Questions_Answers_1-23,_18R0019,_04_Sep_2018.pdf
PDF 101 KB Posted
- Attached to
- Upgrade Electrical Service Eason Hangar 90700
- Solicitation number
- FA441718R0019
About this file
Questions and Answers 1-23, dated 04 Sep 2018
View the file
Other files
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| FA441718R0019,_Amend_02,_WD,_Spec_Sec_260500.pdf | ||
| Site_Visit_MFR_and_Sign_in.pdf | ||
| 18R0019,_Amend_01_and_Attch_7.pdf | ||
| Atch_3_Wage_Determination_18R0019.pdf | ||
| Solicitation_FA441718R0019.docx | DOCX document | |
| Atch_6_Additional_Contract_Requirements_18R0019.docx | DOCX document | |
| Atch_1,_Specifications,_18R0019.pdf | ||
| Atch_2,_Drawings,_18R0019.pdf | ||
| Atch_5_Financial_Worksheet_18R0019.docx | DOCX document | |
| Atch_4_PPQ_18R0019.docx | DOCX document |
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
SOLICITATION NO. FA4417-18-R-0019
PROJECT NO. FTEV 11-157, Upgrade Electrical Service Eason Hangar 90700
QUESTIONS – ANSWERS – 1 - 23 4 Sep 2018
QUESTIONS:
Question 1: There is not a specification in the specifications for "Switchboards". Since there are six
(6) new switchboards for the project, please provide the specifications.
Answer 1: Contractor must meet requirements shown on Drawings and Specification Section 26 24 16 Panelboards.
Question 2: Please confirm that spec section 26 05 00-3 paragraph 3.02 will be required (5 days of Technical Training at manufacturing facility for 2 personnel)? The 1 day on site training but 5 days for 2 personnel at the factory seems excessive, please clarify Answer 2: Specification section 26 05 00 revised to remove requirement for off-site training.
Question 3: Can you please provide photographs of the work locations inside and outside of the building?
Answer 3: Photographs are not available.
Question 4: Do you have practice showing elevations of the hanger and all area where work will be performed? Please provide elevation drawings of the hangar for a better understand of the height of the walls and the buildings.
Answer 4: Elevations are not available. Height of Pylon mezzanine is about 40’ above hangar floor and height of hangar roof is about 65’ above ground level.
Question 5: Is this project sales tax exempt?
Answer 5: Please see solicitation Clause 52.229-3
Question 6: If the project is sales tax exempt can the government provide a sales tax exemption certificate?
Answer 6: Please see solicitation Clause 52.229-3
Question 7: Will the Government provide comprehensive written badging requirements for the project if badging is required?
Answer 7: Please see solicitation Attachment 6 and Clause 5352.42-9000 Contractor Access for Air Force Installations.
Question 8: Where will the designated parking area be for workers accessing the construction site?
Answer 8: Existing parking lots around the facility will be utilized by construction workers.
Question 9: During construction in an area where the fire suppression system may be disrupted, will NFPA 241 apply? Will the government require additional security measures beyond NFPA code such as fire watch, temporary fire alarms, adjustments, etc.
Answer 9: The government is responsible for addition measures during power outages which affect fire alarm and fire suppression. The contractor must coordinate outages as required in the specifications.
Question 10: What is the name and contact information of the person or persons that will need to be coordinated with for any potential disruptions of security and/or fire alarm/ suppression monitoring systems?
Answer 10: Government Project Inspector will be the point of contact. Inspector will be assigned upon contract award.
Question 12: Has the work area been checked for asbestos?
Answer 12: Asbestos containing material is in the building but not expected to be disturbed during the scope of this construction contract.
Question 13: What is the Governments’ policy if asbestos products are encountered during construction?
Answer 13: If material is encountered that must be disturbed and suspected to be asbestos containing material the contractor must not disturb and immediately notify the contracting officer for guidance.
Question 14: Does the Government currently have a 3rd party testing service for those items requiring testing or is the contractor free to locate and hire applicable testing firms?
Answer 14: Testing for asbestos containing material is a government responsibility.
Question 15: Who is responsible for the utility locations?
Answer 15: Underground utility locations for government utilities will be accomplished through the base digging permit process. Other utilities utilize the Sunshine 811 system.
Question 16: Can the Superintendent also function as the Site Safety Officer as long as properly trained?
Answer 16: Yes
Question 17: Can the Superintendent also function as the QC if they have the experience and/or training to operate in that capacity?
Answer 17: Yes
Question 18: Is it possible to schedule an additional site visit for the following reasons?
a) The temporary power is preferred to be provided overhead. Routing and attachment points need to be reviewed and verified to ensure they don't conflict with use of the facility or construction operations
b) Over 17,000 sf of temporary cooling and lighting. Providing this requires further evaluation of existing conditions to ensure a complete solution that will keep these spaces operable according to OSHA and NFPA.
c) Temporary power requirements are significant: ~600 Amps of supply at 480VAC, ~300 Amps at 240VAC. This will require at least two generators of significant size staged outside the facility with temporary power coordinated and brought into the facility.
d) Temporary power is to (5) disperse locations. This will require significant temporary distribution and planning to provide the required power through the facility.
Answer 18: An additional site visit will not be accomplished.
Question 19: Will there be elevation drawings provided?
Answer 19: Elevation drawings are not available.
Question 20: Will there be any photos provided as part of the RFI documents?
Answer 20: See Answer 3.
Question 21: Would the ARMDEC system be a possible alternative for bid submissions for proposal?
Answer 21: Please see solicitation Section L, Paragraph 2.1 for proposal submission options.
Question 22: Due to current potentially significant tariffs being placed on the importation of building materials such as wood or steel by the current Presidential Executive Branch, if a tariff is placed after bid time and before award will the government consider a price escalation on a contract value for products such as steel or wood should the executive branch levee tariffs effecting such materials? Most of these materials would still have been Buy American compliant as the tariffs would increase pricing on all steel or wood materials, regardless of origin.
Answer 22: See Clause 52.229-3 for adjustments.
Question 23: during the walk through we observed an Asbestos warning sign;
Is there an existing Asbestos Survey on file for Hangar 90700 that can be published before bid date in-order to determine if any of the work detailed in the drawings will be in areas know to contain asbestos.
Answer 23: See Answer 13.
File details come from the government source that posted it.