Q As.pdf

PDF 126 KB Posted

Attached to
CCV System Installation - Tucson, AZ.
Solicitation number
HSHQW9-16-Q-00003
Issued by

About this file

Government provided Answers to Contractor asked Questions

View the file

Other files

File Type Posted
HSHQW9-16-Q-00003_-_0005.pdf PDF
HSHQW9-16-Q-00003_-_0004.pdf PDF
HSHQW9-16-Q-00003_-_0003.pdf PDF
HSHQW9-16-Q-00003_-_0002.pdf PDF
HSHQW9-16-Q-00003_-_0001.pdf PDF
HSHQW9-16-Q-00003_-_RFQ.pdf PDF

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Contractor asked Questions & Government provided Answers Solicitation: HSHQW9-16-Q-00003 for Replacement CCV System at Tucson, AZ

1. 7.3 The storage capacity of the CCV system shall have a minimum of 30 days of archived video for all channels at a minimum of 30 frames per second (fps) at H.264.

Please clarify the frames per second required? A 12MP, 180° panoramic camera will not operate at 30FPS. Typically they operate in Full resolution at either 3.5 FPS (1024x1920) or

4.2 FPS (1024x1600) or at ¼ resolution at 11FPS (5120x960) or binning mode at 13FPS (5120x960).

Answer: The requested 180° Panoramic Cameras records at 10 frames per second per sensor (camera) and there are 4 sensors (camera) which equals 40 frames per second, which meets the minimum 30 frames per second, reference Attachment A from Amendment 0005, Section 12.0, Sub-Section 12.6, Parts d) & e).

2. 11.2 The NVR shall be provided and installed in the designated and existing (6’ x 19” x 25”) rack space in the security control room #1P of the Federal Building, with the following items:

a) Rack with wire management system to house all equipment.

Please clarify whether the rack is existing or whether the Contractor is to provide and install a rack enclosure? If so, please specify the type and size required?

Answer: The Contractor shall use the existing rack, reference Attachment A from Amendment 0005, Section 11.0, Sub-Section 11.2.

3. 12.1 All CCV equipment shall be Pelco, Bosch, Avigilon, Axis or equivalent.

Will the DHS accept an Arecont 12MP 180° dome camera? (not listed in the recommended manufacturers)

Answer: Yes, the Arecont brand camera is an acceptable equivalent. The listed manufacturers are not recommended, they are examples of some widely accepted and well-known brands, however, an equivalent, will be acceptable. For definition of equivalent, reference the FAR part 52.211-6 – Brand Name or Equal, which is a clause incorporated in this solicitation.

4. 12.2 At a minimum, the NVR shall possess the following salient characteristics

a) 24-Channel

Does the DHS require a specific NVR or Server brand? If so, what is that preference?

Does the DHS require a NVR with a fixed number of allocated ports, as indicated in Section A (24CH)?

Can the Contractor specify and provide a server that permits expansion capabilities not dependent on the physical port count?

Answer: No, DHS does not require a specific NVR or Server brand; reference Attachment A from Amendment 0005, Section 12.0, Section 12.1.

Yes, DHS requires a NVR with a fixed number of allocated ports; reference Attachment A from Amendment 0005, Section 12.0, Sub-Section 12.2, Part a).

Yes, the Contractor can specify and provide a server that permits expansion capabilities not dependent on the physical port count; reference Attachment A from Amendment 0005, Section 12.0, Sub-Section 12.2, Part b).

5. 12.4 (Page 8) At a minimum, all Exterior Fixed and PTZ Cameras shall possess the following salient characteristics;

Can the DHS provide minimum specifications for the PTZ cameras required? The specifications provided in section 12.4 do not reflect PTZ camera specifications.

Answer: Reference Attachment A from Amendment 0005, Section 12.0, Sub-Section

12.4 for Exterior PTZ Camera specifications.

6. 12.4 (Page 9) At a minimum, the Camera Pole shall possess the following salient characteristics;

a) Internal Corner Tubing Shafts molded in made of a unique Aerospace Aluminum (6005T5

b) Baseplates utilize a 535 Aluminum Alloy.

Section 12.4 specifies Aerospace aluminum alloy pole material, yet Attachment E (referenced at the bottom of Section 12.4) specifies steel. Which does the DHS require?

Will the DHS accept a pole that is taller than 6 ft with a maximum height of 8 ft?

Answer: Reference Attachment A from Amendment 0005, Section 12.0, Sub-Section

12.7 for Pole salient characteristics. Reference Attachment E from Amendment 0005 and it no longer specifies steel. DHS will accept a pole that is taller than 6 feet, as listed on Attachment E, as that is a minimum specification, reference Attachment A from Amendment 0005, Section 12.0, Sub-Section 12.7, Part g).

7. 12.8 At a minimum, the Client Computer Workstations shall possess the following salient characteristics;

a) 500 GB memory

Please clarify the amount of RAM required. Typical workstations are specified at 4GB, 8GB, 16GB or 24GB of RAM.

Answer: 8GB of RAM is requested for the Client Computer Workstations, reference Attachment A from Amendment 0005, Section 12.0, Sub-Section 12.11, Part e).

8. 12.10 At a minimum, the 16-channel Ethernet over coax with pass-through PoE shall possess the following salient characteristics;

Is the Contractor to re-use all existing coax cable from the existing (10) cameras cabling via the 16-channel Ethernet over coax unit?

Answer: No, the Contractor shall not re-use existing cabling, reference Attachment A from Amendment 0005, Section 8.0, Sub-Section 8.10.

9. 12.14 All new network, camera power cable and cable tie wraps shall be plenum rated and shall be installed close to the roof and/or ceiling above. Cable and wire runs shall not be routed over open areas, hallways or isles and shall be concealed from plain view.

Cables shall be routed in conduit (where provided), wire molding, ceiling hangers, or cable trays, for protection and support. Cables and wires shall be routed and neatly bundled together. All cables and wires shall be permanently marked with printed labels at each termination. INCLUDE WITH EACH SYSTEM BEING INSTALLED.

Is the Contractor to install CAT5E or CAT6 cabling to all new cameras or just the newly placed (4) cameras? Please specify the cabling type to be either CAT5E or CAT6.

Is the DHS providing conduit? Or is there existing conduit in place now that the Contractor shall re-use? Please clarify the statement “Cables shall be routed in conduit (where provided)”. Is the Contractor to provide conduit or only use the conduit provided?

Answer: It is up the discretion of the Contractor to install CAT5e or CAT6 cabling, either is acceptable. Reference Attachment A from Amendment 0005, Section 6.0, Sub-Section 6.1, and Section 8.0, Sub-Section 8.6, and Section 12.0, Sub-Section 12.7, Part d), and Section 28.0.

The Government will not provide additional conduit. Contractor shall use existing conduit, if deemed usable (if not full or clogged) by the Contractor and verified by FPS. If the existing conduit is deemed unusable by the Contractor and verified by FPS, the Contractor shall provide new conduit, as required. Contractor shall provide and install approximately 200 feet of new conduit for new camera locations. Reference Attachment A from Amendment 0005, Section 8.0, Sub-Section 8.9.

10. 13.1 CCV Locations: See floor plans One (1) camera shall be installed to replace the existing camera located on roof the

South West side of the Federal Building. Using the existing roof mount. Refer to Attachment C, pg. 1 #6

Camera # 6 – Roof Mounted: Is the existing camera mounted on a Parapet mount? Please provide clarification.

Answer: Yes, reference Attachment A from Amendment 0005, Section 13.0, Sub- Section 13.1, Part b), Sub-Part 1.

11. Exterior Fixed Cameras – Provide and install three (3) at the listed locations:

1. One (1) new camera shall be installed and located on top of the new camera pole which is mounted to a knee wall just outside the upper level employee entrance/exit of the Federal Building. This camera shall be pole mounted. Refer to Attachment C,

pg. 1, #11.

Is there existing conduit or pathway leading to the proposed new pole mounting location or is the Contractor required to provide this pathway? How far away from the IDF or MDF is this location?

Answer: There is conduit that runs from camera #7 along the fence to approximately 10’ away from the new pole location. The Intermediate Distribution Frame (IDF) or Junction Box is approximately 40’ away from this location.

12. Exterior Fixed Cameras – Provide and install three (3) at the listed locations:

2. One (1) new camera shall be installed and located on the light pole in the North East corner of the upper parking lot of the Federal Building. This camera shall be pole mounted. Refer to Attachment C, pg. 1, #14.

Is there existing conduit that is free and clear leading to the existing parking lot pole’s camera mounting location or is the Contractor required to provide trenching, conduit or a wireless solution for Camera #14?

Answer: Yes, there is free and clear conduit to that location. No trenching will be required.

13. Exterior Fixed Cameras – Provide and install three (3) at the listed locations:

3. One (1) new camera shall be installed and located on the wall of the utility enclosure in the upper parking lot of the Federal Building. This camera shall be wall mounted. Refer to Attachment C, pg. 1, #13.

Is there existing conduit that is free and clear leading to the existing utility enclosure camera mounting location or is the Contractor required to provide trenching, conduit or a wireless solution for Camera #13?

Answer: Yes, there is free and clear conduit to that location. No trenching will be required.

14. How does existing wiring run from roof mounted camera # 6 to the Head End? Does it transfer from floor to floor within the IDF rooms? And if so, are the IDF rooms staked one of top of each other?

Answer: The wiring from roof mounted camera #6 runs from the camera to a Junction Box to the IDFs. The IDFs are stacked on top of each other.

15. Please provide the manufacturer and model # of the parapet mount for existing camera #6 to confirm camera compatibility.

Answer: The manufacturer of the parapet mount for the existing camera #6 is Pelco, and the model # is PP450, reference Attachment A from Amendment 0005, Section 13.0, Sub-Section 13.1, Part b) Sub-Part 1.

16. Regarding the 16 channel Ethernet over coax w/ pass-thru PoE,- would it be possible to provide a completely network-based solution by eliminating it. In addition to this unit, each camera will require a receiver unit (not mentioned in the specs). This would reduce the overall system cost and provide you a system that includes the latest technology standards.

Answer: No, this alternative solution will not be accepted. Contractors are expected to adhere to the technical specifications as written within Attachment A from Amendment 0005.

17. Please clarify material for camera pole (on knee wall). Attachment E calls out for steel, and Attachment A, item 12.4 calls out for 6005-T5 aluminum.

Answer: See Answer to Question #6.

18. RFQ reference: SOW Page 9, Section 12.4, Attachment E There are two pole specifications included. Is section 12.4 correct or Attachment E?

If 12.4, then does 12.4.c mean that there must be power to the pole or just have the option for it?

Answer: Reference Attachment A from Amendment 0005, Section 12.0, Sub-Section 12.7 and Attachment E from Amendment 0005. Both are correct and have been amended to reflect consistent specifications/characteristics.

Part c) of Attachment A from Amendment 0005, Section 12.0, Sub-Section 12.7 is an opening that will allow for connections to the camera on top of the pole through the pole.

This means there must be power to the pole to power the camera on top of the pole.

19. RFQ reference: SOW Page 10, Section 12.8d

Does “capable of viewing 4 monitors” mean that 4 computer monitors need to physically be able to connect to the workstation or the workstation needs the capability to monitor 4 cameras?

Answer: “Capable of viewing 4 monitors” means that 4 computer monitors need to physically be able to connect to the workstations, reference Attachment A of Amendment 0005, Section 12.0, Sub-Section 12.11, Part c).

20. RFQ reference: Attachment D

Will parking be available in the FPS lot?

Answer: Reference Line 14 of Attachment D from Amendment 0005.

21. RFQ reference: SOW, Sections 25.4 and 25.5

We are not aware of any manufacturer offering 24/7 support to customers, please advise.

Answer: There are manufactures available that offer 24/7 support. No advice will be given by the Government because it is the responsibility of the Contractor to meet all of the requirements as listed within the Statement of Work.

File details come from the government source that posted it. Updated .