Points of Contact identified in the citation. Those POCs should also send the PPQs to the contractor and the contractor will submit them as part of their past performance package.

mailto:lisa.glover@us.af.mil mailto:ramon.rodriguez.3@us.af.mil

Question 12. Will the government fill in CLIN 0003? We can use the book answer for the fuel burn but with external weapons systems, Camera Systems, etc. The actual fuel burn will be higher. We are only setting up for an inaccurate bid if we fill in these numbers. There are too many variables to have all companies put in an accurate bid

Answer 12. The Government expects the offeror to provide a total dollar amount for all fuel to be used for the requested flight hours for the contract. The Contractor should provide pricing information for all fuel used for all aircraft for the maximum flight hours requested. This will be a cost reimbursement CLIN and actual fuel usage will be reimbursed as it is used. The Government will not directly reimburse the

Contractor for fuel used to ferry aircraft however those costs should be taken into consideration when establishing a per flight hour cost for CLINS 0001 and 0002. The Government will not “fill out” CLIN 0003 for the offerer.

Question 13. Ferry hours? From what distance will the Government pay for “Ferry”

Answer 13. The Government will not directly reimburse the Contractor for costs associated with ferrying aircraft to the proposed airfield of operation. Those costs should be taken into consideration when establishing a per flight hours cost for CLINS 0001 and 0002.

Question 14. Is the requirement for guns still being required based on the California assualt weapons ban?

Answer 14. The Government has established a relationship with the California Bureau of Firearms. Upon contract award, the Contractor will be required to apply for a California Dangerous Weapons Permit IAW with California law. Once the permits are obtained, the Contractor will be expected to use guns as a part of their live fire requirement. If flight operations begin before the permit is granted, then the Contractor will be expected to use BDU-33 for the live requirement.

Points of Clarification

1. All training will primarily take place on Leach Lake which is located in R-2508, National Training

Range, Ft. Irwin California or the surrounding Nellis Military Operation Areas (MOAs). During quarterly meetings, the Contractor and the Government will determine what training will occur in the MOAs in the vicinity of Nellis AFB and when. The Government estimatess 60-70% of training to occur at Leach Lake and 30-40% of training to occur in the MOAs around Nellis AFB.

Nellis MOA operations are contingent upon deconflicting range time with pre-existing exercises and location of based Contractor aircraft.

2. Contractors must use teleconference/VTC to debrief ever 2-3 students. The Contractor is required to provide two in-person de-briefs twice per class. One de-brief will be mid-way through the class and the other will be at the conclusion of the class.

3. The Contractor will be required to determine what airfield they will conduct their flight operations from. No Government airfield will be provided to the Contractor to use for their flight operations (Nellis AFB, Edwards AFB, China Lake NAS, etc.).

4. The Government will not request support anywhere else in the Contintal United States except at

Leach Lake and the MOAs surrounding Nellis AFB.

5. The Government has a minimum requirement for 3 aircraft to support 2 OPs. The Contractor is responsible for determining the exact amount of aircraft that are needed to fulfill this requirement based upon their capabilities and the Government’s requirement.

6. The checklist for the airworthiness review by AFLCMC is being included in Amendment 0002.

This will be Attachment 7 – AFLCMC Tech Evaluator Checklist.

File details come from the government source that posted it. Updated .