HSBP1013R0045_Q A__3.pdf

PDF 305 KB Posted

Attached to
Base Operations Support (BOS) Services for the CBP Advanced Training Center (ATC), Harpers Ferry, WV
Solicitation number
HSBP1013R0045
Issued by

About this file

Questions Answers (set 3)

View the file

Other files

File Type Posted
HSBP1013R0045_A0010_(05-07-14).pdf PDF
HSBP1013R0045_Attachment_2_(Pricing_Schedule)_A0010_Version.xlsx XLSX spreadsheet
HSBP1013R0045_A0009_(01-22-14).pdf PDF
HSBP1013R0045_Attachment_2_(Pricing_Schedule)_A0009_Version.xlsx XLSX spreadsheet
HSBP1013R0045_A0008_(01-16-14).pdf PDF
HSBP1013R0045_A0007_(12-11-13).pdf PDF
HSBP1013R0045_A0007_Attachment_2_(Pricing_Schedule).xlsx XLSX spreadsheet
HSBP1013R0045_A0006_(08-07-13).pdf PDF
HSBP1013R0045_A0005_(08-01-13).pdf PDF
Attachment_1L_-_Green_Roof_Specifications.pdf PDF
Attachment_1J_-_Bullet_Trap_As-builts.pdf PDF
Attachment_1_-_PWS_(thru_A0004).pdf PDF
HSBP1013R0045_Attachment_4A_(A0004_Revised).docx DOCX document
Attachment_1K_-_Wastewater_Treatment_Plant_ _Infrastructure_Backbone_.pdf PDF
HSBP1013R0045_A0004_(07-23-13).pdf PDF
HSBP1013R0045_Attachment_4B_(A0004_Revised).docx DOCX document
HSBP1013R0045_A0003_(07-15-13).pdf PDF
HSBP1013R0045_Site_Visit_Roster_(Attended).pdf PDF
Attachment_1I_-_Shrub_Count_and_Map.pdf PDF
HSBP1013R0045_Q A__2.pdf PDF
Attachment_1F_-_Potable_Water_Treatment_Plant_Equipment_Inventory.pdf PDF
HSBP1013R0045_Q A__1.pdf PDF
HSBP1013R0045_A0002_(07-11-13).pdf PDF
Attachment_3_-_Wage_Determination_05-3017_Rev-13_(06.19.2013).txt TXT text file
Attachment_1H_-_Fitness_Equipment_Inventory.pdf PDF
Attachment_1G_-_Vertical_Transportation_Information.pdf PDF
HSBP1013R0045_A0001_(06-25-13).pdf PDF
Attachment_3_-_Wage_Determination_05-3017.txt TXT text file
Attachment_1C_-_Facility_Square_Footage_Detail.pdf PDF
HSBP1013R0045_Attachment_1_(PWS).pdf PDF
Attachment_1D_-_Snow_and_Ice_Removal_Prioritization_Map.pdf PDF
Attachment_1B_-_Equipment_List.xls XLS spreadsheet
Attachment_1E_-_Trash_and_Refuse_Information.pdf PDF
HSBP1013R0045_Attachment_2_(Pricing_Schedule).xlsx XLSX spreadsheet
Attachment_1A_-_Facility_List.xlsx XLSX spreadsheet
HSBP1013R0045_Attachment_4A.docx DOCX document
HSBP1013R0045_Attachment_4B.docx DOCX document
HSBP1013R0045_(SF1449).pdf PDF
Show all 38

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

HSBP1013R0045

Question & Answer (set #3)

(1) 1.5.10 - Will the government make available information about the TRIRIGA CMMS to ensure our proposed CMMS is compatible?

Answer: The offeror’s CMMS needs to provide data output into Microsoft Excel format. Below is a summary of data fields and attributes anticipated in the TRIRIGA software to be implemented.

Category Attributes TRIRIGA Specific Format Site

Site Name AA#### - Occupant - Site Name Address

Building Building Name AA#### - Local Name of Buidling

Equipment Building AA#### - Local Name of Buidling Common Equipment Name Selection of value from a common CBP equipment listing Uniformat Code CBP's Uniformat Make Model Ser # Bar code 16 Digit Bar Code: #### ######## ##### Service History

Scheduled Maintenance forecast Site and Building AA####(Site)/AA####(Building) Equipment Scheduled Service date MM/DD/YYYY Assigned To Service Tech or sub-Contractor Frequency Monthly, Quarterly, Annual

Open Repair status Equipment Site/Building Repair Status and Date Associated with Status:

Open Dispatched Repair Cost and Scope Submitted Repair Authorized Repair Completion Reported Repair Competion Verified

Priority:

Emergency Urgent Routine

Cost Assigned To Service Tech or sub-Contractor

Completed tasks Scheduled Maintenance

Equipment attributes Site/Building attributes Date Scheduled MM/DD/YYYY Date Completed MM/DD/YYYY CBP Contact Signed Service Ticket Assigned To Service Tech or sub-Contractor Frequency Monthly, Quarterly, Annual

Unscheduled Maintenance All Scheduled Maint Info Above and:

Deficiency Repair Action Cost Assigned To Service Tech or sub-Contractor

(2) Reference: PWS Para 1.5.10, PWS para 4.4 and Proposal Instructions--TRIRIGA Implementation and Contractor’s CMMS/IMMS. Question: Is the TRIRIGA implementation at CBP ATC, Harpers Ferry anticipated to be completed by the Contract Start Date? Question b: PWS Para 1.5.10 and the Proposal Instructions indicate that the Contractor is to provide a CMMS compatible to TRIRIGA, however PWS Para 4.4 indicates that the Government will provide GFE to the Contractor to access TRIRIGA as well as provide TRIRIGA training. These 2 referenced PWS paragraphs and the Proposal Instructions seem to conflict. Please clarify.

Answer: (a) No. (b) See Answer (7) from Q&A #2.

(3) Reference PWS 7.2. PWS Para 7.2 refers to SAP in column 4. Does the Government mean TRIRIGA or TRIRIGA FM?

Answer: TRIRIGA.

(4) Composting of green waste generating from landscaping – is this to be performed on or off site?

Was this the small area in the contractor area we saw on the site visit?

Answer: There is a designated area for composting onsite. Composting that does not fit designated area shall be removed from site.

(5) If off site, may the contractor have a contractor provided dumpster placed on site for green waste debris?

Answer: Yes, the dumpster and location must be approved by the COR before delivery.

(6) Do you have a specific specification for composting? Is a grinder to be brought in for recycling and reuse at the site?

Answer: There is no specific specification for composting. Specifics on how composting is to be completed is the decision of the contractor.

(7) Can trash collected be disposed of in government dumpsters?

Answer: Yes.

(8) 6.3.7.1.6 Please define ‘refined mulch’. Is mulch to be produced from the composting task?

Answer: Refined mulch is mulch without impurities and/or unwanted elements. No, mulch is not to be produced from the composting task.

(9) 6.3.7.1.7 Please clarify that you would like annual/seasonal flowers 4 times per year, once each quarter. Are bulbs also required to be planted ( for example tulips bulbs in the fall for spring flowering)?

Answer: Yes.

(10) 6.3.7.1.7 Please clarify that tree basins and wells should also be mulched.

Answer: Yes, tree basins of designated trees shall be mulched to a minimum depth of three inches.

(11) 6.3.7.1.7 Please clarify that weeding of shrubs, hedges, flowerbeds, and tree rings should occur on a normal basis during the grow season and not just when mulch is to be applied.

Answer: Weeding around the site must be done as needed during the growing season to keep the mulch beds free of weeds.

(12) 6.3.7.1.7 Do you want the mulch replenished once or twice each year?

Answer: Mulch is replenished once a year.

(13) 6.3.7.1.10 If any type of pesticide is found to be required, is this in addition to the contractual pricing or should this be included when pricing CLIN 40?

Answer: This should be included as part of the firm fixed price.

(14) 6.3.7.1.11 Can more detail be provided on the irrigation system(s) installed? How many are there? What type of system components are installed? How many zones per system? Can you confirm that you do have a Sentinel controller on site?

Answer: There are two Irrigations systems onsite. Baseline is the older system and controls the irrigation for the Phase 1 part of the site to include the following buildings; Administration Building, Tactical Building, Firing Range, Armory, White House, Medical Services Building, and Area in front of the Access Control Buildings. Toro system has a Sentinel Controller and controls the around the Global Borders College.

(15) 6.3.7.1.11 Are there currently rain barrels on the site? If not, who is to provide the rain barrels if requested?

Answer: There are currently no rain barrels on site. The contractor will need to supply rain barrels onsite if needed.

(16) 6,3,7,1,14 How many green roofs are present? Are they easily accessible? Are they irrigated? Is hand watering required and if so, are there water sources available?

Answer: Two (2) at the GBC approximately 1,200 sq. ft. each = approximately 2,400 sq. feet total which can be accessed from the second floor of the building. Two (2) at the Security Welcome Center approximately 750 sq. ft. each = 1,500 sq. feet total which can be accessed using a lift from the outside of the building. None of the green roofs have irrigation and they do not need to be hand watered.

(17) 6,3,8.1.6 Who is responsible for paying for propane for the gas grills? Is there a propane tank provided on site for filling the gas grills?

Answer: The contractor is responsible for filling the propane tanks for the grills onsite. There is not a refilling station onsite for the propane tanks.

(18) 6,3,8.1.6 If any of the grills, picnic tables, etc. require parts or extensive repair, how is the contractor to be paid for this service?

Answer: Please refer to Section 6.7.1.1 for Minor Repairs.

(19) 6.3.8.17 Pond Maintenance – are the fish required to be counted and inventoried in order to ensure proper pond maintenance?

Answer: No, the counting of the fish in the ponds is not required.

(20) At the site visit, only one pond had a fountain running. Do any of the other ponds have fountains?

Answer: There are three total fountains for the site. Two are operating at the Main Pond inside the running track and one is operating at the pond west of the GBC.

(21) 6.3.8.1.8 Are they any existing rain gardens on site?

Answer: No.

(22) 6.4.2 Please clarify snow removal and ice less than one inch. If chemical is required, how is the contractor paid for this? Is this considered to be a part of the custodial services also?

Answer: The contractor is to include pricing as part of the firm fixed price.

(23) Who determines if chemical applications can be applied during snow removal?

Answer: The contactor must adhere to section 6.4.1. “Snow and ice removal will commence immediately at the accumulation of one inch or the first sign of hazardous conditions as defined by the COR.”

(24) How are chemical applications paid for snow removal? If more than one application is required, how is the contractor reimbursed?

Answer: The contractor is to include pricing as part of the firm fixed price.

(25) CLIN 50 is for snow and ice removal. Is there only one price to be provided for snow and ice removal regardless of the inches of snow fallen? Can the pricing be broken down to be per the inch or a range of inches? Example, 1” or less, 2-6”, 6.1-10”, etc. so that accurate pricing can be provided?

Answer: The offeror shall provide one firm fixed price per occurrence. The price will not be broken down per inch or in ranges.

(26) Are snow stakes required to be installed?

(27) Is hauling required for snow removal? If so, how is the contractor to be reimbursed for hauling of snow? Will hauling be on site or off site?

Answer: No. If conditions get to a point where it is difficult to stack snow then a designated area will be assigned to collect snow.

(28) Will there be space provided to store landscape/snow materials? Example, ice chemical both bulk and bagged.

Answer: Yes, the contractor storage facilities can be used for this purpose if needed.

(29) May equipment be stored on site for landscape/snow?

Answer: Yes, the contractor storage facilities can be used for this purpose if needed.

(30) During the site visit, we observed fuel tanks in the current contractor storage area. Are these the property of the ATC or the current contractor?

Answer: These tanks are property of the Government.

(31) Who is responsible for picking up ammunition from the training areas before mowing?

Answer: It is not necessary to pick up ammunition before mowing in any areas onsite.

(32) Who is the current landscape contractor and what is the current contracted price?

Answer: This information is not available.

(33) Who is the current snow contract and what is the current contracted price?

(34) The specification in section 6.1.10.3.5 refers to water treatment for condenser water loops, heating hot water loops and main chilled water loop. During the walk through I counted only two closed loops systems one heating and the other cooling. Is there another condenser water loop or open condenser cooling tower system that we did not see on the tour?

Answer: No.

(35) From section 6.1.10.2.1, what chemical is being used for alkalinity control and carbon control at the WWTP? How is it fed? Does any feed equipment in place remain for continuing feed?

Answer: The only chemical used at the plant is dry Sodium Bicarbonate. It is used to control the PH level. Depending on the PH level 5 to 50lbs is used and is added by hand evenly in all the chambers. The plant was built with a liquid dispensing system.

(36) From section 6.1.10.2.4, what tests are required by the NPDES permit and what is the frequency of in house testing needed?

Answer:

Flow in conduit or thru plant (Year Round) BOF, 5-day 20 Deg C (Summer May1 to Oct 31) Total Suspended Solids (Year Round) Coliform Fecal (Year Round) pH (Year Round) Dissolved Oxygen (Year Round) Ammonia Nitrogen (Summer May1 to Oct 31) Total Nitrogen (Year Round) Total Phosphorus (Year Round) Total Residual Chlorine (Year Round)

(37) Lead level compliance is noted in section 6.1.9.4. What is the frequency of lead testing required? Is random testing of one or more sample points sufficient?

Answer: Lead testing in potable water shall be performed monthly.

(38) What is the source for potable water on site?

Answer: Jefferson Utilities/Snyder Environmental

(39) Is all potable water softened? What is the average potable daily water use?

Answer: Yes, the average daily water use information is not available.

(40) I saw some glycol in the building that also housed the hot water and chilled water chemical feed systems. Is that glycol being used in the geothermal loop or elsewhere? What type and percentage of glycol is needed?

Answer: The glycol is use with the contained loop with the chillers within the GBC. The current percentage of glycol is 18%.

(41) Can the Government provide the quantities for the following items broken out by building.

· Fire extinguishers

· Kitchen hoods systems

· Standpipes

· Fire Sprinkler Control Valves

Answer:

Fire Extinguishers: Previously Answered.

Kitchen Hoods are not part of this contract Standpipes: Approximately 17 onsite Fire Sprinkler Control Valves: Approximately 18

(42) Will Hydro 6 year maintenance/hydro testing for the Fire Extinguishers be part of this contract?

(43) When was the last time the Fire Extinguishers had a 6 year maintenance/hydro test?

Answer: This information is currently no available.

(44) Will 5 year internal obstruction tests for the wet/dry sprinkler systems be required under this contract?

(45) When was the last time there was a 5 year internal obstruction test performed on the Fire Sprinkler System?

Answer: This information is currently not available.

(46) Is the contractor permitted to test during normal business hours with the fire alarm devices silenced?

Answer: See PWS Section 1.5.17.

(47) Are there any kitchen hood fire suppression systems that will need to be tested? If so how are they are protected currently…with wet or dry chemical suppression systems or waterwash hoods? If they have wet or dry chemical systems, what are the manufactures name, model, and size of each?

Answer: See PWS Section 1.5.17.

(48) In which building’s are there any kitchen exhaust ducts that require cleaning per NFPA 96? What is the linear feet length from the kitchen to roof, per building (the solicitation is silent on this)? How many filters per hood at each building? NFPA 96 has a floating cyclical time intervals for service based on volume of use and a cone test, what is the historical cyclical frequency per building currently?

Answer: See PWS Section 1.5.17.

(49) Please clarify/confirm the requirement that ONLY NICET technicians are permitted to perform the quarterly water flow tests for devices typical in stairwells, garages, and other locations.

(50) Please provide the last year of hydrostatic testing on fire extinguishers for all buildings.

Answer: This information is currently not available.

(51) How many elevators in each building have elevator recall and or shunt trip, which will require testing with the fire alarm system testing?

Answer: Elevators in the Administration and GBC onsite are recalled to the first floor during a fire alarm. Elevator in Welcome Center to return to Second Floor.

(52) Please indentify the type and number of fire detection and fire suppression devices in elevator hoistways, pit and/or machine rooms as this applies to each building.

Answer: Admin Elevator: Smoke Detectors and Sprinkler GBC Elevator: Smoke Detectors and Sprinkler Welcome Center Elevator: Smoke Detectors and No Sprinkler

(53) In order to perform Fire Pump tests, do we need to run hoses for the flow test? What time of day and/or week day restrictions may apply to each building?

Answer: No hoses needed. Need advanced notice and it needs to be approved by COR.

(54) Does the current staff have acceptable training / certification for the BAS operation?

Answer: The current contract has no bearing on this anticipated BOS contract.

(55) Is the current staff certified to meet the solicitation requirement for (NATE/KATE) HVAC proficiency?

Answer: The current contract has no bearing on this anticipated BOS contract.

(56) With regard to utilities services, does the Government provide telephones and phone service?

Answer: The contractor will be responsible for supplying the phones and coordinating and paying for the phone service.

(57) Will the Government provide phone lines for internet service?

Answer: No.

(58) Water Treatment, is there any requirement to operate 24/7 that would impact our cost proposal?

Answer: See answer (19) from Q&A #1.

(59) Will there be any phase in period? If so how long?

Answer: Yes. See PWS Section 10.6.

(60) Will the Government ensure a CBP representative is available for the Initial Deficiency Inspections to allow the contractor to comply with the time limit restrictions?

(61) Is there a requirement for an infrared thermographic analysis aka electrical scans every contract year per NFPA 70?

Answer: Yes.

(62) Will the electrical 3 year maintenance be required in the first year or on the cyclical anniversary date that it may fall on?

(63) Does the contractor have to obtain an “Air Quality Monitoring Permits” or are there permits in place?

Answer: Yes.

(64) Is there a requirement for fuel oil analysis of the Emergency Generator fuel supply?

Answer: Yes, in accordance with manufacture’s recommendations and industry standards.

(65) Is there a requirement for Generator oil analysis?

Answer: See Section 6.1.11

(66) Is there a requirement for above or underground fuel oil tank inspections?

Answer: Yes, all above fuel tanks need to be inspected.

(67) Does the State of West Virginia inspect these tanks?

(68) Will the contractor be allowed to defer IDL inspections on equipment/systems that are seasonally off line or have a later in the year annual testing date?

Answer: The Government is not familiar with “IDL”, therefore it not able to answer at this time.

(69) Does the current water treatment equipment convey the incoming contractor or belong to the Government and/or the incumbent contractor?

Answer: The water treatment equipment is Government Owned.

(70) Is there any special requirements for any unique water treatment devices that are of a non chemical application?

Answer: No.

(71) Are there any unique water treatment specialized electronic devises under warranty?

Answer: No.

(72) Are there water treatment corrosion coupon racks in place currently for all open loops, & closed loops?

Answer: Yes.

(73) For the monthly & annual load bank generator test, is the O&M contractor required to provide a load bank or can the buildings load be used?

Answer: The monthly generator test is without a load. The annual load bank test shall be done with a load bank.

(74) Are there any UPS & PDU equipment included in the RFP, if so please identify make, model, & manufacture and location for each building.

Answer: There are 9 APC 550AC. The GBC UPS is a MGE Galaxy 5000 System.

(75) Are there any spaces that require “confined entry training”?

Answer: Yes.

(76) Please confirm that there is a requirement for each employee to receive 16 hours of trades improvement training annually, in addition to the asbestos in the workplace training per the National Education Training for Crafts Act.

Answer: The amount of training each employee receives outside of the training requirements of the PWS is determination of the Contractor. All employees of the contractor must meet or exceed the requirements indicated within the PWS.

(77) Are there currently any energy shared income agreements with regards to chillers, boilers, air handling units, pumps, motors, cooling towers, or emergency generators in which repairs and preventive maintenance is provided by others?

Answer: No.

(78) Is there any solicitation requirement to power wash the garage or parking lots? To re-stripe, paint, patch or provide signage?

Answer: See Section 6.2.2.6 and Section 1.5.6. Refer to Minor Repairs for details.

(79) Is there a current CMMS program in place? Does the CBP own it? Please identify existing

CMMS.

Answer: The current system, FaciliWorks, will be phased out by time of contract award.

(80) Is RS Means or the GS 5850 Public building guides for preventive maintenance acceptable for the CMMS program with the understanding that each location may require a modification to frequency & method?

Answer: Yes.

(81) Are there current roof warranties in place for each building? If so please identify each building.

Answer: No.

(82) Are there any green roof in place that require unique maintenance that may apply to the Landscaping requirements?

Answer: All the maintenance details for the Green Roofs are in Section 6.3.7.1.14.

(83) Is there a requirement to provide interior lighting other than emergency light fixtures at other than normal occupancy hours?

Answer: Yes.

(84) Please confirm how many man-hours per month for each building for miscellaneous services.

Answer: This information is not available.

(85) Please confirm that there is a requirement for annual or periodic roof anchor and/or window washing support equipment inspections?

(86) Please confirm that CBP will pay for generator fuel oil.

Answer: The Government is responsible for fueling the generators, but not the oil to maintain it.

(87) Please confirm that heating fuel oil will be paid by CBP.

Answer: There is no heating fuel needed onsite.

(88) Is there a requirement to maintain & repair the flag poles?

Answer: Yes.

(89) Are the flag lights? If so on which buildings? May these be utilized so that all weather flag may be flown 24/7 except for times that will require a half mast flag flown.

Answer: All flag poles have lights for the flags so they can be flown 24/7. Lowering the flag is not part of this contract but the lights are.

(90) Please confirm that the contractor must raise and lower the flags each day.

Answer: No.

(91) Has the 10 year roof anchor inspection been performed per building?

Answer: No.

(92) The solicitation is silent on agency owned equipment that the contractor must perform service & maintenance on with regards to “repairs”, please clarify whose responsibility it is.

Answer: It is the contractor’s responsibility to make repairs to equipment listed in the PWS.

(93) Please clarify the intent as to recycling containers in common areas and desk stations, is it provided by CBP or does the contractor have to supply?

Answer: Recycle bins vary from desk side size to larger . The central recycling bins are the dumpsters.

(94) The solicitation is silent on bathroom device counts i.e.; toilets, urinals, sinks, & showers, would you please indicate the number per building?

Answer:

For Restrooms only Toilets Urinals Sinks Showers Administration 20 4 16 0 Tactical 12 4 10 9 Firing Range 6 2 6 0

Armory 3 1 4 0 White House 2 0 2 1 Medical 3 1 4 3 Land Border 2 0 2 0 Airport 2 0 2 0 Hotel/Motel 1 0 1 0

GBC 30 12 32 2

Warehouse 7 1 6 2 Gaynor Property 2 3 3 0 Dining 12 5 13 2 Welcome 5 1 6 1

SLRF 8 4 12 36

(95) Please clarify the responsibility of whom provides the fitness center sanitary wipes. What is the average census use daily, weekly?

Answer: The contractor is responsible for providing the wipes.

(96) Are there any CBP Regional master contracts in place that may affect our pricing logic?

Answer: The Government is not clear on the questioned asked. There are no CBP Regional master contracts will would affect this requirement.

(97) The solicitation is silent on the Helicopter Landing Facility maintenance, please clarify.

Answer: The only maintenance would apply to the painting and repair if needed of the helicopter landing pad.

(98) The solicitation is silent on the requirement for window washing for the exterior and interior, please clarify.

Answer: See Section 6.2.1.14.2.

(99) The solicitation is silent on the inventory count of windows, and the square footage of the sheet glass, please provide the correct count & square footage so that we may price accurately.

Answer: There are approximately 448 smaller windows ranging from 5x3 to 5x 8. The GBC has a Glass façade at the entrance that will need to be maintained under glass cleaning.

(100) Is there a government owned man lift that the contractor may use?

Answer: No.

(101) Please identify any government owned equipment that the contractor may use.

Answer: See Section 4 of the PWS.

(102) Please identify the size and number of waste containers on the exterior of the buildings?

Answer: Warehouse has three eight yard dumpsters (two cardboard and one trash) Marine Area has four eight yard dumpsters (one cardboard and recycling and three trash).

(103) Are there any time of day restrictions on cleaning, please clarify.

Answer: No cleaning should disrupt day to day operations of the facilities.

(104) Is there a requirement for Load Bank testing on the emergency generators?

Answer: Yes.

(105) Is there a requirement to test the emergency generator fuel annually?

Answer: No.

(106) References: Solicitation Page 35 Para. 6.6.1 - Trash and Refuse Removal, Recycling, and Hazardous Waste Disposal. Solicitation Page 45 Para. 8.4.1 – Environmental Awareness Plan. Question:

Is the Contractor required to receive and dispose of hazardous material generated by the Government employees or students?

Answer: All hazardous material generated by the site is the responsibility of the contractor to properly dispose of.

(107) Reference: Solicitation Page 35 Para. 6.6.1 - Trash and Refuse Removal, Recycling, and Hazardous Waste Disposal. Question: Does the customer provide True Certified HEPA Filtered Vacuums for cleaning the Range?

Answer: See Section 4 of the PWS.

(108) Reference: Solicitation Page 45 Para. 8.4.1 – Environmental Awareness Plan. Question: Does the contractor provide the On Campus Hazardous Spill Cleanup Team or do they only supplement the Campus Emergency Services?

Answer: The contractor provides the necessary personnel.

(109) Reference: Solicitation Q&A_Set #1 Question #43. Question: Can you provide a price list for supplies from your current NISH, Ability One, etc, supplier?

Answer: NIB/NISH will not release their price list until after award. However, offerors can use the AbilityOne website (link below) to estimate the pricing and potential suppliers for the mandatory supplies on the Procurement List.

http://www.abilityone.gov/procurement_list/product_buy.html

(110) Reference: No reference found in solicitation. Question: Can the contractor use Golf Cart type vehicles to travel around the Campus?

Answer: Yes.

(111) Reference: No reference found in solicitation. Question: Will the contractor be able to store fuel in a portable storage tank or tank truck for gasoline and diesel on board the Campus?

Answer: The contractor may store fuel if needed. The method and location shall be approved by the COR.

(112) Reference: PWS 4.4. Prior to implementation, will the contractor require access to the CBP FM&E TRIRGA system?

Answer: No.

(113) Reference: PWS 6.1.8.3. Section states the COR will transmit service requests to the Contractor.

Does CBP operate a help desk/work order/hotline interface for base users to report building and/or systems issues?

Answer: No. The help desk is the responsibility of the contractor.

(114) Reference: PWS 6.2 and 6.2.1.14.1. Are work requests to correct janitorial issues considered a “maintenance activity” and thus tracked in the CMMS?

Answer: Work requests need to be tracked in the CMMS.

(115) Reference: PWS 6.1.7. Can the government provide more information as to “qualified?”

Answer: A qualified person needs to be someone that is an expert at the systems being used onsite.

(116) Reference: PWS 6.2.1.4.2. What is the periodicity of window cleaning other than as-needed?

Annual, Semi-annual? Please clarify.

Answer: The requirements listed in the PWS shall be adhered to. The section states that “windows shall be clean and free of dirt, grime, streaks and excessive moisture and shall not be cloudy.” It is up to the contractor to fulfill the requirement.

(117) Reference: PWS 7. Performance Standards, Section 2 (p 41) uses the acronym SAP, please provide clarification so contractor does not misinterpret?

Answer: Amendment 0004 updates “SAP” to “TRIRIGA”.

http://www.abilityone.gov/procurement_list/product_buy.html

(118) Reference: No reference found in solicitation. Question: Please provide a map showing Level I and Level II grounds areas.

Answer: Due to the fact these areas overlap this information is not available.

(119) Reference: Solicitation Page 30 Para. 6.3.7.1.7 – Cultivation & Mulching of Shrubs. Question:

What is the location of the flower beds throughout the campus?

Answer: Flower bed locations are mainly concentrated at the main buildings (Administration, Tactical, Firing Range and GBC) and entrances.

(120) Reference: Solicitation Page 31 Para. 6.3.7.1.10 – Insect & Disease Control. Question: Is insect & disease control required just for the level 1 area?

(121) Reference: Solicitation Page 31 Para. 6.3.7.1.11 – Irrigation. Question: Can the customer provide as-built drawings for the irrigation systems?

Answer: The government can only provide as-built drawings for the GBC irrigation system.

(122) Reference: Solicitation Page 33 Para. 6.3.8.1.6 - Grills/Picnic Tables & Associated Equipment.

Question: How many ash cans are on campus?

Answer: 6.

(123) Reference: Solicitation Page 33 Para. 6.3.8.1.6 - Grills/Picnic Tables & Associated Equipment.

Question: How many gas grills on campus? Do all take a 20 lb tank?

Answer: 2 gas grills. 15lb tanks.

(124) Reference: Solicitation Page 33 Para. 6.3.8.1.7 – Pond & Fountain Maintenance. Question: What is the make and model of the retention pond aeration (fountain) system?

Answer: There are three fountains: Manufacture is Aqua Control with 7.5hp and all have light kits.

(125) References: Solicitation Page 33 Para. 6.3.8.1.8 – Outdoor Plants & Solicitation Page 48 Para.

8.13 – Grounds Maintenance Plan. Question: How many annual flowers are expected to be planted per quarter?

Answer: Approximately 215 annual flowers are expected.

(126) Reference: Solicitation Page 33 Para. 6.4.1 – Snow & Ice Removal. Question: Is some loss of parking spaces acceptable or do lots have to be completely clear of snow?

Answer: No. Due to the nature of this site all parking lots must be clear unless instructed by the

COR.

(127) Reference: Solicitation Page 33 Para. 6.4.1 – Snow & Ice Removal. Question: Are there specific accumulation points or disposal areas for plowed snow?

Answer: No, all accumulation points must not affect day to day operations of the site.

(128) Reference: Solicitation Page 34 Para. 6.4.1 – Snow & Ice Removal. Question: How many SF of parking lots are on campus?

Answer: Approximately 450,000 SF.

(129) Reference: Solicitation Page 33 Para. 6.4.1 – Snow & Ice Removal. Question: Are there any areas that need to be continuously cleared during a snow occurrence?

Answer: Yes, all areas are subject to be kept clear.

(130) Reference: Solicitation Page 33 Para. 6.4.1 – Snow & Ice Removal. Question: What is the expected cycle time for clearing during daytime snow removal?

Answer: During regular business hours it is expected that the contractor to keep areas clear of hazardous conditions.

(131) Reference: Solicitation Page 33 Para. 6.4.1 – Snow & Ice Removal. Question: Are we to price in all winter storm scenarios or can we reasonably assume an REA would be granted for extreme winter weather i.e. blizzard conditions?

Answer: This section of the contract is firm fixed priced and a price adjustment is not anticipated.

In the unlikely event of extreme weather, the contractor is within their rights to submit an REA to the CO for review. Submission of an REA does not guarantee approval by the CO.

(132) Reference: Solicitation Page 34 Para. 6.4.2 – Snow & Ice Removal. Question: How many SF of sidewalk are on campus?

Answer: Approximately 12,000 linear feet. Most sidewalks are 5’ wide.

(133) Reference: Solicitation Page 34 Para. 6.4.2 – Snow & Ice Removal. Question: What is the walking/jogging path around the retention pond constructed of?

Answer: No machinery is allowed onto the track around the pond therefore snow removal isn’t necessary for track. The track is 0.4 of a mile long.

(134) Reference: Solicitation Page 34 Para. 6.4.2 – Snow & Ice Removal. Question: Is there an available map of all handicap parking spaces, emergency exits and building entrances?

Answer: 29 Handicap Parking Spaces; 100 access points for buildings.

(135) Reference: Solicitation Page 34 Para. 6.4.2 – Snow & Ice Removal. Question: How far out from the entrances and exits needs to be cleared when <1” of snow falls?

Answer: See PWS Section 6.4.

(136) Reference: Solicitation Page 34 Para. 6.4.3 – Snow & Ice Removal. Question: Will outside storage of bulk rock salt/sand be allowed? If not, can a temporary shelter be erected?

Answer: No, there are existing storage sites that can be used for this purpose.

(137) Reference: Solicitation Page 34 Para. 6.4.3 – Snow & Ice Removal. Question: Is rock salt an acceptable deicing material for the concrete parking lots or is Magnesium/Calcium Chloride required?

Answer: Magnesium/Calcium Chloride is preferred.

(138) Reference: Solicitation Page 34 Para. 6.4.4 – Snow & Ice Removal. Question: Does snow need to be hauled out of the enclosed area around 13B?

Answer: The snow needs to be removed from all training buildings.

(139) Are the required resumes for the Key Personnel included in the 25 page limitation for Factor II, Management Approach? And if so, are there corresponding page limitations for those resumes?

Answer: Yes, resumes count toward the 25 page limit for Factor II.

(140) Are the letters of intent required in Factor II, Sub factor B considered to part of the 25 page limitation of that Factor?

Answer: Yes, letters of intent count toward the 25 page limit for Factor II.

(141) If a cover page, table of contents, acronym listing, and compliance index are included, would they be considered part of the 25 page limitation for Factor I?

Answer: Yes.

(142) RFP II.39 (pg 13 of 42): Paragraph (d) requires bond “protection for the full contract performance period plus a one-year period.” Are we correct to understand then that a bond is required for the base and first option period only or will a bond be required for the base and all option periods?

Answer: No. FAR 52.228-13 only applies to the individual major repair task orders subject to the Davis Bacon Act and minor construction task orders when the estimated or actual value exceeds

$30,000 but does not exceed $150,000. The alternative payment protections are not required for the overall contract.

(143) RFP Items #2 & #4 (pg 35 of 42): Since the proposal is being submitted electronically, does the Government have any network restrictions (size limits) that may preclude transmission of proposals by e-mail?

Answer: Yes. 10 MB per email.

(144) RFP Item 7.C.2(a) (pg 37 of 42): Will the Government allow use of 11x17 paper as needed such as for the organization chart or other graphics as long as we count it as two pages?

Answer: Yes.

(145) RFP Item #8.4, Volume II – Past Performance Information (pg 38 of 42) and Item (f) – Factor IV:

Past Performance (pg 41 of 42): For newly formed SBA-approved 8(a) joint ventures, will the Government accept and consider a collective total of 3 contracts from the JV’s two partner firms?

Answer: The offeror shall submit 3 in total.

(146) PWS 6.1.9.4 (pg 20): Is the salt for the potable water systems a contractor expense or reimbursable?

Answer: Contractor expense.

(147) General: Will the Government provide the names for the current subcontractors/vendors or, if not, at a minimum the tasks/functions which are subcontracted out?

Answer: This information is not available.

(148) General: Will the Government identify systems and equipment with proprietary components that require the services of a specific vendor and identify the vendor?

Answer: Some buildings onsite have Johnson Controls proprietary components. See answer (5) from Q&A #1.

(149) General: Does the incumbent staff meet all of the certification/licensing requirements in the

PWS?

(150) Proposal Instructions and RFP paragraph/clause III.8 (page 22 of 42), Representations and Certifications (Reps/Certs). Please clarify, specifically in which volume should the Reps and Certs be included?

Answer: The offeror should include their Representations and Certifcations with the signed SF1449 and all amendments.

(151) Reference PWS 6.3.2. Please provide any workload available for Landscape projects completed by the incumbent, along with specific requirements by CBP to have both a Landscape Architect, and an Arborist along with specific license requirements to perform the Landscape work ordered?

(152) Reference PWS 9.6. Please provide a listing of all approved Vendors with access to the work site?

Answer: There are no restrictions to vendor access to the site. All required visitor information must be submitted within the required period of time to allow access. See access information in the PWS for details.

(153) The worksheet provides the Total Square Footage of the facilities by building location as 312,790 square feet from the Facility List working file, however, the total square footage from the Facility_Square_Footage_Detail.pdf shows a total square footage of 196,363 square feet? Which file should be used since the 196,363 square feet appears to be the Janitorial Obligation only - leaving 116,427 estimated square feet as not receiving any Janitorial Service as an assumption in comparing the two files?

Answer: The square footage noted in Attachment 1C does not include all locations. Attachment 1A includes the Gross square footage of all structures onsite.

(154) Is there a fixture count for ballasts and lamps so that a fixed O&M price can be accurately made?

Answer: Approximately 4300 fixtures onsite. Approximately 6100 lamps.

(155) How many employees does the incumbent use to perform the on-site facility maintenance responsibilities? What are their positions?

Answer: This information is not available.

(156) What equipment and systems are currently monitored by the BAS?

Answer: HVAC and Temperatures

(157) Are the BAS systems COBie compatible?

Answer: Types of BAS were provided.

(158) Is remote access available for the EMS and BAS?

Answer: See above.

(159) Can paper log sheets be supplanted by electronic log sheets provided through the CMMS program?

Answer: The contractor is free to use paper log sheets to supplement the electronic log sheets, however, all pertinent information regarding the service call shall be electronically inputted into the CMMS. The paper log sheet can be uploaded as an attachment.

(160) Per 6.1.10.6.4 all elevator testing is to be completed outside of core working hours. Is this to include preventive maintenance that is not disruptive to elevator operation?

Answer: Work is to be performed so it does not disrupt day to day operations.

(161) This contract will call for the contractor to develop a "Capitol Expenditure" needs. Has the incumbent or the government developed a current "needs" list?

Answer: The current contract has no bearing on this anticipated BOS contract.

(162) This contract calls for the contractor to develop a transition plan for contract begin and contract end. Does the incumbent have an existing transition plan to be employed?

Answer: The current contract has no bearing on this anticipated BOS contract.

(163) For on-site transportation between building locations is the contractor expected to have dedicated on-site vehicles or can contractor employees be reimbursed for POV mileage?

Answer: Transportation shall be included as part of the firm fixed price.

(164) The answer to question #9 from Amendment 1 seems to contradict the SOW. The answer seems to state that acceptable uniform is black shirt/ tan pants. However SOW states "except for the color(s) currently being used by the government" Can additional clarification be provided?

Answer: See amendment 0003. The PWS has been updated.

(165) When does the government expect to have the Dining Facility and the Security/Welcome Center operational? Will the contractor have responsibility for these facilities from contract initiation?

Answer: This date is not yet known. BOS contractor shall be responsible for O&M at these locations as well as janitorial services at the Security/Welcome Center.

(166) It appears that cleaning of the firing ranges is included in this contract. As such, what are the training and certification requirements necessary for employees dealing with the lead issues?

Answer: Training and certification per industry standards and OSHA.

(167) What is the current Hazardous Waste Generator status of the facility? And are there any anticipated operational changes that will impact that status?

Answer: The ATC is currently holds a Small Quantity Hazardous Waste Generator permit and that is not expected to change at this time.

(168) After the site visit, it was clear that the current condition of ground maintenance and landscaping does not meet the new requirements. Can the contractor assume that a service call will be approved in order to bring the site up to the SOW and then the contractor will maintain that condition through the firm fixed price portion?

Answer: No. The current contract has no bearing on this anticipated BOS contract.

(169) What are the ground maintenance requirements for the additional approximately 74 acres not contiguous to the main campus?

Answer: Minimal Level 1 to include mowing and weed control around the house that is on the property. Approximately 0.5 acres.

(170) Does the facility have an existing Integrated Pest Management Plan, and if so, can a copy be provided?

Answer: The current contract has no bearing on this anticipated BOS contract.

(171) Page 39 of 42, Section 5.(c). Not clear on the coefficient and its relationship to the unit price of $300,000 found in Attachment 2. Does the $300,000 represent the Government’s estimate to do the IQ task order work without overhead, fringe, profit, general and administrative costs being applied? Is what you are asking for a multiplier on direct labor and materials?

Answer: Amendment 0004 has updated the Addendum to FAR 52.212-1 INSTRUCTIONS TO

OFFERORS--COMMERCIAL ITEMS (FEB 2012), 8 SPECIFIC PROPOSAL PREPARATION

INSTRUCTIONS, 5. Volume III, Factor V -- Price Proposal, (c).

(172) Page 42 of 42, Section 5.(g), Factor V: Price. Only the fixed price portions of the bid will be evaluated and not the IQ task order prices? This section seems to conflict with Section 5.(c) of the Solicitation that states that “the estimated total for the IQ task order work will be used for evaluation purposes only”.

Answer: All sections (firm fixed price services, estimated minor repairs, estimated major repairs (ID/IQ), estimated minor construction (ID/IQ)) will be evaluated to provide for a total overall evaluated price. Amendment 0004 updates (g) Factor V: Price (page 42 or 42) to correct this verbiage.

(173) Page 18, Section 6.1.7.2. Are not the alarm points already identified? If so, why would they not be provided to the Contractor by the Government?

Answer: The contractor is required to supply all alarm points according to the PWS.

(174) Page 18, Section 6.1.10, Water Treatment. This section mentions LEED certification of the Center. Besides operation of the water treatment equipment, what are the contractor’s responsibilities in regards to LEED certification of the Center? Specifically, what are the other systems that need to be maintained under this solicitation to LEED standards?

Answer: The contractor is not responsible to obtain the LEED certification but is responsible for the operations, maintenance and management of these systems that have been installed and that are on the equipment list including the Green Roofs.

(175) Page 25, Section 6.2.1.6, Walk-Off Mats. Is the Contractor responsible for the purchase of the sticky mats at the entrances to the ranges?

(176) Page 27, Section 6.2.2.7, Animal and Bird Excrement Removal. This is the first specific mention of the range floors. How often are the range floors routinely cleaned of lead dust?

Answer: Sweeping of the lead dust depends on the use of the Range.

(177) Page 35, Section 6.6.1. Is the Contractor required to arrange and pay for hazardous waste disposal, and sign hazardous waste manifests?

Answer: Yes.

(178) Page 35, Section 6.6.1. In regards to any revenue generated by recyclables, does the Contractor keep this money or is it turned over to the Government?

Answer: The contractor is able to keep the proceeds from any recyclables.

(179) Page 35, Section 6.6.1. Is the Contractor responsible for any medical waste and, if so, what are the approximate monthly quantities? Is a Blood-Borne Pathogens Program required of the contractor?

Answer: No.

(180) Page 36, Section 6.6.2. Is the cost of replacement filters the responsibility of the Contractor or the Government?

Answer: This cost is the responsibility of the contractor.

(181) Page 36, Section 6.6.2. What is the size (25-yard, 50-yard, etc.) and number of positions for each of the five ranges? All indoor or some indoor/outdoor? What is the approximate ratio of lead versus lead-free ammunition used?

Answer: There are 5 ranges which 3 are outdoor and 2 are indoor. All rounds are either Simunitions or lead ammunition. Range 1 is 100yards and the others are at 50yards and positions can be from 2.5’ to 100 yards.

(182) Page 36, Section 6.6.2. This section mentions the “mining” of the rounds. What was the reason that the bullet traps were not part of the site visit? Please provide details on the bullet traps – manufacturer, model numbers, and dimensions/volumes. This information does not seem to be on the equipment list.

Answer: Manufacturer is Range Systems. See Attachment 1J for Bullet Trap As-Builts

(183) Page 36, Section 6.6.5. This section states that the Contractor is responsible for Universal Waste recycling. What annual quantities of light tubes, batteries and other UW have been handled in the past last fiscal year?

Answer: On average 2 boxes of mixed bulbs and 2 boxes of 4’ tubes are recycled quarterly.

(184) Page 45, Section 8.4, Environmental Awareness Plan. Is the Contractor responsible for environmental permitting related to air emission sources, tanks, etc.? Other than the Environmental awareness Plan, is the Contractor responsible for the preparation of environmental plans and environmental reports resulting from facilities-related systems such as a Spill Prevention Control and Countermeasures Plan and Emergency Planning and Community Right to Know Act reporting (under sections 311, 312 and 313)?

Answer: Permitting is handled by the Government. Section 8.4. only includes the Environmental Awareness Plan. Please see Section 8.4.1.

(185) Page 50, Section 9.6.2. Thirty days seems excessive and will result in delays bringing on new hires and subcontractors. Seven days is more reasonable.

Answer: See amendment 0004.

(186) General. For the Government warehouses, does the Contractor have any role there other than building maintenance and janitorial? Mail delivery?

Answer: The contractor is required to performed the services detailed in the PWS.

(187) Attachment 1E, Trash and Refuse Information. Will trash and recyclable locations be added in the future, such as at the Dining Facility? Will this be a modification to the contract?

Answer: This is to be determined. If they are required, this would be subject to a contract modification.

(188) Attachment 4A, Past Performance Reference Data. If the reference is not for a task order contract, can the Task Order Technical Pont of Contact be left blank?

Answer: No. Attachment 4A, Past Performance Reference Data has been updated via amendment 0004. Attachment 4A is not limited only to task orders, but could include contracts, delivery orders, purchase orders, or task orders.

(189) Attachment 4B, Past Performance Relevant Experience Form. Not clear on Question 8 quantity.

Are you asking for the number of law enforcement personnel on the referenced site at any one time or the number of these type clients overall for the Contractor?

Answer: Attachment 4B, Past Performance Relevant Experience Form has been updated via amendment 0004 to remove “How many of these types of clients did you have?”.

(190) It was mentioned that there are 61 full-time contractors on site. Besides the incumbent contract, what are the other contracted services included in this number?

Answer: This information is not available.

(191) Various laundry facilities were noted. Is this for Government or Contractor use?

Answer: Both. There are two locations for laundry. One location is for Government Staff and another for Contractor use. All machines are to be maintained under this contract.

(192) Will the government please provide a copy of the wastewater treatment plant and water treatment plant operating plans? We need to the State of WV approved plans in order to obtain the appropriate discharge water quality monitoring frequencies.

Answer: See attachment 1K Waste Water Treatment Plant & Infrastructure Backbone.

(193) Will the contractor be responsible for fuel for their equipment? Will the contractor be responsible for the fuel for the emergency generators? Will the contractor be responsible for propane refueling for gas grills, fireplaces, etc.? If the contractor is responsible for the fuel will the contractor be able to utilize the convault tanks?

Answer: The contractor shall be responsible for the fuel for their own equipment and propane for gas grills. The government shall be responsible for fueling the generators but the contractor shall be responsible for tracking the tank levels.

(194) Will the contractor be responsible for waterfowl eradication?

Answer: See Section 6.5.2. for details.

(195) Reference PWS Section 6.1.10.2.4. Please make the NPDES permit available to understand the reports required and any associated testing.

Answer: The contractor will have access to this permit online to enter required data.

(196) Reference PWS Section 6.1.9.4. What is the classification of the domestic water treatment plant?

Answer: There is no known Classification for the Government Treatment plant.

(197) Reference PWS Section 6.1.10.3.5. Please clarify that the installation, if not already present, of coupon racks and/or electronic monitoring recommended after analysis of the non-potable water system in condenser water loops, heating hot water loops, and the building main chilled water loop will be outside the fixed price of the contact. Without the benefit of a complete survey of the system and analysis of the results the scope of the follow on corrosion monitoring installations is impossible to estimate with this proposal.

Answer: If the installation of coupon racks is required, it shall be included as part of the firm fixed price.

(198) Reference Attachment 1B, Equipment List. Please provide the capacity in tons and the manufacturer of the chillers ESN# AJ-09-178, AJ-09-177, AJ-09-179, AJ-09-180, AJ-09-181, AJ-09-

182,& AJ-09-183.

Answer:

(199) Reference PWS Section 6.1.9.3. What is the length and size of the four sewer mains?

Answer: Size 10 inch Total length: 1200 feet

(200) Can you please furnish us a list of the current subcontractors being utilized and their name, address, phone number and type of services they are providing?

(201) How often is the dining facility used?

Answer: The current usage of the Dining Facility is minimal. This is subject to change once Dining facility contract is in…

This is the start of the file's text. The full file is on GovTribe.

File details come from the government source that posted it. Updated .