170519_Airfield_Management_Questions.docx
DOCX document 23 KB Posted
- Attached to
- Airfield Management Services Federal contract opportunity
- Solicitation number
- FA3099-17-R-0004
About this file
Questions and Answers
View the file
Other files for this federal contract opportunity
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| Airfield_Management_Training.xls | XLS spreadsheet | |
| Airfield_Manager.xls | XLS spreadsheet | |
| Assistant_Airfield_Manager_(Wing_ADPM).xls | XLS spreadsheet | |
| 170519_Airfield_Management_Questions_part_2.pdf | ||
| Pre-proposal_Conference_Minutes.pdf | ||
| Operations_Checklist.xls | XLS spreadsheet | |
| FA3099-17-R-0004-0001,_Amendment.docx | DOCX document | |
| 170206_Airfield_Management_PWS_(Final).doc | DOC document | |
| FA3099-17-R-0004_Attachment_4,_WD.pdf | ||
| FA3099-17-R-0004_Attachment_1,_PWS.pdf | ||
| FA3099-17-R-0004_Attachment_3,_PPQ.pdf | ||
| FA3099-17-R-0004_Attachment_5,_CBA.pdf | ||
| FA3099-17-R-0004_Attachment_6,_Base_Airfield_Diagram.pdf | ||
| FA3099-17-R-0004_Attachment_2,_PPI_MFR.pdf | ||
| 170426_FA3099-17-R-0004.pdf | ||
| 170403_AMS_Synopsis_-_Amend_002.pdf | ||
| 170313_AMS_Synopsis_-_Amendment_001.pdf | ||
| AMS_Synopsis.pdf |
Show all 18
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
FA3099-17-R-0004, Airfield Management Services Answers to Submitted Questions as of May 19th 2017
1. Reference PWS 3.2.7.1. AMS Vehicle Support. How many vehicles must the service provider utilize? Is one acceptable?
Answer: The SP will need to have at least two vehicles.
2. Reference PWS 7.4. Appendix D: Workload Estimates. The most current workload is from 2011. Please provide workload for 2012-2016.
Answer: Updated workload history for 2012-2016 (PWS Appendix D) has been incorporated via Amendment FA3099-17-R-0004-01.
3. Reference PWS 3.1.2.2. After Hours Support.
a. How many hours per year have been used over the past two years?
Answer: Approximately 20 hours.
b. Will the Government provide an hourly CLIN so offerors may be reimbursed for this overtime expense?
Answer: No.
4. PWS 3.2.1. Essential Functions of the Airfield Manager. One of the functions of the Airfield Manager is to perform Bird Aircraft Strike Hazard (BASH)/Wildlife responses. What Government equipment is provided for this task? What processes or procedures does the Government expect or allow the Contractor to employ?
Answer: The Air Force has provided the capabilities to activate the Bird Cannons from the office, in addition, at times the vehicles car horn can be useful. Any other bird dispersal or depredation techniques will be accomplished by the wing safety office.
5. PWS 3.1.2.1. Hours of Operations. Are night flying contractor responsibilities and hours included in the FFP? Historically, how many night flying exercises are there annually and how many hours of support have the Contractor been responsible for?
Answer: The contractor is responsible for all of the night flying hours. Night flying is scheduled for every three weeks and Mondays as mission requirements dictate. The night flying hours are discussed in 3.1.2.1 of the PWS.
6. Question: What are the average hours for Saturday support? Would this be for one or two shifts?
Statement: PWS 3.1.2.1 Hours of Operation. The paragraph states “in support of wing flying, the estimated airfield times for Sundays is from 1500L to 1800L during daylight savings and 1600L to 1900L during non-daylight savings, except on 3-day weekends when it is normally closed.”
Statement: PWS 3.1.2.1 Hours of Operation. The paragraph states SP support will be required on some Saturdays (approximately 5 Saturdays/Year).
Answer: These Saturdays will be approximately 8 hours each. The amount of shifts used will depend on manning and how the SP decides to man the office, as long as there is a minimum of two qualified AMSLs on shift at all times the airfield tower is open.
7. Question: Are we to interpret this as supporting wing flying every Sunday except for 3-day weekends. If not, what are the average Sundays supported during a year?
Answer: Typically, all Sundays are supported except for those that fall during a 3 day weekend that coincides with federal holidays.
8. Question: PWS 3.1.2.2 After Hours Support. Can the Government provide the yearly average for after-hours support? Is there a minimum staffing requirement for after-hours support?
Answer: The after-hours staffing will require two qualified AMSL's, approximately 20 hours annually.
9. PWS 3.1.2.2. After Hours Support. Are after hours’ support responsibilities and hours included in the FFP? Historically how many afterhours support hours have there been annually?
Answer: After hours support is included. Historically, in the past two years there has been approximately 20 hours of after hours support.
10. PWS 3.1.2.4. Special Events and Contingencies. Historically how many special events have there been annually and the number of hours the Contractor has been responsible for? Are special event hours and responsibilities included in the FFP?
Answer: Special Event hourse are included in the FFP. Approximately 20 hours per year. Special Events/Contingency operations is for Airfield Management support outside of meeting the wing's normal airfield support mission (Special events/contingency operations include non-flying events).
11. Question: PWS 3.1.2.4 Special Events and Contingencies. The paragraph states the types of events but can the Government provide the number of events for each type?
Answer: Approximately 20 hours per year. Special Events/Contingency operations is for Airfield Management support outside of meeting the wing's normal airfield support mission (Special events/contingency operations include non-flying events). We do not have specific numbers for each type of event.
12. What is the average Length of Service for current employees? What is the average reported overtime per year?
Answer: The Government does not track employee longevity and SP overtime hours.
13. Will cost realism be conducted on offeror’s proposals? We ask because the staffing for this effort is prescriptive—there is no room for a variance as the AFI and PWS spell out the required minimum staffing. In these cases, some offerors bid and price less than the required staffing in order to win, and then after they start the contract, they hope they won’t be caught, as they cut back hours so they can make money. This makes it unfair on those who staff and price the requirement as mandated.
Answer: Yes, cost realism with be conducted as a part of the evaluation of each proposal. The Government is aware of the practice of some contractor's to engage in the practices described above. Every effort will be made during the Source Selection process to identify an offeror for award with an adequately high level of past performance (preferably earning a "Substantial Confidence" rating as described in the FAR 52.212-2 addendum in the solicitation) supported by an offer determined to be reasonably priced.
14. If an offeror wins the contract and attempts to utilize less than the minimum staffing by having personnel come in late or go home early, will the CORs be watching and writing this up? What effect would this have on the winning contractor?
Answer: Yes, contractor performance will be monitored by the COR and any performance less than the level required by the PWS will be formally identified by the issuance of a Corrective Action Report (CAR) which will be reflected in the contract annual Contractor Performance Assessment Reporting System (CPARS) review. Continual substantial negative performance without sufficient corrective action could be grounds for not exercising an option year or, in an extreme situation, terminating the contract for default.
15. The PWS discusses work on Sundays. It seem to indicate there will be two people on staff for three hours every Sunday, plus one person on hour prior to accomplish the airfield check. Is this correct? Is this the requirement for Sundays?
Answer: Two personnel report one hour prior to the airfield opening and work for a total of approximately four hours.
16. The PWS discusses work on Saturdays. How many operational hours must be staffed on the five Saturdays per year?
Answer: On Saturdays the staffing hours would be approximately eight hours per Saturday.
17. Is the AMOM a dedicated, stand-alone position that must be filled in addition not the AFM and AAFM?
Answer: The AMOM is a dedicated position that must be filled by someone who is not in the AFM and AAFM position. The AMOM may work as the AMOM and the AMTM.
18. Please provide a seniority schedule for members of International Association of Machinists & Aerospace Workers, District Lodge 776, Local, Lodge 2341 working on this project at Laughlin AFB, TX.
Answer: The Government does not have access to this information. This is a matter between the contractor and the union.
19. References:
· PWS 6.1.1.1, “The SP shall use AFI 13-204 as the basis for development of the QCP.”
· PWS SDS 18, “Maintain Quality Control Plan (QCP) and MICT AMS Self- Assessment Communicators (SACs) and any applicable checklist items and associated documentation. Para 6.7., 6.14.”
· PWS 6.14, “The SP shall use MICT and AM related self-assessment checklists.”
Comment: We were unable to find MICT SACs anywhere online in FBO, Laughlin AFB website (public), Air Force Publications (public), in AFI 13-204v3, nor in AFI 90-201. Although not required specifically to submit this proposal, we would like to review the AO checklist to plan for transitioning the contract. We also would like to use the AO checklists to prepare to develop, establish, and maintain the written QC Plan (PWS 6.7.1) due after contract award.
Question: Will the Government please direct bidders to where we can find a current or recent SAC for Airfield Operations and Management?
Answer: The current version of the SAC will be posted to Fed Biz Opps (FOB) with these questions. However, as discussed during the 15 May 17 site visit, this item is updated from time to time.
20. Reference PWS paragraph 3.1.2.1 <http://3.1.2.1> , Hours of Operations; Is the airfield open or closed during the Christmas/New Year’s holiday week? If yes, is this something that should be expected annually?
Answer: The airfield typically does close during the Christmas/New Year's holiday. The length of the closure depends on the wings flying needs and will determined approximately a few weeks prior to the closure.
21. PWS 3.1.2.1. Hours of Operation.
“In support of wing flying, the estimated airfield times for Sundays id from 1500 hours to 1800 hours…” Approximately how many “wing flying” days annually?
Answer: The wing typically fly’s every Sunday except those associated with three day federal holiday weekends.
22. PWS 3.1.2.4.
Special Events and Contingencies How many special events are there annually? How many days do they last? How long do the last per day?
Answer – Approximately 20 hours annually.
23. PWS 7.5. Appendix E: Government Furnished Property. What other property does the Government provide other than Motorola Radios? Where will the SP offices be located? What is provided in the offices?
Answer: The offices come with chairs, desks, computers and telephones. The main Airfield Management counter is located on the first floor of building 308, the AMOM office is located directly behind the main counter. The AFM and AAFM office is located on the second floor of building 308.
24. Reference PWS 3.2.7 Facilities and Equipment Requirements. The final sentence of this paragraph states “The SP shall also meet customer requirements in other areas to include but not limited to vehicles…” Please clarify if this reference to vehicles refers only to the SP-provided vehicle(s) in PWS 3.2.7.1 or if there are any Government vehicles for which the SP has responsibility.
Answer: The SP will have no responsibility for Government vehicles.
25. Reference PWS 3.2.7.1 AMS Vehicle Support. During the site visit only one airfield operations vehicle was identified. AFI 13-204, section 20.6.2 states additional vehicles are highly recommended to support special events, runway operations, snow removal operations, auxiliary airfield inspections/checks and joint inspections. Please clarify the number of vehicles to be provided by the Service Provider.
Answer: Two 4x4 vehicles will be required by the SP. (BTW, during the site visit one airfield operations vehicles was parked behind the other outside Bldg 308 and viewable to site visitor attendees.)
26. Reference PWS Section 5 Government-Furnished Property, Equipment and Services. On the site visit we did not tour any private office provided for use by the SP. Please confirm if the Government provides a private office, desk and chair for the SP project manager in Building 308 or elsewhere on-base. If so, is a telephone and access to commercial internet service provided?
Answer: The AFM and AAFM office are located upstairs in building 308. Assuming the project manager is being filled by a person identified in paragraph 2.6 of the PWS then an office with telephone access and Government LAN access to include internet is provided. Commercial internet is not provided by the Government.
27. Is the SP able to draw office supplies such as printer ink, paper, etc. from the Air Force supply system?
Answer: The Government does provide ink and paper for Government owned printers. Other office supplies utilized by contractor employees shall be provided by the contractor.
28. Reference Attachment 5 CBA Article XV Shift Differential. The CBA references three shifts. Please provide the start and end times for each shift.
Answer: The shift hours are adjusted as mission dictates. However, at least two personnel are required to be on shift at all times the airfield tower is open.
29. Reference the Attachment 5 CBA Article XXII Wage Rate Schedule. The CBA refers to the position Flight Data Assistant. Does this position correspond to the working-level Airfield Management Operations (AMOPS) personnel position in the PWS? Does it correspond to the PWS-referenced Airfield Management Shift Lead position?
Answer: The term AMOPS refers to the office as an overall. Flight Data Assistant better corresponds to the AMSL.
30. Are the on-site Program Manager and Assistant Program Manager the same positions as the Airfield Manager (AFM) and Assistant Airfield Manager (AAFM)?
Answer: The Program and Assistant Program Managers may be the AFM and AAFM, in addition the AMOM may be given Program Manager duties if the SP chooses to.
31. Can you identify any positions that may be shared or dual-hatted? What positions are currently being shared? Any positions other than those designated as dedicated in the PWS may be "dual hatted." The Government declines to provide a description of how this item is worked under the current contract in order to avoid the appearance of endorsement. It will be a decision of the successful offeror how this item will be addressed during performance of the contract.
Answer: The Government declines to provide a description of how this item is worked under the current contract in order to avoid the appearance of endorsement. It will be a decision of the successful offeror how this item will be addressed during performance of the contract.
32. How many Airfield Management Operations (AMOPS) personnel are required?
Answer: However many personnel the successful offeror will require to fully perform the contract in accordance with the PWS.
33. How many special events and contingencies are anticipated per year?
Answer: Estimated at approximately 20 hours annually.
34. What are the anticipated work hours on Saturday’s and Sunday’s?
Answer: Saturdays are typically closed but it is estimated to be approximately five Saturdays annually at approximately eight hours each. Each Sunday is approximately four hours.
35. If an employee works over eight hours in one shift/day, are they required to be paid overtime?
Answer: The contractor will be required to follow overtime procedures for their employees as prescribed in the CBA and Department of Labor governing regulations.
36. Are there any anticipated workload changes from previous contract to the anticipated?
Answer: From the previous contract the only anticipated change is from night flying moving from one week per month to every three weeks.
37. Will the Government accept interim or final CPARS ratings in lieu of PPQ’s?
Answer: Yes. To ensure an offeror’s past performance is reviewed in the system, the contractor should include notification of the applicable contract number(s) with their offers.
38. What is the actual cutoff date to submit questions?
Answer - The Government will continue to post answers to posed questions concerning the solicitation as received until the time of contract award. However, for maximum benefit to potential offerors on this requirement, the Government encourages questions to be submitted as early as possible.
File details come from the government source that posted it. Updated .